ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Απρίλη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Αδιέξοδο (;) στις διαπραγματεύσεις Αμπάς - Αραφάτ

Υπό τις κάννες των όπλων: Η κυβέρνηση «Λικούντ» χτίζει μια σιδερόφραχτη «ασφάλεια» όσο η παλαιστινιακή ηγεσία αναζητεί τρόπους άρσης του αδιεξόδου

Associated Press

Υπό τις κάννες των όπλων: Η κυβέρνηση «Λικούντ» χτίζει μια σιδερόφραχτη «ασφάλεια» όσο η παλαιστινιακή ηγεσία αναζητεί τρόπους άρσης του αδιεξόδου
ΡΑΜΑΛΑ-ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ενώ η «προθεσμία» για το σχηματισμό κυβέρνησης εκπνέει σήμερα και οι αμερικανοβρετανικές πιέσεις για την πρωθυπουργοποίηση του Μαχμούντ Αμπάς (γνωστού και ως Αμπού Μαζέν) κορυφώνονταν, οι διαφωνίες του με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιάσερ Αραφάτ, έμοιαζαν αγεφύρωτες.

Μάλιστα, ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας «Χα'αρέτζ» ανέφερε χτες ότι ο Αμπάς διαμήνυσε πως «δεν προτίθεται να συνεχίσει» τη συζήτηση με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ), τουλάχιστον σε ό,τι αφορά «τα πρόσωπα που θα συμπεριληφθούν στην κυβέρνηση». Τις ίδιες πληροφορίες μετέδιδαν, επικαλούμενα παλαιστινιακές πηγές, το Γαλλικό Πρακτορείο και το «Ρόιτερς».

Χτες ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, τηλεφώνησε στον Γιάσερ Αραφάτ και του ζήτησε ρητώς να κάνει «ό,τι μπορεί» ώστε ο Αμπάς να γίνει όπως προβλέπεται ο πρωθυπουργός της ΠΑ. Και η άποψη της αμερικανικής πλευράς είναι ότι ο εντολοδόχος πρωθυπουργός πρέπει να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση έως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ώστε «να σημειωθεί πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις», όπως το έθεσε χτες με δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ. Ταυτόσημη θέση, επίσης, φέρεται να υποστηρίζει ο Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Μεσανατολικό, ο οποίος μάλιστα κατά πληροφορίες διαμήνυσε στον Αραφάτ πως ο Αμπάς είναι ο «μόνος αποδεκτός υποψήφιος» ως πρωθυπουργός. Πιέσεις ασκούν στον Αραφάτ και άλλοι, ανάμεσά τους ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ο Ισπανός πρωθυπουργός, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος. Χόσνι Μουμπάρακ, και ο Ιορδανός μονάρχης, Αμπντάλα.

Κατά τον εκπρόσωπο του Τζορτζ Ουόκερ Μπους, που ακόμη δεν έχει δημοσιοποιήσει τον λεγόμενο οδικό χάρτη του σχετικά με την επίλυση του Μεσανατολικού, ο Αμπάς πρέπει να είναι ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός. Ωστόσο, παλαιστινιακές πηγές έλεγαν ότι υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες συμβιβασμού. Μάλιστα, ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος υποστήριζε ότι δεν αποκλείεται ο Αμπάς να παραιτηθεί - ο ίδιος υποστήριζε ότι ο Αραφάτ θα τον αντικαταστήσει με τον εκπρόσωπο της Παλαιστινιακής Βουλής, Αχμέντ Κουρέια (Αμπού Αλα). Ολα αυτά βέβαια παρέμεναν στο επίπεδο της θεωρίας και των σεναρίων - οριστικό αποτέλεσμα δεν αναμενόταν να υπάρξει έως τα μεσάνυχτα απόψε.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες από διάφορες πηγές, αίτιο των ανεπίλυτων διαφωνιών μεταξύ Αραφάτ-Αμπάς είναι η πρόθεση του τελευταίου να διαλύσει τις Ταξιαρχίες του Αλ Ακσα και να «αντιμετωπίσει» τις οργανώσεις «Χαμάς» και «Ισλαμικός Τζιχάντ».

Η Χανάν Ασράουι, γνωστή Παλαιστίνια βουλευτής, άσκησε κριτική χτες στον Αραφάτ για την «αδιαλλαξία» του και στον Αμπάς ο οποίος προωθεί «δικούς του ανθρώπους» αντί για ανθρώπους με εμπειρία στη διοίκηση. Στην αναμπουμπούλα, ο Σαρόν φερόταν να προωθεί δικούς του στόχους - όπως η τροποποίηση του «οδικού χάρτη» υπέρ των συμφερόντων του «Λικούντ» και το χτίσιμο ενός εφιαλτικού στρατοκρατούμενου «περιβάλλοντος ασφαλείας» ενόψει Πάσχα...

ΙΝΔΙΑ
Μέρα βίας στο Κασμίρ

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.--

Πέντε άτομα σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν χτες από ισχυρή έκρηξη βόμβας στο ινδικό Κασμίρ. Η έκρηξη έγινε περίπου στις 08.30 το πρωί (τοπική ώρα) στο χωριό Κουλ Γκουλσανπούρα, της περιφέρειας Πουλουάμα. Μέχρι χτες το βράδυ καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη για την έκρηξη.

Παράλληλα, χτες, 17 ακόμα άτομα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με ινδικές δυνάμεις ασφαλείας σε 2 ξεχωριστά περιστατικά στα σύνορα με το Πακιστάν. Σύμφωνα με τις ινδικές αρχές, τα θύματα ήταν ύποπτοι για συμμετοχή σε ισλαμικές ένοπλες οργανώσεις. Τέλος, και 9 Ινδοί συνοριακοί φρουροί τραυματίστηκαν από έκρηξη νάρκης κοντά στη Σριναγκάρ.

Πάντως, χτες, εκπρόσωποι των αυτονομιστικών οργανώσεων και κομμάτων αρνήθηκαν τις διαπραγματεύσεις με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, Ν. Ν. Βόχρα, που βρίσκεται στο Κασμίρ για συνομιλίες σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή. Σύμφωνα με τον Αμπντούλ Γκάνι Μπατ, πρόεδρο του συμβουλίου 23 αυτονομιστικών κομμάτων, «ο Βόχρα δεν έχει την εξουσιοδότηση να διαπραγματευτεί για θέματα που θέλουμε να θίξουμε εμείς». Ενώ και η μεγαλύτερη ισλαμική μαχητική οργάνωση «Χεζμπ-Ουλ Μουτζαχεντίν» καταδίκασε την πρόταση του Βόχρα ως «παραπλανητική».

Την ίδια στιγμή ο παραιτηθείς πλέον πρέσβης των ΗΠΑ στην Ινδία, Ρόμπερτ Μπλάκγουιλ, παρότρυνε τη χώρα του να «βοηθήσει» την Ινδία στη μάχη κατά των «ισλαμιστών μαχητών» που θεωρείται ότι στηρίζονται από το Πακιστάν. Στην ανακοίνωση της παραίτησής του χαρακτηριστικά αναφέρει: «Η μάχη ενάντια στην παγκόσμια τρομοκρατία δεν πρόκειται να κερδηθεί εάν δεν τελειώσει οριστικά η τρομοκρατία κατά της Ινδίας».

ΑΡΜΕΝΙΑ
Νατοϊκά γυμνάσια με τη συμμετοχή τουρκικών στρατευμάτων

Για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία του Αρμενικού Κράτους (από της ίδρυσης της Αρμενικής Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας στις 29 Νοέμβρη 1920), στη χώρα αυτή αναμένεται να μεταβούν Τούρκοι στρατιωτικοί, για να πάρουν μέρος στα Νατοϊκά στρατιωτικά γυμνάσια «Cooperative Best Effort - 2003».

Η απόφαση αυτή πάρθηκε, παρά τις έντονες αντιδράσεις της κοινής γνώμης, σε συνδιάσκεψη του λεγόμενου «Συνεταιρισμού για την ειρήνη», που πραγματοποιήθηκε στις 18 Απρίλη στην πρωτεύουσα της Αρμενίας Ερεβάν.

Τα γυμνάσια θα πραγματοποιηθούν στις 16 με 26 Ιούνη 2003, ένα μόλις μήνα πριν τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Μάη. Σ' αυτά θα λάβουν μέρος 600 στρατιωτικοί από 19 χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και του λεγόμενου «Συνεταιρισμού για την Ειρήνη».

Οπως γράφει η ρωσική εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα», με την απόφασή τους αυτή «οι αρχές της Αρμενίας θέλουν να δείξουν στη Δύση, πρώτα απ' όλα στις ΗΠΑ, ότι το Ερεβάν, παράλληλα με την ανάπτυξη των στενών σχέσεων με τη Ρωσία, δεν έχει σκοπό να παραιτηθεί και από την πολιτική της "αλληλοσυμπλήρωσης"», δηλαδή της ανάπτυξης επίσης στενών σχέσεων και με το ΝΑΤΟ.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με αρκετά δημοσιεύματα, αυτές τις μέρες η ηγεσία του γειτονικού Αζερμπαϊτζάν, ζήτησε ήδη την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η Αρμενία, στο έδαφος της οποίας βρίσκονται ρωσικά στρατεύματα, είναι μια εκ των 6 χωρών της Κοινοπολιτείας των Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ) που είναι μέλος του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας, το οποίο «πατρονάρεται» από τη Μόσχα. Δεν είναι ίσως τυχαίο, πως κατ' εξαίρεση αυτή τη φορά, αναμένεται και Ρώσοι στρατιωτικοί να λάβουν μέρος στα παραπάνω στρατιωτικά γυμνάσια του «Συνεταιρισμού για την Ειρήνη».

Αλληλεγγύη στους Ισραηλινούς αρνητές στράτευσης

Εκκληση αλληλεγγύης από το ΚΚ Ισραήλ

Επείγουσα έκκληση αλληλεγγύης προς τους Ισραηλινούς αρνητές στράτευσης απευθύνει το ΚΚ Ισραήλ, με οποιονδήποτε τρόπο κρίνεται κατάλληλος: είτε με επιστολές διαμαρτυρίας προς την ισραηλινή κυβέρνηση είτε με διαδηλώσεις στις ισραηλινές πρεσβείες ανά τον κόσμο. Το ΚΚ Ισραήλ, μαζί με σειρά ισραηλινών φιλειρηνικών οργανώσεων, έχει αναλάβει την οικονομική, νομική και ηθική υποστήριξη των αρνητών στράτευσης.

Οι πρώτοι τελειόφοιτοι μαθητές που αρνούνται να παρουσιαστούν στο στρατό, επικαλούμενοι λόγους συνείδησης, «εξαιτίας της συνεχιζόμενης ισραηλινής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών και τις πράξεις του ισραηλινού στρατού που απορρέουν από αυτήν την κατοχή», άρχισαν να δικάζονται από στρατοδικεία στις 15 Απριλίου. Οι πέντε κατηγορούμενοι είναι οι, μέχρι το τέλος του 2002, μαθητές λυκείου Χαγκάι Ματάρ, Ματάν Καμίνερ, Σίμρι Ζαμερέτ, Ανταμ Μαόρ και Νόαμ Μπαχάτ, των οποίων την υπεράσπιση έχει αναλάβει ο Ντοβ Κχενίν, μέλος του ΠΓ του ΚΚ Ισραήλ. Εχουν, ήδη, εκτίσει ποινές σε στρατιωτικές φυλακές από 100 - 170 ημέρες, και κατηγορούνται για άρνηση εκτέλεσης εντολών, αν και ποτέ δεν υπήρξαν στρατιώτες.

Μετά από πολύωρη συνεδρίαση, ο εισαγγελέας του στρατοδικείου αποφάνθηκε ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή η άρνησή τους ως αίτημα συνείδησης, γιατί δεν τάσσονται γενικώς κατά της βίας και του στρατού, αλλά έχουν «επιλεκτική ευαισθησία που βασίζεται σε ιδεολογικά και πολιτικά κίνητρα». Οι Ματάρ, Καμίνερ, Ζαμερέτ, Μαόρ και Μπαχάτ, ανήκουν στους πρώτους 50 αποφοίτους λυκείου, που πέρυσι, με επιστολή τους προς το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας, εξέφρασαν την άρνησή τους να υπηρετήσουν «σε ένα στρατό κατοχής». Σήμερα, οι τελειόφοιτοι που αρνούνται να συμμετάσχουν στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες, έχουν φθάσει τους 300 (οι 21 είναι, ήδη, στη φυλακή) ενώ οι έφεδροι που αρνούνται να επανέλθουν στις θέσεις τους, επίσης επικαλούμενοι την πολιτική της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών, έχουν φθάσει τους 527 και τιμωρούνται με αλλεπάλληλες καθείρξεις στις στρατιωτικές φυλακές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ