Για δεύτερη συνεχή μέρα ο δρόμος έξω από τη «Σίσσερ» πλημμύρισε αλληλεγγύη. Χτες έκαναν στάση εργασίας και πήγαν στη «Σίσσερ» οι εργάτριες από τα εργοστάσια του κλάδου μετά από κάλεσμα της ΟΕΚΙΔΕ
Ηταν ιδιαίτερα συγκλονιστική η στιγμή που ενώθηκαν οι φωνές των εργατριών της «Σίσσερ» με αυτές των απεργών από τις εταιρίες «Σεξ Φορμ», «Τριούμφ», «Λεμονής», ΕΒΕΛΥΝ, «Σταυρόπουλος», «Σκούτης» κ.ά. στο σύνθημα: «Σήμερα η "Σίσσερ", αύριο κάποιοι άλλοι, αλληλεγγύη στων εργατών την πάλη». Εκεί έξω από το εργοστάσιο της «Σίσσερ» φάνηκε η δύναμη της αλληλεγγύης των εργατών. Ενδειξη-απόδειξη ότι ο συντονισμένος αγώνας είναι η μοναδική δύναμη που μπορούν να αντιτάξουν στον κοινό εχθρό τους, το μεγάλο κεφάλαιο.
Στην προσυγκέντρωση, που είχε ορίσει η Ομοσπονδία στη συμβολή Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη, πρώτες έφτασαν μαζικά οι εργαζόμενες της «Σεξ Φορμ», οι οποίες άδειασαν το εργοστάσιο και πήγαν να δείξουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους. Εχοντας στην κεφαλή το πανό της Ομοσπονδίας, που έδινε το σύνθημα του αγώνα ενάντια στο κλείσιμο του εργοστασίου και στις 500 απολύσεις αλλά και στις αντιλαϊκές πολιτικές κυβέρνησης-ΕΕ, ξεκίνησε μια δυναμική πορεία προς το εργοστάσιο. «Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία», ήταν το σύνθημα που αντήχησε στην Πειραιώς. Τα χειροκροτήματα από τις εργάτριες της «Σίσσερ» που τις υποδέχονταν ξεκίνησαν όταν ακόμα η πορεία ήταν μακριά και συντονίζονταν όλοι στο σύνθημα «Ούτε μία απόλυση, κανείς στην ανεργία, έχουμε δικαίωμα στην εργασία».
Ιστορική για όλο το εργατικό κίνημα, χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Δήμος Θεοδώρου, την κινητοποίηση μιλώντας στη συγκέντρωση που έγινε. Μια απεργιακή κινητοποίηση, όπως σημείωσε, που το περιεχόμενό της είναι η αλληλεγγύη και έγινε με μεγάλες δυσκολίες κάτω από κλίμα τρομοκρατίας από την εργοδοσία στα εργοστάσια. Απέναντι στο «ξεμονάχιασμα» και στον ατομισμό, όπως είπε, που γίνεται προσπάθεια απ' τους εργοδότες να κυριαρχήσουν, οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι δεμένοι και αλληλέγγυοι στον αγώνα. Ενα βροντερό «αίσχος» ακούστηκε από όλους τους εργαζόμενους όταν ο συνδικαλιστής αναφέρθηκε στην άρνηση της ΓΣΕΕ να κηρύξει έστω και μία στάση εργασίας.
Τις αποδοκιμασίες ακολούθησαν οι πανηγυρισμοί όταν ανακοινώθηκε ότι στη χτεσινή συγκέντρωση συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Ομοσπονδία Φαρμάκου, το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας, το σωματείο της ΦΑΓΕ, του «Καζή», της «Σόφτεξ», αλλά και του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκαιας.
Μέσα σε χειροκροτήματα και συνθήματα το λόγο πήρε η Δώρα Μαστρογιάννη, μέλος της διοίκησης του κλαδικού Συνδικάτου αλλά και εργάτρια της «Σεξ Φορμ», δηλώνοντας τη συμπαράσταση των εργατριών εκεί που πρόσφατα και αυτές αντιμετώπισαν απολύσεις της εργοδοσίας. «Είμαστε μαζί σας ενωμένοι. Δε ζητάμε τίποτα άλλο εκτός από δουλιά», επισήμανε, για να ακουστεί δυνατά το σύνθημα «Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία».
Αγωνιστικό ταξικό χαιρετισμό απηύθυνε στις εργάτριες της «Σίσσερ» η Ελένη Μενεγάκη, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας, στην κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης. «Τολμήσαμε, είπε, να κάνουμε πράξη - απεργώντας σήμερα - την ενεργητική αλληλεγγύη, τη στιγμή που όλοι κλαψουρίζουν για σας και προσπαθούν να σας αποπροσανατολίσουν από το πραγματικό σας πρόβλημα, να σας πετάξουν στα μούτρα την ξεφτίλα των προγραμμάτων για να σας υποτάξουν».
Απαντώντας στην «κατανόηση» που εκφράζουν οι υπουργοί της κυβέρνησης έκανε σαφές στις εργάτριες: «Σας λένε ψέματα! Γιατί η πολιτική τους στηρίζει τη λεγόμενη ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη του κεφαλαίου». Ακόμα πιο ξεκάθαρα, απευθυνόμενη στις εργάτριες, τόνισε: «Η πάλη μας είναι αυτή που θα δώσει δυναμική απάντηση στις αντεργατικές πολιτικές κυβέρνησης-ΕΕ, στη "Σίσσερ" και στον κάθε εργοδότη που έχει τέτοια σχέδια. Η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη είναι αρχή για μας, γιατί το πρόβλημά σας είναι και δικό μας πρόβλημα».
ΕΡΓΑΤΕΣ πετιούνται, κατά εκατοντάδες, καθημερινά στην ανεργία, ζουν στη φτώχεια, ωθούνται στην εξαθλίωση. Εργοστάσια κι άλλες επιχειρήσεις κλείνουν, η χώρα χάνει, συνεχώς, βιομηχανικά στηρίγματα, μετατρέπεται σε έρμαιο των πολυεθνικών, παραδουλεύτρα των ξένων, εύκολο θύμα των επικυριάρχων της.
ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ χρεοκοπούν, επαγγελματίες ζουν με πενταροδεκάρες, μικρέμποροι βάζουν «λουκέτο» στα μαγαζιά. Ο ντόπιος παραγωγικός πλούτος συρρικνώνεται, χιλιάδες θέσεις εργασίας χάνονται, ο τόπος μαραζώνει.
ΑΓΡΟΤΕΣ ξεκληρίζονται μαζικά, σπρώχνονται στο κοινωνικό περιθώριο, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές εστίες τους. Η ύπαιθρος ερημώνει, η ακριτική Ελλάδα αποδυναμώνεται.
ΠΑΙΔΕΙΑ, Υγεία, Πρόνοια, Πολιτισμός, Αθλητισμός γίνονται προνόμιο των λίγων και εχόντων. Η αμορφωσιά επεκτείνεται, ο προσδόκιμος μέσος όρος ζωής κατεβαίνει, η υποκουλτούρα μεσουρανεί, η εμπορευματοποίηση ξεπουλάει.
ΚΑΛΑ κρατεί η υπανάπτυξη. Περιφέρειες και νομοί απομονωμένοι, πόλεις προβληματικές, επαρχίες και χωριά εγκαταλειμμένα. Μικρά παιδιά σκοτώνονται σε εθνικούς δρόμους-καρμανιόλες. Γέροντες τυραννιούνται στη μοναξιά και στην ανημπόρια.
ΚΙ αυτοί αρμενίζουν στα πέλαγα. Υπουργοί της κυβέρνησης διοργανώνουν άτυπες συνόδους της ΕΕ και, παρέα με Ευρωπαίους συναδέλφους τους, κάνουν κρουαζιέρες στις ελληνικές θάλασσες. «Χουβαρντάδες» και «φιλόξενοι» κερνούν στους μουσαφίρηδες ό,τι γουστάρουν, ξοδεύοντας λεφτά του ελληνικού κράτους.
ΛΕΦΤΑ που παρακρατούν από το μισθό, την ασφάλιση, τη σύνταξη, που κλέβουν από το λαό μας, μέσω των τραπεζών και του Χρηματιστηρίου, της φορολογίας και των τελών.
ΠΟΤΕ, επιτέλους, θ' απολογηθούν για τις κλεψιές τους; Πότε θα πληρώσουν το «λογαριασμό» για τις κραιπάλες τους; Θα 'ρθει η ώρα της «μεγάλης κρίσης». Και τότε κανείς ένοχος δε θ' αθωωθεί...
Ανοιχτά και απροκάλυπτα άρχισε από χτες να γίνεται ο εκβιασμός των εργατριών της ΣΙΣΣΕΡ - ΠΑΛΚΟ, για να δεχτούν ως δεδομένο το κλείσιμο του εργοστασίου και να περιοριστούν στις αποζημιώσεις. Στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας πλάι - πλάι με την κυβέρνηση στελέχη του ΣΥΝ όπως ο Καλύβης της ΓΣΕΕ έδιναν ρέστα χτες το πρωί έξω από το εργοστάσιο, για να σταματήσει κάθε συζήτηση για κατάληψη του εργοστασίου και να περιοριστούν οι όποιες δραστηριότητες στην αναζήτηση «νομικών λύσεων». Ο εκβιασμός που επιχείρησαν ευθύς: Αν γίνει κατάληψη θα χαθούν και οι αποζημιώσεις!
Λίγο πριν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης είχε κάνει καθαρό ότι η κυβερνητική παρέμβαση περιορίζεται στην πεπατημένη των επιχορηγήσεων προς τους βιομήχανους. Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εργασίας, Λ. Τζιόλας, είπε ότι το υπουργείο δε θα εγκρίνει τις απολύσεις, δήλωση που δεν είναι τίποτε άλλο από ..παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του.
Με αυτά τα δεδομένα, στη σημερινή γενική συνέλευσή τους, οι εργάτριες θα κληθούν να αποφασίσουν κυριολεκτικά με το κεφάλι στο ντορβά.