ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Ιούνη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Εκεχειρία» με αλλεπάλληλες επιδρομές

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Ετοιμος να προτείνει στη «Χαμάς» τριήμερη «εκεχειρία» φέρεται, σύμφωνα με διαρροές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Μάλιστα, ο ισραηλινός Τύπος υποστήριζε, χτες, ότι το βράδυ του Σαββάτου επρόκειτο να γίνει συνάντηση Ισραηλινών και Παλαιστινίων αξιωματούχων ασφαλείας, προκειμένου να συμφωνήσουν από ποιες περιοχές των κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών θα αποχωρήσουν τα ισραηλινά στρατεύματα, παραδίδοντας την ευθύνη της ασφάλειας στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Ο ισραηλινός στρατός, πάντως, μέχρι να προταθεί επισήμως αυτή η «εκεχειρία», συνέχισε τις επιθέσεις στην πόλη της Γάζας. Αργά το βράδυ της Παρασκευής έγινε νέα επιδρομή με ελικόπτερα, που είχαν στόχο ένα στέλεχος της «Χαμάς», στην περιοχή Ζαϊτούν. Συνολικά, από τις δύο επιδρομές της Παρασκευής, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και 23 τραυματίστηκαν. Χτες το πρωί, ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν, εκ νέου, στόχο στην πόλη της Γάζας, και μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η έκρηξη σημειώθηκε πολύ κοντά στην κατοικία του πνευματικού ηγέτη της «Χαμάς», Σεΐκ Αχμέντ Γιασίν.


ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Τα κινήματα και οι κομμουνιστές

Συνέντευξη Τύπου θα δοθεί την Τρίτη 17 Ιούνη στις 14.00, στην αίθουσα Τύπου του ΚΚΕ στον Περισσό

Εβδομήντα κόμματα απ' όλο τον κόσμο θα λάβουν μέρος στην Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που διοργανώνει το ΚΚΕ στην Αθήνα την 19η και 20ή Ιούνη 2003, η οποία θα κλείσει με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών στις διαδηλώσεις της Θεσσαλονίκης κατά της πολιτικής της ΕΕ.

Η Διεθνής Συνάντηση - το κεντρικό θέμα της οποίας είναι «Τα κινήματα κατά του πολέμου και της παγκοσμιοποίησης και οι κομμουνιστές» - πραγματοποιείται σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από την αύξηση και την ένταση των λαϊκών αγώνων, των κινητοποιήσεων και αντιστάσεων εναντίον αντιλαϊκών πολιτικών σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Οι εισηγήσεις και οι συζητήσεις αναμένεται, έτσι, να επικεντρωθούν στην ανταλλαγή της υπάρχουσας εμπειρίας από τη συμμετοχή των κομμάτων, οι αντιπροσωπείες των οποίων θα μετάσχουν στη συνάντηση, στα κινήματα αυτά. Κινήματα τα οποία δημιουργούνται και δρουν με πολύμορφους τρόπους σε όλο τον κόσμο: στην Ευρώπη και την Αμερική, αλλά και στην Ασία, στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Από τα ζητούμενα της συνάντησης είναι και η ανάπτυξη νέων πρωτοβουλιών, με στόχο την ενίσχυση ενός διακριτού ρόλου του κομμουνιστικού κινήματος, σε συμμαχία με τα κινήματα αυτά, που επιδιώκεται να αποκτήσουν περισσότερο αντιιμπεριαλιστικό και αντικαπιταλιστικό χαρακτήρα.

Η έκφραση διεθνιστικής αλληλεγγύης αλλά και η ενεργή συμπαράσταση σε λαούς που βρίσκονται είτε υπό την πίεση είτε υπό την άμεση απειλή ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, όπως αυτοί της Κούβας, της ΛΔ Κορέας, της Συρίας, αναμένεται να αποτελέσει επίσης βασικό θέμα συζήτησης. Ακόμη, θα εξεταστεί το δόγμα των «προληπτικών πολέμων» που επικρατεί και το τι αυτό σημαίνει.

Ακόμη, στη σύνοδο των κομμουνιστικών κι εργατικών κομμάτων θα τεθεί το ζήτημα της προετοιμασίας για το επόμενο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, που θα πραγματοποιηθεί στην Ινδία.

Στο περιθώριο της Συνάντησης θα πραγματοποιήσει την πρώτη της συνάντηση η Ομάδα Εργασίας για Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας, η οποία επικεντρώνεται σε ζητήματα που προκύπτουν από την κατάσταση που διαμορφώνεται διεθνώς μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη 2001 στις ΗΠΑ. Στην ομάδα αυτή συμμετέχουν το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας, το ΚΚΕ, το ΚΚ Ισπανίας και το ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αντιπροσωπείες των κομμάτων που θα συμμετάσχουν στη Διεθνή Συνάντηση θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις της Θεσσαλονίκης, στη διεθνή κινητοποίηση της 21ης Ιούνη, και πιο συγκεκριμένα στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003».

Τα θέματα της συνάντησης θα παρουσιάσει και θα αναπτύξει σε σχετική συνέντευξη Τύπου ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, την Τρίτη 17 Ιούνη, στις 14.00, στην αίθουσα Τύπου του ΚΚΕ, στον Περισσό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ