ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Απρίλη 2003
Σελ. /28
Ιρανική απάντηση στις αμερικανικές απειλές

«Ας μην ασχολούνται οι ΗΠΑ με τους γείτονες του Ιράκ», διαμηνύει ο Ιρανός ΥΠΕΞ, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τους αμερικανικούς ισχυρισμούς περί «ιρανικού δακτύλου» στις σιιτικές διαδηλώσεις στο Ιράκ

Associated Press

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

«Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι οι ΗΠΑ έχουν θέσει υπό την πλήρη κατοχή τους το Ιράκ, αλλά κατηγορούν το Ιράν για ανάμειξη στα εσωτερικά της κατακτημένης χώρας», δήλωνε, χθες, με ελαφρά ειρωνεία, ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Καμάλ Κχαραζί, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γάλλο ομόλογό του, στην ιρανική πρωτεύουσα.

Ο Κχαραζί διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχει η οποιαδήποτε ανάμειξη του Ιράν στη σιιτική πλειοψηφία του ιρακινού πληθυσμού και τόνισε ότι η Τεχεράνη δεν επιζητεί κανέναν απολύτως ρόλο στο Ιράκ, συμβουλεύοντας την Ουάσιγκτον «να ασχοληθεί με το Ιράκ και όχι με τους γείτονές του». «Είναι γεγονός ότι η πλειοψηφία του ιρακινού πληθυσμού είναι σιίτες, αλλά για εμάς είναι όλοι το ίδιο: Σιίτες, Σουνίτες, Τουρκομάνοι, Αραβες, όλοι θα πρέπει να έχουν ρόλο σε ένα δημοκρατικό Ιράκ», υποστήριξε ο Κχαραζί.

Επανέλαβε ότι η ιρανική θρησκευτική ηγεσία κάλεσε τους Ιρακινούς σιίτες να διατηρήσουν την ενότητα της χώρας τους, να αποφύγουν τη βία και να συνεισφέρουν σε ένα δημοκρατικό Ιράκ, «κάτι που δε νομίζω ότι είναι παρέμβαση», κατέληξε. Ο Ιρανός ΥΠΕΞ προειδοποίησε τους Αμερικανούς πεζοναύτες που περιπολούν στα ιρανο-ιρακινά σύνορα «να μην τολμήσουν να περάσουν την κόκκινη γραμμή». Ο Κχαραζί, επίσης, κάλεσε τις ΗΠΑ να «λογοδοτήσουν», γιατί επέτρεψαν στην ιρανική αντιπολιτευτική οργάνωση «Μουτζαχεντίν Χαλκ», που εδρεύει στο Ιράκ, να συνεχίσει την ένοπλη δράση της ενάντια στην Τεχεράνη.

Associated Press

Από την άλλη πλευρά, από το αμερικανικό στρατηγείο της Ντόχα επιβεβαιωνόταν ότι, από τη Δευτέρα, Αμερικανοί πεζοναύτες ελέγχουν «αυστηρά» τα ιρακινο-ιρανικά σύνορα, προκειμένου «να διαφυλάξουν την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ». Οι πεζοναύτες έχουν εντολή να ελέγχουν εξονυχιστικά «οποιονδήποτε εισέρχεται ή εξέρχεται από τη μεθοριακή γραμμή». Το «λιθαράκι» του στις αμερικανικές απειλές κατά του Ιράν έβαλε, χθες, και ο επικεφαλής της αμερικανικής κατοχικής διοίκησης, Τζέι Γκάρνερ, δηλώνοντας ότι «η καλή οργάνωση των διαδηλώσεων των Ιρακινών σιιτών δείχνει ότι πίσω από αυτές κρύβεται το Ιράν».

Γαλλο-ιρανική «συνεννόηση»

Τις καλές τους σχέσεις, αλλά και τις σχεδόν ταυτόσημες απόψεις τους για το ιρανικό πυρηνικό οπλοστάσιο επανεπιβεβαίωσαν, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, οι Καμάλ Κχαραζί και Ντομινίκ ντε Βιλπέν. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ κάλεσε, δημόσια, την ιρανική ηγεσία να υπογράψει και το συμπληρωματικό πρωτόκολλο της Συνθήκης για τη μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων, το οποίο επιτρέπει την πραγματοποίηση αιφνίδιων επιθεωρήσεων στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Ο Κχαραζί απέφυγε να δώσει οριστική απάντηση στη γαλλική έκκληση, αν και η ιρανική ηγεσία έχει αποδεχτεί την πραγματοποίηση ελέγχων από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.

«Κόντρες» ΟΗΕ - ΗΠΑ

ΓΕΝΕΥΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις οφείλουν να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους όπως προκύπτουν από τις Συνθήκες της Γενεύης σχετικά με τις ευθύνες που βαραίνουν τις δυνάμεις κατοχής για τη διατήρηση της τάξης, της ασφάλειας και της ευημερίας των πολιτών της κατακτημένης χώρας, αλλά και σχετικά με το καθεστώς κράτησης των αιχμαλώτων πολέμου».

Αυτή η φράση του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προς την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη προκάλεσε οργή στην Ουάσιγκτον. Ο Αμερικανός πρέσβης στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κέβιν Μόλεϊ, έσπευσε να δηλώσει ότι «οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει τις υποχρεώσεις τους από την πρώτη στιγμή που βρέθηκαν στο Ιράκ» και χαρακτήρισε «εξαιρετικά περίεργο το ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ ένιωσε, στην παρούσα φάση, την ανάγκη να επιστήσει την προσοχή των ΗΠΑ σε αυτό το θέμα».

Τεταμένο κλίμα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Ομοφώνως, χτες, το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε την παράταση, μέχρι τις 3 Ιούνη, του ανθρωπιστικού προγράμματος «Πετρέλαιο έναντι Τροφίμων» για το Ιράκ, δίνοντας, έτσι, την εξουσιοδότηση στον Κόφι Ανάν να διαχειριστεί τα έσοδα από το ιρακινό πετρέλαιο για την ανακούφιση του ιρακινού λαού. Από τον ΟΗΕ ανακοινώθηκε ότι εντός των επομένων ημερών, οι, περίπου 300, εργαζόμενοι του προγράμματος θα επιστρέψουν στο Ιράκ. Διευκρινίστηκε, επίσης, ότι η χορήγηση φαρμάκων και τροφίμων θα αρχίσει, χωρίς να έχει πλήρως αποκατασταθεί η εξαγωγή του ιρακινού πετρελαίου, καθώς στο ταμείο του Προγράμματος έχουν μείνει 13 δισ. δολάρια από προηγούμενες πωλήσεις.

Η ομοφωνία αυτή, όμως, δεν αντανακλά και το κλίμα που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, όσον αφορά και στο αμερικανικό αίτημα περί άμεσης άρσης των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ, που θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να διαχειριστούν όπως δεήσουν τον ιρακινό μαύρο χρυσό. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Ιγκόρ Ιβανόφ, χτες, για πρώτη φορά, έκανε σχετικές δηλώσεις τονίζοντας ότι «ο ΟΗΕ μελετά την πιθανότητα προσωρινής και μερικής άρσης των κυρώσεων, κυρίως για τα προϊόντα εκείνα που αφορούν στην ανακούφιση των ανθρωπιστικών αναγκών του ιρακινού λαού».

Ο Ιβανόφ, εμμέσως πλην σαφώς, φάνηκε να υποστηρίζει τη γαλλική πρόταση περί «αναστολής» των κυρώσεων, η οποία έχει χαρακτηριστεί «ικανοποιητική» από την Ουάσιγκτον, που, όμως, επιμένει για «ολική, άμεση και άνευ όρων άρση των κυρώσεων». Ο Ρώσος ΥΠΕΞ κατέστησε σαφές ότι η Μόσχα θα ταχθεί υπέρ μιας «εντελώς διαφορετικής και χωριστής ρύθμισης, όταν και εφόσον τεθεί προς συζήτηση το θέμα της πλήρους άρσης των κυρώσεων».

«Κυβερνητικές εξαγγελίες» σε βαρύ κλίμα

«Κυβέρνηση» μέσα στην επόμενη βδομάδα εξήγγειλε ο επικεφαλής της αμερικανικής κατοχικής διοίκησης, Τζέι Γκάρνερ

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Είμαστε εδώ για να σας διασφαλίσουμε ένα τέτοιο περιβάλλον που θα σας επιτρέψει να κυβερνήσετε τη χώρα σας δημοκρατικά, μέσα από μια κυβέρνηση που θα αντιπροσωπεύει όλους τους Ιρακινούς». Αυτά δήλωνε, μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνάντησή του με ορισμένους Ιρακινούς ακαδημαϊκούς και εκπροσώπους κοινοτήτων, ο Αμερικανός επικεφαλής της διοίκησης κατοχής, Τζέι Γκάρνερ.

Ο απόστρατος στρατηγός προανήγγειλε ότι μια πρώτη προπαρασκευαστική κυβέρνηση θα σχηματιστεί, πιθανότατα, μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, αφού θα έχει πραγματοποιηθεί και η συνάντησή του με τους επικεφαλής διαφόρων πολιτικών σχηματισμών (όσων έχουν συναινέσει στη συνεργασία με τους Αμερικανούς) τη Δευτέρα. Εκτίμησε, επίσης, ότι από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν να λειτουργούν ορισμένα υπουργεία, διευκρινίζοντας ότι όσων τα κτίρια έχουν καταστραφεί, θα στεγαστούν προσωρινά κάπου αλλού και θα αντικατασταθεί ο εξοπλισμός τους.

Στους δημοσιογράφους μίλησε και ο Βρετανός αναπληρωτής του Γκάρνερ, Τιμ Κρος, ο οποίος επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στις αντι-αμερικανικές και αντι-βρετανικές διαδηλώσεις που συγκλονίζουν πολλές ιρακινές πόλεις. Ο Κρος εκτίμησε ότι «ο ιρακινός λαός έχει το δικαίωμα να εκφράσει την οργή του και την άποψή του και αυτό γίνεται εξαιρετικά αναγκαίο ιδιαίτερα εφόσον τόσα χρόνια δεν μπορούσε να το πράξει». Παρ' όλα αυτά, παραδέχτηκε ότι «οι διαδηλώσεις αυτές εμπεριέχουν και ορισμένους κινδύνους».

Ενταση πίσω από τα χαμόγελα

Παρά τη φαινομενικά ήρεμη ατμόσφαιρα, η συζήτηση που προηγήθηκε, ανάμεσα στον Γκάρνερ, τους συνεργάτες του και ορισμένους επιφανείς Ιρακινούς, δε διεξήχθη σε εξίσου θετικό κλίμα. Σύμφωνα με διαρροές, οι παριστάμενοι Ιρακινοί εξέφρασαν, με ιδιαίτερα έντονο τρόπο, τη δυσαρέσκειά τους για την ανικανότητα των Αμερικανών να ελέγξουν την κατάσταση και να εξασφαλίσουν ηρεμία, τάξη και ασφάλεια.

Σε πονοκέφαλο αρχίζει, επίσης, να μετατρέπεται για την αμερικανική κατοχική διοίκηση το φαινόμενο των αυτοανακηρυχθέντων αξιωματούχων, οι οποίοι, στην πλειοψηφία τους, διόλου τυχαία προφανώς, προέρχονται από το φιλοαμερικανικό «Ιρακινό Εθνικό Κογκρέσο». Ο Γκάρνερ επανέλαβε, χτες, ότι δεν αναγνωρίζει τον «δήμαρχο» της Βαγδάτης, Μοχάμεντ Μοχσέν Ζουμπάιντι και τόνισε ότι ο ηγέτης του Κογκρέσου, Αχμάντ Τσαλαμπί, «δεν είναι επιλογή της Ουάσιγκτον». Παρ' όλα αυτά, ο Ζουμπάιντι δεν έδειξε να ανησυχεί και χτες πραγματοποίησε νέα περιοδεία στην πόλη για να «επιβλέψει την πρόοδο των εργασιών αποκατάστασης των ζημιών στα έργα υποδομής».

Παρέμβαση Στρο στις γαλλο-αμερικανικές σχέσεις

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Λόγο στην αμερικανο-γαλλική διπλωματική κρίση αποπειράται να αποκτήσει η βρετανική ηγεσία. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, έσπευσε, χθες, να εκφράσει την «κατανόησή του» για την οργή της Ουάσιγκτον απέναντι στο Παρίσι, αλλά και για τις απειλές Πάουελ περί «συνεπειών» σε βάρος του Παρισιού, εξαιτίας της στάσης που η γαλλική ηγεσία τήρησε πριν από τη στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράκ.

Ο Στρο εκτίμησε ότι «πιθανώς, αν η Γαλλία είχε επιδείξει μεγαλύτερη διαλλακτικότητα, το Συμβούλιο Ασφαλείας να είχε καταφέρει να καταλήξει σε μια σκληρή ομόφωνη απόφαση, που θα καθιστούσε δυνατή την αποφυγή της στρατιωτικής δράσης. Ομως, οι αποφάσεις και οι επιλογές έχουν συνέπειες». Ο Βρετανός ΥΠΕΞ προειδοποίησε τη γαλλική ηγεσία να μην προσπαθεί να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ, καθώς υποστήριξε ότι «φαίνεται πως ορισμένοι στη γαλλική ηγεσία επιθυμούν να δημιουργήσουν γύρω από τη Γαλλία ένα δεύτερο πόλο: Αυτό φυσικά η Γαλλία μπορεί να το πράξει σε επίπεδο πολιτιστικό, επιστημονικό ή άλλο, αλλά σίγουρα είναι ανέφικτο σε επίπεδο στρατιωτικό ή διπλωματικό, καθώς οι ΗΠΑ είναι, αναμφισβήτητα, πολύ ισχυρότερες».

Μετά, όμως, από αυτήν την «επίθεση» κατά της Γαλλίας, ο Τζακ Στρο φρόντισε να «προσεγγίσει» τις θέσεις του Παρισιού, τονίζοντας ότι η Βρετανία «κατανοεί» την ανάγκη αξιόπιστης και ανεξάρτητης επαλήθευσης για την ύπαρξη ή όχι όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, μια ανησυχία που εμμέσως έχει εκφράσει η Γαλλία, ζητώντας «αναστολή και όχι άρση των κυρώσεων» στο Ιράκ που συνδέονται με τα όπλα μαζικής καταστροφής. Ο Στρο διαβεβαίωσε ότι «τα αμερικανο-βρετανικά στρατεύματα δεν πρόκειται να τοποθετήσουν όπλα επίτηδες, προκειμένου να αποδείξουν ότι τα ανακάλυψαν» και απέφυγε να απορρίψει το ενδεχόμενο επιστροφής των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ.

Το Παρίσι, από την πλευρά του, απέφυγε να απαντήσει στις «παρατηρήσεις» Στρο. Αρκέστηκε να αποστείλει την υπουργό Αμυνας, Μισέλ Αλιό - Μαρί, στη Μόσχα για διαβουλεύσεις σχετικές με το «μεταπολεμικό Ιράκ» και δήλωνε έτοιμο «να εξετάσει το ρόλο του ΝΑΤΟ στο Ιράκ». Αξιωματούχοι του Βορειοατλαντικού Συμφώνου δήλωναν ότι, αν και δεν έχει κατατεθεί σχετικό αμερικανικό αίτημα, το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να αποστείλει «ειρηνευτικές δυνάμεις» στο Ιράκ, αν χρειαστεί.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Οργή κατά Πάουελ, ΗΠΑ και κυβέρνησης

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Μπορεί ο Ισπανός πρωθυπουργός να χαίρει της εμπιστοσύνης των Αμερικανοβρετανών που συνδιαλέγονται μαζί του, αναφορικά και με το φερόμενο ως ειρηνευτικό σχέδιο για το Παλαιστινιακό, ωστόσο, ο ισπανικός λαός αλλά και μέρος του πολιτικού κόσμου της Ισπανίας, μόνο την οργή και την αντίθεσή τους εκφράζουν... Τόσο για τον πόλεμο όσο και για αυτή τη δολοφονική συμμορία, που ονομάστηκε «συμμαχία των πρόθυμων». Τελευταίο κρούσμα του «εμφυλίου πολέμου» μεταξύ των κυβερνώντων και του λαού, με βέλη που στρέφονται και εναντίον των ΗΠΑ, οι «δικαιολογίες» του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κόλιν Πάουελ, αναφορικά με τα αμερικανικά πυρά εναντίον του ξενοδοχείου «Παλεστάιν».

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, εδώ και δύο τετραετίες στην αντιπολίτευση στην Ισπανία, κατηγόρησε χθες τις ΗΠΑ για προσπάθεια δικαιολόγησης του θανάτου του εικονολήπτη Χοσέ Κούσο, που σκοτώθηκε στην επίθεση των αμερικανικών δυνάμεων στο «Παλεστάιν».

Ο Μάνουελ Φράγκα, βετεράνος πολιτικός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ επιβεβαίωσε, πως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, απέστειλε επιστολή για το συμβάν στην Ισπανίδα ομόλογό του, Ανα Παλάθιο. Ο Πάουελ υποστήριξε, ότι τα αμερικανικά στρατεύματα έβαλαν κατά του ξενοδοχείου για να αποκρούσουν επίθεση κατά τη διάρκεια του πολέμου εναντίον του Ιράκ, στις 8 Απρίλη.

Η Ουάσιγκτον διατύπωσε «προφάσεις» αντί να παραδεχτεί ότι η επίθεση είναι «ηθικά και δεοντολογικά» επιλήψιμη, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Χεσούς Καλντέρα αναφερόμενος στην επιστολή του Κόλιν Πάουελ προς την Ισπανίδα ομόλογό του Ανα Παλάθιο, όπου ανέφερε ότι «υπό καθεστώς απειλών, δεχόμενοι πυρά και με τον κίνδυνο απωλειών, οι δυνάμεις μας έπρεπε να αμυνθούν. Η χρήση βίας ήταν δικαιολογημένη». Στην επιστολή, ο Πάουελ προσθέτει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, «δε θεωρούν τους αμάχους και τα μη στρατιωτικά κτίρια ως στρατιωτικούς στόχους».

Υπενθυμίζεται ότι στη συγκεκριμένη επίθεση εναντίον του ξενοδοχείου, εκτός από τον Ισπανό εικονολήπτη του τηλεοπτικού δικτύου «TeleCinco» σκοτώθηκε και ο Ουκρανός συνάδελφός του Τάρας Πρότσιουκ, ο οποίος εργαζόταν για το βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters». Επίσης, όλοι οι δημοσιογράφοι, που διέμεναν στο ξενοδοχείο ανέφεραν ότι δεν ερρίφθησαν πυροβολισμοί πριν από την αμερικανική επίθεση. Συνεπώς... ο Πάουελ «παραποίησε» τα γεγονότα, τόνισε ο Καλντέρα.

Πάντως σύμφωνα με τον Φράγκα, οι ΗΠΑ διέταξαν ανακρίσεις για το περιστατικό, για το οποίο η κυβέρνηση της Μαδρίτης, σύμμαχος των ΗΠΑ στον πόλεμο, δε διαμαρτυρήθηκε -επίσημα εννοείται- γεγονός που είχε προκαλέσει την αντίδραση και την καταδίκη των Ισπανών δημοσιογράφων -που είχαν διαμαρτυρηθεί και εντός του Κοινοβουλίου κατά του Χοσέ Μαρία Αθνάρ και της Ανα Παλάθιο- αλλά και όλου του ισπανού λαού, με τις συνεχείς διαδηλώσεις και την αντιπολεμική στάση του.

... Τα προσχήματα

Ανακρίνονται Αμερικανοί στρατιώτες για την κλοπή μέρους ενός υπέρογκου χρηματικού ποσού που ανακαλύφθηκε, την περασμένη βδομάδα, σε κατεστραμμένο κτίριο της ιρακινής πρωτεύουσας που φέρεται να ανήκε στο κόμμα Μπάαθ. Οπως ανακοίνωσαν χτες εκπρόσωποι του αμερικανικού στρατού, στο στρατηγείο της Ντόχα, «προς το παρόν, γνωρίζουμε ότι λείπει μέρος του συνολικού ποσού, που αρχικώς είχαμε εκτιμήσει ότι αγγίζει τα 650 εκατομμύρια δολάρια».

Ο Αμερικανός εκπρόσωπος δεν ανέφερε ούτε τον αριθμό ούτε τα ονόματα των στρατιωτών που θεωρούνται ύποπτοι κλοπής, αλλά έσπευσε να δείξει «καλό πρόσωπο», τονίζοντας ότι «όλα τα πλούτη του Ιράκ ανήκουν στον ιρακινό λαό, και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε κάτι αντίθετο». Ετσι, μετά από τις λεηλασίες του ιρακινού πολιτιστικού πλούτου, που αξίζει να σημειώσουμε ότι ένα ελάχιστο μέρος του κατασχέθηκε σε αμερικανικό αεροδρόμιο πάνω σε Αμερικανούς δημοσιογράφους, τώρα ανακοινώνεται ότι ανακρίνονται και Αμερικανοί στρατιώτες. Πολύ ακριβή αποδεικνύεται η «απελευθέρωση» για τον ιρακινό λαό...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ