ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Απρίλη 2003
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΞΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ
Προβληματίζει η ταχύτατη μετάλλαξη του ιού

Υποθέσεις επιστημόνων ότι ο ιός έχει δημιουργηθεί τεχνητά πιθανόν και ως βιολογικό όπλο!

Μέλη μιας οικογένειας απ' το Χονγκ Κονγκ μπαίνουν σε καραντίνα, επειδή οι γείτονές τους στην πολυκατοικία όπου έμεναν παρουσίασαν συμπτώματα της άτυπης πνευμονίας

Associated Press

Μέλη μιας οικογένειας απ' το Χονγκ Κονγκ μπαίνουν σε καραντίνα, επειδή οι γείτονές τους στην πολυκατοικία όπου έμεναν παρουσίασαν συμπτώματα της άτυπης πνευμονίας
ΠΕΚΙΝΟ.--

Αυτό που προκαλεί πλέον μεγαλύτερες ανησυχίες στη διεθνή επιστημονική κοινότητα δεν είναι ούτε τόσο, ούτε μόνον, η αλματώδης αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων - ιδιαίτερα στη σινική ενδοχώρα... Είναι η γρήγορη και «εξαιρετικά εύκολη» μετάλλαξη ιού της οικογένειας «corona», που ευθύνεται για το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο...

Το Ιδρυμα Γενομικής του Πεκίνου σε χτεσινή ανακοίνωσή του ανέφερε πως ολοκλήρωσε το γονιδιακό χάρτη του ιού του συνδρόμου SARS, σημειώνοντας πως εκτιμάται η «πολύ γρήγορη και εξαιρετικά εύκολη μετάλλαξη του ιού». Την ίδια άποψη εξέφρασαν χτες και Βρετανοί ιολόγοι, μεταξύ αυτών ο Δρ. Αντριαν Μόκετ, που σημείωσε πως συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του ιού (που έως πριν μήνες «χτυπούσε» μόνον σε ζώα, κυρίως υδρόβια πτηνά) μοιάζουν να τείνουν στη βραχυπρόθεσμη ή μεσοπρόθεσμη δημιουργία ενός πιο εξελιγμένου τύπου ιού, που θα μπορούσε να μεταδοθεί «ακόμη πιο εύκολα και πιο γρήγορα» από άνθρωπο σε άνθρωπο...«Η ικανότητα του ιού να μεταλλάσσεται εξαιρετικά γρήγορα σημαίνει μεταξύ άλλων πως ακόμη και εάν βρεθεί εμβόλιο, τότε αυτό θα είναι αποτελεσματικό για πολύ μικρό χρονικό διάστημα», πρόσθεσε ο Δρ. Μόκετ μιλώντας στο BBC. O ίδιος, απηχώντας απόψεις και άλλων επιστημόνων, κατέληξε προβλέποντας πως σ' αυτό το σημείο είναι πολύ δύσκολο να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο (μέχρι του σημείου εξάλειψης) το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο... «Σε κάθε περίπτωση που ένας ιός προκαλεί μία επιδημία, ο μόνος κατάλληλος χρόνος για την περιορισμό της είναι το αρχικό στάδιο» είπε...

Βιολογικό όπλο;

Αλλοι επιστήμονες, όπως ο Ρώσος ακαδημαϊκός Σεργκέι Κολέσνικοφ θεωρούν πως τα χαρακτηριστικά του ιού της λεγόμενης άτυπης πνευμονίας φωτογραφίζουν το ενδεχόμενο να έχει δημιουργηθεί τεχνητά, πιθανόν, ως βιολογικό όπλο!

Ο Σεργκέι Κολέσνικοφ, μέλος της Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών της Ρωσίας δήλωσε πως ο ιός της άτυπης πνευμονίας συνιστά τη σύνθεση δυο γνωστών ιών (της ιλαράς και της επιδημικής παρωτίτιδας), η φυσική ένωση των οποίων στη φύση είναι αδύνατη. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε εργαστηριακές συνθήκες, πιστεύει ο ακαδημαϊκός, μην αποκλείοντας πως η διάδοση του ιού μπορεί να έγινε τυχαία σαν αποτέλεσμα «μη εγκριμένης διαρροής» από εργαστήριο...

Γενική κινητοποίηση στην Κίνα...

Την εξασφάλιση εφοδίων ιατροφαρμακευτικού υλικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού σε κάθε επαρχία της Κίνας ανήγγειλε χτες ο Γου Γι, αντιπρόεδρος της σινικής κυβέρνησης μετά από σύσκεψη που είχε με τους επικεφαλής υγειονομικών αρχών της χώρας. «Η κατάσταση του συνδρόμου SARS παραμένει σοβαρή, μολονότι έχει γίνει αξιοσημείωτη πρόοδος», δήλωσε ο Γου Γι....

Επιπλέον, σινικά μέσα μαζικής ενημέρωσης μετέδωσαν πως η διοίκηση αρκετών βιομηχανικών μονάδων στη χώρα έδωσαν πενθήμερες άδειες στους εργαζόμενους, ενόψει των φετινών περιορισμένων (λόγω του οξέως αναπνευστικού συνδρόμου) εορτασμών για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Τουλάχιστον 235 οι νεκροί διεθνώς...

Ωστόσο, τα νέα αυτά μέτρα φαίνεται πως ανακοινώνονται μάλλον με σημαντική καθυστέρηση. Χτες, άλλοι 11 άνθρωποι πέθαναν, λόγω του συνδρόμου στη σινική ενδοχώρα, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των θυμάτων να ανέρχεται σε 97. Στο Χονγκ Κονγκ, σημειώθηκαν άλλοι πέντε θάνατοι, με αποτέλεσμα ο εκεί συνολικός αριθμός να ανέρχεται σε 99. Διεθνώς, τα θύματα του συνδρόμου ανέρχονταν (έως χτες) σε 235, ενώ τα κρούσματα ασθένειας ξεπερνούν ήδη τα 4.000.

Επιπλέον, ο χτεσινός συγκεντρωτικός απολογισμός σε άλλες χώρες του κόσμου αναφέρει αύξηση των θυμάτων στον Καναδά όπου το σύνολο των θυμάτων ανέρχεται πλέον σε 14, η Σιγκαπούρη θρηνεί 16 νεκρούς, το Βιετνάμ 5, η Ταϊλάνδη 2 και 2 η Μαλαισία.

«Δε θα εξαιρεθεί η Ελλάδα»

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι πολύ σύντομα ο ιός θα βρεθεί προ των πυλών της χώρας μας

Με μαθηματική βεβαιότητα μιλούν πλέον οι επιστήμονες ότι η Ελλάδα δε θα αποφύγει τον ιό της άτυπης πνευμονίας και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Γιατί να εξαιρεθεί η χώρα μας, όταν όλες οι χώρες προσβάλλονται απ' τον ιό;» λένε δικαιολογημένα οι επιστήμονες.

Το υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα στις πύλες εισόδου, όπως είναι τα αεροδρόμια, καθώς και για την αντιμετώπιση στα νοσοκομεία. Ομως είναι αμφίβολο αν και στα δύο επίπεδα η χώρα μας είναι προετοιμασμένη καθώς η εγρήγορση και επιφυλακή, που αναφέρουν στις ανακοινώσεις τους το αρμόδιο Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) και το υπουργείο Υγείας, σε ό,τι αφορά τα νοσοκομεία, μεταφράζεται στη γραπτή οδηγία του ΚΕΕΛ για την αναγκαιότητα ενημέρωσης του υγειονομικού προσωπικού για τη νόσο και την αντιμετώπιση των ασθενών.

Σύμφωνα, μάλιστα, με έγκυρες πληροφορίες, ελέγχεται αυστηρά αν ενημερώθηκαν οι ομάδες υψηλού κινδύνου, και φυσικά αν πάρθηκαν στοιχειώδη μέτρα προστασίας. Καμία ενημέρωση δεν έχει γίνει στο προσωπικό των νοσοκομείων και κυρίως στους γιατρούς, παρά μόνο σε ελάχιστα ειδικά τμήματα, όπως για παράδειγμα οι πνευμονολόγοι, με αποτέλεσμα να «ενημερώνονται» για τη νόσο αποκλειστικά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Κι αυτό ενώ η εμπειρία απ' τις χώρες που πλήττονται ιδιαίτερα δείχνει ότι τα πρώτα θύματα ήταν οι γιατροί και οι νοσηλευτές που ήρθαν σε επαφή με τον ιό.

Ετσι λοιπόν και πάλι το βάρος θα το επωμιστεί, εκ των ενόντων, το δημόσιο σύστημα Υγείας, με όλες τις ελλείψεις και τις ανεπάρκειες που το δέρνουν εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής.

Ενα ακόμη από τα προτεινόμενα μέτρα είναι η προσεκτική εξέταση των ασθενών που προσέρχονται στα Επείγοντα των νοσοκομείων από την ομάδα υποδοχής, η οποία θα πρέπει να πάρει τη θερμοκρασία τους και να τους ρωτήσει αν ταξίδεψαν στο εξωτερικό κλπ. Και αυτό όμως δε γίνεται.

Το επιστημονικό και το επικερδές

Μια σημαντική, όπως τη χαρακτήρισε, ερευνητική δουλιά παρουσίασε χτες το Α΄ Περιφερειακό Σύστημα Υγείας (ΠεΣΥ) Αττικής και αφορά στη δυνατότητα της θεραπείας του εμφράγματος του μυοκαρδίου και της χρόνιας ανεπάρκειας. Ηδη έχει εφαρμοστεί σε έξι ασθενείς και, όπως αναφέρθηκε, η μέθοδος που χρησιμοποιείται εφαρμόζεται για πρώτη φορά.

Ο τρόπος που περιέγραψαν οι επιστήμονες τη μέθοδο είναι εντυπωσιακός για τον μη ειδικό και μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο μιας άλλης εκλαϊκευμένης παρουσίασης. Εκείνο που μπορεί να σημειωθεί είναι ότι για την εφαρμογή χρησιμοποιήθηκαν τα δεδομένα του Ανοσολογικού Κέντρου του Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας» και οι επεμβάσεις έγιναν στην καρδιολογική μονάδα της «Ευρωκλινικής». Πρόκειται δηλαδή για σύμφυση του δημόσιου και του επιχειρηματικού τομέα Υγείας στον τομέα της έρευνας, καθώς το δημόσιο σύστημα - παρά τις δυνατότητες και το αξιόλογο προσωπικό - δεν ενισχύει την έρευνα.

Οπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου, και αυτή η έρευνα χρηματοδοτείται απ' τους οχτώ γιατρούς που παίρνουν μέρος σε αυτή. Ετσι έσπευσε να προσφέρει ενίσχυση το Α΄ ΠεΣΥ στην προσπάθεια, όπως ανέφερε ο πρόεδρός του, Λ. Λιαρόπουλος, απ' τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Ερευνας και Ανάπτυξης (ΕΛΚΕΑ) που προβλέπει ο νόμος 2889/2001.

Αλίμονο όμως αν τέτοιες επιστημονικές δυνατότητες και μάλιστα με χρήματα του δημοσίου χρησιμεύσουν για το «επικερδές κλινικό έργο» των επιχειρηματιών και όχι για τις ανάγκες του πληθυσμού.

Μεταμοσχεύσεις ζωής

Ζωή απέκτησαν δυο ασθενείς που υποβλήθηκαν, σε απόσταση λίγων ωρών ο ένας από τον άλλο, σε επεμβάσεις μεταμόσχευσης καρδιάς στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Πρόκειται για έναν 56χρονο ασθενή από την Εύβοια που έπασχε από ισχαιμική μυοκαρδιοπάθεια τελικού σταδίου και νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με μηχανική υποστήριξη. Ο δεύτερος ασθενής, 43 ετών από την Αίγινα, έπασχε από ισχαιμική μυοκαρδιοπάθεια τελικού σταδίου και ζούσε με αντλία που χορηγούσε φάρμακα.

Τα μοσχεύματα προήλθαν από την ανθρώπινη προσφορά των οικογενειών δυο νεαρών θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων, που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Με τους δυο αυτούς ασθενείς, ο αριθμός των ασθενών που έχουν δεχτεί μόσχευμα καρδιάς στο Ωνάσειο από το 1995 ανέρχεται σε 28, εκ των οποίων οι 24 ζουν σήμερα μια φυσιολογική ζωή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ