ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Ιούνη 2003
Σελ. /48
Υπηρέτες των αφεντάδων τους

Είναι απίθανο να μιλήσουν απόψε με «ονόματα» Σημίτης και Καραμανλής, εκτός των άλλων, γιατί τρέφουν «σεβασμό και δέος» για τα μεγάλα αφεντικά... Αντίθετα, θα τα δώσουν όλα και θα διαγκωνιστούν για το ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής των συμφερόντων τους...

Του Δημ. Χαντζόπουλου από τα «Νέα»
Του Δημ. Χαντζόπουλου από τα «Νέα»
«Είστε ατζέντηδες του Βαρδινογιάννη» - «Εσείς είστε όργανα του Λάτση» - «Και εσείς ανεμίζετε τη σημαία ευκαιρίας του Αλαφούζου» - «Εσείς τα δίνετε όλα στους εθνικούς προμηθευτές και εργολάβους Κόκκαλη και Μπόμπολα»... Κάπως έτσι θα μπορούσε να εξελιχθεί ο αποψινός «διάλογος» στη Βουλή μεταξύ Σημίτη και Καραμανλή, αν παίρναμε τοις μετρητοίς τις απειλές και προειδοποιήσεις των εκπροσώπων τους τα προηγούμενα 24ωρα. Είναι απίθανο, όμως, να μιλήσουν με «ονόματα» οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων, εκτός των άλλων, γιατί τρέφουν «σεβασμό και δέος» για τα μεγάλα αφεντικά... Αντίθετα, θα τα δώσουν όλα και θα διαγκωνιστούν για το ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής των συμφερόντων τους...

Τη «γραμμή» της κυβέρνησης την εξέφρασε με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο Κ. Σκανδαλίδης: «Η κυβέρνηση βάζει τους κανόνες και η πίτα αρκεί για όλους(!). Να σταματήσει επιτέλους ο εκνευρισμός και η λογική "να μη γίνει τίποτα, φτάνει να μην πάρει τη δουλειά ο ανταγωνιστής μου"»(!) (στα χτεσινά «Νέα»). Η ηγεσία της ΝΔ μπορεί να 'χει τις δεσμεύσεις της, αλλά δεν μπορεί να πει όχι στις ιδιωτικοποιήσεις... Η προαναγγελθείσα μονομαχία γύρω από τη διαπλοκή, του στιλ «εσείς είστε περισσότεροι διαπλεκόμενοι - όχι εσείς», άρα όλοι είμαστε διαπλεκόμενοι, είναι ένα προεκλογικό παραμύθι για λαϊκή κατανάλωση και φτηνό άλλοθι για την αντιλαϊκή πολιτική τους.

Σημίτης και Καραμανλής θα μιλήσουν με «δύο γλώσσες» απόψε. Μία προς τα αφεντικά, με την οποία θα πλειοδοτούν σε πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες διαρθρωτικές αλλαγές. Και μία προς τις λαϊκές μάζες, όπου θα περισσέψουν η δημαγωγία και τα ψέματα, αφού η πολιτική που εφαρμόζουν αδυνατεί να δώσει φιλολαϊκές λύσεις στα μεγάλα προβλήματα (ανεργία, ακρίβεια, υγεία, παιδεία...). Σε κάθε περίπτωση, δε θα μπορέσουν να αποκρύψουν ότι και οι δύο τους είναι υπηρέτες των αφεντάδων τους...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΛΙΜΑΤΟΣ...

ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΤΩΝ ΑΚΡΩΝ: «Στα άκρα οδηγείται η αντιπαράθεση για τη διαπλοκή που φούντωσε με αφορμή τη συγχώνευση ΕΛΠΕ - ΠΕΤΡΟΛΑ. Η κυβέρνηση κατονόμασε πάλι επιχειρηματίες που υποστηρίζει ότι διαπλέκονται με τη ΝΔ, ενώ η Ρηγίλλης απάντησε σε υψηλούς τόνους» (Από το βασικό θέμα των ΝΕΩΝ).

ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: «Σε κλίμα σκληρών κοινοβουλευτικών αναμετρήσεων του παρελθόντος αναμένεται να διεξαχθεί η αυριανή -προ ημερησίας διατάξεως- συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία και κατά τις ενδείξεις θα εξελιχθεί σε προσωπική πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Καραμανλή. Στο επίκεντρο θα βρεθεί η «διαπλοκή», την οποία ο ένας θα αποδώσει στον άλλον... Στο παρασκήνιο, πάντως, τα αισθήματα διαφέρουν μετά τη συμφωνία για τα πετρέλαια: στο ΠΑΣΟΚ αισθάνονται ευφορία και ικανοποίηση, ενώ στη ΝΔ είναι εμφανής η αμηχανία» (Από το βασικό θέμα του ΒΗΜΑΤΟΣ).

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ: «Την κορύφωση της σύγκρουσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση, που διεξάγεται τις τελευταίες ημέρες στο πεδίο της διαπλοκής, θα αποτελέσει η αυριανή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή με θέμα την οικονομία. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι η συνωμοσιολογία και κατ' επέκτασιν η καλλιέργεια πολεμικού κλίματος τους προσφέρει προσωρινά μια διέξοδο. Πρώτον, συσπειρώνει τον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ και το ευρύτερο σύστημα εξουσίας. Δεύτερον, θολώνει τα νερά σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές ευθύνες για τα φαινόμενα της διαπλοκής και της διαφθοράς. Και τρίτον, μετατοπίζει το κέντρο βάρους της επικαιρότητας από τα οξυμένα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών σε έναν χωρίς αρχές δικομματικό "καβγά", που προκαλεί αποστροφή στην κοινή γνώμη» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΑΝ ΗΤΑΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ; «Παρά τις κυβερνητικές θριαμβολογίες, η απόφασις της συγχωνεύσεως των κρατικών Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) με την ιδιωτική ΠΕΤΡΟΛΑ γεννά σειρά ερωτημάτων. Και τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, τα περισσότερα παραμένουν αναπάντητα. Το κρισιμώτερο είναι το ακόλουθο: Αν τα ΕΛΠΕ δεν ήταν κρατική εταιρεία αλλά ιδιωτική, θα είχαν προχωρήσει σε συγχώνευση με την ΠΕΤΡΟΛΑ; Αν η απάντησις είναι "ναι", τότε ευλόγως ερωτάται: Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα επέτρεπε ποτέ σε μια ιδιωτική εταιρεία που κατέχει μερίδιο αγοράς 55% (όπως τα ΕΛΠΕ) να συγχωνευθή με μίαν άλλη που κατέχει μερίδιο 20% (όπως η ΠΕΤΡΟΛΑ). Η απάντησις είναι κατηγορηματικά όχι» (ΕΣΤΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: ΔΙΑΠΛΟΚΟΛΟΓΙΑ ΜΕ... ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΝΑΨΑΝ ΦΩΤΙΕΣ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: (Αθ. Καραχάλιος): ΑΥΤΟΣ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ DEAL ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΤΣΗ.

ΕΣΤΙΑ: ΠΟΙΟΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ;

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εγκλημα διαρκείας οι ιδιωτικοποιήσεις - Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ «ΓΑΜΟ» ΕΛΠΕ-ΛΑΤΣΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 10 ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΦΟΡΟΥΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ «ΦΟΥΣΚΕΣ».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΟΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ.

ΧΩΡΑ: ΤΙΝΑΞΑΝ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΟΥΡΕΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ... ΕΝΑ ΞΕΡΟΚΟΜΜΑΤΟ ΔΙΑΚΟΠΕΣ!

ΕΘΝΟΣ: 3.838 ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΑΣΕΠ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ 8.363 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΕΛΛΑΔΑ ΧΑΙΡΕΤΑ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΣΤΑΙΝΕΤΑΙ!

ΑΥΓΗ: «ΕΙΣΑΣΤΕ ΟΚΤΩ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ».

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

«Αντιτρομοκρατική» σύμπλευση: «Οι "ισχυροί 8" συντάχθηκαν απολύτως με την πολιτική της Ουάσιγκτον και κατονόμασαν τη Β. Κορέα και το Ιράν ως τους πιθανότερους νέους στόχους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της διασποράς όπλων μαζικής καταστροφής... Στην κοινή δήλωσή τους για τη μη διασπορά των όπλων μαζικής καταστροφής, οι οκτώ ηγέτες χωρίς δεύτερη σκέψη κατονόμασαν και τη Β. Κορέα και το Ιράν, καλώντας τις χώρες αυτές να συμμορφωθούν "χωρίς καθυστέρηση και προϋποθέσεις" με τις διεθνείς υποχρεώσεις τους στα θέματα αυτά» (Κύρα Αδάμ -«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Εδώ και τώρα...: «Η κίνηση αυτή (σ.σ. η συγχώνευση ΕΛΠΕ - "Πετρόλα") θα έχει και συνέχεια (με τις ιδιωτικοποιήσεις της ΔΕΠΑ και του Ταχ. Ταμιευτηρίου και την ίδρυση ιδιωτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής) αναμφίβολα βελτιώνει το επενδυτικό κλίμα, αλλά είναι αφέλεια να πιστεύουν οι προπαγανδιστές της κυβέρνησης ότι άλλαξε άρδην η κατάσταση και η οικονομία έγινε και πάλι το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης. Διότι οι ωφέλειες από τις ιδιωτικοποιήσεις είναι μεν βέβαιες, αλλά είναι μακροπρόθεσμες, ενώ η ακρίβεια, η ανεργία, τα ελλείμματα είναι άμεσα και χρήζουν αντιμετώπισης εδώ και τώρα» (Ν. Νικολάου - «ΒΗΜΑ»).

«Οχι» φόροι για τους βιομήχανους: «Το ντίζελ που χρησιμοποιούν οι βιομηχανίες και οι βιοτεχνίες ως πρώτη ύλη δε θα επιβαρύνεται με ειδικό φόρο κατανάλωσης. Αυτό προβλέπει τροπολογία του υπουργού Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και αποτελεί ικανοποίηση αιτήματος του επιχειρηματικού κόσμου. Συγκεκριμένα, στην τροπολογία προβλέπεται ότι διευρύνονται οι κατηγορίες πετρελαιοειδών, οι οποίες απαλλάσσονται από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, ήτοι το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης diesel, που παραλαμβάνεται από βιομηχανίες και βιοτεχνίες και προορίζεται να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά ως πρώτη ύλη για την παραγωγή των προϊόντων τους» («ΒΗΜΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ