Στο δρόμο σήμερα και οι σχολικοί φύλακες
Συνεχίζουν την κατάληψη στο γκαράζ του Δήμου Περιστερίου οι 180 εργαζόμενοι που δουλεύουν με τις συμβάσεις των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης (ΤΣΑ) και διεκδικούν την καταβολή δεδουλευμένων τριών μηνών και τη διατήρηση της απασχόλησής τους.
Ο υπουργός Εσωτερικών στη συνάντηση που είχε με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση του δήμου, παρέπεμψε στο γενικό γραμματέα του υπουργείου, ο οποίος δεσμεύτηκε να απαντήσει τη Δευτέρα για το πότε και πώς θα πάρουν οι εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα τους, μη μιλώντας φυσικά για μονιμοποίησή τους.
Εδώ και τρεις μήνες ο Δήμος Περιστερίου μπροστά στην οικονομική στενότητά του αφήνει απλήρωτους τους εργαζόμενους, που όμως δε φταίνε σε τίποτα καθώς η σύμβασή τους είχε ανανεωθεί για τρία χρόνια όταν έληξε η προηγούμενη το Δεκέμβρη του 2002.
«Το πρόβλημα οφείλεται στην πολιτική ανατροπής των εργασιακών σχέσεων που εφαρμόζει η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση. Στην προσπάθεια μείωσης του εργατικού κόστους και αύξησης του καπιταλιστικού κέρδους συνθλίβονται μέχρι κατάργησης θέσεις εργασίας, εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα εφαρμόζοντας "ευέλικτες" μορφές απασχόλησης που οδηγούν στην υπερεκμετάλλευση της εργατικής δύναμης. Τέτοιες μορφές είναι και τα ΤΣΑ που εφαρμόστηκαν στο Δήμο Περιστερίου. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τους ΟΤΑ για το πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής της», τονίζει σε ανακοίνωσή της η «Πρωτοβουλία Αγωνιστικής Συμπαράταξης» (ΠΑΣΥ).
«Οι δημοτικές παρατάξεις του δημάρχου και του κ. Λαλένη αποδέχονται αυτή την αντιλαϊκή πολιτική και λειτουργούν σαν μακρύ χέρι της κυβέρνησης», σημειώνει.
Η ΠΑΣΥ κατηγορεί τους παραπάνω πως για να καλύψουν την κυβέρνηση και τα ρουσφέτια της εφαρμόζοντας τα ΤΣΑ και για να πληρώσουν τους εργαζόμενους σ' αυτά, καταφεύγει στην υπερφορολόγηση των δημοτών, στην αύξηση τελών, στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και στην οικονομική χρεοκοπία του δήμου μέσω του δανεισμού. Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται, τα βάρη πέφτουν στις πλάτες του λαού που καλείται να ξαναπληρώσει για ανάγκες που έχει πληρώσει ήδη φόρους στο κράτος αλλά και των εργαζομένων που ζουν στην αβεβαιότητα της αυριανής μέρας.
Για το θέμα η ΠΑΣΥ προτείνει ριζικές λύσεις: Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, πλήρης σταθερή απασχόληση για όλους με πλήρη δικαιώματα, αλλαγή του Οργανισμού του δήμου και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που να καλύπτει τις ανάγκες της πόλης, διεκδίκηση των οφειλομένων απ' την κυβέρνηση, διεκδίκηση απ' την κεντρική εξουσία όλων των απαραίτητων πόρων για την ικανοποίηση των αυξημένων αναγκών του δήμου, με την πρόσληψη ανάλογου προσωπικού και την προμήθεια απαραίτητου εξοπλισμού, εργαζομένων, και δημοτών.
Στην «απαράδεκτη και αιφνιδιαστική απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδη, να εντάξει τους εργαζόμενους στη φύλαξη των σχολείων στο νόμο περί μερικής απασχόλησης του Δημοσίου», οι σχολικοί φύλακες απαντάνε σήμερα με 24ωρη απεργία και πορεία προς υπουργείο Εσωτερικών.
Οι σχολικοί φύλακες Αττικής, σε ανακοίνωσή τους κατηγορούν τον υπουργό Εσωτερικών για κοροϊδία αφού είχε δεσμευτεί πως θα εξασφαλίσει την πλήρη απασχόληση των ήδη υπηρετούντων φυλάκων με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Την ίδια ώρα, για το νομοσχέδιο για τη μερική απασχόληση και τους ΟΤΑ, το σωματείο του Δήμου Βύρωνα με απόφασή του τονίζει πως «η κυβέρνηση προχωρά ακόμα περισσότερο στην αποδιάρθρωση και στην ευελιξία των εργασιακών σχέσεων».
Σημειώνει ότι «με τη μερική απασχόληση θα φτιαχτεί μια νέα κατηγορία εργαζομένων» και «η πρόσληψη θα γίνεται μέσω τρίτου(από νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου), κάτι σαν δουλεμπόριο, για να μην έχει κανένα δικαίωμα και αξίωση απ' το δημόσιο».
Από παλιότερη στάση εργασίας και πορεία αγανακτισμένων οικοδόμων στα γραφεία των τεχνικών εταιριών της Β' Εργολαβίας |
Η απεργία πραγματοποιείται μετά από πρόταση που έκανε το Συνδικάτο Οικοδόμων, την οποία οι εργαζόμενοι υπερψήφισαν. Αν και οι εργαζόμενοι επιδίωξαν να συναντηθούν με την εργοδοσία για να πάρουν απαντήσεις σχετικά με τα αιτήματά τους, η συνάντηση ήταν άκαρπη. Οι εκπρόσωποι των εργολάβων απέφυγαν για άλλη μια φορά να πάρουν θέση, και παρέπεμψαν τους εργάτες σε επόμενη συνάντηση.
Πέρα από τα γενικότερα ζητήματα που βάζει ο κλάδος (5ήμερο, 7ωρο, αξιοπρεπή μεροκάματα κλπ.) οι εργαζόμενοι ζητούν να καταβληθούν τα χρήματα και τα ένσημα που έχουν παρακρατήσει παράνομα οι εργοδότες, να συμπεριληφθούν στην ασφάλιση οι υπερωρίες και τα Σαββατοκύριακα και να δοθούν τα μεροκάματα των επίσημων αργιών. Επίσης, οι εργαζόμενοι ζητούν εργασιακές συνθήκες ασφαλείς για τη ζωή και την υγεία τους, καθώς και να υπογραφούν οι απαραίτητες συμβάσεις εργασίας με τους αλλοδαπούς συναδέλφους τους.
Η απεργία συνεχίζεται και σήμερα, ενώ οι εργαζόμενοι θα αποφασίσουν πώς θα κινηθούν το επόμενο διάστημα, μετά τα αποτελέσματα της συνάντησης με τους εργοδότες.
Συνάντηση με την Αλ. Παπαρήγα
Την αντίθεση των εργαζομένων της «BALKAN EXPORT» στο να κλείσει η μονάδα παραγωγής νοβοπάν αλλά και την αγωνία τους να διατηρήσουν το δικαίωμά τους στην εργασία, άκουσε και αφουγκράστηκε χτες η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατά τη διάρκεια συνάντησής της με αντιπροσωπεία της διοίκησης του σωματείου. Η ίδια υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ στηρίζει τις προσπάθειες των εργαζομένων και θα αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες για να εκφραστεί γενικότερα η αλληλεγγύη, να ασκηθούν πιέσεις στην κυβέρνηση και την εργοδοσία, να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους.
Εξέθεσε, επίσης, τις θέσεις του ΚΚΕ για τις αιτίες που οδηγούν στο κλείσιμο παραγωγικών τμημάτων και επιχειρήσεων και ανέδειξε τη σύνδεση των φαινομένων αυτών με την αντιλαϊκή πολιτική. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη επίλυσης του πολιτικού προβλήματος της χώρας, που συνίσταται στη δραστική αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων σε βάρος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και στην ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και των στηριγμάτων της.
Με αποφασιστικότητα και πείσμα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργάτες στη χαρτοβιομηχανία ΕΛ-ΠΑΚ στην Πάτρα, με κεντρικό αίτημα την επαναπρόσληψη των τεσσάρων εργαζομένων που απολύθηκαν πριν από ενάμιση μήνα περίπου αλλά και ταυτόχρονα ζητούν τη λήψη μέτρων Ασφάλειας και υπογραφή Επιχειρησιακής Σύμβασης Εργασίας.
Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται η τετράωρη στάση εργασίας που πραγματοποιήθηκε χτες και παράλληλα η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων κατά των απολύσεων με πρωτοβουλία του εργοστασιακού σωματείου. Κατά την ακροαματική διαδικασία αποδείχτηκε περίτρανα πως οι απολύσεις των τεσσάρων εργαζομένων - οι τρεις υπήρξαν ιδρυτικά μέλη του σωματείου - ήταν τρομοκρατικές καθώς το σωματείο εκείνη την εποχή διεκδικούσε καλύτερες συνθήκες εργασίας και υπογραφή Επιχειρησιακής Σύμβασης Εργασίας. Το επιχείρημα της εργοδοσίας ότι η επιχείρηση δεν είχε κέρδη, κατέρρευσε καθώς σύμφωνα με τους ισολογισμούς της εταιρίας, τα 15 χρόνια που βρίσκεται στην πόλη, εμφανίστηκε να έχει πάντα κέρδη.
Σε δήλωσή του στο «Ρ», ο πρόεδρος του εργοστασιακού σωματείου Δημήτρης Μαρμούτας τόνισε πως «συνεχίζουμε αγωνιστικά και με κάθε πρόσφορο τρόπο την υπεράσπιση του δικαιώματός μας στη δουλιά, με εργασιακές σχέσεις και συνθήκες που θα διασφαλίζουν τη σωματική μας ακεραιότητα και θα μας επιτρέπουν να ζούμε με αξιοπρέπεια. Οι τελευταίες κινητοποιήσεις με την αμέριστη και συνεχή συνδρομή του ΠΑΜΕ, σε συνδυασμό με την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση των σωματείων της Βιομηχανικής Περιοχής και όχι μόνο, έσπασαν την εργοδοτική τρομοκρατία και παράλληλα συσπείρωσαν τους εργαζομένους πιο μαχητικά στο σωματείο».