ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ
«Πόλεμος» στον πόλεμο των γερακιών

Αντιπολεμική συγκέντρωση στη Χιλή

Associated Press

Αντιπολεμική συγκέντρωση στη Χιλή
ΜΟΝΤΡΕΑΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ -ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Die in»... «Πεθαίνοντας»... με συμβολικό τρόπο και ψεύτικο αίμα, διαδηλωτές κατά του πολέμου έξω από την πρωθυπουργική κατοικία και το Ουάιτχολ, διαμαρτύρονταν τη στιγμή που σύντροφοί τους εισέβαλαν στην έδρα του Διεθνούς Χρηματιστηρίου Πετρελαίου στο Λονδίνο, με αποτέλεσμα να διακοπούν οι συναλλαγές μέχρι σχεδόν το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου.

Ανάλογες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις έγιναν σε 15 πόλεις της Βρετανίας, εκτός του Λονδίνου, στο Κέιμπριτζ, στο Σέλφιλντ και την Οξφόρδη. Αντίστοιχα και στις βρετανικές βάσεις ανά την επικράτεια συνεχώς διαδηλωτές, ανάμεσά τους και οι «γιαγιάδες της ειρήνης», επιχειρούν να σταματήσουν τις επιχειρήσεις, όπως π.χ. τον εφοδιασμό των «Β52» με βόμβες, στο Μπερκσάιρ.

Το μέγα ερώτημα παραμένει, τι γίνεται την ημέρα που ξεκινά ο πόλεμος και ήδη οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις για μεγάλη κεντρική διαδήλωση στο Κοινοβούλιο ώστε σταματήσουν τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και κυρίως να σταματήσουν την εργασία τους. Η μεγάλη δυσκολία είναι ότι ο νόμος απαγορεύει απεργία προς ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο δημόσιο, όλοι θέλουν να απεργήσουν και αναζητείται λύση, έστω για μία στάση εργασίας.

Η Βρετανία, μία από τις χώρες όπου οι αντιπολεμικές κινητοποιήσεις είναι εξαιρετικά δυναμικές, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έγιναν διαδηλώσεις στο Λονδίνο, φυσικά, αλλά και στο Γιορκ, στο Πόρτσμουθ, στο Λιντς, στο Εξιτερ και το Νιουκάστλ.

Από το Μπιλμπάο στο Τόκιο

Στη Βρετανία κατάληψη του υπουργείου Αμυνας

Associated Press

Στη Βρετανία κατάληψη του υπουργείου Αμυνας
Για μία ακόμη φορά, μεγάλες συγκεντρώσεις έλαβαν χώρα στην Ισπανία, αφού πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των Ισπανών που είναι ενάντια στον πόλεμο - 80% σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις - έχει εξαγριωθεί εξαιτίας της εμμονής του πρωθυπουργού, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, να προσφέρει όλων των ειδών τις υπηρεσίες στην αμερικανική κυβέρνηση. Κορυφαίες διαδηλώσεις στη Μαδρίτη - περισσότεροι από 1 εκατομμύριο - και στη Βαρκελώνη - περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι - ενώ περίπου 250.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις σε πόλεις από το Μπιλμπάο μέχρι το Κάντιζ στα νότια της χώρας.

Στην Ιταλία, στη μεγάλη πανεθνική διαδήλωση με την πρωτοβουλία του συνδικάτου CGIL στο Μιλάνο, το «παρών» έδωσαν περίπου 700.000, καταδικάζοντας άλλη μία φορά την πολεμοχαρή κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Στη Γαλλία διαδηλώσεις έγιναν εκτός του Παρισιού, σε ακόμα 40 πόλεις. Μαζική ήταν και η διαδήλωση στο γειτονικό Βέλγιο, ενώ διαδηλώσεις έγιναν και στο Βουκουρέστι, στη Σόφια, στη Βουδαπέστη, στη Στοκχόλμη, στη Μόσχα και στην Κοπεγχάγη.

Στη Μέση Ανατολή δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της Υεμένης, Σανά, και σε άλλες πόλεις. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στο ίδιο το Ιράκ, όπως και στην Αίγυπτο.

Στο Ανόι, χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις που οργάνωσε το Κομμουνιστικό Κόμμα, κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «Μην επιτεθείτε στο Ιράκ» και «Οχι στον πόλεμο». Στην Μπανκόγκ, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κτίριο του ΟΗΕ και κάλεσαν τα Ηνωμένα Εθνη να αντισταθούν στις ΗΠΑ.

Ακόμη, στην Ιαπωνία χιλιάδες διαδήλωσαν κατά του πολέμου και κατά της κυβέρνησης Κοϊζούμι που πρόσφατα επανέλαβε την υποστήριξή της προς τις ΗΠΑ, αλλά και στη γειτονική Νότιο Κορέα.

Τέλος, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στη Νέα Ζηλανδία, στη Μελβούρνη, στο Σίδνεϊ και σε δεκάδες άλλες πόλεις της Αυστραλίας, αλλά και στην Ινδονησία, και στο Χονγκ Κονγκ.

No pasaran!

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού η μεγαλύτερη φιλειρηνική πορεία έγινε στον Καναδά. Περισσότεροι από 250.000 πήραν μέρος στην αντιπολεμική συγκέντρωση που είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του Μόντρεαλ.

Στην Ουάσινγκτον, η αντιπολεμική πορεία ξεκίνησε αργά το βράδυ του Σαββάτου μπροστά από το Λευκό Οίκο, ενώ δεκάδες χιλιάδες Αμερικανών περικύκλωσαν το Καπιτώλιο και το Λευκό Οίκο.. Γιγάντια η διαδήλωση που έγινε στο Λος Αντζελες, στο Σαν Φρανσίσκο, όπου υπήρξαν και δεκάδες συλλήψεις αλλά και η διαδήλωση στο Σικάγο, με πρωτοβουλία των εργατικών συνδικάτων. Διαδηλώσεις έγιναν σε δεκάδες πόλεις των ΗΠΑ

«Δε θα περάσουν» και «Βενσερέμος» υπό το βλέμμα του Τσε Γκεβάρα, ήταν το κυρίαρχο των εξαιρετικά μαχητικών διαδηλώσεων στην Αργεντινή, αλλά και στη Χιλή, στη Βραζιλία και το Μεξικό, όπου οι διαδηλωτές στράφηκαν και κατά της αμερικανικής πρεσβείας, σπάζοντας την περίφραξη, και συγκρούστηκαν με τις μονάδες ασφαλείας.

Ο Μπους ευχαριστεί ΠΓΔΜ και Αλβανία...

ΣΚΟΠΙΑ - ΤΙΡΑΝΑ - ΣΟΦΙΑ.--

Ευχαριστήριες επιστολές στους ηγέτες της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας απέστειλε χτες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, επαινώντας τους για τη -συμβολική... - συνεισφορά τους σε μία δύσκολη για την Ουάσιγκτον περίοδο συμμαχιών...

«Οι ΗΠΑ δε θα ξεχάσουν ποτέ ότι σταθήκατε με το μέρος μας στην παγκόσμια εκστρατεία εναντίον της τρομοκρατίας» έγραφε η επιστολή του Τζ. Ου. Μπους προς τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τραϊκόφσκι και τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Φάτος Νάνο...

Ως γνωστόν, οι δύο συγκεκριμένες βαλκανικές χώρες τάχθηκαν ανεπιφύλακτα υπέρ του πολέμου που εξαπολύουν οι ΗΠΑ έναντι της Βαγδάτης. Η ΠΓΔΜ παραχωρεί τη χρήση του εναέριου χώρου της, επίσης το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας «Πέτροβιτς» και το στρατιωτικό πεδίο ασκήσεων «Κρίβολακ». Η δε Αλβανία έχει παραχωρήσει στους Αμερικανούς εναέριο χώρο, εγχώρια ύδατα και έδαφος... ενώ έχει υποσχεθεί να στείλει στην περιοχή του Περσικού μία ομάδα 70 στρατιωτών.

Το ίδιο 24ωρο, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Γκέοργκι Παρνάνοφ, στη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας υποστήριξε πως η ομάδα των 150 Βούλγαρων στρατιωτών που θα σταλεί στον Περσικό θα παράσχει βοήθεια «πέραν της πρώτης γραμμής του πυρός» και πως δε θα πρέπει να εμπλακεί άμεσα στις πολεμικές συγκρούσεις...

Οι Νεοϋρκέζοι λένε ΟΧΙ στον πόλεμο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ο πόλεμος που αρχίζει από στιγμή σε στιγμή, σίγουρα δεν είναι λύση για τους κατοίκους της πόλης που δέχτηκε στα σπλάχνα της το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, της Νέας Υόρκης.

Εν αντιθέσει με τους υπόλοιπους συμπατριώτες τους, που τάσσονται κατά 59% υπέρ του πολέμου με το Ιράκ, το 75% των πολιτών της Νέας Υόρκης λένε «Οχι» στον πόλεμο. Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Υόρκης ενέκρινε ψήφισμα, πριν μερικές μέρες, εκφράζοντας την αντίθεσή του στην πολεμική επιλογή της κυβέρνησης Μπους.

Την ίδια στιγμή η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αλλά και οι τοπικές αρχές δηλώνουν ότι η μεγαλούπολη των ΗΠΑ προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις, ενόψει του πολέμου κατά του Ιράκ, αφού οι αρχές της πόλης έχουν ετοιμάσει σχέδιο προληπτικών μέτρων και η επιχείρηση, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή, 24 ώρες πριν την έναρξη του πολέμου, θα φέρει το όνομα «Ατλας».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα νεοϋορκέζικων εφημερίδων και αναφορές σε τηλεοπτικά ρεπορτάζ, υπάρχουν βάσιμες πληροφορίες ότι θα εκδηλωθούν επιθέσεις αυτοκτονίας στη Νέα Υόρκη, αλλά και σε άλλες αμερικανικές πόλεις. Μεταξύ των στόχων θεωρούνται σταθμοί τρένων και λεωφορείων, κυβερνητικά κτίρια, εκκλησίες, ξενοδοχεία, δημόσιοι χώροι και μουσεία. Τα αστυνομικά και στρατιωτικά μέτρα περιλαμβάνουν αύξηση των περιπολιών, συνεχείς ελέγχους και πραγματοποίηση πτήσεων μαχητικών αεροπλάνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ