ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Μάρτη 2003
Σελ. /40
Κεντρικό καθήκον η ένταση της πολιτικής δραστηριότητας των ΚΟΒ

Πραγματοποιήθηκε η συνδιάσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Από τη χτεσινή πανεργατική κινητοποίηση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράκ, στην Πτολεμαΐδα
Από τη χτεσινή πανεργατική κινητοποίηση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράκ, στην Πτολεμαΐδα
«Δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Αδιέξοδα υπάρχουν μόνον εκεί που βασιλεύει η μοιρολατρία, ο φόβος, η απάθεια, η αυταπάτη, η σύγχυση. Υπάρχει λύση. Βρίσκεται στα χέρια της εργατικής τάξης και των πιο καταπιεσμένων λαϊκών στρωμάτων. Καθένας πρέπει να αποφασίσει και η απόφαση να είναι μία: Πιο δραστήρια στον αγώνα για τη συγκρότηση του Μετώπου, στην πάλη για τη Λαϊκή Εξουσία και τη Λαϊκή Οικονομία, τη σοσιαλιστική αναγέννηση της Ελλάδας».

Με γνώμονα την παραπάνω διαπίστωση, στη διάρκεια της συνδιάσκεψης της Κομματικής Οργάνωσης Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, που έγινε την Κυριακή στην Κοζάνη, καθορίστηκαν οι στόχοι και τα καθήκοντα της Οργάνωσης για το επόμενο διάστημα μέχρι και το 17ο Συνέδριο του Κόμματος. Στη συνδιάσκεψη εκλέχθηκαν τα μέλη της νέας Επιτροπής Περιοχής, Γραμματέας της οποίας επανεκλέχθηκε στη συνέχεια ο Κώστας Σταμπολίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τις εργασίες παρακολούθησε ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ως κεντρικό καθήκον της Κομματικής Οργάνωσης (ΚΟ) τέθηκε η ένταση της πολιτικής δραστηριότητας των ΚΟΒ, η οποία πρέπει να αποκτήσει νέα, ποιοτικά χαρακτηριστικά, μονιμότητα και διάρκεια. Επίσης, η ανάγκη να δυναμώσει η παρέμβαση του Κόμματος στο μαζικό κίνημα, πριν απ' όλα στο εργατικό και παράλληλα στο αγροτικό, στο κίνημα των ΕΒΕ, στο αντιπολεμικό, της Παιδείας, της Υγείας, της ΤΑ. Ετσι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για το δυνάμωμα των αγώνων για τα λαϊκά προβλήματα και την αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων στο συνδικαλιστικό και στο μαζικό κίνημα γενικότερα.

Η Δυτική Μακεδονία είναι η πιο μικρή πληθυσμιακά περιοχή της χώρας μας. Εκτός από την Κοζάνη, όλοι οι υπόλοιποι νομοί - Καστοριά, Φλώρινα, Γρεβενά - φθίνουν με ιδιαίτερα ανησυχητικούς ρυθμούς. Η πορεία αυτή είναι αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής. Συνεχώς απαξιώνεται η ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ ΑΕ. Ενισχύεται ο ρόλος των εργολάβων με αρνητικές συνέπειες για το λαό και τους εργαζόμενους. Ξεκληρίζεται η αγροτιά (6,2% ετήσια ο ρυθμός μείωσης από το 1993 έως το 2001). Οι συνεταιρισμοί και οι ΕΑΣ φθίνουν, μετατρέπονται σε ΑΕ. Οι Ομάδες Παραγωγών, με τη συμμετοχή και εμπόρων, μετατρέπονται σε εργαλείο ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών. Και στον κλάδο της γούνας ενισχύονται οι ελάχιστοι μεγάλοι σε βάρος των υπό αφανισμό μικρών γουνοποιών.

Για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Τις εργασίες της συνδιάσκεψης απασχόλησε ιδιαίτερα ο νέος ιμπεριαλιστικός πόλεμος εναντίον του ιρακινού λαού και η ανάγκη άμεσης πολύμορφης παρέμβασης όλων των κομματικών δυνάμεων με στόχο τον παλλαϊκό ξεσηκωμό απ' άκρη σ' άκρη σε όλη την περιοχή.

Σ' αυτό το ζήτημα επικέντρωσε άλλωστε και την παρέμβασή του ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τονίζοντας πως το Κόμμα συνολικά, οι ΚΟ, το κάθε κομματικό μέλος και στέλεχος πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, ώριμοι, να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών. «Η όξυνση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας βγάζει στην επιφάνεια πάρα πολλές από τις αγωνιστικές διαθέσεις του λαού και της νεολαίας. Μπορούμε και πρέπει να τις αξιοποιήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

«Η δική μας αντίληψη για τον πόλεμο δεν είναι μια γενικά πασιφιστική αντίληψη. Δεν είμαστε γενικά και αόριστα εναντίον του κάθε πολέμου. Γιατί είναι και ο απελευθερωτικός πόλεμος, ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, είναι η επαναστατική πάλη. Πόλεμοι είναι και αυτοί. Είμαστε ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις», ξεκαθάρισε ο Σπ. Χαλβατζής, και πρόσθεσε πως «ο πόλεμος, η ακρίβεια, η ανεργία, η λιτότητα, ο περιορισμός των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών είναι έννοιες ταυτόσημες. Αυτά που είπαμε στο 16ο Συνέδριο δεν ήταν ούτε αυθαίρετα, ούτε κάποιες εγκεφαλικές σκέψεις. Εκτιμούσαμε την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, η οποία μπορεί να οδηγούσε σε αυτές τις καταστάσεις. Ενδεχομένως να έχουμε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, επιτάχυνση των διαδικασιών μιας γενίκευσης της κρίσης, οικονομικής και πολιτικής. Να έχουμε εκφράσεις της κρίσης σε όλους τους τομείς. Και το μέγα ερώτημα που μπαίνει σήμερα για το Κόμμα είναι, πώς είμαστε προετοιμασμένοι, ως κομματικός οργανισμός κεντρικά, περιφερειακά αλλά και σε κάθε χώρο που έχουμε ΚΟ, να αντιμετωπίσουμε μια ενδεχόμενη καινούρια κατάσταση. Η κρίση, η ανεργία, η φτώχεια, η εξαθλίωση δε γεννούν εξ αντικειμένου επαναστατική κατάσταση. Η ιστορική εμπειρία έχει δείξει ότι έφερε πισωδρόμηση, έφερε και φασιστικές-αντιδραστικές αντιλήψεις. Λοιπόν, προετοιμαζόμαστε; Χρειάζεται να προετοιμαστούμε σωστά και χρειάζεται καθημερινή ιδεολογική-πολιτική-οργανωτική δουλιά και προσπάθεια. Να γίνουμε πιο ώριμοι, να είμαστε έτοιμοι μπροστά σε οποιαδήποτε εξέλιξη», σημείωσε.

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο Σπ. Χαλβατζής προέτρεψε σε πρωτοπόρα δράση από την επόμενη μέρα: «Αυτό που απαιτούν οι καιροί είναι η πρωτοπόρα δράση μας. Ο πόλεμος και οι συνέπειές του οδηγούν σε ανακατατάξεις στις συνειδήσεις πολλών ανθρώπων. Και έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή την περίοδο να δούμε η ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική μας δουλιά να κατευθύνεται στο πώς θα προβάλλουμε τις θέσεις μας ώστε να κερδίζουμε με την πολιτική μας ανθρώπους οι οποίοι διαφοροποιούνται. Και διαφοροποιούνται γιατί ο πόλεμος είναι ο καταλύτης των πάντων. Και, φυσικά, όλη μας η δουλιά να υποτάσσεται στη βασική θέση του 16ου Συνεδρίου για την αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή συσπείρωση, για το Μέτωπο».

Συγκεντρώσεις ΚΟ του ΚΚΕ

Πολιτικές συγκεντρώσεις των ΚΟ του ΚΚΕ θα πραγματοποιηθούν σήμερα σε χωριά της Καρδίτσας. Συγκεκριμένα:

  • Στη Σέκλιζα, στις 6.30 μ.μ., με ομιλητή τον Β. Μπούτα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ
  • Στη Μητρόπολη, στις 7 μ.μ., με ομιλητή τον Απ. Πίτσαβο, μέλος της ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ
  • Στο Μελισσοχώρι, στις 7 μ.μ., με ομιλητή τον Κ. Θεοδωρίδη, μέλος της ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ