ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Αυξημένη συμμετοχή σε αντιπολεμικό κλίμα

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται... Ετσι και σε όλες σχεδόν τις σχολές της Αθήνας φάνηκε από το πρωί χτες ότι η συμμετοχή των φοιτητών στις εκλογές θα ήταν αυξημένη, καθώς προσέρχονταν μαζικά στις κάλπες για να στείλουν το αντιπολεμικό τους μήνυμα. Οι σχολές «ντύθηκαν τα γιορτινά τους», τις αφίσες δηλαδή των παρατάξεων, στις οποίες κυριαρχούσαν τα αντιπολεμικά μηνύματα, η διαδικασία ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα και στα τραπεζάκια της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας έβλεπε κανείς από το πρωί πλατιά χαμόγελα, σε συνδυασμό με σοβαρές συζητήσεις και κάλεσμα αντιιμπεριαλιστικού αγώνα.

Στο ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου στην Πατησίων, όπου ψηφίζουν όλοι οι σύλλογοι του Ιδρύματος, χτες το πρωί φαινόταν καθαρά η τάση ενίσχυσης της συμμετοχής των φοιτητών στις εκλογές σε σχέση με πέρσι. Οι συζητήσεις στα πηγαδάκια από νωρίς είχαν αρχίσει να φουντώνουν. Πρώτο θέμα σ' αυτές τις συζητήσεις ο πόλεμος στο Ιράκ, τις πραγματικές αιτίες του οποίου οι φοιτητές τις συνειδητοποιούν και τις καταγγέλλουν, εκφράζουν τον προβληματισμό τους και ακούν την ΠΚΣ, που καλεί σε καταδίκη και της ελληνικής κυβέρνησης κι απαίτηση να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας μας στο μακελειό. «Ανεπιθύμητοι οι αιματοβαμμένοι Μπλερ, Αθνάρ και σία» έγραφε η προκήρυξη που μοίραζαν τα μέλη της ΠΚΣ χτες στο Πολυτεχνείο, καλώντας στις κινητοποιήσεις το πρωί και το απόγευμα της 16ης Απρίλη.

Αντίστοιχη η ατμόσφαιρα και στο κτίριο του Χημείου στη Σόλωνος, όπου ψηφίζουν όλοι οι σύλλογοι της Φυσικομαθηματικής σχολής, τα Παιδαγωγικά Τμήματα και το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ.

Στη Νομική, όπου ψηφίζουν τα τρία τμήματα της σχολής, η «κίνηση» ξεκίνησε μετά τη 1 το μεσημέρι και ήταν πραγματικά μεγάλη. Ενδεικτικό είναι ότι στο πρώτο έτος του Νομικού κυμάνθηκε πέρσι στο 75% και τα μηνύματα χτες το μεσημέρι έδειχναν ότι φέτος θα ανέβει ακόμα ψηλότερα.

Με αφίσες, πανό και συνθήματα ενάντια στον πόλεμο, αλλά και με το γαρίφαλο της Πανσπουδαστικής να κυριαρχεί στα πέτα των σπουδαστών, άνοιξαν χτες οι κάλπες και στα ΤΕΙ Αθήνας. Η μεσημεριανή κοσμοσυρροή πρόδιδε την αυξημένη συμμετοχή στις φετινές εκλογές, «λόγω κυρίως του πολέμου, αλλά και των εξελίξεων στα μέτωπα της εκπαίδευσης», όπως επισημαίνει η Ελένη, μέλος της ΠΚΣ στο Τμήμα Πολιτικών Εργων Υποδομής. «Οι σπουδαστές αναγνωρίζουν τον πρωτοπόρο ρόλο της Πανσπουδαστικής όλο το προηγούμενο διάστημα, μέσα και έξω από τα αμφιθέατρα, στους αγώνες ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στην ψευτοανωτατοποίηση και την υποβάθμιση των σπουδών μας, και με την ψήφο τους στέλνουν μήνυμα αποφασιστικότητας και ορμής για τις μάχες που έρχονται», μας λέει η Καλλιόπη, μέλος της ΠΚΣ στη Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών, όπου η Πανσπουδαστική αναδεικνύεται πρώτη δύναμη τα τελευταία χρόνια.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Η μαζικότερη προσέλευση των τελευταίων χρόνων

Μαζικά προσέρχονταν στις κάλπες όλη τη μέρα χτες οι φοιτητές και οι σπουδαστές της Θεσσαλονίκης, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη συμμετοχή στις φοιτητικές εκλογές τα τελευταία χρόνια. Λίγες ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες, αποτιμώντας το κλίμα της ημέρας, τα μέλη της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας δεν έκρυβαν την αισιοδοξία τους για την εκλογική ενίσχυση της παράταξης. Τα μηνύματα, εξάλλου, που έρχονταν τον τελευταίο καιρό από τη μαζικοποίηση των ψηφοδελτίων σε όλες τις σχολές και τμήματα, αλλά κυρίως από τη συμμετοχή των φοιτητών και σπουδαστών στους αγώνες, όπου πρωτοστάτησε η Πανσπουδαστική ενάντια στο βρώμικο πόλεμο στο Ιράκ, δεν άφηναν αμφιβολίες ότι η φετινή ψήφος των φοιτητών θα ήταν αγωνιστική, αντιπολεμική και ανυπότακτη.

Ανάλογο ήταν το κλίμα και στα υπόλοιπα ΑΕΙ και ΤΕΙ της Βόρειας Ελλάδας. Μάλιστα, για πρώτη χρόνια φέτος, η ΠΚΣ συμμετείχε με ψηφοδέλτιό της και σε τρεις νέους συλλόγους (ΤΕΦΑΑ Σερρών, ΑΕΙ Κοζάνης και ΤΕΙ Κιλκίς), στοιχείο ενδεικτικό για την άνοδο της επιρροής της παράταξης, η οποία αναμενόταν να αποτυπωθεί και στο εκλογικό αποτέλεσμα.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Μεγαλύτερη συσπείρωση, πιο αισιόδοξα για το αποτέλεσμα

Αισιόδοξα με έντονους αντιπολεμικούς, αντιιμπεριαλιστικούς τόνους οι δυνάμεις της ΠΚΣ στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων κορύφωσαν τη μάχη των φοιτητικών εκλογών. Από νωρίς το πρωί η ΠΚΣ έπιασε δουλιά. Τα τραπεζάκια στήθηκαν, τα ψηφοδέλτια αναρτήθηκαν και τα πρώτα αντιπολεμικά γαρίφαλα έπεσαν με το άνοιγμα της κάλπης. Από καλύτερες θέσεις και με μεγαλύτερη συσπείρωση, όπως φαίνεται και από το αυξημένο ποσοστό συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο κατά 35%.

Μέσα σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης κορυφώθηκε η εκλογική μάχη στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, η οποία οξύνθηκε ιδιαίτερα μεταξύ των παρατάξεων με την έναρξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου, καθώς η ΠΚΣ έβαλε το θέμα του πολέμου επί τάπητος στα αμφιθέατρα.

Παράλληλα, αντικείμενο αντιπαράθεσης με τις άλλες δυνάμεις αλλά και αντικείμενο συζήτησης με τους φοιτητές, εκτός από το θέμα του πολέμου, αποτέλεσαν τα ζητήματα της εκπαίδευσης με το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά και την αξιολόγηση, το πανεπιστημιακό άσυλο, τα ζητήματα φοιτητικής μέριμνας, τα ινστιτούτα διά βίου εκπαίδευσης, αλλά και ιδιαίτερα προβλήματα σχολών.

ΠΑΤΡΑ
Για ισχυρούς αγωνιστικούς συλλόγους

Με το σύνθημα «ισχυρή Πανσπουδαστική - ισχυροί αγωνιστικοί σύλλογοι» οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών και οι σπουδαστές του ΤΕΙ έδωσαν τον δικό τους αγωνιστικό τόνο στις χτεσινές φοιτητικές εκλογές. Τα πανό της παράταξης σε επιβλητική θέση, τα κόκκινα γαρίφαλα να «γεμίζουν» το χώρο, ενώ από νωρίς το πρωί στήθηκαν τα εκλογικά τραπεζάκια για να «φιλοξενήσουν» τους φίλους της Πανσπουδαστικής.

Η συμμετοχή σε σχέση με πέρσι φαίνεται να είναι αυξημένη, καθώς ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος σε βάρος του λαού του Ιράκ, αλλά και τα προβλήματα που δημιουργεί η σημερινή αντιλαϊκή αντιεκπαιδευτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ αφύπνισε λίγο τις συνειδήσεις των φοιτητών. Σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών, στις τάξεις της Πανσπουδαστικής επικρατούσε αισιοδοξία για την ενίσχυσή της, αλλά το πιο σημαντικό γι' αυτήν είναι πως και την επόμενη ημέρα θα είναι στις επάλξεις του αγώνα για τη συλλογική διεκδίκηση των αιτημάτων των φοιτητών και την ανατροπή της αντιλαϊκής αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.

ΚΡΗΤΗ
Από νωρίς συμμετείχαν μαζικά

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της Κρήτης. Οι κάλπες στις περισσότερες σχολές άνοιξαν στις 7 το πρωί και έκλεισαν γύρω στις 7 το βράδυ.

Η συμμετοχή των σπουδαστών και φοιτητών ήταν αυξημένη, αποδεικνύοντας τη σημασία των εκλογών αλλά και την εμπιστοσύνη της νεολαίας στις συλλογικές διαδικασίες του κινήματος.

Τα μέλη της ΠΚΣ, από νωρίς το πρωί βρίσκονταν στις σχολές με αφίσες, ανακοινώσεις και συζητήσεις στα τραπεζάκια της παράταξης, στα αμφιθέατρα και τους διαδρόμους, καλώντας τους φοιτητές και σπουδαστές με την ψήφο τους στην Πανσπουδαστική να στείλουν μήνυμα αντίστασης και αγώνα σε όλους αυτούς που στηρίζουν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της υποβάθμισης της εκπαίδευσης, την πολιτική των ιμπεριαλιστών που σήμερα στο όνομα της ειρήνης δολοφονεί λαούς, αμάχους και μικρά παιδιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ