ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΚΡΗΤΗ
Ολο το νησί μια διαδήλωση

(φωτό αρχείου) Από την παγκρήτεια κινητοποίηση αποκλεισμού της Σούδας στις 16 Μάρτη

ICON

(φωτό αρχείου) Από την παγκρήτεια κινητοποίηση αποκλεισμού της Σούδας στις 16 Μάρτη
Χιλιάδες νέοι και νέες, εργαζόμενοι, άνθρωποι κάθε ηλικίας κατέκλυσαν τους δρόμους στις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών της Κρήτης, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα αντίστασης στους πολεμοκάπηλους και απαιτώντας να φύγουν οι ΑμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις από το νησί και τη χώρα μας και, πρώτ' απ' όλα να κλείσει η βάση της Σούδας.

Ειδικότερα: Στα Χανιά πραγματοποιήθηκε μεγαλειώδης απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, όπου πολλές χιλιάδες διαδηλωτές -από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις- απαίτησαν από την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει να παρέχει διευκολύνσεις στους δολοφόνους των λαών και να κλείσει αμέσως η βάση της Σούδας.

Μιλώντας από τη «ΔΡΑΣΗ: Θεσσαλονίκη 2003», ο Νάσος Γαλής κατήγγειλε ότι την ώρα που πραγματοποιείται το μεγαλειώδες αυτό συλλαλητήριο, μια συστοιχία πυραύλων «Πάτριοτ», από το Καστέλλι, έχει μεταφερθεί στις φυλακές του Ιτζεδίν, που βρίσκεται στην είσοδο του κόλπου της Σούδας και τέσσερις στο Μάλεμε, όπου βρίσκεται η 1η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών».

Χιλιάδες ήταν οι διαδηλωτές και στο Ρέθυμνο, πραγματοποιώντας μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους.

Στο Ηράκλειο, η απεργιακή συγκέντρωση έγινε μπροστά στο Εργατικό Κέντρο και ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης που κατέληξε στη Νομαρχία. Στις 6 μ.μ. έγινε συγκέντρωση και στις Αρχάνες Ηρακλείου. Ενώ στο Λασίθι έγιναν δύο απεργιακές συγκεντρώσεις, στον Αγιο Νικόλαο και στην Ιεράπετρα.


ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Στεντόρεια αντιπολεμική φωνή

Από τη χτεσινή μεγάλη κινητοποίηση στη Χαλκίδα
Από τη χτεσινή μεγάλη κινητοποίηση στη Χαλκίδα
Στεντόρεια αντήχησε, χτες, η φωνή των εργαζομένων, των μαθητών, αγροτών και των επαγγελματιών στην Εύβοια, τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία και την Αμφισσα, ενάντια στον πόλεμο και για εργασιακά δικαιώματα. Χιλιάδες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και συμμετείχαν στις μαζικότερες από ποτέ εκδηλώσεις σε όλες τις περιοχές.

Στη Χαλκίδα έγινε «το σώσε», καθώς εργάτες, μαθητές, επαγγελματίες πραγματοποίησαν μεγαλειώδη συγκέντρωση. Ανάλογες, σχετικά, συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια έγιναν και στην Ιστιαία και την Κύμη, αλλά και στη Σκύρο.

Κινητοποιήσεις μαζικότατες και με μαζική συμμετοχή μαθητών, μαζί με τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους αγρότες, έγιναν επίσης στην Αμφισσα, τη Λαμία, τη Θήβα και τη Λιβαδειά. Συνέχεια δίνεται, σήμερα, στη Χαλκίδα στις 8 μμ με αντιπολεμικό συλλαλητήριο στο «Στρογγυλό» της παραλίας. Ενώ ο Δήμος Ιτέας και η Επιτροπή Ειρήνης διοργανώνουν αντιπολεμική εκδήλωση στην προκυμαία, στις 7 μμ.


Τα παιδιά της ειρήνης!

Νέα παιδιά, 15χρονα αγόρια και κορίτσια. Δυο μέρες διαδηλώνουν, συνεχώς. Το «NO WAR» γραμμένο με στιλό στο μέτωπο, στο μάγουλο, στο μπράτσο. Στο πέτο, το σήμα της ειρήνης. Τα χέρια ψηλά, οι γροθιές σφιγμένες. Το κορμί πάλλεται ρυθμικά. Οι φλέβες του αίματος στο λαιμό, φουσκωμένες με κίνδυνο να εκραγούν. Η ορμή της νεανικής φωνής κρούει με δύναμη στις μαλακές φωνητικές χορδές και βγαίνει βραχνή. Σ' ένα σύνθημα: «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι»! Και μια υπόσχεση:«Ο! Ε!, Ε! Ο!, εμείς θα σταματήσουμε τον πόλεμο αυτό»!!

Κοιτάξτε αυτήν τη μικρή μελαχρινούλα. Αποκαμωμένη από την κούραση της διαδήλωσης, κάθεται στο πεζοδρόμιο. Στο λαιμό της, κρεμασμένη η πικέτα γράφει: «Πώς την είδες, ρε μαλάκα "Ράμπο";». Απάντηση στις θριαμβολογίες για την εύκολη προέλαση των βαρβάρων στο έδαφος του Ιράκ. Η νιότη της δεν αποδέχεται τον «τσαμπουκά» του ισχυρού. Η αγνότητά της δεν αντέχει την υποκρισία των δολοφόνων. Ποτέ δε χώνεψε την υπεροψία των Γιάνκηδων και χαίρεται πολύ ν' ακούει για το πάθημά τους στο Βιετνάμ.

Παρατηρήστε, τώρα, τον «γαβριά» πώς δίνει, με την ντουντούκα, το σύνθημα στους συναγωνιστές και συντρόφους του. Με τη φλόγα στα μάτια και το πάθος στην ψυχή. Κι ο θυμός για τ' άδικο να χαρακώνει το απαλό πρόσωπό του. Ο οίστρος του αγώνα τον έχει συνεπάρει. Αλλά, μη νομίζετε πως τούτη η αγωνιστική σκληράδα τού στερεί τα αθώα σκιρτήματα της νιότης. Να, δείτε την αγωνία στο βλέμμα του σαν ψάχνει στο πλήθος και πώς γλυκαίνει η μορφή του σαν συναντά, στα πεταχτά, την τρυφερή ματιά της καλής του.

Δεν είναι «επαναστάτες της στιγμής και της συγκυρίας» τούτα τα παιδιά της ειρήνης. Είναι συνειδητοποιημένοι μαχητές κατά του πολέμου και συνειδητοί αρνητές της βαρβαρότητας του ιμπεριαλισμού. Είναι οι προπομποί της διαφορετικής Ελλάδας του μέλλοντος. Είναι η ζωντανή απόδειξη της αποτυχίας του εκπαιδευτικού και, γενικότερα, του κοινωνικοπολιτικού συστήματος, να φτιάξει μια νεολαία όπως τη θέλει η κυρίαρχη αστική τάξη της χώρας μας. Και πού 'σαι ακόμα...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ