ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Μάρτη 2003
Σελ. /40
Διακόσιοι Αμερικανοβρετανοί νεκροί στρατιώτες;

Ο ψυχολογικός πόλεμος, που πάει πάντα μαζί με τον πραγματικό, αποκλείει τη δυνατότητα της ακριβούς πληροφορίας. Είναι σίγουρο για παράδειγμα πως και τα δύο μέρη, που συμμετέχουν στον πόλεμο κρύβουν τις αληθινές τους απώλειες, γιατί ακόμα και η ατμόσφαιρα που δημιουργείται τόσο στο πεδίο των μαχών όσο και στους πολίτες παίζει ρόλο καθοριστικό για την έκβαση του πολέμου. Πάντως η εφημερίδα μας πληροφορήθηκε από έγκυρη πηγή πως σε βρετανική βάση στην Κύπρο ξεφορτώθηκαν διακόσια (200) φέρετρα με νεκρούς από τα πεδία των μαχών. Είναι φυσικό, ένας τόσο μεγάλος αριθμός Αμερικανοβρετανών νεκρών στρατιωτών να μην ανακοινωθεί ίσως ποτέ, από τους ισχυρούς μηχανισμούς της προπαγανδιστικής μηχανής.

Συνεχίζεται ο διπλωματικός «πόλεμος»

Το υπουργείο Εμπορίου στη Βαγδάτη στις φλόγες

Associated Press

Το υπουργείο Εμπορίου στη Βαγδάτη στις φλόγες
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Τα «ξίφη» τους διασταύρωσαν, έστω και με χαμηλότερους τόνους, για άλλη μια φορά το Λονδίνο και το Παρίσι για το Ιράκ κατά τη διάρκεια της εαρινής συνόδου της ΕΕ, με αφορμή την επόμενη ημέρα της λήξης των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Την ίδια στιγμή, λιγότερο από ένα 24ωρο μετά το αίτημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προς όλες τις χώρες του κόσμου, να απελάσουν τις ιρακινές διπλωματικές αποστολές, να κατασχέσουν τα έγγραφά τους και να παγώσουν τους λογαριασμούς τους, αρκετές ηγεσίες αρνούνταν να εφαρμόσουν την «αμερικανική εντολή».

Στα σημεία συμφωνίας ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ και κυρίως ανάμεσα σε Βρετανία - Γαλλία προτίμησε να επιμείνει ο Βρετανός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τους δημοσιογράφους. Ο Τόνι Μπλερ τόνισε ότι τα κράτη - μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να συνεργαστούν για την ανοικοδόμηση του Ιράκ στο πλαίσιο του ΟΗΕ, και παραδέχτηκε, αποφεύγοντας να αναφερθεί εκτενώς, ότι «υπάρχουν σοβαρότατες διαφωνίες για το θέμα». Ο Βρετανός πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε, για άλλη μια φορά, της απόφασης ανάληψης στρατιωτικής δράσης και επανέλαβε ότι «στόχος είναι ένα δημοκρατικό Ιράκ, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην εδαφική του ακεραιότητα». Τόσο ο Μπλερ όσο και ο ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, υπογράμμισαν ότι «ο πόλεμος δε θα τελειώσει από τη μία ημέρα στην άλλη» και κάλεσαν τον κόσμο να δείξει υπομονή.

Αγνωστος ο αριθμός των θυμάτων από τον άμαχο πληθυσμό

Associated Press

Αγνωστος ο αριθμός των θυμάτων από τον άμαχο πληθυσμό
Δηλώσεις για το Ιράκ έκανε, όμως, και ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ιδιαίτερα με αφορμή το αίτημα που φέρεται να κατέθεσε, κεκλεισμένων των θυρών, ο Τόνι Μπλερ, ζητώντας από τους εταίρους να «υποστηρίξουν μια απόφαση του ΟΗΕ για την «πολιτική διοίκηση του Ιράκ». Ο Σιράκ υποστήριξε ότι «προς το παρόν είμαστε στην ώρα της καταστροφής. Μόλις τελειώσει αυτό, και ελπίζω το συντομότερο δυνατό, τότε θα δούμε τι έχει καταστραφεί και τότε θα αποφασίσουμε». Ο Γάλλος Πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι η Γαλλία δεν πρόκειται να υποστηρίξει στον ΟΗΕ μια απόφαση για «βρετανο-αμερικανική διοίκηση στο Ιράκ γιατί αυτό θα σημάνει την, εκ των υστέρων, νομιμοποίηση του πολέμου».

Ανάλογη άποψη εξέφρασε, από τη Μόσχα, και ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Ιγκόρ Ιβανόφ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η Ρωσία «μαζί με άλλες χώρες» έχει, ήδη, «θέσει θέμα νομιμότητας της στρατιωτικής επίθεσης στο Ιράκ στα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ». Επίσης, ο Ιβανόφ χαρακτήρισε «παράνομη εκ των προτέρων την επιβολή μιας στρατιωτικής κατοχής στο Ιράκ». Ο Ρώσος Πρόεδρος, από την πλευρά του, εξέφρασε την ανησυχία ότι ο πόλεμος αυτός «θα επεκταθεί και σε άλλες χώρες».

«Οχι» στην εντολή απέλασης

«Δε βλέπουμε κανένα λόγο στην παρούσα φάση να προχωρήσουμε σε απελάσεις των ιρακινών διπλωματικών αποστολών» κατέστησαν, χτες, σαφές οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας, λίγες ώρες μετά το επίσημο αίτημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εκδιωχθούν οι ιρακινές αποστολές από όλα τις χώρες του κόσμου. Εντονότερο ήταν το ύφος της γαλλικής και της ρωσικής αντίδρασης στο αμερικανικό αίτημα.

Το Παρίσι υπογράμμισε ότι «το συγκεκριμένο αίτημα φορά την κυριαρχία της Γαλλίας και κατά συνέπεια δεν υπάρχει λόγος ούτε καν να σχολιαστεί η αμερικανική άποψη». Η Μόσχα, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι δεν έχει κατατεθεί κανένα επίσημο αίτημα, το οποίο εφόσον κατατεθεί θα θεωρηθεί ότι δεν έχει καμία νομική ισχύ. Η ρωσική κυβέρνηση υπογράμμισε ότι «δεν προτίθεται να διακόψει τις σχέσεις της με το Ιράκ».

Οι επίσημες απώλειες

ΝΤΟΧΑ.--

Δύο Αμερικανοί πεζοναύτες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της χερσαίας εισβολής των συμμαχικών δυνάμεων στο Νότιο Ιράκ, από το Κουβέιτ, και τις μάχες που ακολούθησαν στην περίμετρο του στρατηγικού λιμανιού Ουμ Κασρ και των επιχειρήσεων προσέγγισης της Βασόρας. Αυτός είναι ο επίσημος απολογισμός των χερσαίων συγκρούσεων για τη χθεσινή μέρα των μαχών, που δόθηκε από το αρχηγείο των αμερικανικών δυνάμεων στην Ντόχα του Κατάρ.

Νωρίτερα, χτες, είχε ανακοινωθεί ότι συνετρίβη μεταγωγικό ελικόπτερο τύπου «CH-46» με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 8 στρατιώτες της βρετανικής τρίτης ταξιαρχίας των ειδικών δυνάμεων και 4 Αμερικανοί στρατιώτες, επίσης, των ειδικών δυνάμεων, που έπαιρναν μέρος στις χερσαίες επιχειρήσεις στο Νότιο Ιράκ. Την είδηση επιβεβαίωσε τόσο το αμερικανικό στρατηγείο στην Ντόχα όσο και ο Βρετανός αντισυνταγματάρχης Μπεν Κέρι, αν και απέφυγαν να διευκρινίσουν τα αίτια της συντριβής του, δηλαδή αν επρόκειτο για βλάβη είτε για κατάρριψη της ιρακινής αεράμυνας. Πρόκειται για το τρίτο ελικόπτερο των συμμαχικών δυνάμεων που συντρίβεται από την έναρξη των επιχειρήσεων.

Τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των νεκρών εξέφρασαν τόσο ο Αμερικανός Πρόεδρος και ο υπουργός Αμυνας όσο και ο Βρετανός πρωθυπουργός και ο ΥΠΕΞ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ