ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Ιούνη 2003
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ
Σκόπιμη εγκατάλειψη ενός φάρου αγωνιστικής ανάτασης

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις...
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις...
Στη Μακρόνησο, τον τόπο όπου έγραψαν ιστορία απαράμιλλου ηρωισμού χιλιάδες κομμουνιστές και αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, που ποτίστηκε με το αίμα ανθρώπων, οι οποίοι με αυτοθυσία υπερασπίστηκαν την ελευθερία, την επιλογή του ανθρώπου να ζει σε έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, την επιλογή του να κτίσει μια σοσιαλιστική κοινωνία, η αστική τάξη και οι πολιτικοί εκφραστές της επιφύλαξαν μετά από 50 χρόνια τη σκόπιμη εγκατάλειψη.

Τη Μακρόνησο, το κολαστήριο που δολοφονήθηκαν εκατοντάδες και βασανίστηκαν πάνω από 100.000 κομμουνιστές και κομμουνίστριες, αριστεροί αγωνιστές του ΕΑΜ, προοδευτικοί και δημοκράτες πολίτες, τον τόπο που ούτε ένα δέντρο δε σκεπάζει τα χώματά του αλλά που ο άνθρωπος νίκησε τη φασιστική βία και έγινε φάρος της αντίστασης, η αστική τάξη θέλει να τον εξαφανίσει απ' τη μνήμη του λαού.

Στην πρόσφατη επίσκεψη του «Ρ» για την εκδήλωση τιμής και μνήμης της ΠΕΚΑΜ στους χιλιάδες αγωνιστές που θυσιάστηκαν είδαμε από κοντά το πόσο ...τιμούν τον τόπο αυτό.

Η εκδήλωση δεν μπόρεσε να γίνει στο θεατράκι του Α' Ειδικού Τάγματος Οπλιτών γιατί η πολιτεία όχι απλά το έχει εγκαταλειμμένο αλλά το έχει αφήσει να το «αξιοποιούν» οι καταπατητές της περιοχής σαν έτοιμο στάβλο για τα γιδοπρόβατά τους. Τα συγκεκριμένα ζωντανά που έχουν κατακλύσει το νησί καταστρέφουν - όχι βέβαια με δική τους ευθύνη...- τους χώρους που έκτισαν και έζησαν οι Μακρονησιώτες και σώζονται μέχρι σήμερα, έχοντας τη δική τους θέση στην ιστορία του λαϊκού κινήματος. Η συντήρηση των κτισμάτων αυτών απ' την πολιτεία δυστυχώς ακούγεται σαν αστείο...

Στη διαδρομή μας προς το χώρο του Β' Ειδικού Τάγματος Οπλιτών (Β' ΕΤΟ) συναντήσαμε τα «απαγορευμένα» κτίσματα και αυτοκίνητα των καταπατητών, αλλά και την πινακίδα του Κυνηγετικού Συλλόγου Λαυρίου! Σε στάβλους έχουν μετατρέψει επίσης όποια απ' τα μνημεία «βόλευαν» για την τέτοια χρήση...

Ο,τι έχτισαν οι Μακρονησιώτες έχει μετατραπεί σε στάβλο
Ο,τι έχτισαν οι Μακρονησιώτες έχει μετατραπεί σε στάβλο
Με αυτούς τους τρόπους η κυβέρνηση «διατηρεί» την ιστορία του λαού μας και των αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους σ' αυτόν τον ξερό τόπο που προσπάθησε να κάνει «αναμορφωτήριο» υποταγής της αγωνιστικής συνείδησης το τότε αντιδραστικό καθεστώς.

Με αυτούς τους τρόπους «τιμά» την ιστορία που δε διδάσκεται στα σχολεία, αφού δεν τη συμφέρει να υπάρχουν οι μνήμες της Μακρονήσου και να παραδειγματίζεται και να ισχυροποιείται τη σημερινή αντίσταση των λαών. Αλλωστε, πώς θα ανέχονται ή θα υποτάσσονται στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων όπως επιδίωκαν και τότε με τα απερίγραπτα βασανιστήρια και τις δολοφονίες αγωνιστών;

Η υπουργική απόφαση και το ΠΔ που «προστατεύουν» τη Μακρόνησο

Η μεγαλύτερη υποκρισία σε όλη αυτή την εγκατάλειψη είναι πως υπάρχει απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) απ' τις 16 Μάη του 1989, με την οποία χαρακτηρίζεται ολόκληρη η Μακρόνησος ως ιστορικός τόπος και ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία όλα τα κτίρια των στρατοπέδων του νησιού. Το 1995 η «προστασία» της Μακρονήσου «ολοκληρώθηκε» με το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) για τις χρήσεις γης του νησιού.

Στις 16 Μαΐου 1989 το ΥΠΠΟ αποφάσισε να χαρακτηρίσει «ως ιστορικό τόπο» σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1469/50 «περί προστασίας ειδικής κατηγορίας οικοδομημάτων και έργων τέχνης μεταγενέστερων του 1830» ολόκληρο το νησί της Μακρονήσου, γιατί έχει σημαδέψει την ιστορία της Νεότερης Ελλάδας, γιατί αποτελεί χώρο μνήμης όχι μόνο για αυτούς που έζησαν τις φρικαλεότητες της περιόδου 1946 - 1953, αλλά για όλους τους Ελληνες, και κυρίως για τις νέες γενιές, γιατί αποτελεί σύμβολο καταδίκης του καθεστώτος που επέβαλε τον εμφύλιο πόλεμο, όλων των βασανιστηρίων και κάθε καταπίεσης από οπουδήποτε προερχόμενης, βωμός ελευθερίας της σκέψης και των ιδεών.

Το σωζόμενο θέατρο του Α Ειδικού Τάγματος Οπλιτών έχει μετατραπεί σε στάνη για γιδοπρόβατα...
Το σωζόμενο θέατρο του Α Ειδικού Τάγματος Οπλιτών έχει μετατραπεί σε στάνη για γιδοπρόβατα...
Χαρακτηρίζονται επίσης με τον ίδιο νόμο, «ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία, όλα τα κτίρια των στρατοπέδων της Μακρονήσου, γιατί πολλά απ' αυτά κτίστηκαν από τους ίδιους τους κρατούμενους, μέσα στα οποία έζησαν κάτω απ' τις γνωστές συνθήκες και τα οποία χαρακτηρίζουν την εποχή στο συγκεκριμένο χώρο και την ιστορία του».

Με το ΠΔ στις 30 Αυγούστου του 1995 για τις χρήσεις γης της Μακρονήσου αποφασίζεται πως «σ' όλο τον ιστορικό τόπο της Μακρονήσου απαγορεύονται χρήσεις ή επεμβάσεις που μπορούν να αλλοιώσουν το χαρακτήρα του ιστορικού τόπου και γενικώς οτιδήποτε δεν εξυπηρετεί και δεν αναδεικνύει τον ιστορικό, πολιτιστικό χαρακτήρα του και ό,τι μπορεί να επιφέρει βλάβη στα διατηρητέα μνημεία και στους αρχαιολογικούς χώρους ή να αλλοιώσει το φυσικό τοπίο και να επηρεάσει αρνητικά τους υπάρχοντες βιότοπους».

Στη συνέχεια τονίζεται πως απαγορεύεται «α) η κατάτμηση γης β) η λατόμευση και εξόρυξη επιτρεπόμενης μόνο της αναγκαίας για τη λήψη προϊόντων αναστήλωσης των μνημείων του νησιού γ) η ιχθυοκαλλιέργεια, η κτηνοτροφία, το κυνήγι δ) η εκτέλεση τεχνικών έργων υποδομής υπερτοπικού χαρακτήρα επιτρεπόμενης μόνο της εκτέλεσης έργων υποδομής που εξυπηρετούν τις επιτρεπόμενες με το παρόν διάταγμα χρήσεις ε) η τοποθέτηση κάθε είδους διαφημίσεων και φωτεινών επιγραφών στ) η κυκλοφορία οχημάτων εκτός δύο μόνο ταξί για τις ανάγκες των επισκεπτών».

Μέχρι και πινακίδα έβαλαν οι κυνηγοί του Λαυρίου
Μέχρι και πινακίδα έβαλαν οι κυνηγοί του Λαυρίου
Στο τέλος του ΠΔ μάλιστα σημειώνεται: «Οποιαδήποτε επέμβαση στα υφιστάμενα διατηρητέα κτίρια γίνεται μετά από τη γνώμη του αρμοδίου Συμβουλίου Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού.

Υφιστάμενες χρήσεις γης που δεν προβλέπονται από τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος, απομακρύνονται σε δύο χρόνια μετά τη δημοσίευσή του.

Σε περίπτωση καταστρατήγησης ή παραβίασης των επιτρεπόμενων χρήσεων επιβάλλεται η σφράγιση του ακινήτου σύμφωνα με την 44242/2361/1989 Υπουργική Απόφαση (Β 380). Σε περίπτωση υποτροπής η νέα σφράγιση είναι οριστική».

Διαβάζοντας τις παραπάνω αποφάσεις και βλέποντας την πραγματική εικόνα της Μακρονήσου σήμερα εκτός απ' την προκλητική υποκρισία της κυβέρνησης φαίνεται ξεκάθαρα πως η άρχουσα τάξη εκμεταλλεύεται αυτόν τον ιστορικό τόπο, κόβοντας και ράβοντας, μόνο για κομματικές και πολιτικές σκοπιμότητες.

Πολλά έχουν αλλάξει αυτά τα 50 χρόνια, αλλά η εντεινόμενη εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, η καταπίεση του λαού απ' την πλουτοκρατία και τον ιμπεριαλισμό δεν άλλαξε. Στη Μακρόνησο αναμετρήθηκαν η άρχουσα τάξη, οι ιμπεριαλιστές και οι σύμμαχοι τους με το λαϊκό κίνημα. Τα ίδια ταξικά συμφέροντα αναμετριούνται και συγκρούονται και σήμερα γι' αυτό και η Μακρόνησος θα είναι πάντα, ό,τι και να κάνουν, ένα σύμβολο αγώνα και θυσίας, πηγή αντίστασης για όλους τους αγωνιστές, που θα φρονηματίζει για την αναγκαιότητα ανατροπής του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος.

Τα σωζόμενα κτίσματα στο Β Ειδικού Τάγμα Οπλιτών δεν έχουν ούτε την ελάχιστη συντήρηση
Τα σωζόμενα κτίσματα στο Β Ειδικού Τάγμα Οπλιτών δεν έχουν ούτε την ελάχιστη συντήρηση
Παράνομο κτίσμα καταπατητή που έχει εγκατασταθεί στη Μακρόνησο
Παράνομο κτίσμα καταπατητή που έχει εγκατασταθεί στη Μακρόνησο

Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΡΤΖΙΔΗΣ
Ο,τι θυμίζει Αντίσταση θέλουν να το εξαφανίσουν

«Αν δεν αντιδράσουμε θα εξαφανίσουν ό,τι θυμίζει Αντίσταση», τόνισε ο Κώστας Κορτζίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), στη συζήτηση που είχαμε για την εγκατάλειψη του νησιού.

«Εχουν περάσει 14 ολόκληρα χρόνια, που έχει χαρακτηριστεί το Μακρονήσι τόπος ιστορικός, τόπος μνήμης, αλλά και 8 χρόνια από το Προεδρικό Διάταγμα για τις χρήσεις γης της Μακρονήσου και η κατάσταση, αντί να βελτιωθεί, χειροτερεύει. Εκατοντάδες τα γιδοπρόβατα, ενώ εδώ και τρία - τέσσερα χρόνια μπήκαν και αγελάδες, οι καταπατητές βασιλεύουν, τα παράνομα κτίσματα παραμένουν εκεί, φύλακες δεν υπάρχουν και καταστρέφεται στην κυριολεξία το νησί».

«Γίνανε ακόμα και προσπάθειες πριν λίγα χρόνια να ενταχθεί το Μακρονήσι στο πρόγραμμα "Ολυμπισμός - Πολιτισμός" για τους Ολυμπιακούς του 2004, να το κάνουν δηλαδή τόπο αναψυχής!», μας είπε οργισμένος.

Οσον αφορά στις ευθύνες γι' αυτήν την κατάσταση, ήταν ξεκάθαρος: «Την ευθύνη έχει ακέραια η κυβέρνηση, έχουμε πει πολλές φορές πως το Μακρονήσι κινδυνεύει να καταστραφεί και πως πρέπει να παρθούν μέτρα, αλλά δεν κάνουν τίποτα. Δεν υπάρχει βούληση. Ισως θέλουν να πάρουν πίσω τις αποφάσεις τους, δεν εξηγείται αλλιώς. Καταστρέφουν ό,τι θυμίζει αντίσταση του λαού και όχι μόνο στην Ελλάδα. Μάθαμε πως και στη Γερμανία τα διαμορφώνουν, έτσι ώστε τίποτα να μη θυμίζει αντίσταση των λαών».

Οσον αφορά στο αν διατηρείται η κατάσταση σκόπιμα, ο πρόεδρος της ΠΕΚΑΜ σημείωσε πως «αν δεν υπήρχε σκοπιμότητα, τότε γιατί δεν κάνουν τα πιο απλά, να διώξουν τους καταπατητές, να κατεδαφίσουν τα αυθαίρετα, να βάλουν δύο φύλακες; Το ότι δεν το κάνουν, σημαίνει πως η βούλησή τους είναι να αφήσουν τη Μακρόνησο να καταστραφεί».

«Μας λυπεί να υπάρχουν οι αποφάσεις και να επικρατεί αυτή η κατάσταση. Εμείς έχουμε κινητοποιηθεί και θα κινητοποιηθούμε. Το Σεπτέμβρη θα είναι έτοιμο το μνημείο και εμείς θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το χώρο των αρτοκλιβάνων ένα Ιστορικό Μουσείο για την ιστορία της Μακρονήσου. Θέλουμε να γνωρίζουν οι νεότεροι την ιστορία. Εμείς θέλουμε να ξεναγήσουμε τα παιδία σ' αυτόν τον μαρτυρικό τόπο να μάθουν την ιστορία του», μας είπε για τη δράση της ΠΕΚΑΜ.

«Οταν η κυβέρνηση με την πολιτική της θεωρεί ανεπιθύμητες τις λαϊκές αντιδράσεις, δε θέλει να υπάρχει ένας φάρος αντίστασης, όπως το Μακρονήσι. Η ΠΕΚΑΜ, από την ίδρυσή της, το 1988, παλεύει να γίνει το Μακρονήσι πραγματικός ιστορικός τόπος. Για να σωθεί όμως, δε φτάνουμε, πρέπει να είναι υπόθεση του λαού, χρειάζεται να δεχτούν πιέσεις απ' το μαζικό λαϊκό κίνημα», κατέληξε ο Κ. Κορτζίδης.

Τι διεκδικεί η ΠΕΚΑΜ

Η ΠΕΚΑΜ έχει προτάσεις και τις διεκδικεί προκειμένου η Μακρόνησος ως ιστορικός τόπος να μετατραπεί σε μέρος που θα μπορούν να επισκέπτονται οι νεότεροι και να παραδειγματίζονται, αλλά και η πραγματοποίησή τους θα είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής στους χιλιάδες ήρωες της Μακρονήσου:

1. Αμεση απομάκρυνση των γιδοπροβάτων, των καταπατητών, των μελισσοκόμων και κυνηγών και κατεδάφιση όλων των αυθαιρέτων.

2. Περίφραξη των στρατοπέδων και των άλλων χώρων και σηματοδότηση των σημαντικών χώρων λειτουργίας.

3. Τοπική ενδεικτική αναστήλωση τμημάτων του στρατοπέδου και άλλων χώρων.

4. Καθαρισμός και βατότητα των δρόμων σύνδεσης των στρατοπέδων και των άλλων χώρων.

5. Αναστήλωση δύο ή τριών κτιρίων, που υπάρχουν.

6. Οργάνωση του κτιρίου των αρτοκλιβάνων, που έχει επισκευαστεί, σε Ιστορικό μουσείο μόνιμης έκθεσης φωτογραφιών, αντικειμένων, εντύπων της περιόδου εκείνης.

7. Σύνταξη στα εκπαιδευτικά προγράμματα και οργάνωση επισκέψεων σχολείων για να γίνει γνωστή η ιστορία στις νέες γενιές.

8. Καθαρισμός των στρατοπέδων, των στρατιωτικών στρατοπέδων και των λοιπών χώρων.

9. Εγκατάσταση φυλάκων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ