ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΒΑΓΔΑΤΗ

Ο χάρτης της Βαγδάτης, χτες. Σήμερα μάλλον δεν έχει καμία αξία, αφού η εκστρατεία των Βρετανο-Αμερικανών «Σοκ και Τρόμος» ισοπεδώνει τη μία περιοχή μετά την άλλη. Η πρώτη φάση του «μεγάλου πλήγματος» ισοπέδωνε χτες τη νύχτα όλη την περιοχή δυτικά του ποταμού Τίγρη, στα αριστερά του παρόντος χάρτη από το Πανεπιστήμιο του Τέξας.


Το Ιράκ στο χώρο και το χρόνο

Το Ιράκ, που πολεμώντας αποτίναξε τη βρετανική αποικιοκρατία και απέκτησε την εδαφική ανεξαρτησία και ακεραιότητά του το 1932, το 1958 έδιωξε το βασιλιά Φαϊζάλ Β', και γνώρισε τη μήνιν των Αμερικανών τα τελευταία 12 χρόνια. Ως ανεξάρτητο κράτος είναι πολύ νέο συγκριτικά, αλλά η ιστορία της γης και του λαού της μετρά χιλιάδες χρόνια.

Σε αυτή τη γη, που τα αμερικανικά βομβαρδιστικά ξερνούν το θάνατο και τον όλεθρο, βρίσκονται τα πλουσιότερα αρχαιολογικά ευρήματα, αφού η αρχαία Μεσοποτομία, η γη μεταξύ των δύο ποταμών Τίγρη και Ευφράτη, γέννησε τον πρώτο καταγραμμένο πολιτισμό της οικουμένης, τους αρχαίους Σουμερίους.

Η γη του σημερινού Ιράκ, είναι ένας από τους πυλώνες του αραβικού πολιτισμού, που ακόμη και τα χρόνια της κατοχής εκ μέρους της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, μεγάλα τμήματα της χώρας, ήταν αυτόνομα, εξαιτίας της ανυπότακτης και ανεξάρτητης φύσης, των πολλών φυλών που διαβιούν στα 437 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα της έκτασής της.

Τον αιώνα όμως αυτό, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που κρύβεται στα σπλάχνα της γης αυτής, η γεωγραφική της θέση, έκανε Βρετανούς και Αμερικανούς να την ορέγονται. Την έβαλαν στο στόχαστρο...

Είναι άγνωστο τι θα υπάρχει αύριο από τη «χώρα των χιλίων και μία νυχτών», των παιδικών μας χρόνων, ειδικά από τη μαρτυρική Βαγδάτη. Είναι άγνωστο πόσοι θα επιζήσουν από τα 24 εκατομμύρια των κατοίκων της - Αραβες, Κούρδους ή άλλων εθνικών και θρησκευτικών ομάδων και φυλών που ζουν στο Ιράκ. Είναι άγνωστο πόσα εκατομμύρια πρόσφυγες θα υπάρξουν και τι θα απογίνουν, αφού με εξαίρεση το Ιράν, παρά την προαιώνια εχθρότητα, είναι έτοιμο από καιρό να δεχτεί και να περιθάλψει τους πρόσφυγες, στη δεδομένη ανθρωπιστική κρίση που θα δημιουργηθεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.





Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ