Associated Press |
Εργο της Ρένας Ανούση - Ηλία |
Στην γκαλερί «Ατριον» (Τσιμισκή 94, Θεσσαλονίκη), παρουσιάζεται έκθεση ζωγραφικής της Ιωάννας Τερλίδου. Η ιστορικός Τέχνης Μαυρογένη Σταυρούλα αναφέρει ότι «στο έργο της το φως παίρνει ιδιαίτερη σημασία. Καθορίζει μια ζωγραφική αντίληψη του χρώματος, που αρχικά λειτουργεί μέσα και πάνω σ' αυτό. Με το βάθος του, αποδίδει την εσωτερική διάσταση της φόρμας». Διάρκεια έκθεσης έως τις 28/5.
«Αριστον μεν, ύδωρ» τιτλοφορείται η έκθεση της Μαρίας Μουριάδου, στο Κέντρο Τέχνης «Πανταζίδης» (Στασινού 8α, Στάδιο). Εκτίθενται 30 έργα με βασικό θέμα το νερό στην ελληνική φύση. Οπως σημειώνει η Ντόρα Ηλιοπούλου - Ρογκάν, «η ζωγραφική της χαρακτηρίζεται από ευαισθησία στο χρώμα». Χρώμα και φως της χώρας μας. Διάρκεια έκθεσης έως τις 3/6.
Βιβλία:
Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων διοργανώνει, την Κυριακή, το Ιδρυμα Γιάννη Τσαρούχη (Πλουτάρχου 28, Μαρούσι). Στις 10 π.μ., η ζωγράφος Φανή Μιχαηλίδη καλεί τα παιδιά να ζωγραφίσουν. Από τις 12μ-4μμ γνωστοί ζωγράφοι θα ξεναγήσουν το κοινό στην έκθεση «Γ. Τσαρούχης, ζωγραφική, θέατρο, δρόμοι παράλληλοι». Ανάμεσά τους οι: Στ. Δασκαλάκης, Δ. Κοκκινίδης, Σπ. Κουρσάρης, Ν. Στεφάνου, Εδ. Σακαγιάν κ.ά.
Την Εβδομη Συμφωνία του Μπετόβεν και το έργο του διασημότερου εν ζωή Γεωργιανού συνθέτη Γκίγια Καντσέλι «Στυξ», για βιόλα και ορχήστρα, με σολίστ τον δεξιοτέχνη της βιόλας Γιούρι Μπασμέτ, θα παρουσιάσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στις 8.30 μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής, με μαέστρο τον Ντέιβιντ Τζόουνς. Συμπράττουν η Χορωδία της ΕΡΤ και η Χορωδία Μακεδονίας.
Εργα των Α. Κόντη, Λ. Ζώρα, Δ. Αγραφιώτη, Δ. Λεβίδη, Π. Κούκου κ.ά. θα ακουστούν, σήμερα (8 μμ), στο Ωδείο Αθηνών (Β. Γεωργίου Β΄ 17-19 και Ρηγίλλης). Στη συναυλία, που είναι αφιερωμένη στην πιανίστα και αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης Λούση Βιτσεντζάτου, συμμετέχουν τελειόφοιτοι και απόφοιτοι του Ωδείου, ενώ η καλλιτεχνική επιμέλεια - οργάνωση είναι των Χρήστου Κολοβού και Γιάννη Σαμπροβαλάκη. Είσοδος ελεύθερη.
Στον Μίμαρο, στην περιπετειώδη, περιπλανώμενη και πρόωρα χαμένη ζωή του και στη σπουδαία τέχνη του, αφορά το βιβλίο του Πατρινού, πολιτικού μηχανικού στο επάγγελμα, συγγραφέα και μελετητή του αχαϊκού Θεάτρου Σκιών Βασίλειου Χριστοδούλου «Στο φως της ασετιλίνης» («Κέδρος»). Πρόκειται για απολαυστική ως ανάγνωσμα μυθιστορηματική γραφή, εμπλουτισμένη με ντοκουμέντα, βιο-εργο-παραστασιογραφία του Μίμαρου και παράλληλα μια ιστορική καταγραφή του Θεάτρου Σκιών στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα, από την οποία παρελαύνουν πολλά ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα.