Τετάρτη 12 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η επέτειος ίδρυσης της ΠΕΕΑ

Στις 10 του Μάρτη 1944, στο ευρυτανικό χωριό Βίνιανη, ορκίστηκε η πρώτη κυβέρνηση της Ελεύθερης Ελλάδας, η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), γνωστή ως Κυβέρνηση του Βουνού.

Την Επιτροπή συγκροτούσαν οι: Στρατηγός Ευριπίδης Μπακιρτζής πρόεδρος, στρατηγός Μανώλης Μάντακας υπουργός Στρατιωτικών, Γιώργος Σιάντος (ΚΚΕ) υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Γαβριηλίδης (ΑΚΕ) υπουργός Γεωργίας και Ηλίας Τσιριμώκος (ΕΛΔ) υπουργός Δικαιοσύνης.

Η Επιτροπή κατηύθυνε τον αγώνα κατά των κατακτητών και ανέλαβε τη διοίκηση των ελεύθερων και απελευθερούμενων περιοχών της χώρας μας.

Η ελεύθερη Ελλάδα άρχιζε από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, περιλάμβανε την Ηπειρο, την Αιτωλοακαρνανία και τη Ρούμελη και σταματούσε, ως προς την κατεύθυνση αυτή, έξω από την Αθήνα. Οι ορεινές περιοχές ολόκληρης σχεδόν της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Κρήτης, ήταν ελεύθερες.

Η κυβέρνηση στηριζόταν στον απελευθερωτικό στρατό ΕΛΑΣ (τακτικό 45.000 στρατιώτες και 25.000 εφεδρικό).

Αργότερα, με πρωτοβουλία του προέδρου της Ευρ. Μπακιρτζή, έγινε ο ανασχηματισμός της, σε πλατύτερη βάση (συνέντευξη Ευρ. Μπακιρτζή στον δημοσιογράφο Μπάμπη Κλάρα).

Στην ιδρυτική της πράξη, η ΠΕΕΑ αναφέρεται στον αγώνα για τη συντριβή των Γερμανών κατακτητών, την εθνική απελευθέρωση, την κατοχύρωση της ανεξαρτησίας και ακεραιότητας της χώρας, την εθνική αποκατάσταση με βάση την αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών, σύμφωνα με το Χάρτη του Ατλαντικού και της Τεχεράνης. Επίσης, αναφέρεται στη στρατιωτική διαρρύθμιση των συνόρων μας. Η ΠΕΕΑ τήρησε πιστά και πραγματοποίησε όλες τις διακηρύξεις της.

Επίσης, η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης οργάνωσε και διεξήγαγε με επιτυχία εκλογές, όχι μόνο στις ελεύθερες περιοχές, αλλά και σε κατεχόμενες και στην Αθήνα, για το Εθνικό Συμβούλιο (Βουλή), που αποτελούνταν από αντιπροσώπους του λαού εκλεγμένους (εθνοσυμβούλους).

Σ' αυτές τις εκλογές ψήφισαν και οι γυναίκες για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας, με μεγάλη συμμετοχή.


Λιλίκα ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ - ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ