ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ για την 8η του Μάρτη

H ΚΕ του ΚΚΕ χαιρετίζει όλες τις γυναίκες, τις εργαζόμενες, τις συνταξιούχες, τις άνεργες, τις νέες κοπέλες, τις αγρότισσες, τις μετανάστριες, όλες τις γυναίκες που ζουν την εκμετάλλευση του καπιταλιστικού συστήματος και την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού.

Φέτος η 8η του Μάρτη σκιάζεται από τις προετοιμασίες του ιμπεριαλιστικού πολέμου κατά του Ιράκ. Ενός πολέμου που συνδέεται με τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση του καπιταλισμού και στοχεύει στην ανάκαμψή του, αλλά και στον απόλυτο έλεγχο των ενεργειακών πηγών και του γεωπολιτικού χώρου της Μ. Ανατολής, όπου οι ΗΠΑ θέλουν να αποκτήσουν την κυριαρχία, και της Ευρασίας. Ο ιμπεριαλισμός και ο πόλεμος είναι έννοιες ταυτόσημες.

Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι είναι η έκφραση με πολεμικά μέσα της ίδιας εσωτερικής πολιτικής, που εφαρμόζεται με μέσα «ειρηνικά» και είναι εμφανής παντού: Στα μέτρα που παίρνονται στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, στην κοινωνική πολιτική, στο εισόδημα της εργατικής τάξης, στο χτύπημα δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών με πρόσχημα την τρομοκρατία. Στοχεύει στην αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Η εργαζόμενη γυναίκα πλήττεται σοβαρά απ' αυτή την πολιτική. Στο όνομα της εξίσωσης των δύο φύλων και των ίσων ευκαιριών, που προπαγανδίζουν η ΕΕ και η κυβέρνηση και συμφωνούν τα κόμματα του ευρωενωσιακού προσανατολισμού, η γυναικεία εργατική δύναμη γίνεται πιο φτηνή, περισσότερο ευέλικτη, ευκολότερα εκμεταλλεύσιμη ή παροπλίζεται. Πλήττεται από τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, που γενικεύονται.

Τα μέτρα που συζητούνται στην ΕΕ και αυτά που εξαγγέλλονται για την αύξηση, δήθεν, του ποσοστού των γυναικών στην αγορά εργασίας, στην ουσία είναι μέτρα για την επέκταση της μερικής και ευκαιριακής απασχόλησης, μέτρα που αυξάνουν την ταξική εκμετάλλευση και ενδυναμώνουν την ανισοτιμία.

Δημιουργούν περισσότερα εμπόδια στην ύπαρξη και αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, στην άνοδο της συμμετοχής των γυναικών στην οργάνωση και στα όργανα του μαζικού κινήματος και στην κοινωνική και πολιτική δράση.

Στα πλαίσια αυτά έχει ιδιαίτερη σημασία να γίνει υπόθεση και των δύο φύλων η ανάπτυξη της ταξικής πάλης και ο συνειδητός αγώνας καταδίκης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, ώστε να δρομολογηθούν αλλαγές για το συμφέρον της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας.

Το μαχητικό γυναικείο κίνημα, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, γενικά το λαϊκό κίνημα, παλεύει και απαιτεί πλήρη και σταθερή δουλιά, με μείωση του εργάσιμου χρόνου σε 35ωρο-7ωρο-5ήμερο. Μείωση του συντάξιμου χρόνου στα 55 χρόνια για τους άνδρες και στα 50 χρόνια για τις γυναίκες για τα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα ή στα 30 χρόνια δουλιάς, ανεξάρτητα από όριο ηλικίας. Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, με ιδιαίτερη φροντίδα για την προστασία της γυναίκας, σε όλη τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας.

Ιδιαίτερο βάρος στην πρόληψη επαγγελματικών ασθενειών, με βάση τις ιδιαιτερότητες του οργανισμού της. Αντί γι' αυτό, η κυβέρνηση, συρρικνώνοντας παραπέρα τα δικαιώματα της εργαζόμενης μητέρας, αντιμετωπίζει τη μητρότητα ως ασθένεια, με την τροποποίηση του Ν. 176/97.

Προληπτική ιατρική, ιδιαίτερη παρακολούθηση της εγκύου και των παιδιών της και δημόσια κέντρα οικογενειακού προγραμματισμού. Διεύρυνση των ασφαλιστικών- υγειονομικών και κοινωνικών παροχών στις γυναίκες με ειδικές ανάγκες, σε χήρες, διαζευγμένες, ανασφάλιστες, άγαμες μητέρες, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση στις ίδιες.

Δημιουργία δημόσιων και δωρεάν κέντρων προσχολικής αγωγής για όλα τα βρέφη και τα παιδιά.

Η ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου δημόσιου δικτύου κοινωνικών εγκαταστάσεων για την οικογένεια, το παιδί, τα άτομα της τρίτης ηλικίας, τα άτομα με ειδικές ανάγκες θα συμβάλει στη βελτίωση της ζωής της γυναίκας, στην αύξηση του ελεύθερου χρόνου της.

Το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας πρέπει να μη δημιουργεί ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση, να παίρνει υπόψη την ανάγκη να διαπαιδαγωγούνται τα παιδιά και οι έφηβοι στις αρχές της ισοτιμίας των δύο φύλων, κατά των προκαταλήψεων και των αναχρονιστικών αντιλήψεων.

Μπροστά στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών κατά του Ιράκ, το ΚΚΕ καλεί τις γυναίκες, απ' όποιο μετερίζι κι αν βρίσκονται, να δώσουν βροντερό «παρών» στις κινητοποιήσεις, για να βγει η Ελλάδα από τον πόλεμο, για το δικαίωμα στην ειρήνη. Ενα βροντερό «παρών» στον αγώνα ενάντια στον κοινωνικό πόλεμο του ιμπεριαλισμού. Ενα βροντερό «παρών» στον καθημερινό αγώνα ενάντια στην παραπληροφόρηση και στη χειραγώγηση της συνείδησης απ' όλα τα μέσα που έχει στα χέρια της η κυρίαρχη τάξη.

Καλεί τις γυναίκες να εγκαταλείψουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να καταδικάσουν τα κεντροαριστερά σενάρια, να συσπειρωθούν στις ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις της εργατικής τάξης, στις οργανώσεις της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς, στο αντιπολεμικό κίνημα, στο μαχητικό γυναικείο κίνημα, σε όλα τα μαζικά κινήματα της χώρας μας και μαζί με τις κομμουνίστριες και τους κομμουνιστές να συμβάλουν στην οικοδόμηση του Λαϊκού Μετώπου, που θα έχει κατάληξη τη λαϊκή εξουσία.

ΑΘΗΝΑ 8/3/2003

Η ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ