ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Απρίλη 2003
Σελ. /40
Το αληθινό πλιάτσικο τώρα αρχίζει...

Το υποδαυλιζόμενο από τους Αμερικανοβρετανούς εισβολείς πλιάτσικο σε κυβερνητικά κτίρια στη Βαγδάτη και τη Βασόρα, αποσκοπεί, εκτός των άλλων, στο να αποκρύψει την πραγματική λεηλασία του τεράστιου πλούτου (πετρέλαιο) του Ιράκ που ακολουθεί

Του Ανδρέα Πετρουλάκη από την «Καθημερινή»
Του Ανδρέα Πετρουλάκη από την «Καθημερινή»
Το υποδαυλιζόμενο από τους Αμερικανοβρετανούς εισβολείς πλιάτσικο σε κυβερνητικά κτίρια και μαγαζιά στη Βαγδάτη και τη Βασόρα, αποσκοπεί, εκτός των άλλων, στο να αποκρύψει την πραγματική λεηλασία του τεράστιου πλούτου (πετρέλαιο) του Ιράκ που ακολουθεί. Είναι πασίδηλο ότι στο μεγάλο φαγοπότι, που έχει ξεκινήσει από τις πολυεθνικές, ο ιρανικός λαός όχι μόνο θα είναι ο μεγάλος απών, αλλά θα πληρώσει με περισσότερο αίμα και πιο σκληρή και άγρια εκμετάλλευση. Η σφαγή του ιρακινού λαού τούς άνοιξε την όρεξη και ήδη κατευθύνουν με τα αιμοσταγή σιδηρόφρακτα στρατεύματά τους για νέες «αλλαγές καθεστώτων» σε γειτονικές χώρες και την «απελευθέρωση» ολόκληρης της Μέσης Ανατολής.

Ο «νικητής» τα θέλει όλα και δεν πρόκειται βέβαια να δώσει μερίδιο στους «Ευρωπαίους», οι οποίοι παρουσιάζουν αξιοθρήνητο θέαμα, εκλιπαρώντας για συμμετοχή, έστω και συμβολική, στη μοιρασιά των λαφύρων. Σπεύδουν εναγωνίως να γεφυρώσουν το ευρωατλαντικό «χάσμα», αποδεχόμενοι, έμπρακτα, την ηγεμονία των ΗΠΑ και προσφέροντας τα απαραίτητα ανταλλάγματα. Οχι μόνο τη «νομιμοποίηση» του πολέμου μέσω ΟΗΕ, αλλά και τη σύμπλευση εφεξής πίσω από τις ΗΠΑ στη βάση «κοινών στόχων», όπως τους προσδιορίζει, βέβαια, η Ουάσιγκτον: «αντιτρομοκρατική εκστρατεία», «αλλαγή καθεστώτων», «προληπτικοί πόλεμοι»... Αυτό που προσπαθούν να αποφύγουν όπως μπορούν, σε αυτή τη φάση, οι ηγέτες της «παλαιάς Ευρώπης» είναι ένα άγριο στραπατσάρισμα από το «μεγάλο αφεντικό», που θα έσβηνε κάθε ελπίδα για έναν «πλανητικό ρόλο»...

Πρωταγωνιστής στην «ενσωμάτωση» στην (αμερικάνικη) «πραγματικότητα» είναι βέβαια η ελληνική κυβέρνηση. Ο Κ. Σημίτης ξεχνά πλέον να αναφερθεί στον «παράνομο» πόλεμο, ενώ δε θέλει ούτε να θυμάται την «ατυχή» φράση που εκστόμισε την περασμένη βδομάδα, όταν κατηγορούσε «εκείνους που κάνουν τον πόλεμο» ότι «θέλουν αδύναμη» την ΕΕ. Εγκαιρα αντιλήφθηκε ότι οι ΗΠΑ «μοιράζουν το παιχνίδι» και έσπευσε δεόντως να «συμμορφωθεί»...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


«ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΣΕΙΡΑ»;

«ΑΛΛΑΓΗ» ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ... «Οι συντηρητικοί στην κυβέρνηση Μπους θα επιθυμούσαν να δουν αλλαγή της κυβέρνησης στη Συρία, ωστόσο θέλουν να γίνει με ειρηνικά μέσα και όχι με αμερικανική στρατιωτική δράση, σύμφωνα με σημερινούς και πρώην αξιωματούχους. Την Κυριακή ο υφυπουργός Αμυνας Πολ Γούλφοβιτς είπε: "Πρέπει να υπάρξει αλλαγή στη Συρία"... Ο Ρ. Τζέιμς Γούλσεϊ, πρώην διευθυντής της CIA, που θεωρείται ότι θα έχει ενεργό ρόλο στην αμερικανική πρωτοβουλία για την επανεγκαθίδρυση νέας ιρακινής κυβέρνησης, δήλωσε ενώπιον ακροατηρίου στο UCLA την περασμένη Τετάρτη ότι η "φασιστική" κυβέρνηση της Συρίας πρέπει να αντικατασταθεί» (ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΙΤ ΤΖΟΥΡΝΑΛ -ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ).

Ο «ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟΧΟΣ»: «Ενα από τα βασικά θέματα που συζήτησαν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ στο Μπέλφαστ, ήταν η Συρία, η οποία προδιαγράφεται ως επόμενος στόχος για "αλλαγή καθεστώτος"» (ΒΗΜΑ).

«ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ»: «Συχνότερα προληπτικά πλήγματα εναντίον κρατών, που είτε υποθάλπουν την τρομοκρατία είτε κατέχουν όπλα μαζικής καταστροφής, προανήγγειλε ο υπουργός Αμυνας της Βρετανίας, Τζέφρι Χουν, ο οποίος προέβλεψε ότι στις επόμενες τρεις δεκαετίες θα αυξηθούν τα κράτη -ταραξίες, που απειλούν τη διεθνή ασφάλεια» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ: «Η αλλαγή του γεωπολιτικού χάρτη που σχεδιάζουν οι ΗΠΑ στην Ασία δε συνδέεται κατ' ανάγκη με νέους πολέμους. Οταν οι επιτελείς της Ουάσιγκτον κάνουν λόγο για "επόμενους στόχους", προσδιορίζοντας ως τέτοιους το Ιράν και τη Συρία, δε σημαίνει υποχρεωτικά ότι ετοιμάζονται να συνεχίσουν κι εκεί την τακτική που υιοθέτησαν στο Ιράκ. Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι μετά την κατάρρευση του Σαντάμ και την εγκατάστασή τους στο Ιράκ θα μπορέσουν με σχετική ευκολία να επιτύχουν την αλλαγή καθεστώτων στο Ιράν και στη Συρία» (Γ. Κουβαράς - ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ).

ΣΑΜΠΑΝΙΕΣ ΜΕ ΑΙΜΑ... «Στην Ουάσιγκτον έχουν ήδη αρχίζει να "ανοίγουν τις σαμπάνιες" καθώς γίνεται όλο και πιο σαφές ότι η Βαγδάτη πέφτει μαζί με το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν. Οι εκτιμήσεις ποικίλουν για το πόσα χρόνια θα χρειαστεί ωσότου οι αμερικανικές δυνάμεις καταφέρουν να ελέγξουν το Ιράκ, αλλά οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν ότι σε 2-3 εβδομάδες ο στρατηγός Τόμι Φρανκς θα μπορεί να ισχυριστεί ότι οι δυνάμεις του ελέγχο0υν τη χώρα» (Αλέξης Παπαχελάς - ΒΗΜΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αμερικανοβρετανικά κτήνη στο Ιράκ - ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΤΟ ΛΑΟ - Για να του... χαρίσουν την ελευθερία!!!

ΤΑ ΝΕΑ: ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κατακραυγή για το νέο έγκλημα των Αμερικανών - ΛΟΓΟΦΟΝΟΙ.

ΕΘΝΟΣ: ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΝ ΨΥΧΡΩ ΤΡΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΒΑΓΔΑΤΗ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΣΤΗ ΣΦΑΓΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΣΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ!

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΛΑΘΟΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΤΩΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ.

ΑΥΓΗ: ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΖΥΜΩΣΕΙΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΑ «ΜΠΛΟΚ».

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΚΥΝΗΓΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΑΝΤΑΜ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΔΗΜΟΣΙΟ: ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΠΟΡΤΕΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΣΠΙΤΙΑ - ΔΩΡΟ ΣΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΟΠΛΙΤΕΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ.

ΕΣΤΙΑ: Η ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ 2023 - Θα πληρώνη τα λάθη του 2003.

ΑΥΡΙΑΝΗ: 42.000.000.000 ΚΕΡΔΗ Η ΚΥΡΙΑ ΤΟΥ ΛΑΜΟΓΙΟΥ Νο 2.

ΧΩΡΑ: Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΥΝΤΡΙΒΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Διά πυρός και σιδήρου... «Με το αίμα δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο γράφονται πλέον οι τραγικότερες σκηνές της εισβολής αμερικανικών και βρετανικών στρατευμάτων στο Ιράκ. Και ενώ ο πόλεμος έχει προκαλέσει μέχρι σήμερα εκατόμβες θυμάτων στον άμαχο πληθυσμό της Μεσοποταμίας, εμείς ζούμε πια σε μια Βαγδάτη ανυπόφορη, όπου μόνη αισιόδοξη νότα είναι τα χιλιάδες ποταμίσια πουλιά του Τίγρη, τα οποία συνεχίζουν να πετάνε ελεύθερα. Χτες, όσο καμιά από τις προηγούμενες ημέρες, ζήσαμε τους πιο σκληρούς βομβαρδισμούς από την αρχή του πολέμου, μια τρομερή επίδειξη δύναμης των Αμερικανών και των Βρετανών, καθώς και τις τρομοκρατικές χαμηλές εκφοβιστικές πτήσεις των πολεμικών τους αεροπλάνων. Η χθεσινή προώθηση των Αμερικανοβρετανών στη Βαγδάτη και οι μάχες στις όχθες του Τίγρη έγιναν διά πυρός και σιδήρου. Οι νεκροί στην πόλη ήταν πολλές εκατοντάδες - συνάδελφοι άλλων χωρών έκαναν λόγο για χιλιάδες - και στον άμαχο πληθυσμό και στους στρατιώτες και στα ένοπλα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ» (Γιάννης Διακογιάννης - Βαγδάτη - ΝΕΑ).

Ερωτήματα... «Ποιος εγκληματίας θέλει να φωτογραφίζεται την ώρα που διαπράττει τα φρικιαστικά εγκλήματά του και η εικόνα του να προβάλλεται σε ολόκληρο τον κόσμο; Ποιος εγκληματίας θέλει να φωτογραφίζονται, να κινηματογραφούνται και να βιντεοσκοπούνται τα θύματά του την ώρα που εν ψυχρώ τα δολοφονεί; Ποια Μαφία, ποια συμμορία κακοποιών θέλει να βιντεοσκοπούνται οι γκανγκστερικές επιδρομές της, για να υπάρχουν αποδείξεις της ενοχής της;». (Από το άρθρο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ).

Στόχοι για μήνυμα: «Εγιναν στόχοι οι δημοσιογράφοι, γιατί οι «σύμμαχοι» ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα σε όλους και για το σημερινό, αλλά και για τους επόμενους πολέμους τους. Οτι δηλαδή δεν ανέχονται την ανεξάρτητη ενημέρωση, που αποκαλύπτει τις σφαγές των αμάχων, τους βομβαρδισμούς σχολείων, λαϊκών αγορών και νοσοκομείων...». (Από το άρθρο των ΝΕΩΝ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ