ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Ιούνη 2003
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Σε πορεία σταθερής συρρίκνωσης

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ και του κόστους εργασίας στους διάφορους κλάδους της βιομηχανίας

Σε πείσμα των όσων ...«επιχειρημάτων» προβάλλουν κυβέρνηση και πλουτοκρατία για τις εξελίξεις στον τομέα της βιομηχανίας και τις ευθύνες που υποτίθεται ότι έχουν για τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα οι μισθοί, ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι τα επίσημα στοιχεία, όπως αυτά αποτυπώνονται ακόμα και στην ετήσια έκθεση του ΣΕΒ. Οι μισθοί στους βιομηχανικούς κλάδους της μεταποίησης, σύμφωνα με τις επεξεργασίες που υπάρχουν στην έκδοση του ΣΕΒ, την τετραετία 1999-2002, παρουσιάζουν σαφή τάση συρρίκνωσης, όσον αφορά τη συμμετοχή τους στο παραγόμενο προϊόν.

Το θέμα αυτό καθ' εαυτό της εξέλιξης του λεγόμενου κατά την επικρατούσα ιδεολογική άποψη «κόστους εργασίας» (έτσι αποκαλούν οι επιχειρηματίες το κονδύλι εργασίας που απαιτείται για να διατηρηθεί εν ζωή η εκμεταλλεύσιμη από αυτούς εργατική δύναμη) είναι πάντα επίκαιρο, από την άποψη ότι επιχειρούν να μας πείσουν ότι για τα όποια προβλήματα παρουσιάζει η ελληνική βιομηχανία (χαμηλές εξαγωγικές επιδόσεις, συρρίκνωση παραγωγής κλπ.) υπεύθυνοι είναι οι εργάτες που διεκδικούν υψηλά μεροκάματα, με συνέπεια η ελληνική βιομηχανία να είναι... μη ανταγωνιστική.

Το θέμα αυτό επανήλθε στην επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες, με δραματικό τρόπο, μετά τα απανωτά λουκέτα επιχειρήσεων («ΠΑΛΚΟ», κλείσιμο της αλυσίδας καλλυντικών «Υβόννη Στορς», των σούπερ μάρκετ «Αντωνόπουλοι» κλπ.). Με αφορμή και αυτές τις εξελίξεις, οι επιχειρηματίες έθεσαν και πάλι θέμα «υψηλού εργατικού κόστους», απειλώντας ότι αν δε ληφθούν μέτρα περαιτέρω συμπίεσης των μισθών, τα φαινόμενα της μετανάστευσης επιχειρήσεων θα ενταθούν, η ανεργία θα αυξηθεί στο 18% κλπ. Τα ίδια όμως τα στοιχεία που παραθέτουν οι επιχειρηματίες, άλλα δείχνουν... Ετσι:

  • Το έτος 1999 το ΑΕΠ (αποπληθωρισμένο) αυξήθηκε 3,6%, ο πληθωρισμός 2,6% και το «κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος» 2,5%.
  • Το 2000 έχουμε άνοδο του ΑΕΠ 4,2%, του πληθωρισμού 3,2% και του «κόστους εργασίας» 2,2%.
  • Το 2001 το ΑΕΠ αυξήθηκε 4,1%, ο πληθωρισμός 3,4% και το «κόστος εργασίας» 3%.
  • Το 2002 το ΑΕΠ αυξάνει 4%, ο πληθωρισμός 3,6% και το «κόστος εργασίας» 2,8%.

Τι καταδεικνύουν αυτά τα στοιχεία; Οτι η άνοδος των μισθών και εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, των στοιχείων δηλαδή που απαρτίζουν το λεγόμενο κόστος εργασίας ως προς τη μονάδα του παραγόμενου προϊόντος, ήταν σαφώς μικρότερη και από την αντίστοιχη άνοδο του ΑΕΠ, αλλά και του ετήσιου πληθωρισμού. Ο χαμηλότερος ρυθμός ανόδου του «κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος» από την αντίστοιχη άνοδο του πληθωρισμού και του ΑΕΠ υποδηλώνει την αύξηση των καπιταλιστικών κερδών, λόγω της αυξημένης παραγωγικότητας της εργασίας. Κέρδος το οποίο είναι ίσο με τη διαφορά μεταξύ της ανόδου του ΑΕΠ (εθνική παραγωγικότητα) και της ανόδου του «κόστους εργασίας ανά μονάδα εργασίας». Για το 1999 η διάφορα αυτή ήταν 1,1 μονάδες, το 2000 2 μονάδες, το 2001 1,1 μονάδες και το 2002 1,2 μονάδες. Οι διάφορες αυτές μεταφράζονται κατ' ευθείαν σε επιπλέον καπιταλιστικό κέρδος που προήλθε από την αυξημένη παραγωγικότητα. Από την άλλη πλευρά η αυξημένη αυτή παραγωγικότητα της εργασίας την περίοδο αυτή έχει οδηγήσει σε σχετική χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων. Η συμμετοχή των μισθών στο εθνικό προϊόν ως σχετικό αναλογικό μέγεθος έχει μειωθεί.

Αυτά καταδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία των επιχειρηματιών. Παρ' όλα αυτά οι τελευταίοι προκαλούν και φωνάζουν ότι το κόστος εργασίας στην Ελλάδα είναι υψηλό και απειλούν ότι αν δε μειωθεί, θα υπάρξει επενδυτική αποχή και μετανάστευση επιχειρήσεων.


Θ.Κ.

Νομοθετήματα υπέρ του κεφαλαίου

Ενα ακόμα νομοθέτημα προσαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας στις ανάγκες του τραπεζικού κεφαλαίου υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ χτες με την ολοκλήρωση της συζήτησης του νομοσχεδίου για την τιτλοποίηση απαιτήσεων που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομίας.

Για νομοσχέδιο εξαπάτησης του λαού με πρόθεση μια «νέα καταλήστευση» έκανε λόγο στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, τονίζοντας πως το ΚΚΕ θα το καταψηφίσει. «Οι μεγάλες τράπεζες είναι εκείνες που θα βγουν κερδισμένες» τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ για τις προβλέψεις περί τιτλοποίησης απαιτήσεων, αφού όπως τόνισε «έχουν χορηγήσει πάρα πολλά στεγαστικά δάνεια στα οποία θα βασιστεί η έκδοση νέων ομολόγων». Πρόσθεσε μάλιστα αναφορικά με τη μεταφορά των απαιτήσεων σε εταιρίες εισπράξεων ότι «πρόκειται για δάνεια που έχουν πάρει μικρές βιοτεχνίες, αγρότες και στεγαστικά δάνεια» οπότε «τα λαϊκά στρώματα θα βρεθούν στη μέγκενη» και «περιουσίες του λαού θα βγουν στο σφυρί». «Ξέρουμε πολύ καλά - συνέχισε - ότι υπάρχουν ήδη ειδικά γραφεία στα οποία οι τράπεζες αναθέτουν την είσπραξη χρεών και τα οποία γραφεία η κυβέρνηση νομιμοποιεί». Οσον αφορά τις ομολογίες για τα ακίνητα του δημοσίου, ο Αγγελος Τζέκης επισήμανε πως «προετοιμάζεται το έδαφος να περάσει τη μεγάλη ακίνητη περιουσία στα χέρια των ιδιωτών». Καταλήγοντας, ο βουλευτής του ΚΚΕ, σημείωσε ότι στο νομοσχέδιο προβλέπονται «νέες μεγάλες φοροαπαλλαγές προς το κεφάλαιο» εφόσον «δε φορολογούνται τα κέρδη από τη μεταβίβαση απαιτήσεων στις εταιρίες ειδικού σκοπού», οπότε θα προκύψουν «μεγάλα κέρδη που θα είναι αφορολόγητα».

ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Βγήκαν τα κυβερνητικά «χατζάρια»

Των βαμβακοπαραγωγών τα... πάθη θα υποστούν φέτος και οι ελαιοπαραγωγοί, προκειμένου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας να δηλώσει τον ερχόμενο Σεπτέμβρη μια εικονική επιδοτούμενη ποσότητα ελαιολάδου στην ΕΕ.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας μαζί με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν ήδη προαποφασίσει να δηλώσουν μια επιδοτούμενη ποσότητα ελαιολάδου από 420.000 μέχρι 440.000 τόνους, ασχέτως πιο είναι το πραγματικό ύψος της παραγωγής της περιόδου 2002/2003 (419.000 τόνοι είναι το πλαφόν). Κι ενώ οι ελαιοπαραγωγοί καλούνται αυτό το διάστημα να υποβάλουν αιτήσεις για να πάρουν την επιδότηση, ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε νέα περιοριστικά μη επιλέξιμα κόλπα. Το όλο πρόβλημα συζητήθηκε χτες και σε πανελλαδική σύσκεψη των εκπροσώπων των Ενώσεων που συμμετέχουν στην «Ελαιουργική»...

Αυτό που φαίνεται πάντως είναι ότι το αυθαίρετο μαγείρεμα που ετοιμάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα βασιστεί σε ένα σύστημα πολλαπλού τσεκουρώματος. Με άλλα λόγια θα χρησιμοποιηθούν:

  • Ο μέσος όρος της τελευταίας εξαετίας των δηλωθέντων ποσοτήτων ανά ελαιοκομικό νομό, αφαιρουμένων των χρονιών με τη μικρότερη και τη μεγαλύτερη παραγωγή.
  • Οι αποδόσεις των ελαιοκομικών ζωνών, κάτι που οι ελαιοπαραγωγοί το γεύτηκαν προ διετίας.
  • Ο έλεγχος της «καταγωγής» του ελαιολάδου, με βάση τον αριθμό των δέντρων. Τούτο σημαίνει πως οι ελαιοπαραγωγοί θα πρέπει να προσκομίσουν μαζί με την αίτησή τους για να πάρουν επιδότηση και χαρτί του Ελαιοκομικού Μητρώου, όπου έχει γίνει σύνταξη του Μητρώου ή υπεύθυνη δήλωση με τον αριθμό των ελαιόδεντρών τους.
  • Οι ποσότητες των αποθεμάτων που έχουν στα χέρια τους οι ελαιοπαραγωγοί και τα ελαιοτριβεία.
Νέο κρατικό δάνειο για 1,5 δισ. ευρώ

Στους ντόπιους και ξένους τραπεζίτες και τους ρεντιέρηδες του χρηματεμπορίου κατέφυγε για ένα ακόμη δάνειο η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να καλύψει τα ελλείμματα του προϋπολογισμού που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής παροχών σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Συγκεκριμένα, χτες δημοπρατήθηκαν ομόλογα τριετούς διάρκειας και ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Το μέσο επιτόκιο διαμορφώθηκε σε 2,45% (από 2,61% στην προηγούμενη δημοπρασία του Μάρτη). Οι τραπεζίτες έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση υποβάλλοντας προσφορές ύψους 5,47 δισ. ευρώ, δηλαδή πολλαπλάσιες κατά 3,65 φορές του ποσού της έκδοσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ