ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάρτη 2003
Σελ. /40
Δεν τους πιστεύει κανείς

Γρηγοριάδης Κώστας

Σε περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο ανέρχονται τα θύματα του 12χρονου περίπου εμπάργκο σε βάρος του Ιράκ, που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία, με τη συνενοχή και των υπόλοιπων χωρών της «πολιτισμένης» Δύσης. Τα περισσότερα απ' αυτά είναι παιδιά. Και, όμως, όσοι παρακολουθήσατε την προχτεσινή συνέντευξη Τύπου του Τζ. Μπους και των τριών στενών συμμάχων του, από τις Αζόρες, θα παρατηρήσατε πως ...έχυσαν μαύρα δάκρυα για τα παιδιά, τις γυναίκες και το λαό του Ιράκ γενικότερα. Και περισσότερο απ' όλους ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τ. Μπλερ. Ισως, γιατί αντιμετωπίζει και τα περισσότερα προβλήματα, μια και η πολεμόχαρη πολιτική του καταδικάζεται από τη συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία του βρετανικού λαού.

Προφανώς, όμως, κανένας δεν τον πιστεύει. Ακόμη και ο στενός συνεργάτης του, Ρόμπιν Κουκ, πρώην υπουργός Εξωτερικών και νυν υπουργός, αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο, παραιτήθηκε χτες, εκφράζοντας τη ριζική διαφωνία του με την πολιτική του Τ. Μπλερ.

Τώρα που βρήκαμε παπά...

Για το 2004 μεταθέτει, τώρα, η κυβέρνηση Σημίτη, τη χορήγηση των αναδρομικών του οικογενειακού επιδόματος, που η ίδια φρόντισε να καταργήσει «με το έτσι θέλω» το 1996 στο όνομα της δήθεν κατάργησης της επιδοματικής πολιτικής και της εφαρμογής ενός «ενιαίου» και «νοικοκυρεμένου» μισθολογίου στο δημόσιο. Το αποκάλυψε - επιτέλους - ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης, με συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χτες στην εφημερίδα «Τα Νέα». Βλέπετε, τώρα που όλος ο κόσμος έχει τα μάτια στραμμένα στην επικείμενη εισβολή των Αμερικανών ιμπεριαλιστών στο Ιράκ, ο επί των οικονομικών υπουργός της κυβέρνηση έκρινε ότι είναι η «κατάλληλη ώρα» να αποκαλύψει το χρόνο χορήγησης των αναδρομικών.

Προφανώς, ο κύριος υπουργός είναι οπαδός της λαϊκής παροιμίας που λέει: «τώρα που βρήκαμε παπά, ας θάψουμε καμιά δεκαριά». Και μπορεί, μόλις τις προάλλες, το Υπουργικό Συμβούλιο να εκτίμησε ότι όλα βαδίζουν μια χαρά και δε χρειάζονται έκτακτα μέτρα ενόψει του πολέμου, αλλά στην πράξη οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν και πάλι τα σπασμένα. Προσθέστε, λοιπόν, στον κατάλογο των «παράπλευρων συνεπειών» του πολέμου που δεν άρχισε ακόμη, και το ροκάνισμα των αναδρομικών και αναμένετε την παραπέρα συνέχεια...

... ας ροκανίσουμε και τα αναδρομικά

Θυμίζουμε, ότι η κυβέρνηση υποχρεώθηκε στην επαναχορήγηση του οικογενειακού επιδόματος και στους δύο συζύγους με απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου από το 2001 ακόμη και, μάλιστα, αναδρομικά. Εφάρμοσε, όμως, την απόφαση αυτή μισή και με μεγάλη καθυστέρηση. Ετσι, ενώ άρχισε να χορηγεί και στο δεύτερο σύζυγο το οικογενειακό επίδομα από τον Ιούλη του 2002, για τα αναδρομικά (που όσοι είχαν κάνει προσφυγή στα δικαστήρια πήραν το επίδομα δύο χρόνια πριν την ημερομηνία προσφυγής στα δικαστήρια) ο υπουργός Οικονομίας έκανε το κορόιδο. Στην ουσία, προσπαθούσε να βγάλει από τη μύγα ξίγκι, ροκανίζοντας το χρόνο και - κυρίως - το ποσό του οικογενειακού επιδόματος. Ετσι, με δηλώσεις ή διαρροές στα ΜΜΕ, άφηνε να εννοηθεί ότι τα αναδρομικά θα χορηγηθούν στο τέλος του 2002 ή στις αρχές του 2003, προσπαθώντας να αποτρέψει τους εργαζόμενους να προσφύγουν στα δικαστήρια.

Με αυτή την τακτική η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όχι μόνον εξαπάτησε συνειδητά τους εργαζόμενους (όσοι την πίστεψαν έχασαν τα αναδρομικά του οικογενειακού επιδόματος 12 έως 24 μηνών), αλλά και παραβίασε κατάφωρα την τελεσίδικη απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου. Αυτό αποκαλύφθηκε μόλις χτες, με τη συνέντευξη του αρμόδιου υπουργού Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκη, στα «Νέα», ο οποίος μας πληροφορεί πως «τα αναδρομικά του οικογενειακού επιδόματος θα χορηγηθούν από την 1-1-2004» και μάλιστα «θα πάνε "πακέτο" με τις διαπραγματεύσεις για την εισοδηματική πολιτική του 2004»!

Τι λένε για όλα αυτά οι «γαλαζοπράσινοι» συνδικαλιστές, που ελέγχουν τη διοίκηση της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ;

Ευτυχώς

«Ηλεκτρονικές "βόμβες" στις βόμβες του Μπους: Οι επιστολές διαμαρτυρίας προς τους ηγέτες του πολέμου είναι το μοναδικό όπλο που απέμεινε στη διεθνή κοινή γνώμη». Αυτά γράφουν τα χτεσινά «Νέα» και, μάλιστα, στην πρώτη τους σελίδα. Ευτυχώς, πάντως, για τους λαούς όλου του κόσμου, τους έχουν απομείνει πολλά ακόμη όπλα, ασύγκριτα πιο σοβαρά και αποτελεσματικά από την αποστολή διαμαρτυριών μέσω διαδικτύου. Και, πρωτίστως, η μαζική και οργανωμένη πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για την ανατροπή του.


Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να κλείσει τώρα η Σούδα

Ολα δείχνουν πως ελάχιστος είναι ο χρόνος που χωρίζει πια την ανθρωπότητα από έναν ακόμη πολεμικό εφιάλτη. Ενα νέο, προδιαγραμμένο, ωστόσο, μακελειό, για το οποίο έχουν πολλά ειπωθεί και γραφτεί. Η κρισιμότητα των στιγμών, όμως, αναδεικνύει τώρα τη σπουδαιότητα των πράξεων και όχι των λόγων. Αυτή την ώρα πάνω απ' όλα μετράνε οι συγκεκριμένες ενέργειες αποτροπής του πολέμου κι απ' αυτές πολλοί θα κριθούν. Πρέπει να κριθούν από τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που έχει διατρανώσει την αντίθεσή του στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τον έχει απερίφραστα καταδικάσει.

Ιδού η Ρόδος, λοιπόν, για όλους όσοι στα λόγια το προηγούμενο διάστημα πλειοδότησαν σε φιλειρηνισμό. Για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρώτα και κύρια. Η βάση της Σούδας πρέπει να κλείσει αμέσως. Αυτό το σύμβολο της υποτέλειας και της υποταγής στους πολεμοχαρείς τυχοδιωκτισμούς της «νέας τάξης πραγμάτων». Μια βάση κράτος εν κράτει, ορμητήριο των σύγχρονων εγκληματιών κατά της ανθρωπότητας, πρόκληση για τα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού της Κρήτης, ολόκληρου του ελληνικού λαού. Να κλείσει, λοιπόν, τη βάση της Σούδας. Ας προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση σε συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις, που μπορούν να θέσουν μεγάλα εμπόδια στη διεξαγωγή αυτού του πολέμου, αφού από τη συγκεκριμένη βάση εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό οι πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράκ.

Ας τοποθετηθούν, όμως, απέναντι στο αίτημα της άμεσης απεμπλοκής της χώρας μας, με κλείσιμο της Σούδας, και η ΝΔ και ο ΣΥΝ. Τα κροκοδείλια δάκρυα της ΝΔ για την ειρήνη δεν πείθουν κανέναν όσο ταυτίζεται πλήρως με την κυβέρνηση. Ούτε οι αντιπολιτευτικοί τόνοι του ΣΥΝ πείθουν όσο αποφεύγουν να διατυπώσουν ξεκάθαρα αιτήματα και ψελλίζουν κάτι περί της ανάγκης συνάρτησης της ελληνικής στάσης με αυτή άλλων ευρωπαϊκών χωρών ή περί «αντισυνταγματικών» και «παράνομων» διευκολύνσεων. Πρόκειται για μέγιστο ψέμα και υποκρισία η θέση της ελληνικής κυβέρνησης όταν ισχυρίζεται ότι η χρήση της Σούδας δεν είναι «παράνομη» αφού αυτή απορρέει από συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας μας! Καμία συμφωνία, κανένα Σύνταγμα, όμως, δεν μπορεί να νομιμοποιήσει τη συμβολή σ' ένα έγκλημα. Κι ο πόλεμος αυτός είναι έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας και είναι συνένοχοι όσοι τον διευκολύνουν, ανεξάρτητα αν το πράττουν τηρώντας δήθεν το γράμμα των δικών τους νόμων.

Ας πάρουν, λοιπόν, όλοι θέση, οι μεν ας απαιτήσουν το κλείσιμο της βάσης και οι δε ας το πράξουν. Κι ας είναι σίγουροι πως μια τέτοια απόφαση θα στηριχτεί από το λαό. Οπως σίγουροι πρέπει να είναι πως στην αντίθετη περίπτωση θα καταγραφούν ως συνυπεύθυνοι και θα καταδικαστούν στις λαϊκές συνειδήσεις ως τέτοιοι. Σε κάθε περίπτωση το λαϊκό κίνημα θα συνεχίσει να απαιτεί «καμία διευκόλυνση», που στη δική του συνείδηση είναι ούτως ή άλλως έκθετη και καταδικασμένη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ