ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Σε συνεχή αγωνιστική δράση!

Μαζικές και δυναμικές απεργιακές και αντιπολεμικές διαδηλώσεις στις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών

Τα νιάτα έδωσαν και χτες τον τόνο(στιγμιότυπο από τη μαζική διαδήλωση στο Βόλο)

ICON

Τα νιάτα έδωσαν και χτες τον τόνο(στιγμιότυπο από τη μαζική διαδήλωση στο Βόλο)
Χιλιάδες Θεσσαλοί εργαζόμενοι, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες, έμποροι, συνταξιούχοι, καθώς και δεκάδες χιλιάδες μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές διαδήλωσαν, χτες, στις πλατείες και στους δρόμους των πρωτευουσών των τεσσάρων θεσσαλικών νομών, απαιτώντας:

  • Να αποσυρθεί, αμέσως, η Ελλάδα από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο Ιράκ, με ανάκληση των ελληνικών πλοίων από τον Περσικό Κόλπο και των Ελλήνων πιλότων από τα ΝΑΤΟικά «Αβακς».
  • Να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που εφαρμόζεται από την ελληνική κυβέρνηση και πλήττει βάναυσα όλα τα λαϊκά στρώματα της χώρας μας.

Χτες, ολόκληρη η Θεσσαλία βρισκόταν σε συνεχή αγωνιστική δράση, καθώς οι εργαζόμενοι απεργούσαν, συμμετέχοντας στις απεργιακές κινητοποιήσεις που κήρυξαν τα Εργατικά Κέντρα της περιοχής, οι αγρότες κατέβηκαν από τα χωριά στις πόλεις, οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι κλείδωσαν τα μαγαζιά τους, οι Νομαρχίες και οι δήμοι έκλεισαν, τα σχολεία και οι σχολές δε λειτούργησαν.

Στη Λάρισα, στο 100% έφτασε η συμμετοχή στην απεργία στις επιχειρήσεις ΡΑΠΤΕΞ, ΦΑΣΙΟΝ ΓΚΡΟΥΠ, ΜΠΕΤΙΝΑ, ΣΤΑΦ, ΒΙΟΜΕΤ, ΕΛΛΑΣ ΕΛΕΚΤΙΚ, ΙΝΤΡΑΜΕΤ, στο 97% στους οικοδόμους, στο 95% στις επιχειρήσεις ιματισμού, στο 90% στις καθαρίστριες των σχολείων, ενώ μεγάλα ήταν τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία και σε άλλα εργοστάσια του νομού.

Επιτυχία είχε η 24ωρη απεργία και σε αρκετές επιχειρήσεις του Βόλου - π.χ. στον ΚΑΝΑΚΗ, στους οικοδόμους που εργάζονται στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, στις Δημοτικές Επιχειρήσεις κ.ά.- ενώ σε πολλές άλλες οι εργαζόμενοι έκαναν 4ωρη στάση εργασίας. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι οι «κεντροαριστεροί» της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου Βόλου «κατόρθωσαν» να μαζέψουν μόνο 50 εργαζόμενους στη συγκέντρωση που διοργάνωσαν στα γραφεία του ΕΚΒ, ενώ πολύ περισσότεροι ήταν οι συμμετέχοντες στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργάνωσε η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ στην πλατεία Δημαρχείου.

Τεράστιο σε όγκο και συγκλονιστικό σε παλμό ήταν το συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Λάρισας και η πορεία που ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, καθώς υπολογίζεται ότι συμμετείχαν πάνω από 10.000 διαδηλωτές. Οπως προχτές, έτσι και χτες «τη δόξα έκλεψαν» οι χιλιάδες μαθητές, - όχι μόνο από τα σχολεία της πρωτεύουσας αλλά και επαρχιακών δήμων του νομού - που έφτασαν στο χώρο του συλλαλητηρίου με πορείες.

Το «παρών» έδωσαν πολλοί εργαζόμενοι, αγρότες - υπήρχαν, συμβολικά, και τρακτέρ στην πλατεία - μαγαζάτορες και πλήθος εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και μαζικών φορέων.

Αναλόγως μαζικά και δυναμικά - με τους μαθητές να πρωταγωνιστούν παντού - ήταν τα συλλαλητήρια στην πλατεία Ελευθερίας του Βόλου, στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας και στην πλατεία Ρήγα Φεραίου των Τρικάλων.


ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
«Βούλιαξαν» οι πόλεις

Μαζικότατο το συλλαλητήριο και στην Καλαμάτα

Αλεξανδρος Ανδρινοπουλος

Μαζικότατο το συλλαλητήριο και στην Καλαμάτα
Για δεύτερη συνεχή ημέρα, με αφορμή και την απεργία που κήρυξε το ΠΑΜΕ, χιλιάδες λαού και νεολαίας βγήκαν και πάλι στους δρόμους και «βούλιαξαν» με τον όγκο, το πάθος και τον παλμό ολόκληρο το Μοριά. Συγκλονιστική ήταν για μια ακόμη φορά η συμμετοχή των μαθητών, που ακούραστοι και ανεξάντλητοι σε συνθήματα και ευρηματικές ενέργειες ξεσήκωναν το λαό στέλνοντας το μήνυμά τους: «Εμείς θα σταματήσουμε τον πόλεμο αυτό».

Στην Πάτρα, οι χώροι της οικοδομής, του ιματισμού, του μετάλλου καθώς και πολλά εργοστάσια στη Βιομηχανική Περιοχή απέργησαν σχεδόν καθολικά. Χιλιάδες λαού και νεολαίας διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης για τρεις και πλέον ώρες, ανανεώνοντας το ραντεβού για σήμερα το μεσημέρι στη συμβολική περικύκλωση της βάσης του Αράξου.

Στην Κόρινθο, περισσότεροι από 5.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και στη συνέχεια ακολούθησε μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στην Καλαμάτα, περίπου 3.000 διαδηλωτές, στη συντριπτική τους πλειοψηφία μαθητές και φοιτητές βγήκαν στους δρόμους για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο. Στο Ναύπλιο, η πλατεία Δημαρχείου γέμισε ασφυκτικά από 2.000 διαδηλωτές, κυρίως μαθητές, και ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης.

Η Πάτρα της εργατιάς και της νεολαίας βρέθηκε στο δρόμο
Η Πάτρα της εργατιάς και της νεολαίας βρέθηκε στο δρόμο
Επίσης στην Πελοπόννησο απεργιακές συγκεντρώσεις και αντιπολεμικά συλλαλητήρια έγιναν σε Τρίπολη, Πύργο, Αίγιο και Κιάτο.

Στην Κεφαλονιά, στην απεργιακή συγκέντρωση που έγινε μπροστά από το Εργατικό Κέντρο, βροντερό «παρών» έδωσαν οι μαθητές και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους του νησιού, ενώ ανάλογη κινητοποίηση έγινε και στη Ζάκυνθο όπου το Εργατικό Κέντρο του νησιού είχε προκηρύξει απεργία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ