Με... επιτροπές και με την καθιέρωση κριτηρίων «νομιμότητας» και «κανονικότητας» επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση να μειώσει τις κρατικές δαπάνες και να αντιμετωπίσει τη διαφθορά των ελεγκτικών μηχανισμών
Σε ρόλο ελεγκτή των ελεγκτών δημιουργείται Επιτροπή Αξιολόγησης Δημοσιονομικών Ελέγχων (ΕΑΔΕ).
Στο δημοσιονομικό κώδικα εισάγονται νέοι όροι με στόχο τον ασφυκτικό έλεγχο των δαπανών. Στα πλαίσια του αγγλοσαξονικού (θατσερικού) δημοσιονομικού συστήματος, εισάγονται οι όροι της «νομιμότητας», της «κανονικότητας» των δημόσιων δαπανών, οι έννοιες «της εξέτασης της ορθής πραγματοποίησης των έργων του φορέα», η «αξιολόγηση της επίδοσης του ελεγχόμενου φορέα με βάση τις αρχές της οικονομίας, της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας». Πρόκειται για έννοιες, με θετικό φορτίο, οι οποίες συνοδεύουν τις διακηρύξεις της κυβέρνησης «να βάλλει τάξη στο χάος των δημόσιων οικονομικών». Αν όμως αναλογιστούμε ότι οι... αρχές της οικονομίας, της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας (οι οποίες έχουν εφαρμογή στις ιδιωτικές επιχειρήσεις) θα εφαρμοστούν στις δαπάνες των υπουργείων παιδείας και υγείας, τότε ίσως μπορούμε να αντιληφθούμε τον κατασταλτικό χαρακτήρα των μηχανισμών που προωθεί η κυβέρνηση.
Βάσει του νομοσχεδίου οι ελεγκτικές αρχές θα είναι σε θέση να συντάσσουν εκθέσεις και να προτείνουν περικοπές δαπανών, αν κατά τη γνώμη τους, στο υπό εξέταση έργο έχουν σημειωθεί παρεκκλίσεις από τα νέα δημοσιονομικά ήθη...
Στο άρθρο 34 εξάλλου του νομοσχεδίου με τίτλο «κανόνες δημοσιονομικής πολιτικής» επιχειρούν, με άλλο τρόπο, να θέσουν τις κρατικές δαπάνες «μεταξύ σφύρας και άκμονος»... Εκτός των άλλων προβλέπεται:
Λίγα χρόνια μετά τη σύσταση των νέων φορολογικών ελεγκτικών μηχανισμών, των Ελεγκτικών Κέντρων και του ΣΔΟΕ, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, μέσω του νομοσχεδίου, ανακοινώνει τη σύσταση Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου, η οποία, έκτος των άλλων θα διενεργεί ελέγχους στο προσωπικό των Υπηρεσιών του υπουργείου και ειδικότερα α) στην περιουσιακή τους κατάσταση (πόθεν έσχες) και β) στην εξέταση και αξιολόγηση υποθέσεων που έχουν ελεγχθεί από ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών. Θα υπάρξει δηλαδή επανέλεγχος παλαιών υποθέσεων. Πρόκειται για πολιτικό ελιγμό στην κατεύθυνση εκτόνωσης της κριτικής που ασκείται για την εξάπλωση των προκλητικών φαινόμενων διαφθοράς των ελεγκτικών μηχανισμών, κατάσταση την οποία, η κυβέρνηση φυσικά και γνώριζε.
Σήμερα από τις 11 π.μ. μέχρι τη λήξη της βάρδιας και τη Δευτέρα από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 11 π.μ.
Στάσεις εργασίας πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στον ΕΟΤ, από τις 11 το πρωί μέχρι τη λήξη της βάρδιας και τη Δευτέρα 30 του Ιούνη από την έναρξη της βάρδιας μέχρι και τις 11 το πρωί. Ο συνδυασμός «Αγωνιστική Συνεργασία» καλεί τους εργαζόμενους του Οργανισμού να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις απαιτώντας «κάλυψη όλων των άμεσων αναγκών των ίδιων και των οικογενειών τους, οικονομικά, ασφαλιστικά, Υγεία, Παιδεία».
Η πλειοψηφία της διοίκησης του Συλλόγου Υπαλλήλων ΕΟΤ αναγκάστηκε να προκηρύξει τις κινητοποιήσεις κάτω από την πίεση των εργαζομένων, που πρόσφατα, στα εγκαίνια του νέου κτιρίου του ΕΟΤ, έδειξαν έμπρακτα τη θέλησή τους να παλέψουν για τα δικαιώματά τους αλλά και για την πορεία του Οργανισμού. Ωστόσο, το πλαίσιο αιτημάτων περιορίζεται σε επιμέρους θέματα, όπως η λειτουργία κυλικείου, η απραγματοποίητη δέσμευση για χορήγηση δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού κ.ά.
Η «Αγωνιστική Συνεργασία» επισημαίνει στην ανακοίνωσή της ότι η πλειοψηφία απέφυγε να υιοθετήσει ένα ευρύ πλαίσιο διεκδίκησης με την αιτιολογία ότι πρόκειται για αιτήματα που θέτει η ...ΑΔΕΔΥ. «Πρόκειται για προφάσεις εν αμαρτίαις», τονίζει ο συνδυασμός, και συμπληρώνει: «Στην πραγματικότητα έχουν επιλέξει να μην έρθουν σε σύγκρουση με το σύνολο της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης, στην οποία συμφωνούν οι πολιτικοί εκφραστές τους (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ)».
Ο συνδυασμός προσθέτει ότι και ο τρόπος πραγματοποίησης των στάσεων εργασίας «θυμίζει ουσιαστικά πρόταση για πικ νικ και κατά τη γνώμη μας βρίσκεται πολύ πίσω από τη διάθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων».
Πέρα από τα γενικά αιτήματα, η «Αγωνιστική Συνεργασία» καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για: «Να σταματήσει ο κατήφορος της συρρίκνωσης του ΕΟΤ. Να δοθούν αρμοδιότητες στον ΕΟΤ για την κατάταξη των τουριστικών καταλυμάτων, για τη μίσθωση των Ολυμπιακών κατοικιών. Να σταματήσει η μεταφορά αρμοδιοτήτων στους επιχειρηματίες. Να σταματήσει τώρα το ξεπούλημα της περιουσίας του ΕΟΤ. Να επιστραφούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία, που έχουν παραχωρηθεί στην Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ».
Νέες διακοπές ρεύματος από τη ΔΕΗ
Την επίσπευση των διαδικασιών για την ολοκληρωτική παράδοση του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου στο ιδιωτικό κεφάλαιο, αποφάσισαν χτες στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ, αφού υπό την προεδρία του Α. Τσοχατζόπουλου υπογράφτηκε η νέα κοινοτική οδηγία για την πλήρη απελευθέρωση των αγορών ενέργειας.
Στο μεταξύ χτες, πρώτη μέρα εφαρμογής των απεργιακών μέτρων της ΓΕΝΟΠ που ζητεί την απόσυρση του νομοσχεδίου για την παραπέρα απελευθέρωση της αγοράς, ομάδα εργαζομένων της ΔΕΗ υπό την καθοδήγηση της πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ) πραγματοποίησαν κατάληψη στα γραφεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάθεση του νομοσχεδίου. Μόνο που αυτά τα νομοσχέδια - άσχετα αν τα προτείνει η ΡΑΕ - κατατίθενται και ψηφίζονται από την κυβέρνηση....
Με τα δίκτυα της ΔΕΗ τα 'βαλαν τον τελευταίο καιρό οι... εργολάβοι και αφήνουν εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών χωρίς ρεύμα ολόκληρες περιοχές. Χτες περίπου στις 9 το πρωί, η ευρύτερη περιοχή ο του Παγκρατίου, έμεινε χωρίς ρεύμα για περίπου μιάμιση ώρα, αφού σύμφωνα με τη ΔΕΗ «εργολάβος της ΕΥΔΑΠ κατά τη διάρκεια εργασιών προκάλεσε ζημιές σε καλώδιο των 150 κιλοβόλτ μέσω των οποίων τροφοδοτούνται τα κέντρα διανομής Αριστείδου και Παγκρατίου».
Και αφού αποκαταστάθηκαν οι ζημιές στο συγκεκριμένο καλώδιο, σε διάφορες περιοχές της Δυτικής Αττικής σημειώθηκαν για αρκετή ώρα και άλλες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, λόγω βλαβών σε γραμμές μέσης τάσης, οι οποίες «έσκασαν» από την υψηλή θερμοκρασία. Σύμφωνα με τεχνικούς της ΔΕΗ, τα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση θα είναι αρκετά τις περιόδους των υψηλών θερμοκρασίων, αφού τα καλώδια είναι παλιά και «σκάνε».