ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Μάρτη 2003
Σελ. /40
Απεργιακό μέτωπο στις 21 Μάρτη

Εντονα παλλαϊκό περιεχόμενο αποκτά η απεργία στις 21 Μάρτη καθώς, δίπλα στους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους, ήδη συντονίζονται και οι αγρότες που αποφάσισαν να δηλώσουν το δικό τους αγωνιστικό «παρών» την ημέρα αυτή. Ετσι, ενώ πληθωρισμός και ανεργία παρουσιάζουν ανοδικές τάσεις, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης εξαπλώνονται όλο και πιο πολύ, αυτοαπασχολούμενοι και φτωχοί αγρότες προλεταριοποιούνται, την ίδια στιγμή όλο και περισσότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις παίρνουν αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία.

Ωστόσο οι ταξικές δυνάμεις δεν εφησυχάζουν. Αντίθετα, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η 21 Μάρτη να στείλει μαζικό και δυναμικό μήνυμα απειθαρχίας και αντίστασης στους ιμπεριαλιστές, που ετοιμάζουν τη νέα επίθεσή τους στο στο Ιράκ. Αλλά και να γίνει βήμα υπεράσπισης και διεκδίκησης δικαιωμάτων που θα μπορούν να οδηγούν στην κάλυψη των σύγχρονων αναγκών της εργατικής και λαϊκής οικογένειας.

Ετσι, την ημέρα της απεργίας και ενώ οι ηγέτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο Κορυφής, θα αποφασίζουν νέα αντεργατικά μέτρα, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα σε όλη τη χώρα θα απαιτούν σταθερή δουλιά, μείωση του εργάσιμου χρόνου, βασικό μισθό στις 350.000 δραχμές, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία, στήριξη της φτωχής αγροτιάς και των ΕΒΕ.

Αποφάσεις για 21 Μάρτη

Αποφάσεις για 24ωρη πανεργατική απεργία στις 21 Μάρτη έχουν πάρει και καλούν σε συμμετοχή τους εργαζόμενους οι παρακάτω δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις:

  • Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας
  • Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας
  • Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου
  • Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας
  • Ομοσπονδία Φαρμάκου
  • Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων
  • Ομοσπονδία Λογιστών
  • Ομοσπονδία Εμφιαλωμένων Ποτών
  • Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Περιφέρειες
  • Εργατικό Κέντρο Λάρισας
  • Εργατικό Κέντρο Νάουσας
  • Εργατικό Κέντρο Σάμου
  • Εργατικό Κέντρο Μυτιλήνης
  • Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου
  • Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς και Ιθάκης
  • Εργατικό Κέντρο Φωκίδας
  • Εργατικό Κέντρο Χανίων
  • Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας
  • Εργατικό Κέντρο Αγρινίου
  • Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας
  • Εργατικό Κέντρο Ρόδου
  • Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
  • Εργατικό Κέντρο Πύργου

Ακόμα σε μαζική συμμετοχή στην απεργία έχουν καλέσει: Το Συντονιστικό Σωματείων ΟΤΑ, οι συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΤΑΕ - ΟΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ και η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Πάτρας. Επίσης, οι αποφάσεις συμμετοχής των πρωτοβάθμιων σωματείων πληθαίνουν καθημερινά.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Προετοιμάζουν την απεργία

Με αποφασιστικότητα και καθημερινή κινητοποίηση το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στη Β. Ελλάδα προχωρεί στην προετοιμασία της 24ωρης, πανελλαδικής απεργίας που έχει κηρύξει το ΠΑΜΕ στις 21 Μάρτη, στην οποία προσχωρούν ολοένα και περισσότερα σωματεία και δευτεροβάθμιες οργανώσεις.

Για την καλύτερη προετοιμασία της απεργιακής κινητοποίησης, το ΠΑΜΕ καλεί σύσκεψη σωματείων την Πέμπτη 13 Μάρτη, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Στο μεταξύ με απόφαση των Γενικών Συνελεύσεών τους έχουν αποφασίσει συμμετοχή στην απεργία τα Σωματεία Θεσσαλονίκης: Συνδικάτο Οικοδόμων, Ενωση Εμποροϋπαλλήλων και Συνδικάτο Δέρματος. Επίσης με αποφάσεις των ΔΣ συμμετέχουν στην απεργία τα Σωματεία Εργαζομένων στις Χημικές Βιομηχανίες, το Παγκαπνεργατικό και το Σωματείο Τεχνικών Ανελκυστήρων, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες συνεδριάζουν οι διοικήσεις αρκετών σωματείων για ν' αποφασίσουν για την απεργία. Συμμετοχή στην απεργία έχει επίσης αποφασίσει το Συνδικάτο Οικοδόμων Καβάλας.

Στην πρόσκληση, που απηύθυνε το ΠΑΜΕ στα Σωματεία της Θεσσαλονίκης για τη σύσκεψη της Πέμπτης, τονίζεται: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση και η κυβέρνηση, με τη στήριξη της ΝΔ, έχουν κηρύξει πόλεμο ενάντια στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Παίρνουν νέα σκληρά μέτρα για την εκμετάλλευση των εργαζομένων και την αύξηση των κερδών της πλουτοκρατίας. Οι συνέπειες για την εργατική τάξη θα γίνουν ακόμα πιο δραματικές».

Η πρόσκληση κάνει αναφορά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που αναμένεται να ξεσπάσει ενάντια στο Ιράκ, στις πραγματικές αιτίες του πολέμου και το ρόλο της ΕΕ. Το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να κλιμακώσουν τον αγώνα τους με τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 21 Μάρτη.

«Μόνο ο οργανωμένος μαζικός, ταξικός αγώνας μπορεί να αποδυναμώσει και να ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική, να δώσει προοπτική για τον εργαζόμενο λαό», καταλήγει το κάλεσμα του ΠΑΜΕ.

  • Αργά το βράδυ η διοίκηση του ΕΚ Ξάνθης αποφάσισε να γίνει 24ωρη απεργία την πρώτη μέρα κήρυξης του πολέμου στο Ιράκ.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΕΚΑ
Μέτρα για την επιτυχία της απεργίας

Σε ενίσχυση του απεργιακού κλίματος με όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία της 24ωρης απεργίας στις 21 Μάρτη για να πάρει η απεργιακή μάχη παλλαϊκά χαρακτηριστικά, καλεί η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» στο ΕΚΑ όλα τα σωματεία της Αθήνας με ανακοίνωση που εξέδωσε.

Για το σκοπό αυτό, η ΔΑΣ καλεί τα σωματεία το επόμενο διάστημα να πάρουν αποφασιστικά μέτρα και συγκεκριμένα: Κάθε Διοικητικό Συμβούλιο και τα στελέχη του να καταλήξουν σε ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης και να μπουν μπροστά για την υλοποίησή του. Να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για τους στόχους των ιμπεριαλιστών και της κυβέρνησης, να ξεδιαλυθούν απορίες και ερωτήματα για να διαφυλαχτούν οι εργαζόμενοι από την παγίδα που στήνουν οι άλλες συνδικαλιστικές και πολιτικές δυνάμεις. Να κερδηθεί η μάχη των πρωτοβουλιών που θα παροτρύνουν και θα εμπνέουν για μαζική πάλη. Να δραστηριοποιηθούν τα σωματεία, οι συλλογικές διαδικασίες, ώστε ο κάθε εργαζόμενος να πειστεί να μπει στη μάχη, στην οργάνωση των αγώνων με αποφασιστικότητα. Να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση των εργαζομένων και να συγκροτηθούν επιτροπές αγώνα, απεργιακές επιτροπές που σε συνεργασία με τα σωματεία θα δουλέψουν αποφασιστικά για την επιτυχία των κινητοποιήσεων. Επιβάλλεται επίσης να παρθούν έγκαιρα αποφάσεις απεργίας. Τέλος, να αξιοποιηθεί η εμπειρία που έχει αποκτηθεί από την απεργία του ΠΑΜΕ στις 3 Απρίλη 2002.

Στην ανακοίνωση η ΔΑΣ υπενθυμίζει το αγωνιστικό πρόγραμμα για το επόμενο διάστημα που κατέθεσε στη διοίκηση του ΕΚΑ και που απορρίφθηκε από την πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ. Συγκεκριμένα: Απάντηση με 24ωρη απεργία την πρώτη μέρα κήρυξης του πολέμου και οι εργαζόμενοι από κάθε χώρο δουλιάς να βγουν οργανωμένα στους δρόμους. Στις 14 Μάρτη περικύκλωση του Πενταγώνου στις 5 το απόγευμα. Στις 15 Μάρτη συλλαλητήριο στα Προπύλαια και πορεία στην Αμερικάνικη Πρεσβεία στις 12 το μεσημέρι. Τέλος, η 24ωρη απεργία στις 21 Μάρτη και συγκέντρωση στις 12.30 το μεσημέρι στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Σύσκεψη της ΚΝΕ

Σύσκεψη για την καλύτερη προετοιμασία της απεργίας στις 21 του Μάρτη διοργανώνει ο Εργατικός Τομέας της ΚΝΕ στον Πειραιά, αύριο στις έξι το απόγευμα στα γραφεία της ΚΟΠ.

Περιοδείες

Με περιοδείες και εξορμήσεις συνεχίζουν οι συνδικαλιστές και τα στελέχη του ΠΑΜΕ να ενημερώνουν τους εργαζόμενους και να τους καλούν σε συμμετοχή στην 24ωρη απεργία.

Την Τρίτη περιοδείες θα γίνουν: Στους εργαζόμενους των Δήμων Ν. Φιλαδέλφειας, Χαλανδρίου, Αγίων Αναργύρων, Χαϊδαρίου, Ελληνικού, Υμηττού και στο εργοτάξιο του Δήμου Αθήνας στην Πέτρου Ράλλη. Επίσης, στα γραφεία του ΕΣΔΚΝΑ, στο εργοστάσιο ιματισμού «Ωμέγα», στο τσαγκαράδικο Ναούμη και σε φαρμακαποθήκες στο κέντρο της Αθήνας.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
«Μπορούμε να τους εμποδίσουμε»!

«Μπορούμε να τους εμποδίσουμε, μπορούμε να τους σταματήσουμε»! Αυτό διαμηνύουν προς όλους τους εργαζόμενους του Πειραιά οι ταξικές δυνάμεις της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων της πόλης, καλώντας τους, με την ανακοίνωση που εκδόθηκε και ήδη έχει αρχίσει να διαδίδεται χέρι με χέρι σε κάθε τόπο δουλιάς, σε κάθε εργατογειτονιά, να βγουν «όλοι στους δρόμους». Να διατρανώσουν με τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργία της 21ης Μάρτη το «όχι στον πόλεμο», να απαιτήσουν: «Πλήρη σταθερή απασχόληση, 7ωρο - 35ωρο - 5νθήμερο ΤΩΡΑ». Τόπος συνάντησης των απεργών έχει καθοριστεί η πλατεία του Ηλεκτρικού Σταθμού του Πειραιά και ώρα 11 το πρωί.

«Μόνο η μαζική καθολική λαϊκή πάλη, μπορεί να τους σταματήσει» συνεχίζει η ανακοίνωση, καταθέτοντας το διεκδικητικό πλαίσιο που ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες της εργατικής τάξης και υπογραμμίζει: «Πάρτε τώρα αποφάσεις στα Σωματεία σας για συμμετοχή στην απεργία. Οργανωθείτε στους τόπους δουλιάς, συγκροτήστε Επιτροπές Αγώνα, Απεργιακές Επιτροπές. Συσπειρωθείτε, δυναμώστε το ΠΑΜΕ. Μόνο ο οργανωμένος, μαζικός, ταξικός αγώνας μπορεί να αποδυναμώσει και να ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική, να δώσει προοπτική για τον εργαζόμενο λαό».

ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Εντείνεται ο αγώνας

Στη μάχη για την προετοιμασία της απεργιακής κινητοποίησης στις 21 Μάρτη ρίχνεται η νέα Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, η οποία εκλέχτηκε στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο. Στη σύσκεψη παραβρέθηκε ο Γ. Σταυρόπουλος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη έντασης του αγώνα της εργατικής τάξης, όχι μόνο κατά του νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Ιράκ, αλλά και κατά της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως εκφράζεται με την αύξηση της ανεργίας, της υποαπασχόλησης, της καταπίεσης και της φτώχειας, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, της καταπάτησης εργατικών δικαιωμάτων και την αφαίρεση κατακτήσεων.

Χτες, εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ επισκέφτηκαν το Νομάρχη Μαγνησίας, Γ. Πρίντζο και του παρέδωσαν υπόμνημα διαμαρτυρίας για το νέο κύμα ανατιμήσεων που προκαλεί αφόρητη ακρίβεια. Στο υπόμνημα εκφράζεται η αγανάκτηση των εργαζομένων στις συνεχείς αυξήσεις των τιμών σε είδη λαϊκής κατανάλωσης, τη στιγμή, μάλιστα, που οι μισθοί και οι συντάξεις παραμένουν καθηλωμένες και γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στις αυξήσεις σε φάρμακα ευρείας κατανάλωσης και στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων. «Οι προκλητικές αυτές ανατιμήσεις - τονίζεται - θίγουν βάναυσα τα λαϊκά εισοδήματα και χειροτερεύουν την κατάσταση της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων» και υπογραμμίζεται ότι οι εργαζόμενοι θ' αντισταθούν αγωνιστικά στην αντιλαϊκή επίθεση, διαθέτοντας όλες τις δυνάμεις τους για την αναχαίτιση της ακρίβειας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ