ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Απρίλη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
Τώρα κλαίνε τον πεθαμένο...
  • Στον αέρα τα δικαιώματα των εργαζομένων
  • «Κροκοδείλια δάκρυα» από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ και ΑΔΕΔΥ στη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση

Πραγματικό μνημόσυνο θύμιζε η χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση που οργάνωσε ο σύλλογος εργαζόμενων Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο κτίριο της ΚΥ, με αφορμή την 24ωρη πανελλαδική απεργία των εργαζόμενων. Σ' ένα ρεσιτάλ υποκρισίας, η συνδικαλιστική ηγεσία του σωματείου, βουλευτές των κομμάτων και εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ αναφέρθηκαν στον «έντονο κοινωνικό ρόλο» που διαδραμάτισε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εδώ και 100 χρόνια, πριν οι ίδιοι το ενταφιάσουν με τη συναινετική τους στάση, μετατρέποντάς το - μόλις τον περασμένο Δεκέμβρη - σε φιλέτο για το τραπεζικό κατεστημένο και το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Τα πρώτα θύματα της μετατροπής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε ΑΕ ήταν, όπως αποδείχτηκε, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, αφού το τετράμηνο που πέρασε καμία από τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για εξασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων δεν έχει υλοποιηθεί, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκονται σε καθεστώς ανασφάλειας και εργασιακής ομηρίας. Ζητήματα που προέκυψαν από το ξεπούλημα, όπως το ασφαλιστικό, το μισθολογικό, η ρύθμιση του οργανογράμματος του νέου φορέα, η εθελούσια έξοδος και οι προαιρετικές μετατάξεις, έχουν παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες, αφού η κυβέρνηση στοχεύει στην ομηρία των εργαζόμενων, που θα δουλεύουν πλέον με κριτήρια ιδιωτικών υπαλλήλων.

Πολιτευτές και συνδικαλιστές, που χαριεντίζονταν ανάμεσα στις δηλώσεις αυταρέσκειας και τις μεταξύ τους φιλοφρονήσεις, δε βρήκαν τίποτα να πουν για την κυβερνητική πολιτική που ξεπουλά κερδοφόρους τομείς του ελληνικού δημοσίου στους ιδιώτες, πολιτική την οποία στην ουσία της οι ίδιοι στηρίζουν με την καλλιέργεια κλίματος συναίνεσης, στο όνομα πάντα του κοινωνικού διαλόγου.

Εμφανίστηκαν, ωστόσο, υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και δήλωσαν την πρόθεσή τους να παρέμβουν προκειμένου «να εφαρμοστούν οι νόμοι». Σε μια κρίση ειλικρίνειας, εξάλλου, ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ, δήλωσε την πίστη του στην ελεύθερη οικονομία (!), παραδεχόμενος ότι είχαν καλλιεργηθεί αυταπάτες στους εργαζόμενους για τις «δυνατότητες καριέρας» μέσα στο νέο φορέα. Εν ψυχρώ ομολόγησε ότι ο δημόσιος τομέας είναι σημαντικός, αλλά μόνο για την ανάπτυξη σε περιοχές όπου δεν είναι κερδοφόρες για ιδιωτικό τομέα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων, ο οποίος αρκέστηκε σε φραστική καταδίκη του εμπαιγμού των εργαζόμενων από την κυβέρνηση, ενώ αναφερόμενος στην ιδιωτικοποίηση και τις κυβερνητικές υποσχέσεις παραδέχτηκε κυνικά ότι «στην αρχή μείναμε ήσυχοι, στην πορεία όμως φάνηκαν προβλήματα». Σταθερός στη γραμμή της συναίνεσης, απέσυρε το πρόγραμμα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που είχε εξαγγείλει το ίδιο το ΔΣ του συλλόγου (48ωρη απεργία για τις 29 και 30 Απρίλη, 24ωρη απεργία στις 2 Μάη και οι οποίες κρίθηκαν παράνομες και καταχρηστικές), με το πρόσχημα ότι η κλιμάκωση του αγώνα θα κριθεί από το αποτέλεσμα των προγραμματισμένων συναντήσεων με τη διοίκηση του Ταμιευτηρίου και τον υπουργό κ. Βερελή.

Εγκλωβίζοντας για μια ακόμη φορά τις αγωνιστικές διαθέσεις της πλειοψηφίας των εργαζόμενων στα στενά καλούπια του κοινωνικού διαλόγου, με απόλυτη ομοφωνία, βουλευτές και συνδικαλιστική ηγεσία αποσιώπησαν την επικείμενη απεργία της Πρωτομαγιάς και την ανάγκη να αποτελέσει βήμα αγωνιστικής διεκδίκησης για τους εργαζόμενους. Και παρά το γεγονός ότι η χτεσινή απεργία σημείωνε καθολική σχεδόν συμμετοχή, επέλεξαν να τραβήξουν τους εργαζόμενους από τους δρόμους του αγώνα και να τους ξανακαθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωναν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, αν μετά και το χτεσινό «ξεβράκωμα» οι εργαζόμενοι δεν πάρουν διαζύγιο από τον κυβερνητικό συνδικαλισμό, δεν μπορούν να ελπίζουν σε άσπρη μέρα. Προοπτική, τόνιζαν, μπορεί να υπάρχει μόνο σε σύγκρουση με αυτήν την πολιτική, με καταδίκη όσων έχουν συμφωνήσει στα καταστροφικά για το Ταχυδρομείο σχέδια.

Για να μην έχουμε μερική ζωή

Την ανάγκη της μαζικής συμμετοχής των εργαζομένων στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στην προοπτική της κλιμάκωσης των αγώνων, της σύγκρουσης και ρήξης με την αντεργατική πολιτική, ανέδειξε ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, κατά τη διάρκεια της χτεσινής περιοδείας του στο Κέντρο Μηχανογράφησης του υπουργείου Οικονομικών, στην Καλλιθέα. Ο Δ. Αγκαβανάκης, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, μέσω του οποίου προωθείται η πρόσληψη εργαζομένων μερικώς απασχολούμενων στο Δημόσιο, τόνισε ότι «θα οδηγηθούμε σε ένα καθεστώς, όπου όλοι θα δουλεύουμε μερικώς, θα τρώμε μερικώς και, τελικά, θα ζούμε μερικώς. Θα είμαστε ημιάνεργοι». Ακόμα, αναφέρθηκε στα ζητήματα της κατεδάφισης της Κοινωνικής Ασφάλισης, της αναδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων και της γενικότερης εντεινόμενης επίθεσης του μεγάλου κεφαλαίου στα δικαιώματα των εργαζομένων. Για όλους αυτούς τους λόγους, είπε, έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση να παλέψουμε και την πρώτη του Μάη για δικαιώματα που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Οι συγκεντρώσεις σ' όλη τη χώρα

Απ' άκρη σ' άκρη σε όλη τη χώρα, οι ταξικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ διοργανώνουν συγκεντρώσεις. Μέχρι χτες είχαν ανακοινωθεί συγκεντρώσεις στις παρακάτω πόλεις:

Αθήνα 10 π.μ. Πεδίον του Αρεως. Πειραιάς 10 π.μ. στην πλατεία Κοραή. Θεσσαλονίκη 10 π.μ. στο άγαλμα του Βενιζέλου. Πάτρα 10 π.μ. στο βρετανικό προξενείο. Αλεξανδρούπολη 9.30 π.μ. στο Δημαρχείο. Ξάνθη 10 π.μ. κεντρική πλατεία, Κομοτηνή 10 π.μ. κεντρική πλατεία. Κιλκίς 11 π.μ. πλατεία Ειρήνης. Βέροια 9.30 π.μ. πλατεία Εληά. Νάουσα 9 π.μ. Εργατικό Κέντρο. Καβάλα 10 π.μ. κεντρική πλατεία. Δράμα 10 π.μ. πλατεία Ελευθερίας. Κοζάνη 10 π.μ. κεντρική πλατεία. Πολύγυρος 11 π.μ. Εργατικό Κέντρο. Σέρρες 10 π.μ. πλατεία Ελευθερίας. Πτολεμαΐδα 10 π.μ. κεντρική πλατεία. Καστοριά 10 π.μ. πάρκο έναντι Νομαρχίας. Γρεβενά 10.30 π.μ. κεντρική πλατεία. Φλώρινα 10 π.μ. κεντρική πλατεία. Κατερίνη 10 π.μ. πλατεία Ελευθερίας. Γιάννενα 10 π.μ. Δημαρχείο. Αρτα 10 π.μ. ΕΚ (προσυγκέντρωση ΠΑΜΕ 9.30 π.μ. Λαϊκή Αγορά). Αγρίνιο 10 π.μ. Εργατικό Κέντρο. Πρέβεζα 9 π.μ. στο Φόρο, Κέρκυρα 10 π.μ. πλατεία Σαρόκο. Λευκάδα 9 π.μ. πλατεία Αγίου Μηνά. Ηγουμενίτσα 10 π.μ. πλατεία δημαρχείου. Μεσολόγγι 11 π.μ. κεντρική πλατεία. Λάρισα 10 π.μ. κεντρική πλατεία. Βόλος 10 π.μ. πλατεία Δημαρχείου. Καρδίτσα 10 π.μ. Εργατικό Κέντρο. Τρίκαλα 10 π.μ. κεντρική πλατεία. Χαλκίδα 11 π.μ. στην Παραλία (Στρογγυλό). Λαμία 10 π.μ. πλατεία Πάρκου, Αμφισσα 10 π.μ. πλατεία Λαού. Λιβαδειά 11 π.μ. πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Θήβα 10.30 στον πεζόδρομο. Καλαμάτα 10.30 π.μ. πλατεία 23ης Μαρτίου. Πύργος 10.30 π.μ. κεντρική πλατεία. Κόρινθος 10 π.μ. στα Περιβολάκια. Αίγιο 11 π.μ. πλατεία Λαύρας. Σπάρτη 10 π.μ. κεντρική πλατεία. Κεφαλονιά 10.30 π.μ. μπροστά στη νομαρχία. Ζάκυνθος 10 π.μ. Εργατικό Κέντρο, Ηράκλειο 10 π.μ. πλατεία Λιονταριών. Χανιά 10 π.μ. πλατεία Δημοτικής Αγοράς. Ρέθυμνο 10 π.μ. Δημαρχείο. Αγιος Νικόλαος 10 π.μ. κεντρική πλατεία. Μυτιλήνη 10 π.μ. πλατεία Σαπφούς.

Εκδήλωση Νέων του ΠΑΜΕ

«Στους δύσκολους καιρούς να σηκωθούμε ψηλότερα», με αυτή τη φράση η Γραμματεία Νέων του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου απευθύνει πρόσκληση σε όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην εκδήλωση που διοργανώνει, με θέμα: «Ταξική Εργατική Πρωτομαγιά», την Τετάρτη 30 Απρίλη, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Στο δρόμο για την Πρωτομαγιά

Στη μάχη της ενημέρωσης πέφτουν από σήμερα και οι συνταξιουχικές Ομοσπονδίες ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΤΑΕ - ΟΤΑ - Δημοσίου, προκειμένου να μη μείνει κανένας συνταξιούχος ανενημέρωτος, για τη μαζική συμμετοχή στην Πανεργατική Ταξική συγκέντρωση που οργανώνει το ΠΑΜΕ την 1η Μάη στο Πεδίον του Αρεως.

Χτες, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας συνταξιούχων ΙΚΑ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία της με τη συμμετοχή συνταξιούχων από τα σωματεία - μέλη της αλλά και τις συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες. Εκεί οι συνταξιούχοι έκαναν καθαρό ότι θα αλωνίσουν τα καφενεία της γειτονιάς τους, τα ΚΑΠΗ, το ΙΚΑ και όπου βρίσκονται συνταξιούχοι, προκειμένου να τους ενημερώσουν για τη συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως. Τόνισαν ότι η μαζική συμμετοχή των συνταξιούχων έχει πολύ μεγάλη σημασία γιατί «έτσι απαντάμε στον πόλεμο, έτσι απαντάμε στην επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματά μας. Ετσι απαντάμε στις συμβιβασμένες ηγεσίες που καλούν σε ενότητα υποταγής και όχι αγώνα. Ετσι ενισχύουμε το ΠΑΜΕ, τον πόλο αντίστασης και διεκδίκησης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ