ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Απρίλη 2003
Σελ. /40
Επιμένει προκαλώντας ο Τ. Μίλερ

Παρά τη γενική κατακραυγή που ξεσήκωσαν οι προχθεσινές δηλώσεις του, με τις οποίες καλούσε τους Ελληνες να βλέπουν τα αμερικανικά κανάλια, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τόμας Μίλερ, επανήλθε χτες και με έντονο, απαξιωτικό, τρόπο δήλωσε: «Δε θα δικαιολογηθώ σε κανέναν για τις απόψεις μου»...

Ο Τ. Μίλερ κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης, την Τρίτη, δήλωσε: «Θα σας έλεγα να αλλάξετε κανάλι, θα έλεγα στους ακροατές σας να αλλάζουν κανάλι (...) Δείτε, για παράδειγμα, το CNN (...) Παρακολουθείτε ελληνική τηλεόραση. Βλέπετε "Αλ Τζαζίρα". Δείτε λίγο CNN, δείτε "Fox News"»!

Η παραπάνω δήλωση του Αμερικανού πρέσβη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαππας δήλωσε: «οι Ελληνες είναι εκείνοι που αποφασίζουν τι θα δουν και πολύ καλά κάνουν. Ξέρουν πολύ καλά τι βλέπουν και δεν έχουν ανάγκη από υποδείξεις».

Η χτεσινή δήλωση του Τ. Μίλερ έγινε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας το οποίο επισκέφτηκε για την υπογραφή της σύμβασης προμήθειας συστημάτων αυτοπροστασίας (ASPIS II) για τα αεροσκάφη «F-16» της Πολεμικής Αεροπορίας.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Προκαλούν το λαό διώκοντας φιλειρηνιστές...

Ενώ ο λαός μας βρίσκεται σε συνεχείς αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις, χτες στην Κέρκυρα, στάλθηκε «κλητήριο θέσπισμα» στον έναν από τους τέσσερις φιλειρηνιστές που, σύμφωνα με την αστυνομία, θεωρήθηκαν υποκινητές στην αντιπολεμική κινητοποίηση που είχε γίνει στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας το 1999 ενάντια στο αιματοκύλισμα του λαού της Γιουγκοσλαβίας. Πρόκειται για τον Β. Αρμενιάκο, μέλος της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ και πρώην δήμαρχο του Δήμου Μελιτιαιών Κέρκυρας.

Οι άλλοι τρεις που η υπόθεσή τους βρίσκεται στην προανακριτική διαδικασία, είναι οι: Χ. Χαραλάμπους, μέλος του ΝΓ Κέρκυρας του ΚΚΕ, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Κέρκυρας, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Κέρκυρας και νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣΥ Κέρκυρας, Θόδωρος Γουλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας Περιοχής Β/Δ Ελλάδας του ΚΚΕ, τότε ήταν νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣΥ Κέρκυρας και Τρεπεκλής Γιάννης, τότε ανεξάρτητος νομαρχιακός σύμβουλος Κέρκυρας και τώρα δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Κερκυραίων.

Το κλητήριο θέσπισμα αναφέρεται, συγκεκριμένα, στη διαδήλωση δύο χιλιάδων ανθρώπων που έκαναν τότε έξω από το αεροδρόμιο της Κέρκυρας, γιατί είχε καταληφθεί από πολεμικά αεροπλάνα παράνομα. Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης χιλιάδες φιλειρηνιστές έριξαν συρμάτινη περίφραξη και μπήκαν στο αεροδρόμιο. Οι διαδηλωτές δέχτηκαν επίθεση από τα ΜΑΤ με γκλομπς και δακρυγόνα. Ομως, ο Οδυσσέας Δελής (αστυνομικός διευθυντής) με στημένες μαρτυρίες ΜΑΤατζίδων κατηγόρησε τους τέσσερις ως υποκινητές, κάτι που υιοθέτησε και ο αντεισαγγελέας Ζαρκαντζιάς.

Με βάση με το κλητήριο θέσπισμα κατηγορούνται ως υπαίτιοι περισσοτέρων από μία εγκληματικών πράξεων, γιατί α) «από πρόθεση κατέστρεψαν ολικώς ξένο πράγμα που χρησιμεύει για κοινό όφελος», «κατέστρεψαν τη νότια μεταλλική πύλη» προκειμένου να μπουν στο χώρο της πίστας του αερολιμένα της Κέρκυρας. Και γιατί «από πρόθεση υποκίνησαν δημόσια συναθροισθέν πλήθος να διαπράξει με ενωμένες δυνάμεις πράξη αντίστασης, να μεταχειριστεί δηλαδή βία για να εξαναγκάσει υπαλλήλους και δη αστυνομικά όργανα, να παραλείψουν τη νομική πράξη» και συγκεκριμένα όπως, αναφέρεται, «προπαρασκεύασαν, πρωτοστάτησαν και κατηύθυναν, υποκίνησαν δηλαδή, μεγάλο αριθμό εκ των συμμετεχόντων σε δημοσίως συγκεντρωθέν πλήθος.... να μεταχειριστεί με ενωμένες δυνάμεις πράξεις βίας κατά των αστυνομικών οργάνων»! Κι αυτό ενώ ήταν τα ΜΑΤ που επιτίθονταν βίαια κατά των διαδηλωτών, πνίγοντας, ταυτόχρονα, τη διαδήλωση με δακρυγόνα...

Κινητοποιούνται οι εργαζόμενοι στον Τύπο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία πραγματοποίησαν χτες το βράδυ οι εργαζόμενοι στον Τύπο, με χτεσινή απόφαση του ΔΣ της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθήνας (ΕΣΗΕΑ) και της Ενωσης Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΤΕΡ), καταγγέλλοντας την προχτεσινή δολοφονική επίθεση εναντίον των δημοσιογράφων και τεχνικών στο ξενοδοχείο «Παλαιστίνη». Κρατώντας αναμμένα κεριά στη μνήμη των συναδέλφων που έπεσαν για το καθήκον στη Βαγδάτη, οι εργαζόμενοι των ΜΜΕ διαμαρτυρήθηκαν για το βαρύ φόρο αίματος που πληρώνουν οι δημοσιογράφοι. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και πολεμικοί ανταποκριτές που βρίσκονταν στο Ιράκ.

Σήμερα, επίσης, με απόφαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 2 μ.μ., καθώς και συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Ενωσης. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία προς τη βρετανική και αμερικάνικη πρεσβεία, όπου θα επιδοθούν ψηφίσματα διαμαρτυρίας.

Αποφάσισε, επίσης, την έκδοση του έκτακτου φύλλου της εφημερίδας της ΕΣΗΕΑ «ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΓΝΩΜΗ» με ντοκουμέντα αντιπολεμικού χαρακτήρα, για τη συμμετοχή της Ενωσης στην αναγκαιότητα ευρύτερης ενημέρωσης της κοινής γνώμης, με επίκεντρο τη σημαντική συνεισφορά και τη συμμετοχή όλων των συναδέλφων.

Παράλληλα, η ΕΤΕΡ σε ανακοίνωση - κάλεσμα για τη χτεσινή συγκέντρωση επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στα ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ θα αντιδράσουν άμεσα με τον τρόπο τους και όλα τα μέσα που έχουν, ώστε να σταματήσει σήμερα η αιματοχυσία «στο βωμό της προσπάθειας για επικυριαρχία, για έλεγχο των ενεργειακών πηγών και ολόκληρου του πλανήτη».

Η ΕΣΗΕΜ-Θ

Τη δολοφονική επίθεση των αμερικανικών δυνάμεων κατά δημοσιογράφων, πολεμικών ανταποκριτών στο Ιράκ, καταδικάζει με ψήφισμά της η Ενωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ καταδικάζει επίσης τους ανελέητους βομβαρδισμούς του άμαχου πληθυσμού της Βαγδάτης και άλλων μεγάλων πόλεων, «που συνιστά καθαρή γενοκτονία».

Αποφάσισε επίσης να διαθέσει το ποσό των 30.000 ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια στο Ιράκ, στη μνήμη των θανατωθέντων δημοσιογράφων και να ζητήσει από τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την τιμωρία των εγκληματιών πολέμου.

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Καταδικάστε τη σφαγή των δημοσιογράφων!

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο

Με προ ημερήσιας διάταξης παρέμβασή του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας ζήτησε από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Πατ Κοξ, όχι απλώς, όπως δήλωσε, «να εκφράσει τη λύπη του για το θάνατο των δημοσιογράφων», αλλά να καταδικάσει τη σφαγή τους και το έγκλημα κατά του ιρακινού λαού και της ανθρωπότητας και να απαιτήσει την άμεση αποχώρησή τους από το Ιράκ.

Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ είπε:

Κύριε πρόεδρε, θα ήθελα να σας καλέσω, όχι απλώς να εκφράσετε τη λύπη σας, όπως μας είπατε ότι ήδη κάνατε, αλλά να κάνετε μια δήλωση απερίφραστης καταδίκης της σφαγής των δημοσιογράφων, που όλες αυτές τις μέρες, μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες, μας ενημερώνουν με αυταπάρνηση για το πρωτοφανές έγκλημα σε αγριότητα κατά του ιρακινού λαού και ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Εχει γίνει πλέον φανερό ότι, αντίθετα με τους ισχυρισμούς των Αμερικανών ιμπεριαλιστών, τόσο το χτύπημα κατά του ξενοδοχείου «Palestine», όπου διέμεναν και διαμένουν οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι στη Βαγδάτη και είχε δηλωθεί και κατοχυρωθεί προς πάσα κατεύθυνση ως χώρος διαμονής τους, όσο και κατά των καναλιών «Αλ Τζαζίρα» και «Αμπου Ντάμπι», που όλες αυτές τις μέρες της επιδρομής σπάνε την παραπληροφόρηση των Αμερικανών, ήταν εσκεμμένος - προμελετημένος στόχος των εγκληματιών.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στόχος αυτών των χτυπημάτων είναι να αναγκάσουν τους δημοσιογράφους να φύγουν από το Ιράκ, ώστε να συνεχίσουν στο σκοτάδι οι εισβολείς - εγκληματίες το «έργο» τους.

Σας καλώ, λοιπόν, να καταδικάσετε εκ μέρους των Ευρωκοινοβουλίου και των λαών μας τις επιθέσεις και να απαιτήσετε να φύγουν οι εισβολείς από το Ιράκ.

Φτάνει πια, να σταματήσει το έγκλημα κατά του λαού του Ιράκ και της ανθρωπότητας».

ΠΕΑΦΕ
Καταγγέλλουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Την αγανάκτησή τους ενάντια στο βρώμικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο των ΗΠΑ-Αγγλίας με τους κρυφούς και φανερούς συνεταίρους τους ενάντια στο γενναίο λαό του Ιράκ, καταγγέλλει με ψήφισμά της η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Φίλων της ΕΠΟΝ - ΠΕΑΦΕ.

Και το ψήφισμα της ΠΕΑΦΕ συνεχίζει:

Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει κάθε συμμετοχή και διευκόλυνση στον πόλεμο και τους ιμπεριαλιστές. Απαιτούμε να σταματήσουν οι βαρβαρότητες των ιμπεριαλιστών, να σταματήσει τώρα ο πόλεμος και να γίνουν σεβαστές οι αρχές των διεθνών συμβάσεων και της διεθνούς νομιμότητας. Καλούμε το λαό να δυναμώσει την αντιιμπεριαλιστική - αντιπολεμική πάλη του συνεχίζοντας τον αγώνα ενάντια στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.

Ανάλογη ανακοίνωση - καταγγελία με την οποία καταγγέλλεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τη συμμετοχή της στον πόλεμο με τις διευκολύνσεις και τη Σούδα, με την ετεροδικία, εξέδωσε και το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Ηρακλείου Αττικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ