Καταργούνται τα όποια κονδύλια για την κατασκευή νέων σκαφών και επιδοτούν τη διάλυση και απόσυρση των υπαρχόντων
Οριστικό τέλος στην επιδότηση κατασκευής νέων αλιευτικών σκαφών βάζει η κυβέρνηση! Οπως έγινε γνωστό χτες το ποσό που απέμεινε και προβλεπόταν για την κατασκευή νέων αλιευτικών σκαφών στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας (ΕΠΑΛ) 2000 - 2006 «ανακατανέμεται», δηλαδή κόβεται, με πρόφαση τη χαμηλή απορροφητικότητα...
Φαίνεται, δηλαδή, πως η κυβέρνηση καταργεί πλέον και τα προσχήματα στο ξεπάστρεμα των μικρομεσαίων ψαράδων, στα πλαίσια των αντιαλιευτικών εντολών της ΕΕ και των όσων αποφασίστηκαν πέρσι το Δεκέμβρη για την αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. Χτες, ο υπουργός Γεωργίας και ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου για το Γ' ΚΠΣ γνωστοποίησαν πως γίνεται νέα ανακατανομή των πόρων σε δράσεις που έχουν απορροφητικότητα. Και ως παράδειγμα ανέφεραν τη χαμηλή απορροφητικότητα για την κατασκευή νέων σκαφών, σε αντιδιαστολή με τη ζήτηση για διάλυση - κόψιμο σκαφών. Από τα λεγόμενά τους φάνηκε καθαρά πως τα λεφτά που κόβονται από την κατασκευή νέων σκαφών φεύγουν και πάνε στη διάλυση - απόσυρση σκαφών και ενδεχομένως και σε άλλες δράσεις π.χ. ενίσχυση των βιομηχανοποιημένων ιχθυοκαλλιεργειών.
Η κίνηση αυτή καθόλου τυχαία και αθώα δεν είναι και πίσω από τις όποιες κυβερνητικές προφάσεις, κρύβεται η ευρω - πολιτική εξαφάνισης των μικρομεσαίων ψαράδων. Για παράδειγμα, τα κονδύλια του ΕΠΑΛ για την «απόσυρση - διάλυση σκαφών» είναι ίσα με το 70% των κονδυλίων για την ανανέωση του αλιευτικού στόλου. Τώρα, μετά τη νέα αυτή μεθόδευση της κυβέρνησης, η σχέση αυτή αλλάζει πιο δραματικά. Να σημειωθεί ότι για την κατασκευή νέων σκαφών η επιδότηση έφτανε μέχρι το 50% του κόστους. Οσο για τους όρους και προϋποθέσεις αναγνώρισης δικαιούχων επιδότησης, που τέθηκαν από το ΕΠΑΛ για την κατασκευή νέων σκαφών αυτοί είναι άκρως απαγορευτικοί. Κι αντί οι προσχεδιασμένες μεθοδεύσεις αποκλεισμού των μικρομεσαίων ψαράδων από την κατασκευή νέων σκαφών, να αποτελούν άλλοθι για την πλήρη κατάργηση των όποιων σχετικών κονδυλιών υπήρχαν, θα μπορούσε κάλλιστα το υπουργείο Γεωργίας αν ήθελε να αλλάξει τους όρους και προϋποθέσεις: Να ορίσει, για παράδειγμα, ότι η κατασκευή νέων σκαφών επιδοτείται σε ποσοστό 90% για τους μικρούς και μεσαίους αλιείς, χωρίς να θέτει σωρεία εμποδίων γραφειοκρατικών και μη.
Ομως δε γίνεται κάτι τέτοιο, παρά το γεγονός ότι το 93,5% των ελληνικών σκαφών είναι κάτω των 12 μέτρων και ο μέσος όρος ηλικίας τους 23 χρόνια. Η κυβέρνηση πιστή στα όσα ψήφισε τον περασμένο Δεκέμβρη στις Βρυξέλλες κάνει ό,τι κάνει στα πλαίσια των αποφάσεων που πήρε για σταμάτημα της ανανέωσης και εκσυγχρονισμού αλιευτικών σκαφών. Πιο συγκεκριμένα, συμφώνησε ότι η ανανέωση και ο εκσυγχρονισμός για να γίνουν θα πρέπει να συνδυαστούν με μείωση της συνολικής δυναμικότητας του στόλου κατά 3% τουλάχιστον, στο διάστημα 2003 - 2004! Επίσης, στις αποφάσεις αυτές ορίζεται εκβιαστικά ότι μετά το 2004 τα μικρά αλιευτικά σκάφη θα παροπλίζονται χωρίς ενίσχυση. Το ακόμα χειρότερο, όμως, είναι ότι δε θα επιτρέπεται και η ανανέωση, αντικατάσταση και εκσυγχρονισμός σκαφών χωρίς επιδότηση, δηλαδή με αποκλειστικά έξοδα των ψαράδων.
Διαδοχικές συναντήσεις με κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση και τα προεδρεία ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, είχε χτες ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ
Αντιαγροτικό αλισβερίσι στην Αθήνα ήρθε να κάνει χτες ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, ενόψει της ψήφισης των νέων αρνητικών προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη λεγόμενη ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ. Από τα χτεσινά συναπαντήματα του επιτρόπου στη Βουλή, με ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ, με τον πρόεδρο της ΝΔ, με τον πρωθυπουργό και το βράδυ στο δείπνο με τον υπουργό Γεωργίας, φάνηκε ξεκάθαρα πως όλοι οι παραπάνω συμφωνούν με τα όσα ολέθρια σχεδιάζονται σε βάρος της ελληνικής αγροτιάς, μέσω της ΚΑΠ και του ΠΟΕ. Τα όποια πρασινογάλαζα επικοινωνιακά τερτίπια και οι ψευτοδιαφωνίες και ψευτοπροτάσεις γίνονται μόνο και μόνο για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και αποπροσανατολισμού των μικρομεσαίων αγροτών.
Οπως είναι ήδη γνωστό, ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ επιθυμεί σφόδρα να ψηφιστούν οι προτάσεις για την αναθεώρηση της ΚΑΠ μέχρι το τέλος Ιούνη ή, στη χειρότερη περίπτωση, να υπάρξει πολιτική συμφωνία. Κι αυτό γιατί έχει «επιχειρήματα» εξυπηρέτησης των συμφερόντων των πολυεθνικών στις επικείμενες διαπραγματεύσεις του ΠΟΕ στο Μεξικό, τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Ο επίτροπος γνωστοποίησε επίσης πως όλες οι ενισχύσεις θα γίνουν αποσυνδεδεμένες και εισοδηματικές και πως οι προτάσεις αναθεώρησης των καθεστώτων σε βαμβάκι, καπνά και λάδι να ανακοινωθούν, από Σεπτέμβρη.
Από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, αυτό που προτάσσεται ως διαπραγματευτικό χαρτί αποδοχής της νέας καταστροφικής αναθεώρησης της ΚΑΠ είναι να δοθεί δέσμευση ότι θα εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότηση για τα μεσογειακά προϊόντα. Αυτά φάνηκε πως τέθηκαν ως όροι και από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Γεωργίας. Επ' αυτού, ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ δεν είχε κάποιο πρόβλημα να αναφέρει ότι θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση - δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αρκεί η Ελληνική Προεδρία να φέρει σε πέρας όσα ο ίδιος χτες ζήτησε και επί ελληνικού εδάφους. Αν γίνει αυτό, ο επίτροπος θα κάνει μια ανακοίνωση, όταν έρθει η ώρα της ελληνικής εκδούλευσης, για ...επικοινωνιακή κατανάλωση.
Πάντως, το όλο σκηνικό από κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση και τις πρασινογάλαζες διοικήσεις των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, αφορά, σα να ...υπήρχε προσυνεννόηση, κάποιες επιμέρους τροποποιήσεις, με βασικούς άξονες τα μεσογειακά προϊόντα, τα αγελαδινό γάλα, την ποιοτική ενίσχυση στο σκληρό στάρι και το νέο καθεστώς στο ρύζι. Για παράδειγμα, για τα μεσογειακά προϊόντα, ο Γ. Δρυς έκανε λόγο για εξασφάλιση επαρκών χρηματοδοτικών πόρων... Η ΝΔ διά του εκπροσώπου της τα ίδια είπε, εκφράζοντας μια επίσης υποκριτική, αδιέξοδη και κυρίως αντιφατική πολιτική. Η ΝΔ, από τη μία, καταγγέλλει την κυβέρνηση και τις προτάσεις της λεγόμενης ενδιάμεσης αναθεώρησης ως αρνητικές και, από την άλλη, ζητά να ενταχθούν μέσα σ' αυτές και τα μεσογειακά προϊόντα. Είναι σαφές ότι κάτι δεν πάει καλά εδώ...
Ομως, το θέμα της αναθεώρησης της ΚΑΠ δεν είναι κάποιες ψευτοβελτιώσεις, αλλά η ουσιαστική αλλαγή του αντιαγροτικού πνεύματός της. Για τους μικρομεσαίους αγρότες, η ουσία είναι η ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής φτώχειας και ξεκληρίσματος, που λιβανίζει και «διαφημίζει» η κυβέρνηση Σημίτη, ως «γνήσιος» υπηρέτης της ΕΕ και των συμφερόντων των πολυεθνικών. Κι από κοντά, με λίγο διαφορετικές ψευτοαντιπολιτευτικές διατυπώσεις, τα ίδια κάνει και επιδιώκει και η ΝΔ.
Σε φερέφωνο των συμφερόντων και της προπαγάνδας του μεγάλου κεφαλαίου και του ΣΕΒ μετατρέπεται η κυβέρνηση, μη διστάζοντας να συνεχίσει την τακτική των φορολογικών επιδοτήσεων στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των μεγάλων επιχειρήσεων. Σε αυτή τη φάση και σε συνέχεια των απανωτών φοροελαφρύνσεων, που θεσμοθέτησαν για λογαριασμό των μεγάλων επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια, επικαλούνται την «αυξανόμενη κινητικότητα του κεφαλαίου», επίσης τον «φορολογικό ανταγωνισμό, που μπορεί να αυξήσει τις πιέσεις για περιορισμό του εργατικού κόστους μέσα από τη μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης». Αυτό τουλάχιστον είπε χτες ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Απ. Φωτιάδης σε ημερίδα που διοργάνωσε το Ελληνο-αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, προλειαίνοντας το έδαφος και για νέα φορολογικά μέτρα σε όφελος της πλουτοκρατίας.
Με δυο λόγια, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αναμασώντας την «επιχειρηματολογία» των μεγαλοβιομηχάνων - και κάτω από το βάρος της κατακραυγής για το κλείσιμο επιχειρήσεων και της ραγδαία αυξανόμενης ανεργίας - προσπαθεί να βάλει επίπλαστα διλήμματα του τύπου: Είτε επιδοτούμε το μεγάλο κεφάλαιο είτε αναγκαστικά θα οδηγηθούμε σε αυξημένη ανεργία και σε κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.
Τα φορολογικά μέτρα που θεσμοθέτησαν τα τελευταία χρόνια σε όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων με τα γνωστά αποτελέσματα, όπως αναφέρθηκαν από τον υφυπουργό, είναι τα εξής:
Με αίτημα να πληρωθούν άμεσα οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές που υπέστησαν λόγω του παγετού τα ροδάκινα, συγκεντρώθηκαν χτες μπροστά στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Βέροια πολλοί αγρότες, μέλη του συνδικάτου ροδακινοπαραγωγών Πέλλας - Ημαθίας. Επίσης ζήτησαν να γίνουν άμεσες εκτιμήσεις από τους υπαλλήλους του ΕΛΓΑ, οριστικοποίηση των διαδικασιών και αποπληρωμή όλων των πληγέντων καθώς και κάλυψη ζημιών φυτικού κεφαλαίου.
Στις 8 και 9 Απριλίου 2003 λόγω του παγετού καταστράφηκε το 95% περίπου της αναμενόμενης παραγωγής ροδάκινων, νεκταρίων και βερίκοκων. Οι ζημιές αυτές είναι οι μεγαλύτερες από υπάρξεως της δεντροκαλλιέργειας και έπληξαν καίρια τον παραγωγικό ιστό των τοπικών οικονομιών των νομών Πέλλας και Ημαθίας. Λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, οι παραγωγοί, οι φορείς και οι εργαζόμενοι στα κονσερβοποιεία βρίσκονται σε απόγνωση.