Αμεσα θα ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης του μικρού αρχαίου θεάτρου στην Αρχαία Επίδαυρο μετά την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου σχετικής μελέτης. Η άμεση έναρξη του έργου οφείλεται στη χρηματοδότηση από το Γ' ΚΠΣ, αφού εντάσσεται στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου.
Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν από την Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Επιδαύρου και περιλαμβάνουν συντήρηση, στερέωση, ανάταξη, αποκατάσταση και αναστήλωση τμημάτων του μνημείου, με στόχο τη διατήρηση και ανάδειξη των αρχιτεκτονικών μορφών και της γεωμετρίας του, καθώς και των οικοδομικών φάσεων «που μαρτυρούν» εύγλωττα την ιστορία και χρήση του θεάτρου ανά τους αιώνες.
Με τη μελέτη προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η συνέχιση και ολοκλήρωση της αρχαιολογικής έρευνας στην ορχήστρα, τις κερκίδες Θ και Ι, και στα κτίσματα νοτίως της σκηνής. Θα καθαριστούν οι κλίμακες του κοίλου, θα συντηρηθούν, στερεωθούν και συμπληρωθούν - όπου απαιτείται - ο ύστερος τοίχος του προσκηνίου, ενώ, εργασίες στερέωσης θα γίνουν και στις παρόδους του θεάτρου. Στο κοίλο θα συγκολληθούν τα ρηγματωμένα ή αποκολλημένα ειδώλια και θα τοποθετηθούν στις θέσεις τους τα εδώλια που έχουν μετατοπιστεί. Στην ορχήστρα που πλημμυρίζει από τις βροχές θα δημιουργηθεί περιμετρικά ένα αφανές αποστραγγιστικό κανάλι. Για το Τείχος της αρχαίας πόλης και το ρωμαϊκό λουτρό η μελέτη προβλέπει εργασίες συντήρησης και στερέωσης.
Ο σημερινός αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του θεάτρου, αλλά τμήμα του βρίσκεται ακόμη κάτω από τον αγροτικό δρόμο. Οι ανασκαφές στο θέατρο ξεκίνησαν το 1972 και συνεχίζονται. Μέχρι στιγμής ολοκληρώθηκε η έρευνα στον υπόλοιπο απαλλοτριωμένο χώρο, με αποτέλεσμα να αποσαφηνιστούν πλήρως οι οικοδομικές φάσεις του μνημείου και να κατανοηθεί η αρχαία χρήση του. Η κατασκευή του ξεκίνησε στα μέσα του 4ου, και κράτησε τουλάχιστον έναν αιώνα. Ακολούθησαν μετασκευές στους πρώτους μ.Χ. αιώνες, οπότε από την ελληνιστική φάση πέρασε στη ρωμαϊκή. Στα τέλη του 4ου αι. μ.Χ. οι κάτοικοι της Επιδαύρου οχύρωσαν με τείχος την κορυφή του λόφου, πάνω από το θέατρο, χρησιμοποιώντας για την κατασκευή του τείχους πολλά εδώλια από το μνημείο. Αργότερα, το θέατρο επισκευάστηκε και συνεχίστηκε η χρήση του.
Τα «μνημεία» αυτά είναι το αντικείμενο μιας μελέτης - στα πλαίσια σχετικού ερευνητικού προγράμματος του υπουργείου Αιγαίου - η οποία διεξήχθη από μια πλειάδα Ελλήνων ερευνητών από πανεπιστήμια και ιδρύματα της χώρας, υπό την εποπτεία των: Ευάγγελου Βενιζέλου (καθηγητής Παλαιοβοτανολογίας - Παλαιοντολογίας, ΑΠΘ), Δημοσθένη Μουντράκη (καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας, ΑΠΘ), Νικολάου Ζούρου (καθηγητής Φυσικής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, διευθυντής Μουσείου Φυσικής Ιστορίας - Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου), Νικολάου Σουλακέλη (καθηγητής Θεματικής Χαρτογραφίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου).
Η μελέτη, υπό τον τίτλο «Ατλαντας των Γεωλογικών Μνημείων του Αιγαίου» (350 σελ.), η οποία εκδόθηκε και παρουσιάστηκε προχθές από τον υπουργό Αιγαίου, Ν. Σηφουνάκη και τους προαναφερόμενους επιστήμονες, είναι η πρώτη στη σχετική βιβλιογραφία, που παρουσιάζει, σχεδόν, όλους τους γεωτόπους της χώρας μας και δίνει μια σφαιρική εικόνα της πανέμορφης, σπάνιας έως και μοναδικής στον πλανήτη μας, γεωλογικής και γεωμορφολογικής κληρονομιάς της. Κληρονομιά, η οποία, δυστυχώς, παραμένοντας ουσιαστικά απροστάτευτη από την πολιτεία και έρμαιο της ιδιωτικής - επιχειρηματικής και τουριστικής - πρωτοβουλίας, καθώς και η ισχύουσα αναχρονιστική νομοθεσία των δεκαετών του '50, '60 και '70 και η «εκσυγχρονιστική» του ΠΑΣΟΚ ουδέν εμπράκτως προσφέρει για την προστασία του φυσικού και γεωλογικού περιβάλλοντος της χώρας.
«Εφυγε», αιφνίδια η αρχαιολόγος Μαρία Αναγνωστοπούλου, η «ψυχή» των προσπαθειών για τον εντοπισμό και επαναπατρισμό της λεηλατημένης και βεβηλωμένης, από τον «Αττίλα», πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Η κηδεία της θα γίνει σήμερα (4μ.μ.) από το Α΄ Νεκροταφείο.
Η Μ. Αναγνωστοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1924. Συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση. Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή και στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, ως έκτακτη. Επί δικτατορίας απολύθηκε από το ΥΠΠΟ και επαναπροσλήφθηκε με τη μεταπολίτευση. Σταθμός της δραστηριότητάς της ήταν ο αγώνας για την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου από τη θέση της γενικής γραμματέα της Επιτροπής για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Κύπρου, από το 1985. Τιμήθηκε το 1995 από την Ακαδημία Αθηνών και πρόσφατα από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσο Παπαδόπουλο, με το «Μετάλλιο Εξαίρετων Πράξεων».
Ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, χαρακτήρισε το θάνατό της «μεγάλη απώλεια για την Αρχαιολογική Επιστήμη, την Αρχαιολογική Υπηρεσία αλλά και τον τόπο γενικότερα» και υπογράμμισε το ρόλο της στον «αγώνα για την προστασία, τον εντοπισμό και τον επαναπατρισμό των αρχαιολογικών θησαυρών των κατεχομένων περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Ενας από τους καλύτερους Ελληνες σαξοφωνίστες, ο Θεόδωρος Κερκέζος, συμπράττει με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, σήμερα, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Θα ερμηνεύσει μια δική του διασκευή για σαξόφωνο και ορχήστρα του έργου του Αστορ Πιατσόλα «Adios Nonino», καθώς και την «Μπαλάντα για Σαξόφωνο και Ορχήστρα» του Γάλλου συνθέτη Ανρί Τομαζί. Η ΚΟΘ, υπό τη διεύθυνση του Βρετανού μαέστρου Martyn Brabbins, θα παρουσιάσει επίσης τη 2η Σουίτα από το έργο του Εντουαρντ Ελγκαρ «The Wand of Youth» και την 5η Συμφωνία του Τσαϊκόφσκι. Μέρος των εσόδων από τη συναυλία θα διατεθεί για τους σκοπούς της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ.
Οπως δηλώνει ο τίτλος του «Στην Απω Ανατολή (Εντυπώσεις ενός διπλωμάτη)», το βιβλίο του διπλωματικού υπαλλήλου του ΥΠΕΞ, Βασίλη Παπαδόπουλου, «μπορεί να χαρακτηριστεί ταξιδιωτικό. Δεν είναι όμως μόνο ταξιδιωτικό. Είναι και πολλά άλλα. Είναι οπωσδήποτε λογοτεχνικό. Διηγείται πολλές διαφορετικές ιστορίες, οι οποίες όλες μαζί συναποτελούν μια ιστορία για τη ζωή, τις παραδόσεις, τους ανθρώπους, τη φιλοσοφία, τον πολιτισμό της Απω Ανατολής. Ιστορία, μέσω της οποίας αναφέρεται στην επικρατούσα άποψη ότι "ο πολιτισμός της Δύσης είναι ανθρωποκεντρικός, ενώ στον πολιτισμό της Ανατολής δεν είναι το κέντρο ο άνθρωπος"».
Τα παραπάνω μεταξύ άλλων σημείωσε ο εκδότης του «Περίπλου», Διονύσης Βίτσος, παρουσιάζοντας προχτές στο Μουσείο Μπενάκη, το βιβλίο του Β. Παπαδόπουλου, το οποίο μας «ταξιδεύει» στις χώρες Κίνα, Ταϊλάνδη, Βιρμανία, Λάος, Ινδονησία, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη και Καμπότζη. Το κύριο ενδιαφέρον του συγγραφέα δεν ήταν τα μνημεία και τα εξωτικά τοπία, αλλά οι άνθρωποι, ο τρόπος ζωής και σκέψης τους για την καθημερινότητα, τον έρωτα, την ευτυχία, το χρόνο, το θάνατο, τη θρησκεία.