ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Μάη 2003
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Την Κυριακή, 18 Μάη, η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Σε θέση... μάχης μπαίνουν οι φιλειρηνικές οργανώσεις σ' όλο το Λεκανοπέδιο για την επιτυχία της ΜΑΡΑΘΩΝΙΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Μάη, 2003 - τιμώντας τη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη, στην επέτειο των 40 χρόνων από τη δολοφονία του - με αφετηρία τον Τύμβο του Μαραθώνα στις 8.00 το πρωί και τερματισμό την πλατεία Συντάγματος, στις 7.30 το βράδυ.

Στη Διακήρυξή της η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, σημειώνει, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:

«Η ΕΕΔΥΕ χαιρετίζει την ηρωική αντίσταση του λαού του Ιράκ και στηρίζει τους αγώνες του κατά των ιμπεριαλιστών κατακτητών.

Χαιρετίζει τις μεγαλειώδεις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας και καλεί το λαό να συνεχίσει τους αγώνες για να φύγουν οι εισβολείς από το Ιράκ και ο ιρακινός λαός να λύσει από μόνος του τα προβλήματά του.

Στα μάτια ολόκληρης της ανθρωπότητας έχει αποκαλυφθεί πως ο πόλεμος ήταν προαποφασισμένος και είχε στόχο τον ενεργειακό έλεγχο στη Μέση Ανατολή, τη διέξοδο από την κρίση της αμερικανικής οικονομίας και τη διεύρυνση και εδραίωση της παγκόσμιας κυριαρχίας των ΗΠΑ. Ηταν και η πρώτη εφαρμογή του δόγματος του προληπτικού πολέμου. Εχει επίσης αποκαλυφθεί πως οι αντιρρήσεις που προβλήθηκαν από άλλες ιμπεριαλιστικές χώρες της ΕΕ σχετίζονταν με τα συμφέροντά τους.

Συνυπεύθυνες στο έγκλημα κατά του ιρακινού λαού είναι και οι κυβερνήσεις της ΕΕ και άλλων χωρών που υιοθέτησαν το πρόσχημα των όπλων μαζικής καταστροφής και του αφοπλισμού του Ιράκ. Είναι οι ίδιες που πριν τέσσερα χρόνια επιτέθηκαν κατά της Γιουγκοσλαβίας παραμερίζοντας τον ΟΗΕ. Είναι εκείνες που υπέγραψαν το νέο δόγμα του NATO και υιοθέτησαν τον προληπτικό πόλεμο στη Σύνοδο του NATO στην Πράγα, τον περασμένο Νοέμβρη. Είναι συνυπεύθυνες γιατί παραχώρησαν γη, αέρα, θάλασσα και βάσεις στις ΗΠΑ και τη Βρετανία για να διεξάγουν τον πόλεμο.

Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίστηκε υποκριτικά κατά του πολέμου και την ίδια στιγμή έδωσε στις ΗΠΑ όλες τις διευκολύνσεις για τον πόλεμο, διαθέτοντας το ελληνικό έδαφος και τον εναέριο χώρο, ενώ η βάση της Σούδας έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στις δολοφονικές επιθέσεις κατά του λαού του Ιράκ. Με αυτές τις ενέργειες, η κυβέρνηση, έφερε τη χώρα στο θλιβερό κατάλογο των χωρών που βοήθησαν στη σφαγή του λαού του Ιράκ. Προετοιμάζεται να στείλει ελληνικό στρατό στις κατοχικές δυνάμεις στο Ιράκ.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται μετά τον πόλεμο είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Ηδη έχει αρχίσει η ιμπεριαλιστική προπαγάνδα κατά της Συρίας, του Ιράν, της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας και της Κούβας, προετοιμάζοντας το έδαφος για νέες επεμβάσεις. Συνεχίζεται η σφαγή του παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ.

Μπροστά στις εντάσεις της ιμπεριαλιστικής επίθεσης είναι άμεση και ζωτική ανάγκη να δυναμώσει το αντιπολεμικό - φιλειρηνικό κίνημα. Να συνδεθεί με τα άλλα κοινωνικά κινήματα, να οδηγηθεί σε συνολική ρήξη με την ιμπεριαλιστική Νέα Τάξη. Ο αγώνας κατά του πολέμου για να είναι αποτελεσματικός, για να κινητοποιεί τους λαούς, πρέπει να στοχεύει στις αιτίες του που βρίσκονται στην ίδια τη φύση του ιμπεριαλισμού. Πρέπει να οδηγεί σε αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων με την ανατροπή των κυβερνήσεων που στηρίζουν τη σημερινή βαρβαρότητα.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί το λαό και τη νεολαία να συσπειρωθούν σε ένα μεγάλο μέτωπο. Να απαιτήσουμε άμεσα να φύγουν οι εισβολείς από το Ιράκ. Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου στη χώρα μας, να επιστρέψουν όλα τα ελληνικά στρατεύματα, να μη σταλεί νέο εκστρατευτικό σώμα στο Ιράκ. Να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη μας στις χώρες που βρίσκονται στο πολεμικό στόχαστρο της Νέας Τάξης. Να καταδικαστούν οι δυνάμεις που συμμετέχουν και καλύπτουν, δίνοντας άλλοθι στην προπαγάνδα των κυρίαρχων δυνάμεων».

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Ξεσηκωμός για την πορεία Ειρήνης Κερασίτσα - Τρίπολη

Πλατιά απήχηση βρίσκει το κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) για την 20ή Παμπελοποννησιακή Πορεία Ειρήνης Κερασίτσα - Τρίπολη, που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μάη, στις 5 μ.μ., στην Κερασίτσα, γενέτειρα του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη.

Με κεντρικό σύνθημα «Εξω η Ελλάδα από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους», η ΕΕΔΥΕ, στη διακήρυξή της, καλεί το λαό να συμμετάσχει στις φιλειρηνικές αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιεί το μήνα Μάη και να αγωνιστεί για την ανάπτυξη ενός ρωμαλέου φιλειρηνικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος με κορμό την ΕΕΔΥΕ.

Στα πλαίσια αυτά, πλήθος κοινωνικών και πολιτικών παραγόντων του Νομού Αρκαδίας, καλούν το λαό να συμμετάσχει στην εκδήλωση της ΕΕΔΥΕ στις 18 Μάη, υπογράφοντας κείμενο με τίτλο «Κάλεσμα Ειρήνης και Αγώνα».

ΧΑΝΙΑ
Σειρά αντιπολεμικών εκδηλώσεων

Πολύμορφες εκδηλώσεις, ενάντια στον πόλεμο σε βάρος των λαών, πραγματοποιούνται ήδη στα Χανιά από την Επιτροπή Ειρήνης, στο πλαίσιο του 10ήμερου Ειρήνης που διοργανώνει κάθε χρόνο.

«Ο φιλειρηνικός λαός μας - τονίζεται στην ανακοίνωση - δεν πρέπει να σταματήσει να διεκδικεί το δικαίωμα της ειρηνικής συνύπαρξης με τους λαούς της περιοχής, την απεμπλοκή και τη μη συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο, το κλείσιμο της βάσης της Σούδας».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων συνεχίζεται ως εξής:

-- Την Τετάρτη 14 και Πέμπτη 15 Μάη στις 7.30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί Αντιπολεμικό Διήμερο Κινηματογράφου στο θέατρο «Δημήτρη Βλησίδη».

-- Την Παρασκευή 16 Μάη, στις 8 το απόγευμα, ποιητική βραδιά με αντιπολεμικά ποιήματα από Χανιώτες ποιητές, στην αίθουσα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου.

-- Το Σάββατο 17 Μάη, σε συνεργασία με τον Αθλητικό Ομιλο ΚΥΔΩΝ, θα διεξαχθεί λαϊκός ποδηλατικός αγώνας για παιδιά από 8 έως 14 ετών.

-- Την Κυριακή 18 Μάη, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση - διαδήλωση στην πλατεία της Σούδας στις 10 το πρωί και πορεία μέσω Βλητέ στο Μαράθι.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Πορεία Ειρήνης από τον Τύρναβο στη Λάρισα

Να συμμετάσχουν στη μεγάλη Πορεία Ειρήνης, που έχει προγραμματιστεί να γίνει την Κυριακή, 18 Μάη, από τον Τύρναβο στη Λάρισα, καλούν τους πολίτες της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας και πλήθος μαζικών φορέων. Πρωταρχική απαίτηση αυτής της μεγάλης πορείας θα είναι, για μια ακόμα φορά, το κλείσιμο του στρατηγείου του ΝΑΤΟ στον Τύρναβο.

ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Περικυκλώνουν τη «Φωνή της Αμερικής»

Περικύκλωση της «Φωνής της Αμερικής» στο Εράσμιο και στη συνέχεια εκδήλωση μέσα στην πόλη της Ξάνθης, οργανώνουν, την Κυριακή 18 Μάη, οι Επιτροπές Ειρήνης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Με κοινή ανακοίνωσή τους, καλούν το λαό να συμμετάσχει μαζικά στις εκδηλώσεις και να διαδηλώσει αγωνιστικά την αντίθεσή του στη Νέα Τάξη των ιμπεριαλιστών και τις επιδιώξεις τους. Στην περιοχή εξακολουθεί να εκπέμπει η χαφιέδικη - προβοκατόρικη «Φωνή της Αμερικής» από το Εράσμιο της Ξάνθης, ενώ επιδιώκεται και πιο ουσιαστική συμμετοχή με την εγκατάσταση του ΝΑΤΟικού λιμανιού στη Νέα Πέραμο Καβάλας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ