ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Μάρτη 2003
Σελ. /40
Καταιγιστικές επιδρομές, ολομέτωπη επίθεση
  • «Τώρα αρχίζει ο πόλεμος» προειδοποιούσαν Αμερικανοί επιτελείς εξαπολύοντας σφοδρότατους αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς στη Βαγδάτη, στη Μοσούλη και στο Κιρκούκ
  • Περίπου 160χλμ εντός του ιρακινού εδάφους έχουν προελάσει οι χερσαίες δυνάμεις, που στοχεύουν στην κατάληψη της Βασόρας, στο νότο, αν και παραδέχονται ότι βρίσκονται αντιμέτωπες με σθεναρή αντίσταση

Κόλαση στη Βαγδάτη

Associated Press

Κόλαση στη Βαγδάτη
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΒΑΣΟΡΑ - ΜΟΣΟΥΛΗ - ΝΤΟΧΑ.--

Σφοδρότατα ισοπεδωτικά κύματα βομβαρδισμών άρχισαν να συγκλονίζουν, λίγο μετά τις 8 το βράδυ χτες, την ιρακινή πρωτεύουσα, ενώ παράλληλα άγριο ήταν το εναέριο σφυροκόπημα τόσο του νότου όσο και του βορρά στο Ιράκ. Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη βρισκόταν η χερσαία εισβολή των συμμαχικών δυνάμεων (Αμερικανών, Βρετανών, Αυστραλών και Πολωνών) στο νότο. Οι πληροφορίες από τα δύο στρατιωτικά μέτωπα διαδέχονταν η μία την άλλη, αλλά δεν ήταν δυνατό να διασταυρωθούν αφού μοναδική πηγή πληροφόρησης ήταν οι αμερικανο-βρετανικές στρατιωτικές ηγεσίες και οι δημοσιογράφοι που ακολουθούν, υπό πλήρη λογοκρισία, τα συμμαχικά στρατεύματα. Από τους βομβαρδισμούς της Πέμπτης, οι ιρακινές αρχές ανακοίνωσαν ότι τραυματίστηκαν 37 άνθρωποι, ενώ δεν υπήρχε καμία δυνατότητα εξακρίβωσης των στρατιωτικών και πολιτικών απωλειών στο σύνολο του ιρακινού εδάφους.

Μέχρι χτες τα μεσάνυχτα, τρία κύματα σαρωτικών βομβαρδισμών συγκλόνισαν τη Βαγδάτη. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι στόχος των αλλεπάλληλων επιδρομών ήταν οι δυτικές και νότιες συνοικίες και προφανώς στο επίκεντρο του σφυροκοπήματος βρίσκονταν, και πάλι, νευραλγικά κυβερνητικά κτίρια, όπως το υπουργείο Πληροφοριών, και το αεροδρόμιο. Κατά τη διάρκεια της νύχτας αναμενόταν να ενταθούν τα πλήγματα, τόσο με πυραύλους «Τόμαχοκ» που εκτοξεύτηκαν από πλοία και υποβρύχια που βρίσκονται στον Περσικό, στη Μεσόγειο και στην Ερυθρά Θάλασσα, όσο και με πυραύλους από μαχητικά αεροσκάφη.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο χαρακτήρισε τη χτεσινή ημέρα, μετά την έναρξη των βομβαρδισμών, «Ημέρα Α» και ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ, Ρίτσαρντ Μάγιερς, τόνιζε ότι θα πλήττονταν περισσότεροι από 3.000 στόχοι σε όλη την ιρακινή επικράτεια, μέσα στις «αμέσως επόμενες ώρες». Στις επιδρομές φέρονται να συμμετέχουν αεροσκάφη «F 117 Stelth», «F/A 18», «F 14», αλλά και βρετανικά «Τορνέιντος».

Οι σειρήνες ήχησαν, χτες βράδυ, και στις πόλεις Μοσούλη και Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ, όπου, όπως μετέδιδαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, σημειώθηκαν, επίσης, σφοδροί βομβαρδισμοί. Καταιγιστικές είναι οι επιδρομές και στο νότιο μέτωπο με επίκεντρο την πόλη Βασόρα, την κατάληψη της οποίας «εντός ωρών», προανήγγειλαν αμερικανο-βρετανικές στρατιωτικές πηγές, ήδη από το πρωί. Μάλιστα, επέμεναν στις εκτιμήσεις τους αυτές, αν και μέχρι το βράδυ, δεν είχαν επιβεβαιωθεί.

Αντίθετα, όπως παραδεχόταν ο αρχηγός του βρετανικού ΓΕΣ, ναύαρχος Μίκαελ Μπόις, σε αρκετά σημεία του νοτίου μετώπου οι συμμαχικές δυνάμεις συνάντησαν σθεναρή αντίσταση από τον ιρακινό στρατό. Τα λεγόμενα του Μπόις επιβεβαιώνονταν, σύμφωνα με αναλυτές, και μόνο από το γεγονός ότι ενώ είχε προαναγγελθεί η κατάληψη του λιμανιού Ουμ Κασρ, στο νότιο Ιράκ, από την Πέμπτη το βράδυ, τελικά μόλις ένα 24ωρο αργότερα, και μετά από αλλεπάλληλες παλινωδίες, επισημοποιήθηκε η κατάληψη του λιμανιού, το οποίο βομβαρδιζόταν διαρκώς. Στο περιθώριο των μαχών, δημοσιογράφοι που συνοδεύουν τις χερσαίες δυνάμεις υποστήριζαν ότι μόλις οι Αμερικανοί πεζοναύτες εισέβαλαν στην παλιά πόλη του Ουμ Κασρ έσπευσαν να ανεβάσουν την αμερικανική σημαία, για να υποχρεωθούν λίγο μετά να την υποστείλουν προκειμένου να αποφευχθούν οι αλγεινές εντυπώσεις για την «εκστρατεία απελευθέρωσης του Ιράκ».

Σύμφωνα με το αμερικανικό στρατηγείο στην Ντόχα του Κατάρ, αλλά και τον αρχηγό του βρετανικού ΓΕΣ, μέχρι χτες βράδυ, οι χερσαίες συμμαχικές δυνάμεις είχαν προχωρήσει 160 χλμ εντός του ιρακινού εδάφους, και εκτός του λιμανιού Ουμ Κασρ που είναι η μοναδική δίοδος του Ιράκ προς τη θάλασσα, είχαν καταληφθεί η χερσόνησος Φάου, και η πόλη του Σοφουάν, η οποία απέχει μόλις 20 χλμ από το Ουμ Κασρ. Μάλιστα, οι δημοσιογράφοι που εισήλθαν στη Σοφουάν μαζί με τα αμερικανικά στρατεύματα, μετέδιδαν ότι «ήταν ελάχιστες οι ζημιές που είχαν υποστεί τα κτίρια, ενώ άθικτο ήταν τόσο το υδροδοτικό όσο και το ηλεκτροδοτικό δίκτυο της χώρας». Εντούτοις, ουδείς μετέδωσε εικόνες Ιρακινών να υποδέχονται ως απελευθερωτές τους άνδρες των συμμαχικών δυνάμεων.

Επίσης, οι ίδιες αμερικανο-βρετανικές πηγές υποστήριζαν ότι σκληρές μάχες μαίνονταν στη γειτονική, στο Ουμ Κασρ, πόλη Νασιρίγια, ενώ μετέδιδαν ότι ανατινάχτηκαν ορισμένα εγκαταλειμμένα ιρακινά άρματα μάχης και ότι παραδόθηκαν αρκετοί Ιρακινοί στρατιώτες. Επίσης, οι συμμαχικές δυνάμεις υποστήριζαν ότι καταλήφθηκαν 2 στρατιωτικά αεροδρόμια, στα δυτικά του Ιράκ, με την επονομασία Η2 και Η3, τα οποία θεωρούνταν σημαντικά επειδή εκτιμάται ότι εκεί αποθηκεύεται μεγάλος αριθμός πυραύλων «Σκουντ».

Ο αρχηγός του βρετανικού ΓΕΣ, Μίκαελ Μπόις, υποστήριξε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις κινούνται για να ασφαλίσουν τις πετρελαιοπηγές του νότου, και έχουν, ήδη, υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο πετρελαϊκό κοίτασμα της περιοχής, στη Ρουμέιλα. Τόσο Αμερικανοί αξιωματούχοι όσο και ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, υποστήριζαν, καθόλη τη διάρκεια της χτεσινής ημέρας, ότι φλέγονται αρκετές πετρελαιοπηγές στο νότο, και επέρριπταν τις ευθύνες στον ιρακινό στρατό.

«Δύσκολος πόλεμος»

Για δύσκολο πόλεμο, «μακρόχρονο και επικίνδυνο για τα συμμαχικά στρατεύματα» έκανε λόγο, χτες, ο Λευκός Οίκος, όπως και η βρετανική ηγεσία, προετοιμάζοντας τη συμμαχική κοινή γνώμη για απώλειες. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε διαρκείς επαφές με Ιρακινούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους προκειμένου να πειστούν να αυτομολήσουν. Επίσης, εκτίμησε ότι ο Σαντάμ αρχίζει να χάνει τον έλεγχο του καθεστώτος και ότι επιτείνεται ώρα με την ώρα η σύγχυση των Ιρακινών αξιωματούχων. Ο Ράμσφελντ δεν έδωσε συγκεκριμένες λεπτομέρειες, και ουδείς ήταν σε θέση να ξεκαθαρίσει αν οι δηλώσεις του βασίζονται σε στοιχεία ή είναι μέρος του ψυχολογικού πολέμου.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, από την πλευρά του, αποσύρθηκε στο Καμπ Ντέιβιντ για το Σαββατοκύριακο, όπου επρόκειτο να έχει και σειρά επαφών με τους συμβούλους του. Ο Μπους ενημέρωσε τους επικεφαλής και των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο για την πορεία των επιχειρήσεων, δηλώνοντας ότι «υπάρχει πρόοδος» και ότι «οι συμμαχικές δυνάμεις θα επιμείνουν μέχρι να πετύχουν το στόχο τους, που είναι η καταστροφή των όπλων μαζικής καταστροφής και η απελευθέρωση των Ιρακινών».

ΙΡΑΝ
Διυλιστήριο «επλήγη από πύραυλο»

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν, άγνωστο πόσο σοβαρά, στην πόλη Αμπαντάν του Ιράν, η οποία βρίσκεται περί τα 50 χιλιόμετρα ανατολικά της Βασόρας, όταν ένας πύραυλος, ο οποίος δεν έγινε γνωστό από πού προήλθε, έπληξε περσικό πετρελαϊκό διυλιστήριο, μετέδιδε χθες το Ρόιτερς επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές. Το συμβάν, σύμφωνα με την Τεχεράνη, σημειώθηκε στις 18.15 ώρα Ιράν, δηλαδή περίπου 110 λεπτά πριν αρχίσει ο αμερικανοβρετανικός βομβαρδισμός στη Βαγδάτη και άλλες πόλεις του Ιράκ.

Δεν ήταν δυνατό να εξακριβωθεί ποια πλευρά εκτόξευσε τον πύραυλο που έπληξε το διυλιστήριο και με ποιο κίνητρο, φυσικά, οι ιρανικές κυβερνητικές πηγές δεν έκαναν καμία εικασία. Παρά το γεγονός ότι το Ιράν θα μπορούσε να ταχθεί υπέρ της αμερικανοβρετανικής εκστρατείας κατά του Ιράκ - οι δύο χώρες είχαν εμπλακεί σε έναν ανηλεή πόλεμο τη δεκαετία του '80 - η ιρανική πολιτικοθρησκευτική ηγεσία, τόσο ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ, όσο και ο Πρόεδρος Χαταμί καταδίκασαν τη «σατανική», όπως τη χαρακτήρισε ο πρώτος, επίθεση εναντίον του Ιράκ. Το Ιράν είναι ίσως η μόνη χώρα, η οποία γειτνιάζει με το Ιράκ και δεν επέτρεψε διέλευση αμερικανοβρετανικών αεροσκαφών για τους βομβαρδισμούς, ενώ έχει προετοιμαστεί για να υποδεχτεί και πρόσφυγες...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ