ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Μάρτη 2003
Σελ. /40
Ολοι σήμερα στα Προπύλαια

Συγκέντρωση στη 1.00 το μεσημέρι και θα ακολουθήσει πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

Αλεξανδρος Ανδρινοπουλος

Συνεχίζουμε. Οσο οι ιμπεριαλιστές θα συνεχίζουν να σπέρνουν με τον πόλεμο το θάνατο, εμείς, όλοι εμείς, εργάτες υπάλληλοι, μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, άνδρες και γυναίκες, όλες οι γενιές των Ελλήνων, θα συνεχίζουμε τις διαδηλώσεις για την Ειρήνη και τη Ζωή. Οσο η ελληνική κυβέρνηση θα υποκρίνεται πως απέχει από το πόλεμο, ενώ στην πράξη θα ενισχύει κάθε μέρα, κάθε ώρα τη συμμετοχή της σ' αυτόν, πολλαπλασιάζοντας τις λεγόμενες διευκολύνσεις στις στρατιωτικές δυνάμεις του ιμπεριαλισμού, τόσο εμείς όλοι θα βροντοφωνάζουμε: Εξω η Ελλάδα από τον πόλεμο!

Σήμερα, Σάββατο, 22 του Μάρτη, στις 1.00 το μεσημέρι, στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου δίνουν το αγωνιστικό τους ραντεβού «των Ελλήνων οι κοινότητες». Θα ακολουθήσει πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Στο σημερινό αντιπολεμικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια καλούν η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003».

Συγκεκριμένα με ανακοίνωσή της η ΕΕΔΥΕ, καλεί σε παλλαϊκή κινητοποίηση για την καταδίκη του παράνομου πολέμου και της εγκληματικής ελληνικής συμμετοχής με τη λειτουργία της βάσης της Σούδας. Καλεί τα μέλη των Επιτροπών Ειρήνης και άλλων μαζικών φορέων, τους εργαζόμενους και τη νεολαία σε όλη τη χώρα να βγουν στους δρόμους και να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στο βρώμικο και άδικο αυτόν πόλεμο.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να πάρει την υπόθεση της υπεράσπισης της ειρήνης στα χέρια του και μαζί με τους άλλους λαούς να κλιμακώσει τον αντιπολεμικό αγώνα και να απαιτήσει:

-- ΟΧΙ στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

-- Να βγει η Ελλάδα από τον πόλεμο.

-- Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας! Να γυρίσουν πίσω τα πολεμικά πλοία από την Ανατολική Μεσόγειο και τον Περσικό Κόλπο.

-- Καμιά διευκόλυνση στους ιμπεριαλιστές.

Προσυγκεντρώσεις

Ηδη έχουν οριστεί οι παρακάτω προσυγκεντρώσεις:

  • 12 μ. Ομόνοια: Νεολαία και τα συνδικάτα
  • 12 μ. Αρχαιολογικό Μουσείο: Βόρειες, Δυτικές Συνοικίες, πρώτο διαμέρισμα της Αθήνας.
  • 12 μ. Στήλες Ολυμπίου Διός: Ανατολικές, Νότιες, Νοτιανατολικές συνοικίες Αττικής και δεύτερο διαμέρισμα Αθήνας.
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Καθαγιάζει τον πόλεμο η Ευρωπαϊκή Ενωση

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον «ALPHA RADIO» χτες

Η επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ ήταν το θέμα που κυριάρχησε στη συνέντευξη που παραχώρησε χτες η Αλ. Παπαρήγα στον «ALPHA RADIO» και τον δημοσιογράφο Κ. Παρρά.

Κληθείσα να σχολιάσει «τον πόλεμο που οι "ισχυροί" αποφάσισαν», τόνισε:

«Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία, είναι ότι ο πόλεμος γίνεται. Οτι ήδη, από την πρώτη μέρα του πολέμου, για να μην πω και πιο πριν, γίνεται συζήτηση για το πώς θα είναι το μεταπολεμικό Ιράκ χωρίς τον Σαντάμ Χουσεΐν και υπό τη στρατιωτική διοίκηση των Αμερικανών. Αυτή ήταν και η συζήτηση των ηγετών της ΕΕ, που έβγαλαν μια ανακοίνωση, στην οποία μιλάνε για το μεταπολεμικό Ιράκ, χωρίς Σαντάμ, όπου θα έχουν αντιπροσωπευτική διοίκηση. Ξεχνάνε, όμως, να πούνε ή σκοπίμως δε λένε, ότι θα είναι υπό τον Αμερικανό στρατιωτικό διοικητή του Ιράκ».

Στο σχόλιο του δημοσιογράφου πως «η συζήτηση έγινε ώστε να μη φανεί η διαιρεμένη Ευρώπη», η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε:

«Ακόμα και αν είναι έτσι, το θέμα είναι ότι η ΕΕ καθαγιάζει τον πόλεμο ή στέκεται απέναντί του απαθής και αδιάφορη και συζητάει "τι θα φάμε στα μετά"».

Ερωτώμενη για τη συμμετοχή της Ελλάδας και για το αν το ΚΚΕ διαθέτει πληροφορίες και καταγγέλλει τη συμμετοχή, επισήμανε: «Την Ελλάδα ο ίδιος ο Μπους την ευχαρίστησε μαζί με εκείνες που διαθέτουν στρατιωτικές βάσεις και οι οποίες χρησιμοποιούνται σε αυτό τον πόλεμο. Η Σούδα είναι ανάμεσα στις πρώτες. Τέρμα η συζήτηση των συμβάσεων. Διότι εδώ υπογράφονται συμβάσεις όπου στον ελληνικό λαό λένε τη μισή αλήθεια ή λένε πάρα πολλά ψέματα ή, αν θέλετε, έστω και αν τις συγκρίνει ο ελληνικός λαός, καταλαβαίνει τι είδους συμβάσεις είναι αυτές, και μετά ουδετεροποιούνται απέναντι στις πολιτικές πράξεις και μεταχειρίζονται τις συμβάσεις λες και είναι ο ...Αρης που έπεσε πάνω στο κεφάλι μας και δεν το περιμέναμε. Οι συμβάσεις ανατρέπονται. Υπάρχει και ένα επιχείρημα, το οποίο ταιριάζει και για αυτούς οι οποίοι δεν ήταν αντίθετοι με αυτές τις συμβάσεις. Από τη στιγμή που ο πόλεμος είναι παράνομος ως εταίρος εσύ σε μια σύμβαση δεν υποχρεούσαι να τηρήσεις τα συμβεβλημένα με το παράνομο. Αν κάνουμε μια συνθήκη μεταξύ μας και εσείς κάνετε κάτι παράνομο και παραβιάζετε τη συνθήκη, θα την εφαρμόσω εγώ τη συνθήκη; Μονομερώς;»

Κληθείσα να σχολιάσει επιχειρήματα του τύπου «έτσι και πας με την πλευρά των ηττημένων σε αυτό τον πόλεμο, θα βάλεις τη χώρα σου σε δύσκολη θέση», η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε:

«Τότε πρέπει να κάνουμε αυτοκριτική γιατί πολεμήσαμε το Γ΄ Ράιχ. Θα πας με το δίκιο ακόμα και αν είσαι προσωρινά με αυτούς που δεν μπορούν να νικήσουν. Διότι δε θα νικήσεις ποτέ. Αυτά τα λένε το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ».

Επ' αυτού σχετικά και με τη στάση μεγάλων δυνάμεων όπως η Ρωσία, η Γαλλία, η Γερμανία που δεν υιοθετούν μια πιο δυναμική στάση, συμπλήρωσε:

«Στην πολιτική τα πράγματα δεν πάνε μόνο με το μέγεθος. Το μέγεθος καθορίζει το αν θα νικήσεις γρήγορα ή αργά. Στην πολιτική δεν πάνε έτσι. Να το κάνει η Ελλάδα, άμα θέλει. Ο κ. Σημίτης δε θέλει. Να το κάνει η Ελλάδα και αυτό θα δημιουργήσει αφύπνιση, θα ασκήσει πίεση στις άλλες κυβερνήσεις. Θα πάμε έτσι; Οι μεγάλες χώρες θα μας κάνουν ό,τι θέλουν και οι μικρές θα πάμε με τις μεγάλες, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς; Στην πολιτική δεν υπάρχει αυτό. Δηλαδή το Βιετνάμ ήταν μεγάλο; Η Ελλάδα το 1940 ήταν καμιά μεγάλη δύναμη; Οταν η Γαλλία παραδόθηκε στο φασισμό, ξέρετε ότι η γαλλική κυβέρνηση άνοιξε την πόρτα στον φασισμό; Ο ελληνικός λαός όμως δεν την άνοιξε. Εκανε αντίσταση πραγματική».


Προσφορά στους αναγνώστες του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»

Την Τρίτη 25 Μάρτη 2003 ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» προσφέρει στους αναγνώστες του, σε ειδικό ένθετο, μια μοναδική ανατύπωση της ιστορικής Πανηγυρικής Εκδοσης της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ», οργάνου της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΑΜ, την 25η Μάρτη 1943. Το φύλλο είχε βραβευτεί στην Εκθεση Παράνομου Τύπου του Λονδίνου στα 1943.

Στο ραδιόφωνο του ΑΝΤΕΝΝΑ

Σήμερα, Σάββατο, από τις 9 π.μ. έως τις 9.30 π.μ. η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα παραχωρήσει συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΑΝΤΕΝΝΑ και στον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ