ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Απρίλη 2003
Σελ. /40
Ανακοινώθηκε η στρατιωτική διοίκηση

Η στρατιωτική κατοχή σε εξέλιξη

Associated Press

Η στρατιωτική κατοχή σε εξέλιξη
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Λύθηκαν και οι τελευταίες απορίες ή αμφιβολίες για το ποιος θα διοικεί το Ιράκ, τώρα «που το καθεστώς καταρρέει». Εσπευσε, λοιπόν, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ, να ανακοινώσει τη σύνθεση της «μεταβατικής κυβέρνησης». Επικεφαλής, ποιος άλλος από τον Τόμι Φρανκς, τον επικεφαλής των Αμερικανικών Δυνάμεων στον πόλεμο κατά του Ιράκ, ενώ όπως ήταν ήδη πολλάκις γνωστό, επικεφαλής της «ανθρωπιστικής εκστρατείας και της ανοικοδόμησης του Ιράκ» θα είναι ο στρατηγός εν αποστρατεία Τζέι Γκάρνερ, ο οποίος βρίσκεται εδώ και καιρό στο Κουβέιτ ενώ ήδη προ δύο ημερών εγκαταστάθηκε στο μοναδικό λιμάνι του Ιράκ, Ουμ Κασρ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το Ιράκ, διοικητικά θα χωριστεί σε τρεις ζώνες, το νότιο, το κεντρικό και το βόρειο.

Ηδη οι αξιωματούχοι που απαρτίζουν την ομάδα των δεκάδων «γκαουλάιτερς» έχουν αρχίσει τις εργασίες, τονίζει από χτες το βρετανικό BBC. Ειδικά για το Ουμ Κασρ, οι εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί υπό την ηγεσία του στρατηγού Μπακ Γουόλτερς, ενός εκ των τριών επικεφαλής που θα ηγηθεί του νότιου Ιράκ.

Πάντως, ο Αρι Φλέισερ δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, που ήθελαν συνάντηση όλων των διοικητών, το Σάββατο, σε στρατόπεδο κοντά στην πόλη Νασρίγια, όπου ήδη από την προηγούμενη Παρασκευή έχει εγκατασταθεί, με τη βοήθεια του αμερικανικού στρατού ο ηγέτης του Εθνικού Ιρακινού Κογκρέσου, Αχμέντ Τσαλαμπί και προορίζεται από το Πεντάγωνο ως ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης στο δεύτερο στάδιο.


Associated Press

Παράλληλα, από το Μπέλφαστ ο Τζορτζ Μπους και ο Τόνι Μπλερ ανακοίνωσαν ένα σχέδιο τριών σταδίων: Αρχικώς θα υπάρξει η ανάληψη του διοικητικού ελέγχου από τις αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις, στη συνέχεια θα τοποθετηθεί μια μεταβατική διοίκηση, και τελικώς θα εκλεγεί μια μόνιμη κυβέρνηση.

Οι δύο, πάντως, δεν παρουσίασαν κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του σχεδίου αυτού. Αναφορικά με την ανασυγκρότηση του Ιράκ, έκαναν λόγο για το «ζωτικό ρόλο» των Ηνωμένων Εθνών, τον οποίο, ωστόσο, εντόπισαν μόνο στο ανθρωπιστικό πεδίο.


Η CIA προειδοποιεί εκ νέου...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μια ακόμη πτυχή της διάστασης που υφέρπει στο πολιτικο-στρατιωτικό κατεστημένο στην Ουάσιγκτον, ήρθε στο φως με τη δημοσιοποίηση έκθεσης που διανεμήθηκε σε υπευθύνους για τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής της Ουάσιγκτον στα τέλη Μάρτη. Στην έκθεση λοιπόν η μυστική υπηρεσία πληροφοριών «προειδοποιεί για τα μελλούμενα» στο Ιράκ, αφού «θεωρεί ότι πολλοί Ιρακινοί θα αντιδράσουν στην ανάληψη ηγετικού ρόλου από τους εξόριστους Ιρακινούς πολιτικούς σε μία νέα κυβέρνηση στη χώρα.

Οπως τόνισε Αμερικανός αξιωματούχος, που γνωρίζει το περιεχόμενο της έκθεσης, «το βασικό στοιχείο είναι πως η ιρακινή κοινή γνώμη δεν τους βλέπει θετικά», αφού η CIA αξιολογεί την αποδοχή των εξόριστων Ιρακινών πολιτικών ομάδων από την κοινή γνώμη και το πώς βλέπουν στο Ιράκ την ανάληψη ηγετικού ρόλου από την εξόριστη ηγεσία στη μετά Σαντάμ εποχή.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, τόσο ο Αχμέντ Τσαλαμπί, ηγέτης του εξόριστου Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου, όσο κι ο Μοχάμεντ Μπάκερ αλ Χακίμ, επικεφαλής του εξόριστου στην Τεχεράνη σιιτικού Ανωτάτου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ, δεν πρόκειται να ετύγχαναν ευρείας υποστήριξης εκ μέρους του ιρακινού λαού.

Η έκθεση αυτή που μάλιστα στοιχεία της δόθηκαν στο φως της δημοσιότητας, αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο του πολέμου μεταξύ του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου, ή κοινώς μεταξύ «ιεράκων και περιστερών»... Αλλο στοιχείο είναι ότι κατά την έγκριση των δαπανών εκ μέρους του Κογκρέσου, το κονδύλι των 2,5 για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, παρά την απαίτηση του Λευκού Οίκου να δοθεί στο Πεντάγωνο δόθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πάντως, η δυσφορία της CIA για την πολιτική του Λευκού Οίκου αναφορικά με τον πόλεμο του Ιράκ, είχε εκφραστεί και με τις προειδοποιήσεις της περί «επίσπευσης» του πολέμου και λάθος απολογισμών, όπως η βεβαιότητα ότι οι Σιίτες του Νότου θα εξεγείρονται, που θα έπληττε ανεπανόρθωτα τις επιχειρήσεις, μπορεί να επιβεβαιώθηκαν, ωστόσο η έκβαση των εχθροπραξιών δεν τους δικαιώνει... και δεν αναπληρώνει και το πλήγμα που δέχτηκε αναφορικά με την 11η Σεπτέμβρη...

Αλλά η CIA, δεν κάθεται και αυτή με σταυρωμένα χέρια. Σύμφωνα με το «Ρόιτερ», αξιωματούχος της μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών που εδράζει στην πόλη Αμάρα, στο Νοτιοανατολικό Ιράκ, προειδοποίησε τον Αμπου Χάτεμ Μοχάμεντ Αλι, επικεφαλής της παραστρατιωτικής ομάδας εκατοντάδων οπλισμένων ανδρών που κατέλαβαν την Κυριακή το τοπικό κυβερνείο χωρίς την υποστήριξη των αμερικανικών δυνάμεων να αποχωρήσουν άμεσα, αλλιώς θα έδινε εντολές να βομβαρδιστούν, όπως δήλωσε προς το Αμερικανικό Ινστιτούτο Εντερπράιζ στέλεχος του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου, Κανάν Μακίγια, τονίζοντας ότι ο Αμπου Χάτεμ βρίσκεται εδώ και καιρό σε συνεργασία με την ομάδα Τσαλαμπί και το γνωρίζει το Πεντάγωνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ