ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάρτη 2003
Σελ. /40
Μην τους αφήσουμε να νικήσουν!

Αυτό που διακυβεύεται είναι η ίδια η επιβίωση της ανθρωπότητας, αφού ο ιμπεριαλισμός περνά την πιο επικίνδυνη φάση του και λόγω των ανεξέλεγκτων στρατιωτικών εξοπλισμών. Οι λαοί, λοιπόν, είναι καταδικασμένοι να νικήσουν...

Του Κώστα Μητρόπουλου από τα «Νέα»
Του Κώστα Μητρόπουλου από τα «Νέα»
«Θέλουν πόλεμο. Αλλά δεν πρόκειται να τους αφήσουμε ήσυχους». Τα ψυχωμένα λόγια του κομμουνιστή νομπελίστα συγγραφέα Ζοζέ Σαραμάγκου, στη συγκλονιστική αντιπολεμική συγκέντρωση προχτές στη Μαδρίτη, απηχούν ασφαλώς το αγωνιστικό φρόνημα που επικρατεί στο διαρκώς ογκούμενο αντιπολεμικό κίνημα των λαών. Εκφράζουν την αποφασιστικότητα των αγωνιστών της ειρήνης να μην αφήσουν τον ιμπεριαλισμό να θέσει την ανθρωπότητα στο πιο μαύρο ζυγό, βυθίζοντάς την πιο βαθιά στη νεοταξική βαρβαρότητα. Οι λαοί δεν περιμένουν από τις κυβερνήσεις τους να σηκώσουν «μπλόκα» στον πόλεμο.

Πιστεύουν, όμως, ότι στο τέλος όχι μόνο δε θα μπορέσουν να αγνοήσουν τη βούλησή τους, αλλά θα την επιβάλουν με την αδιάλειπτη πάλη τους. Οι λαοί, σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις, δε μετράνε μοιρολατρικά τις ώρες της «αντίστροφης μέτρησης του πολέμου» ούτε εξαντλούν την αλληλεγγύη τους στον ιρακινό λαό με δήθεν δηλώσεις «συμπάθειας», όπως «να τελειώσει σύντομα ο πόλεμος». Στην πραγματικότητα, η τελευταία αυτή ευχή του Κ. Σημίτη επιβεβαιώνει τον απίστευτο κυνισμό του, καθώς αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η διάρκεια του πολέμου. Αν επιτευχθεί μέσα σε τρεις μέρες βάσει του σχεδίου του Πενταγώνου «χτύπημα και τρόμος» με την ισοπέδωση του Ιράκ, τόσο το καλύτερο!...

Οι λαοί, σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις, οι οποίες επιζητούν εναγώνια να τους αναγνωριστεί από τον ηγεμόνα ένας ρόλος «υποτελούς συνεταίρου», δεν επικαλούνται τον αρνητικό συσχετισμό δύναμης για να κηρύξουν μάταιη κάθε αντίσταση. Οι λαοί δεν αισθάνονται δέος, αμηχανία ή φόβο μπροστά στην τρομερή στρατιωτική ισχύ των ΗΠΑ. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτό που διακυβεύεται είναι η ίδια η επιβίωση της ανθρωπότητας, αφού ο ιμπεριαλισμός περνά την πιο επικίνδυνη φάση του και λόγω των ανεξέλεγκτων στρατιωτικών εξοπλισμών. Με λίγα λόγια, είναι «καταδικασμένοι» να νικήσουν...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΗΓΕΜΟΝΙΑ ΚΑΙ (ΔΕΥΤΕΡΟΙ) ΡΟΛΟΙ

ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ...: «Κι αν κανείς δεν αμφιβάλει ότι οι ΗΠΑ έχουν τη στρατιωτική ισχύ για να επιβάλουν τη θέλησή τους, η έκταση των αντιδράσεων - που όμοιές τους δεν έχουν υπάρξει από την εποχή του πολέμου του Βιετνάμ - δείχνει ότι η νίκη τους είναι πολύ πιθανόν να αποδειχθεί πύρρειος. Οχι μόνον γιατί ο πόλεμος θα ενισχύσει μάλλον αντί να κάμψει τους τρομοκράτες, αλλά και γιατί η διεθνής ηγεμονία τους κινδυνεύει να χάσει και τα τελευταία ίχνη πολιτικής νομιμοποίησης και αποδοχής και να μετατραπεί σε μια στυγνή επιβολή στρατιωτικής και οικονομικής ισχύος. Ισως αυτή να είναι και η ευκαιρία για να χειραφετηθεί η Ευρώπη και να διεκδικήσει έναν ρόλο στη διεθνή κοινότητα, ανάλογο των δυνατοτήτων της και σύμφωνο με τις επιθυμίες της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών της!» (Από το κύριο άρθρο των «ΝΕΩΝ»).

Ο «ΘΑΝΑΤΟΣ» ΤΟΥ ΟΗΕ: «Ουσιαστικά οι τρεις συμφώνησαν χθες να καταργήσουν τον ΟΗΕ και να υποκατασταθεί ο διεθνής οργανισμός από την αμερικανική ηγεμονία. Σήμερα, είναι έτοιμοι να κάνουν και το επόμενο βήμα, αν το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν υποκύψει στο τελεσίγραφο: Να υπογράψουν τη ληξιαρχική πράξη θανάτου του ΟΗΕ, μιμούμενοι τον Χίτλερ και το Μουσολίνι, που αχρήστευσαν την Κοινωνία των Εθνών, για να ανοίξει ο δρόμος στον όλεθρο του πολέμου» (Από το άρθρο της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ».)

Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΙΣΧΥΡΟΥ: «Η απόφαση που ελήφθη χθες στις Αζόρες από την αποκαλούμενη "Σύνοδο Κορυφής", δε σηματοδοτεί μόνο την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, αλλά και την αποδυνάμωση του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (...). Αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι ο "νόμος του ισχυρού" καταργεί κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και αποδυναμώνει διαδικασίες και θεσμούς που αποσκοπούν στην εξασφάλιση της ειρήνης» (Από το άρθρο του «ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ»).

ΤΟ «ΣΤΟΙΧΗΜΑ»: «Το μεγάλο στοίχημα των ΗΠΑ, πλέον, δεν είναι ο πόλεμος στο Ιράκ. Αυτός έχει δρομολογηθεί κι όπως όλα δείχνουν θα είναι νικηφόρος για τους επιτιθέμενους. Μεγαλύτερο στοίχημα είναι η επόμενη μέρα. Οχι στη Βαγδάτη, αλλά στις Βρυξέλλες. Εκεί όπου χτυπάει η καρδιά της Ατλαντικής Συμμαχίας... Το ΝΑΤΟ θα βγει τραυματισμένο από την πύρρειο νίκη του Μπους στο Ιράκ» (Από το άρθρο της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: Τελεσίγραφο 24 ωρών από τους τρεις στον ΟΗΕ - Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΞΕΤΣΙΠΩΤΟΙ - ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΣΤΟΝ... ΟΗΕ!

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΣΕ ΣΑΝΤΑΜ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Μπους, Μπλερ, Αθνάρ - ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Απόρρητο νατοϊκό τηλεγράφημα - «ΜΕΤΑ ΤΟ ΙΡΑΚ ΘΑ ΠΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ»!

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΣΤΟΝ... ΟΗΕ ΝΑ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙ ΣΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ!

ΕΣΤΙΑ: ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΙΣ ΤΟΥ ΜΠΟΥΣ - Τι διακήρυττε πριν από δύο χρόνια.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): Εκρηξη Καραμανλή κατά της Διαπλοκής - ΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΣΕ 5 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ.

Η ΧΩΡΑ: ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΕ 5 ΦΑΜΙΛΙΕΣ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΒΟΥΛΙΑΞΕ Η ΝΔ ΣΤΗΝ ΚΕΔΚΕ.

ΕΘΝΟΣ: ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΚΟΠΕΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ - Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ, ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Ενοπλος λαός... «Ασφαλώς, τα σενάρια που εμφανίζονται στις αμερικανικές εφημερίδες μιλάνε για "σαρωτικό πόλεμο ελάχιστων ημερών". Μετρώντας τα όπλα όσων παρήλασαν, διαπιστώσαμε ότι σε κάθε συγκρότημα κατοικιών υπάρχουν ένοπλα στελέχη του Μπάαθ (που φέρουν από Καλάσνικοφ έως μπαζούκας), προδικάζοντας έτσι ότι για την οποιαδήποτε χερσαία επέμβαση, κυρίως στις πόλεις, θα υπάρξει, αν όχι καθολική, τουλάχιστον σε μεγάλο αριθμό εστιών αντίσταση» (του Γιάννη Διακογιάννη - απεσταλμένου των ΝΕΩΝ στη Βαγδάτη).

Αδυναμία υποτελών: «Ενα σκληρό μήνυμα προς τους πολίτες της Ευρώπης και όχι προς τους Μπους - Μπλερ - Αθνάρ, όπως θα ήθελαν οι πολίτες αυτοί, ήταν εκείνο που αποκόμισαν όλοι όσοι παρακολούθησαν από κοντά το διήμερο της άτυπης συνόδου υπουργών Αμυνας της Ευρώπης στην Αθήνα. "Είμαστε αδύναμοι", έλεγαν οι υπουργοί της Ευρώπης μόλις μικρόφωνα και κάμερες έκλειναν και η συζήτηση έμπαινε σε ρεαλιστική βάση» (Γ. Τσακίρης - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Το «διακύβευμα»: «Ομως, είναι αναγκαίο να συνειδητοποιήσουν και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι σ' αυτή τη μάχη τίθεται σε διακινδύνευση το μέλλον του κόσμου! Με άλλα λόγια, αν η Ευρώπη θα παίξει έναν αυτόνομο ρόλο στο διεθνές γίγνεσθαι ή αν θα αποτελεί το δορυφόρο της αυτοκρατορικής υπερδύναμης» (Γρ. Καλφέλης - καθηγητής Νομικής ΑΠΘ - ΝΕΑ).

«Νέα γεωπολιτική»: «Μια νέα παγκόσμια γεωπολιτική αρχιτεκτονική βρίσκεται επί θύραις με αφορμή τον πόλεμο που θα κάνουν οι ΗΠΑ κατά του Ιράκ. Τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας αυτής αρχιτεκτονικής είναι, πρώτον, η αποδυνάμωση της ευρωατλαντικής συνεργασίας που οικοδομήθηκε πάνω στα ερείπια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και υπήρξε καταλυτικός παράγων για το θρίαμβο της Δύσης έναντι του ανατολικού μπλοκ, δεύτερον, η δημιουργία μιας ισχυρής ζώνης αμερικανικής επιρροής στην Ασία και τρίτον, ο επανασχεδιασμός της διεθνούς έννομης τάξης στη βάση της αναγνώρισης της αμερικανικής ηγεμονίας» (Γ. Κουβαράς - ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ