Εικόνα από τις αποθήκες του μουσείου όπου φυλάσσονται οι πάπυροι |
Το σίγουρο είναι πως τα κλεμμένα ανεκτίμητα αρχαία του Αρχαιολογικού Μουσείου της Βαγδάτης, ούτως ή άλλως θα καταλήξουν στα χέρια Αμερικανών και Βρετανών και έπειτα στα μουσεία και στις ιδιωτικές συλλογές τους. Το ίδιο έγινε στον «Πόλεμο του Κόλπου» το '91, με τα 4.000 αρχαία αντικείμενα που ακόμη κάνουν το γύρο του αρχαιοκαπηλικού κόσμου, ενώ ένα από αυτά βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο.
Τώρα, όπως είπε δακρυσμένη η υποδιευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Βαγδάτης, Ναμπχάλ Αμίν, «λεηλάτησαν και κατέστρεψαν 170.000 εκθέματα ηλικίας χιλιάδων χρόνων και αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι Αμερικανοί υποτίθεται ότι προστατεύουν το μουσείο. Αν είχαν στείλει έστω και ένα άρμα μάχης και δύο στρατιώτες, τίποτε δε θα είχε συμβεί. Θεωρώ τους Αμερικανούς στρατιώτες υπεύθυνους γι' αυτό που συνέβη σε αυτό το μουσείο». Ουσιαστικά υπεύθυνους θεωρεί τους Αμερικανούς και ο γενικός διευθυντής της UNESCO, Κοϊτσίρο Ματσουούρα, ο οποίος κάλεσε τις αμερικανικές και βρετανικές «αρχές» να λάβουν αμέσως μέτρα διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιράκ. Το ίδιο και ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Αλεξάντρ Γιακοβένκο: «Οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις είναι επίσης υπεύθυνες για την προστασία των πολιτιστικών ιστορικών και θρησκευτικών μνημείων του Ιράκ, τα οποία αποτελούν τμήμα της παγκόσμιας κληρονομιάς».
Ο ανταποκριτής Γαλλικού Πρακτορείου είδε την Παρασκευή ό,τι «δεν» είδαν οι Αμερικανοί. Σύμφωνα με αναμετάδοση του ΑΠΕ, «περίπου δέκα πλιατσικολόγοι λυμαίνονταν χωρίς να δείχνουν καμία ανησυχία ορισμένες αίθουσες του Μουσείου, του οποίου τα γραφεία έχουν ολοκληρωτικά λεηλατηθεί». Σε λίγες ώρες, καθώς κανείς δεν τους εμπόδισε, οι δέκα έγιναν χιλιάδες, σύμφωνα με δηλώσεις, όπως του Μοχσέν Χασάν, επιμελητή του Μουσείου, στους «New Υοrκ Times», ο οποίος εκτίμησε ότι ο «όχλος» προέρχεται από τις φτωχότερες συνοικίες της πόλης, αλλά και «από τη μεσαία τάξη, οι οποίοι μάλιστα γνώριζαν ακριβώς τι έψαχναν». Ισως και πού θα τα δώσουν, θα προσθέταμε εμείς.
Το θέμα είναι ότι οι 28 αίθουσες του μουσείου είναι πλέον άδειες. Μεταξύ χιλιάδων άλλων αρχαιοτήτων στα κλεμμένα είναι και τα εξής: Ολόχρυση άρπα της εποχής των Σουμερίων (3360-2000 π.Χ.). Το περίφημο γλυπτό κεφάλι γυναίκας από το Ουρούκ. Μεγάλη συλλογή με χρυσά περιδέραια, βραχιόλια και σκουλαρίκια των δυναστειών των Σουμερίων, ηλικίας 4.000 χρόνων κ.ά.
Μια... χλιαρή ελληνική αντίδραση διατύπωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, ο οποίος ζήτησε από το βρετανικό ΥΠΠΟ να «μεριμνήσει» για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς!!! Δεν απευθύνθηκε καν στους Αμερικανούς, διότι λέει «δεν υπάρχει υπουργείο Πολιτισμού Ομοσπονδιακού χαρακτήρα στη διοικητική δομή των ΗΠΑ»!!!
«Καμπανούλες», έργο του Γ. Βαρλάμου |
Στην ενδιαφέρουσα αυτή έκθεση (διάρκεια έως τις 30/4), οι φιλότεχνοι θα έχουν την ευκαιρία να δουν και τις παλιές εκδόσεις βιβλίων τέχνης της «Artigraf», από τις οποίες υπάρχουν σήμερα ελάχιστα αντίτυπα. Ανάμεσά τους οι εκδόσεις: «Υδρα» του Π. Τέτση, «Κυκλάδες» του Γ. Μανουσάκη, «Συγκομιδή» της Λουκίας Βαρλάμου, «Τετράδιο» του Γ. Μαυροΐδη, «Το βιβλίο της τέχνης» σε μετάφραση Π. Τέτση κ.ά. Παράλληλα, κυκλοφορεί το λεύκωμα του Σπύρου Βασιλείου «Ξυλογραφίες». Τη βραδιά των εγκαινίων η Αθηνά Σχινά θα μιλήσει για την ελληνική ζωγραφική.
Ο Ιρλανδός συγγραφέας (αριστερά) με τον Αντώνη Αντύπα |
Μετά το τέλος της παράστασης, τα παρατεταμένα χειροκροτήματα και «μπράβο», ο Μπράιαν Φίρελ συνεχάρη το σκηνοθέτη και όλους τους ηθοποιούς και τους συντελεστές της παράστασης.
Θυμίζουμε ότι το σπουδαίο έργο του Φρίελ παρουσιάζεται σε μετάφραση Παύλου Μάτεσι, σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα, σκηνικά Γιώργου Πάτσα, μουσική Ελένης Καραΐνδρου και φωτισμούς Λευτέρη Παπαδόπουλου. Παίζουν: Δημήτρης Καταλειφός, Μάνια Παπαδημητρίου, Μάνος Σταλάκης και άλλοι.
Κύριε Πρετεντέρη, χρειάζεται πολύ θάρρος για να πάρεις μια απόφαση ενάντια στη «νέα τάξη πραγμάτων», και το θάρρος και η λεβεντιά ποτέ δεν έλειψαν από τους εκδότες.
Κλειστή ...«για λόγους ασφαλείας της Συνόδου Κορυφής» θα είναι η αρχαιολογική «καρδιά» της Αθήνας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟ. Ετσι, η Ακρόπολη, η Ρωμαϊκή Αγορά, το Θέατρο Διονύσου και τα Μουσεία Ακρόπολης και Κανελλοπούλου θα είναι κλειστά σήμερα και αύριο, καθώς και το πρωί της 17/4. Αύριο, θα είναι κλειστά τα Μουσεία Επιγραφικό και το Νομισματικό και ο χώρος του Ολυμπίου Διός. Σήμερα, αύριο και μεθαύριο θα είναι κλειστός και ο Κεραμεικός.