ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Ιούνη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩ-ΣΥΝΤΑΓΜΑ
«Ημιτελές» αλλά μοναδικό!

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

«Η αλλοίωση από τη Διακυβερνητική Διάσκεψη του κειμένου του Σχεδίου Συντάγματος που θα προτείνει η Συνέλευση θα αποτελέσει πολιτικό σφάλμα». Την άποψη αυτή εξέφρασε χτες ο πρόεδρος της Συνέλευσης, Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά το - ουσιαστικό - τέλος των εργασιών της Συνέλευσης για το κείμενο - σχέδιο του μελλοντικού Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Οπως ανέφερε ο Ζισκάρ ντ' Εστέν, «το κείμενο αυτό είναι προϊόν συζητήσεων και προσπαθειών για την εξεύρεση ισορροπίας σε πολλά θέματα και για αυτό θα ήταν καλό να μην αποκλίνουμε από αυτό». Παράλληλα, είπε ότι «το κείμενο είναι ημιτελές αλλά το αποτέλεσμα είναι απρόσμενα θετικό». Ο πρόεδρος της Συνέλευσης σημείωσε ότι μέσα από συναρπαστικές -όπως τις χαρακτήρισε - συζητήσεις και πολλές διαφωνίες, τα μέλη της Συνέλευσης κατάφεραν τελικά, μέσα σε πνεύμα ομόνοιας και σύμπνοιας, να καταλήξουν σε συμβιβαστικές προτάσεις.

Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά με το αν θα προτιμούσε ένα πιο δεσμευτικό κείμενο, ο Ζ. ντ' Εστέν σχολίασε ότι ο στόχος του δεν ήταν να επιβάλει τις απόψεις του, αλλά να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή λύση για τους περισσότερους, σχετικά με την κατεύθυνση για το μελλοντικό Σύνταγμα της Ευρώπης. Μιλώντας, λίγο νωρίτερα, στην Ολομέλεια της Συνέλευσης, ο πρόεδρός της τόνισε ότι «σπείραμε ελπίδες με την πεποίθηση πως στο μέλλον θα δημιουργηθεί ένας πραγματικός Ευρωπαίος πολίτης, ένας ευρωπαϊκός λαός, ένας ευρωπαϊκός δήμος».

Σε ό,τι αφορά τη θεσμική μεταρρύθμιση, ο Ζ. ντ' Εστέν τόνισε ότι υπήρχε η ανάγκη για την αναβάθμιση των τριών θεσμικών οργάνων της ΕΕ, και εξέφρασε την εκτίμησή του ότι στο μέλλον τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θα αντιπροσωπεύουν τη διττή μορφή της Ευρώπης. «Της Ευρώπης των λαών που χαιρετίζουμε και της Ευρώπης των κρατών που σεβόμαστε», όπως είπε.

Το σχέδιο Συντάγματος που ενέκρινε χτες η Συνέλευση θα παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης από τον Ζ. ντ' Εστέν, και θα αποτελέσει τη βάση της συζήτησης κατά τη Διακυβερνητική Διάσκεψη που θα συγκληθεί τον ερχόμενο Οκτώβρη.

Τέλος, σημειώνεται ότι η Ολομέλεια της Συνέλευσης θα συγκληθεί άλλες δύο φορές μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να επεξεργαστεί και να εγκρίνει το τρίτο (επιμέρους πολιτικές της ΕΕ) και το τέταρτο μέρος (τελικές διατάξεις) της Συνταγματικής Συνθήκης, τα οποία λόγω του τεχνικού τους χαρακτήρα δεν ήταν δυνατόν να είναι έτοιμα πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εντονο αμερικανικό «ενδιαφέρον»

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για το Κυπριακό», δήλωσε μόλις πάτησε το πόδι του στην Κύπρο ο Τόμας Γουέστον, ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο Αμερικανός αξιωματούχος αναμένεται να έχει διαδοχικές επαφές με την ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως συναντήσεις πραγματοποίησε και προχτές στην Αθήνα με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και χτες λίγο πριν την αναχώρησή του για την Κύπρο με τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή.

Χτες το πρωί ο Γ. Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση ενημέρωσης που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, για το αν προέκυψε κάποιο καινούριο στοιχείο από την αμερικανική πλευρά μετά τη συνάντησή του με τον Τ. Γουέστον, ανέφερε: «Το μήνυμα που φέρνει ο κ. Γουέστον είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχώς υποστηρίζουν την προσπάθεια του Κόφι Ανάν και την πρότασή του και θα κινηθούν και αυτοί συντονισμένα με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ούτως ώστε να μπορέσουμε να δούμε την επίλυση του Κυπριακού σύντομα».

Οπως υποστήριξε στις δηλώσεις του ο Γ. Παπανδρέου, «οι προοπτικές για το Κυπριακό είναι ευοίωνες, με την έννοια ότι υπάρχει μια νέα δυναμική». Μια «δυναμική», που σύμφωνα με τον ίδιο μεταφράζεται με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, «η οποία έχει συμβάλει στη διαμόρφωση και μιας κοινής γνώμης, μιας πρωτόγνωρης από πλευράς ιδιαίτερα των Τουρκοκυπρίων αντίδρασης θετικής και την προοπτική επανένωσης του νησιού, επίλυσης του Κυπριακού και, βεβαίως, της δικιάς τους βούλησης να είναι μέσα στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια».

Δεν υπάρχει αμερικανικό σχέδιο για λύση του Κυπριακού...

Την ίδια στιγμή ο Τ. Γουέστον, αμέσως μετά την άφιξή του χτες στην Κύπρο, ανήγγειλε «την ύπαρξη νέας αμερικανικής πρωτοβουλίας για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού», δηλώνοντας ότι «οι ΗΠΑ θα εντείνουν τις προσπάθειες και θα δώσουν κάθε προτεραιότητα για τη λύση, πριν από την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τον Μάιο του 2004». Ωστόσο, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει οποιοδήποτε αμερικανικό σχέδιο για λύση του Κυπριακού».

Παράλληλα, ο Τ. Γουέστον ισχυρίστηκε ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική θα κατευθύνει τις... πιέσεις της «προς την Αγκυρα για να αλλάξει τη στάση της». Μάλιστα, όπως ανέφερε, «για αυτό το λόγο μετά τη Λευκωσία, θα μεταβεί στην Αγκυρα, για να διαβιβάσει στην τουρκική ηγεσία τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι οι συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού πρέπει να αρχίσουν πριν από το 2004». Την ίδια στιγμή, πάντως, ο ίδιος δήλωσε ότι «είναι γνωστή η θέση της Τουρκίας εναντίον του σχεδίου Ανάν» και πριν καν μεταβεί στην Αγκυρα, φρόντισε να εκφράσει την «απαισιοδοξία» του «για το αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών», επικαλούμενος τις «δηλώσεις στις οποίες προέβη τις τελευταίες εβδομάδες ο Ραούφ Ντενκτάς».

Με αφορμή την άφιξη Γουέστον στην Κύπρο, ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Βουλής Δ. Χριστόφιας δήλωσε: «Οι Αμερικανοί δίνουν δείγματα γραφής για αναζωπύρωση της προσπάθειας του Γενικού Γραμματέα για επίλυση του Κυπριακού και αυτό αποδεικνύεται και με την άφιξη του Τ. Γουέστον. Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι πρόθυμη να ανταποκριθεί σε πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα, αλλά η τουρκική είναι εντελώς αρνητική μέχρι υβριστική, ιδιαίτερα απέναντι στους ξένους μεσολαβητές».

Με τη σειρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Κ. Χρυστοστομίδης, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει οποιαδήποτε ενημέρωση για ενδεχόμενη πρωτοβουλία από πλευράς των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κυπριακό το προσεχές φθινόπωρο».

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ
«Αναβαθμίζεται» ενόψει Συνόδου Κορυφής

Σε χώρο στάθμευσης των μεγάλων αεροσκαφών με τα οποία θα μεταφερθούν οι ηγέτες της ΕΕ για τη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στη Χαλκιδική, θα μεταβληθεί το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας από τις 19 έως και τις 22 Ιούνη.

Επειδή το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης είναι αδύνατο να χωρέσει τα αεροσκάφη με τα οποία θα μεταφερθούν από τις χώρες τους οι αρχηγοί κρατών, πρωθυπουργοί και άλλοι παράγοντες της ΕΕ για τη Σύνοδο Κορυφής, αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί το αεροδρόμιο της Καβάλας ως χώρος στάθμευσης. Αρχικά λοιπόν τα αεροσκάφη θα μεταφέρουν τους «επιβάτες» τους στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια θα αποχωρούν για την Καβάλα.

Τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Καβάλας προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόσβαση θα επιτρέπεται μόνο σε όσους έχουν ειδική άδεια, η οποία θα ελέγχεται από τους αστυνομικούς.

Στο μεταξύ, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας μελετά τη λήψη μέτρων ώστε να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα προκύψουν, προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στις προγραμματισμένες πτήσεις που πραγματοποιούνται καθημερινά από το αεροδρόμιο της Καβάλας.

ΔΙΚΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Την Τρίτη ολοκληρώνονται οι καταθέσεις των μαρτύρων

Με την κατάθεση του Μ. Γλέζου συνεχίστηκε χτες η δίκη των 13 κατηγορουμένων για την υπόθεση της παράνομης εισόδου του Α. Οτσαλάν στην Ελλάδα το Γενάρη του 1999. Ο Μ. Γλέζος είπε ότι το δικαίωμα ασυλίας είναι συστατικό στοιχείο του ελληνικού πολιτισμού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και πως θα έπρεπε να δικάζεται η ελληνική κυβέρνηση που δεν έδωσε πολιτικό άσυλο όχι τον Α. Οτσαλάν, αλλά στο μεγαλύτερο λαό της αρχαιότητας που δεν έχει πατρίδα και διεκδικεί το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης.

Επίσης, κατέθεσε ο Ν. Γερακάρης, ως μάρτυρας της συγγραφέα Β. Δαμιανάκου και της κόρης της, ο οποίος είπε ότι η κατηγορούμενη έσωσε την τιμή της Ελλάδας και πως είναι αδιανόητο μια αγωνίστρια της εμβέλειας της Β. Δαμιανάκου να μην παράσχει φιλοξενία σ' έναν άνθρωπο που αγωνίζεται για το λαό του, όπως ο Α. Οτσαλάν. Επίσης, χτες κατέθεσαν υπάλληλοι που εργάζονταν την επίμαχη περίοδο της άφιξης του Οτσαλάν στον έλεγχο των διαβατηρίων. Η δίκη θα συνεχιστεί την Τρίτη με την κατάθεση των υπόλοιπων μαρτύρων, ενώ πιθανόν θα αρχίσουν και οι απολογίες των κατηγορουμένων.

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902» σήμερα Σάββατο, στις 22.30, μια ανασκόπηση των σημαντικότερων κινητοποιήσεων κατά το εξάμηνο της Ελληνικής Προεδρίας, του ελληνικού λαού ανταποκρινόμενου στο κάλεσμα του ΚΚΕ, της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ κι άλλων μαζικών φορέων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ