Παρασκευή 25 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Ιρανική απάντηση στις αμερικανικές απειλές

«Ας μην ασχολούνται οι ΗΠΑ με τους γείτονες του Ιράκ», διαμηνύει ο Ιρανός ΥΠΕΞ, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τους αμερικανικούς ισχυρισμούς περί «ιρανικού δακτύλου» στις σιιτικές διαδηλώσεις στο Ιράκ

Associated Press

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

«Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι οι ΗΠΑ έχουν θέσει υπό την πλήρη κατοχή τους το Ιράκ, αλλά κατηγορούν το Ιράν για ανάμειξη στα εσωτερικά της κατακτημένης χώρας», δήλωνε, χθες, με ελαφρά ειρωνεία, ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Καμάλ Κχαραζί, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γάλλο ομόλογό του, στην ιρανική πρωτεύουσα.

Ο Κχαραζί διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχει η οποιαδήποτε ανάμειξη του Ιράν στη σιιτική πλειοψηφία του ιρακινού πληθυσμού και τόνισε ότι η Τεχεράνη δεν επιζητεί κανέναν απολύτως ρόλο στο Ιράκ, συμβουλεύοντας την Ουάσιγκτον «να ασχοληθεί με το Ιράκ και όχι με τους γείτονές του». «Είναι γεγονός ότι η πλειοψηφία του ιρακινού πληθυσμού είναι σιίτες, αλλά για εμάς είναι όλοι το ίδιο: Σιίτες, Σουνίτες, Τουρκομάνοι, Αραβες, όλοι θα πρέπει να έχουν ρόλο σε ένα δημοκρατικό Ιράκ», υποστήριξε ο Κχαραζί.

Επανέλαβε ότι η ιρανική θρησκευτική ηγεσία κάλεσε τους Ιρακινούς σιίτες να διατηρήσουν την ενότητα της χώρας τους, να αποφύγουν τη βία και να συνεισφέρουν σε ένα δημοκρατικό Ιράκ, «κάτι που δε νομίζω ότι είναι παρέμβαση», κατέληξε. Ο Ιρανός ΥΠΕΞ προειδοποίησε τους Αμερικανούς πεζοναύτες που περιπολούν στα ιρανο-ιρακινά σύνορα «να μην τολμήσουν να περάσουν την κόκκινη γραμμή». Ο Κχαραζί, επίσης, κάλεσε τις ΗΠΑ να «λογοδοτήσουν», γιατί επέτρεψαν στην ιρανική αντιπολιτευτική οργάνωση «Μουτζαχεντίν Χαλκ», που εδρεύει στο Ιράκ, να συνεχίσει την ένοπλη δράση της ενάντια στην Τεχεράνη.


Associated Press

Από την άλλη πλευρά, από το αμερικανικό στρατηγείο της Ντόχα επιβεβαιωνόταν ότι, από τη Δευτέρα, Αμερικανοί πεζοναύτες ελέγχουν «αυστηρά» τα ιρακινο-ιρανικά σύνορα, προκειμένου «να διαφυλάξουν την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ». Οι πεζοναύτες έχουν εντολή να ελέγχουν εξονυχιστικά «οποιονδήποτε εισέρχεται ή εξέρχεται από τη μεθοριακή γραμμή». Το «λιθαράκι» του στις αμερικανικές απειλές κατά του Ιράν έβαλε, χθες, και ο επικεφαλής της αμερικανικής κατοχικής διοίκησης, Τζέι Γκάρνερ, δηλώνοντας ότι «η καλή οργάνωση των διαδηλώσεων των Ιρακινών σιιτών δείχνει ότι πίσω από αυτές κρύβεται το Ιράν».

Γαλλο-ιρανική «συνεννόηση»

Τις καλές τους σχέσεις, αλλά και τις σχεδόν ταυτόσημες απόψεις τους για το ιρανικό πυρηνικό οπλοστάσιο επανεπιβεβαίωσαν, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, οι Καμάλ Κχαραζί και Ντομινίκ ντε Βιλπέν. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ κάλεσε, δημόσια, την ιρανική ηγεσία να υπογράψει και το συμπληρωματικό πρωτόκολλο της Συνθήκης για τη μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων, το οποίο επιτρέπει την πραγματοποίηση αιφνίδιων επιθεωρήσεων στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Ο Κχαραζί απέφυγε να δώσει οριστική απάντηση στη γαλλική έκκληση, αν και η ιρανική ηγεσία έχει αποδεχτεί την πραγματοποίηση ελέγχων από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διευρύνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ιράν(2020-01-03 00:00:00.0)
Νέο «λάδι στη φωτιά» από πύραυλο σε ιρανική πρεσβεία(2016-01-08 00:00:00.0)
Νέες τριβές με αφορμή το Ιράκ(2007-04-12 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο με ευρύτερους σχεδιασμούς(2006-01-22 00:00:00.0)
Αυξάνονται οι δολοφονίες σουνιτών - σιιτών(2005-05-18 00:00:00.0)
Διπλωματικός αναβρασμός(2001-10-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ