ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ
Σύμβολο υπέρτατης θυσίας και ηρωισμού

Εκδήλωση αντιστασιακών στο Λαύριο

Αγωνιστές που βρέθηκαν στο κολαστήριο της Μακρονήσου, νέοι που θέλησαν να μάθουν για τη μεγάλη σφαγή που έχει καταγραφτεί στην ιστορία του εμφυλίου πολέμου, αλλά και απλοί πολίτες που ήρθαν να αποτίσουν φόρο τιμής στους ήρωες, βρέθηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε, την Κυριακή το πρωί, στο χώρο του Μνημείου στο Λαύριο, η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), το τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ και ο Δήμος Λαυρίου.

Στη σεμνή εκδήλωση μνήμης και τιμής, κατέθεσαν στεφάνια Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ από την Αθήνα, η ΠΕΚΑΜ, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ανδρέας Μέντης, ενώ το «παρών» έδωσαν ο Δήμαρχος Λαυρίου, ο Δημήτριος Λουκάς και οι πρώην Δήμαρχοι, Κώστας Πόκας και Σταύρος Παπασταυρόπουλος.

Συγκλονιστική εξελίχτηκε, λίγο αργότερα, η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Λαυρίου, όταν ο εκπρόσωπος της ΠΕΚΑΜ και πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής της, Ν. Μανδράκος, με «ζωντανή αφήγηση» αναφέρθηκε στα τρομερά γεγονότα του «μαύρου» διημέρου της 29ης Φεβρουαρίου και 1ης Μαρτίου 1948, οπόταν 350 άοπλοι αγωνιστές της Αντίστασης, κρατούμενοι κομμουνιστές δολοφονήθηκαν, εν ψυχρώ, υπό τις εντολές του συνταγματάρχη Μπαϊρακτάρη, βάφοντας κόκκινο το χώμα της Μακρονήσου.

Κλείνοντας τη συγκλονιστική αφήγησή του που ξύπνησε μνήμες και έκανε πολλούς από τους παρευρισκόμενους να δακρύσουν, ο ομιλητής παρακάλεσε τους παρευρισκόμενους να συνεχίσουν τις έρευνες για την ανεύρεση της ταυτότητας πολλών νεκρών που ακόμα και σήμερα, παραμένουν άγνωστα τα ονόματά τους.

Σύντομο χαιρετισμό, απηύθυνε ο δήμαρχος Λαυρίου, Δημήτριος Λουκάς, που ευχήθηκε να πάρει η Μακρόνησος, με τη βοήθεια της πολιτείας, τη θέση που της αξίζει. Ενώ τόνισε πως η Δημοτική Αρχή σκέφτεται να προσθέσει στο μάθημα της ιστορίας που διδάσκεται στα σχολεία του Δήμου όλα τα γεγονότα της Μακρονήσου που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη την περίοδο 1947 έως και 1955, όπου κρατήθηκαν περίπου 100.000 αγωνιστές.

Χαιρετίζοντας, εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Ανδρέας Μέντης, τόνισε πως η Μακρόνησος «είναι ένα κεφάλαιο της ιστορίας του τόπου μας συνδεδεμένο άμεσα με τον Εμφύλιο μα περισσότερο με τον ιμπεριαλισμό και την αμερικανοκρατία στην Ελλάδα». Αφού ανέφερε ότι και σήμερα οι υπεύθυνοι σιωπούν, επισήμανε πως «ο ελληνικός λαός γνώρισε από την εποχή εκείνη, το πιο άγριο πρόσωπο του ιμπεριαλισμού». Τέλος, δεν παρέλειψε να θυμίσει τη στάση της κυβέρνησης στο γιουγκοσλαβικό πόλεμο, στο Αφγανιστάν και, τώρα, στο Ιράκ στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, καλώντας σε αντίσταση σ' αυτήν την πολιτική.

Η επέτειος ίδρυσης της ΠΕΕΑ

Στις 10 του Μάρτη 1944, στο ευρυτανικό χωριό Βίνιανη, ορκίστηκε η πρώτη κυβέρνηση της Ελεύθερης Ελλάδας, η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), γνωστή ως Κυβέρνηση του Βουνού.

Την Επιτροπή συγκροτούσαν οι: Στρατηγός Ευριπίδης Μπακιρτζής πρόεδρος, στρατηγός Μανώλης Μάντακας υπουργός Στρατιωτικών, Γιώργος Σιάντος (ΚΚΕ) υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Γαβριηλίδης (ΑΚΕ) υπουργός Γεωργίας και Ηλίας Τσιριμώκος (ΕΛΔ) υπουργός Δικαιοσύνης.

Η Επιτροπή κατηύθυνε τον αγώνα κατά των κατακτητών και ανέλαβε τη διοίκηση των ελεύθερων και απελευθερούμενων περιοχών της χώρας μας.

Η ελεύθερη Ελλάδα άρχιζε από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, περιλάμβανε την Ηπειρο, την Αιτωλοακαρνανία και τη Ρούμελη και σταματούσε, ως προς την κατεύθυνση αυτή, έξω από την Αθήνα. Οι ορεινές περιοχές ολόκληρης σχεδόν της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Κρήτης, ήταν ελεύθερες.

Η κυβέρνηση στηριζόταν στον απελευθερωτικό στρατό ΕΛΑΣ (τακτικό 45.000 στρατιώτες και 25.000 εφεδρικό).

Αργότερα, με πρωτοβουλία του προέδρου της Ευρ. Μπακιρτζή, έγινε ο ανασχηματισμός της, σε πλατύτερη βάση (συνέντευξη Ευρ. Μπακιρτζή στον δημοσιογράφο Μπάμπη Κλάρα).

Στην ιδρυτική της πράξη, η ΠΕΕΑ αναφέρεται στον αγώνα για τη συντριβή των Γερμανών κατακτητών, την εθνική απελευθέρωση, την κατοχύρωση της ανεξαρτησίας και ακεραιότητας της χώρας, την εθνική αποκατάσταση με βάση την αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών, σύμφωνα με το Χάρτη του Ατλαντικού και της Τεχεράνης. Επίσης, αναφέρεται στη στρατιωτική διαρρύθμιση των συνόρων μας. Η ΠΕΕΑ τήρησε πιστά και πραγματοποίησε όλες τις διακηρύξεις της.

Επίσης, η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης οργάνωσε και διεξήγαγε με επιτυχία εκλογές, όχι μόνο στις ελεύθερες περιοχές, αλλά και σε κατεχόμενες και στην Αθήνα, για το Εθνικό Συμβούλιο (Βουλή), που αποτελούνταν από αντιπροσώπους του λαού εκλεγμένους (εθνοσυμβούλους).

Σ' αυτές τις εκλογές ψήφισαν και οι γυναίκες για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας, με μεγάλη συμμετοχή.


Λιλίκα ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ - ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Επίκαιρο το μήνυμα της Μάχης της Κοκκινιάς

Την επέτειο της Μάχης της Κοκκινιάς, που φέτος έκλεισε 59 χρόνια, τίμησε ο λαός της Νίκαιας την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα. Την εκδήλωση οργάνωσε ο δήμος στην πλατεία Δαβάκη και ήταν αντάξια της μνήμης των αγωνιστών που έπεσαν στον αγώνα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την κατάθεση στεφανιών στην πλατεία από το δήμαρχο, εκπροσώπους αντιστασιακών οργανώσεων και άλλων φορέων. Στη συνέχεια όλοι οι συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν πορεία και, με τους ήχους της χορωδίας της Εθνικής Αντίστασης, πήγαν στο δημαρχείο για να συνεχίσουν το γιορτασμό στην αίθουσα τελετών του δήμου, η οποία είχε γεμίσει ασφυκτικά.

Αναφερόμενος ο Στέλιος Μπενετάτος, δήμαρχος Νίκαιας, στις ιστορικές εκείνες μέρες της μάχης, στα σύννεφα του πολέμου που σήμερα σκιάζουν πάνω από το Ιράκ, αλλά και στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος, κάλεσε τους δημότες σε κοινό αγώνα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σας θέλουμε όλους κοντά μας στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε».

Τη βεβαιότητα πως ο αγώνας συνεχίζεται για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα ο λαός, εξέφρασε στην ομιλία του ο Λάζαρος Κωνσταντινίδης, εκ μέρους της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ), ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και η Τούλα Μπαλά, πρώην δημοτικός σύμβουλος και μέλος του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και πολλά σχολεία της περιοχής, ενώ, για πρώτη φορά φέτος, με πρωτοβουλία του δήμου εστάλη στα σχολεία και διαβάστηκε στα παιδιά το ιστορικό της μάχης, που κράτησε τρεις μέρες με μεγάλες απώλειες των γερμανοτσολιάδων, αλλά και παλικαριών της πόλης.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ και τα Παραρτήματα Μεγαλόπολης -Σπάρτης - Καλαμάτας- Τρίπολης, οργανώνουν την Κυριακή 16 Μάρτη και ώρα 11.30 π.μ. στη Θέση Βίγλες Μεγαλόπολης εκδήλωση τιμής στους 212 πατριώτες, που σκοτώθηκαν από τους Γερμανούς στις 24-2-1994.
  • Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν, που θα φύγουν την ίδια μέρα, στις 7.30 π.μ. από την Πλατεία Κάνιγγος.

Την Κυριακή 16 Μάρτη 2003 πραγματοποιούν τη χρονιάτικη εκλογοαπολογιστική τους συνέλευση:

  • ΠΕΑΕΑ Ν. Κόσμου στις 11 π.μ. στα γραφεία της ΚΟΒ Νέου Κόσμου του ΚΚΕ (οδός Φραντζή).
  • ΠΕΑΕΑ Ν. Φιλαδέλφειας - Ν.Χαλκηδόνας, στις 11 π.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Ν. Φιλαδέλφειας (Ν. τρυπιά 45).
  • Η ΠΕΑΕΑ Γκύζη - Τουρκοβουνίων στις 10.30 π.μ. στα γραφεία του Παραρτήματος (Νικηφόρου Λύρα 24, πίσω από τον Αγιο Ελευθέριο Αρεως).
  • Η ΠΕΑΕΑ Εξαρχείων - Νεάπολης - Κολωνακίου πραγματοποιεί εκλογοαπολογιστική συνέλευση την Τετάρτη 19 Μάρτη, στις 5.30 μ.μ., στα γραφεία της (Θεμιστοκλέους 48, στο ισόγειο).
Εκδήλωση στη Νίκαια για τη Μέρα της Γυναίκας

Μια γυναίκα αγωνίστρια, καταξιωμένη στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως επισήμανε στην ομιλία της η Μαρί Πρίφτη, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), την πρώην δήμαρχο Νίκαιας Βέρα Νικολαΐδου τίμησαν, προχτές, ανήμερα της Μέρας της Γυναίκας, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το Β΄ ΚΑΠΗ και η Επιτροπή Γυναικών Νίκαιας.

Η τιμώμενη, αφού διευκρίνισε ότι αυτή η τιμητική διάκριση ανήκει σε πολλούς γιατί εργάστηκε συλλογικά, όπως στους συντρόφους της και στους δικούς της ανθρώπους, επισήμανε τις ιδιαίτερα κρίσιμες στιγμές που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα υπό την απειλή της έναρξης πολέμου στο Ιράκ. Και κάλεσε τους παρευρισκόμενους που κατέκλυσαν την αίθουσα, (ανάμεσά τους και ο δήμαρχος Νίκαιας Στ. Μπενετάτος): «Να δώσουμε ένα βροντερό "παρών" στις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί αυτή την εβδομάδα. Κι αν έρθει η πρώτη μέρα του πολέμου, η Κοκκινιά να είναι και πάλι στην πρώτη γραμμή. Να βγούμε στους δρόμους, οι εκκλησίες να χτυπούν πένθιμα, τα μαγαζιά και οι δήμοι να κλείσουν. Ετσι θα τιμήσουμε την ημέρα της γυναίκας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ