ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Σενάρια αυξήσεων και στα ασφάλιστρα περιουσίας

Μετά τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα ΙΧ, οι εταιρίες ετοιμάζονται να επιβάλουν και αυξήσεις στα ασφάλιστρα στις περιουσίες για ζημιές από σεισμούς, πυρκαγιές, πλημμύρες κλπ.

Μετά τις τσουχτερές αυξήσεις στα ασφάλιστρα των ΙΧ, οι ασφαλιστικές εταιρίες είναι έτοιμες να θέσουν σε εφαρμογή και κάποιο από τα σενάρια για μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια ασφάλισης ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων από μια σειρά κινδύνους (σεισμός, πυρκαγιά κλπ.) ή τη μείωση των παροχών στους ασφαλισμένους αυτής της κατηγορίας. Στόχος τους με τα σενάρια αυτά, που ήδη έχουν έτοιμα, είναι να αυξήσουν τα κέρδη τους που εμφανίζονται.. «μη ικανοποιητικά» το 2002. Αυτό προκύπτει από τα όσα οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του κλάδου ασφάλισης περιουσίας ανέφεραν, κατά τη διάρκεια σχετικής ημερίδας που διοργάνωσε η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, οι οποίοι εμφανίστηκαν «θορυβημένοι» από τις απαιτήσεις μπροστά στις οποίες βρέθηκαν τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο οι εταιρίες από τα τρομοκρατικά χτυπήματα και τα περί αυτά σενάρια, όσο και από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ετσι, ενώ ήδη οι ασφαλισμένοι γιωταχήδες πληρώνουν αυξημένα ασφάλιστρα για τα αυτοκίνητά τους από τις αρχές τους έτους (σε ορισμένες περιπτώσεις το ποσοστό αύξησης ξεπέρασε το 30%), οι ασφαλιστικές εταιρίες, επιδιώκοντας την ενίσχυση της κερδοφορίας τους, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε αυξήσεις των ασφαλίστρων για ασφάλισης περιουσίας και ταυτόχρονα να πετσοκόψουν τις παροχές που περιλαμβάνουν τα σχετικά ασφαλιστικά πακέτα. Δηλαδή, «μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια».

Αξίζει να σημειωθεί ότι κύκλοι της ασφαλιστικής αγοράς υποστηρίζουν πως δεν είναι τυχαίος ο χρόνος που έγιναν οι ανακοινώσεις αυτές, μία μέρα μετά τη γενική συνέλευση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, στη διάρκεια της οποίας η κυβέρνηση διά του υπουργού Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη έκανε λόγο για ανάγκη συγκράτησης των ασφαλίστρων στο πλαίσιο βέβαια συγκράτησης του πληθωρισμού. Βέβαια, την απάντηση πήρε στον ίδιο χώρο ο υπουργός από τον απερχόμενο πρόεδρο της Ενωσης Δ. Κοντομηνά, ο οποίος διαμήνυσε στην κυβέρνηση ότι για τις εταιρίες οι αυξήσεις είναι «υποχρεωτικές» και ότι «δεν ιδρώνει το αυτί» τους από τέτοιες υποδείξεις.

Συμπαράσταση της ΕΟΑΣ Λάρισας

Το ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας εκφράζει τη συμπαράστασή του στην απεργιακή κινητοποίηση των συμβασιούχων γεωπόνων του ΕΛΓΑ και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που διανύει πλέον την πέμπτη βδομάδα. Προχτές οι απεργοί προχώρησαν σε καταλήψεις των γραφείων του ΕΛΓΑ πανελλαδικά και το ίδιο πρόκειται να πράξουν και την Τρίτη 11/3.

Σε ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΕΟΑΣΝΛ καταγγέλλει το υπουργείο Γεωργίας και την κυβέρνηση, που με την αντιαγροτική πολιτική και στο θέμα του ΕΛΓΑ οδηγεί με το νέο θεσμικό πλαίσιο «ΗΣΙΟΔΟΣ» στη σταδιακή ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής, στην παραπέρα διάλυση του ΕΛΓΑ και στην υποβάθμιση της επιστημονικής επάρκειας του προσωπικού του. Το ΔΣ της ΕΟΑΣΝΛ καταγγέλλει την προσπάθεια αποπροσανατολισμού των αγροτών από την πλευρά της διοίκησης του ΕΛΓΑ και του υπουργείου Γεωργίας, που προσπαθούν να εμφανίσουν, χρησιμοποιώντας τις θεωρίες του «κοινωνικού αυτοματισμού», τους απεργούς συμβασιούχους γεωπόνους ως δήθεν υπεύθυνους για τη μη πληρωμή των αποζημιώσεων στους παγετόπληκτους γεωργοκτηνοτρόφους. Επίσης, απαιτεί την άμεση πρόσληψη μόνιμου γεωτεχνικού προσωπικού (τουλάχιστον 100 γεωτεχνικούς) για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Η ΕΟΑΣΝΛ καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες, τους ανέργους και συμβασιούχους γεωπόνους, το σύνολο των γεωτεχνικών, ανεξαρτήτως βαθμίδας, σε συμπαράταξη ενάντια στην ίδια νεοφιλελεύθερη αντιαγροτική αντεργατική πολιτική, που ξεκληρίζει των φτωχομεσαίους αγρότες, διαλύει τον ΕΛΓΑ, καταδικάζει τους γεωτεχνικούς στο σύνολό τους στην ανεργία, την υποαπασχόληση, την ελαστικοποίηση των εργασιακών δικαιωμάτων τους.

ΚΚΕ
Στη Βουλή τα προβλήματα των συμβασιούχων γεωπόνων

Στη Βουλή έφερε το ΚΚΕ το θέμα των κινητοποιήσεων της Πανελλήνιας Ενωσης Ανέργων και Συμβασιούχων Γεωπόνων, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Γεωργίας οι βουλευτές του Κόμματος Σπ. Στριφτάρης, Αγγ. Τζέκης και Στ. Σκοπελίτης.

Το κείμενο της Ερώτησης αναφέρει ότι «η Πανελλήνια Ενωση Ανέργων και Συμβασιούχων Γεωπόνων (ΠΕΑΣΓΕ) έχει αποφασίσει πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις, με αιτήματα που έχουν να κάνουν με την ανεργία τους. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις της ανέδειξαν το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας που μαστίζει τον κλάδο από τη μια και από την άλλη τα τεράστια κενά, ακόμη και σε οργανικές θέσεις, που υπάρχουν στις Ελληνικές Γεωργικές Ασφαλίσεις, στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις (ΝΑ) και στο υπουργείο Γεωργίας. Παράλληλα οι συμβασιούχοι ή μη γεωπόνοι αποτελούν το βασικό προσωπικό που οι ΕΛΓΑ χρησιμοποιούν σαν εκτιμητές στις ζημιές, που προκαλούνται από διάφορες αιτίες στη φυτική και ζωική παραγωγή».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν ότι «οι ζημιές που προκάλεσαν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες είναι μεγάλες και οι εκτιμήσεις θ' αργήσουν να γίνουν, αν γίνουν ποτέ, και οι παραγωγοί κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς αποζημιώσεις». Επιπλέον «πολλοί από αυτούς τους γεωπόνους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των ΕΛΓΑ» και ταυτόχρονα «οι ελλείψεις σε μόνιμο γεωπονικό προσωπικό στο υπουργείο, στις ΝΑ και στις ΕΛΓΑ είναι μεγάλες».

Με δεδομένα τα παραπάνω οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό:

  • Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν στις ΕΛΓΑ, ΝΑ και υπουργείο.
  • Εάν υπάρχει θέληση της κυβέρνησης να αυξήσει τις οργανικές θέσεις που σήμερα υπάρχουν στις ΕΛΓΑ, ΝΑ και υπουργείο για να βοηθηθεί η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας.
  • Ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να ικανοποιήσει τα αιτήματα των απεργών.
Στα ύψη ο τζόγος με τα ομόλογα

Σε πολύ υψηλά επίπεδα κινήθηκε και το Φλεβάρη ο τζίρος στη δευτερογενή αγορά του κρατικού χρέους. Είναι φανερό ότι σε περιόδους «αβεβαιότητας» καταγράφεται στροφή κεφαλαίων από τις μετοχές στα κρατικά ομόλογα, που θεωρούνται «ασφαλέστερα».

Με ανακοίνωσή της, η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) επισημαίνει ότι «τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν κατά τη διάρκεια του μήνα (Φλεβάρη) και η αυξανόμενη τιμή του πετρελαίου αποτέλεσαν ένδειξη ότι η οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα και το 2003, ενισχύοντας τις προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια, τα οποία πράγματι μείωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά 0,25% στις 6 Μαρτίου».

Με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ, η αξία των κρατικών ομολόγων που άλλαξε χέρια έφτασε σε 47 δισ. ευρώ, ενώ το επίπεδο τιμών στους δεκαετείς τίτλους κατέγραψε περαιτέρω ενίσχυση σε ποσοστό 0,80%. Γεγονός είναι ότι οι τραπεζίτες και οι μεγαλορεντιέρηδες βρίσκουν τους τρόπους να θησαυρίζουν, είτε σε περιόδους αύξησης του ΑΕΠ, είτε σε περιόδους κρίσης.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΟΧΙ στην επέκταση των «CAREFOUR»

Να αρνηθεί να χορηγήσει άδεια στην εταιρία «CAREFOUR» για την κατασκευή υποκαταστήματος στην περιοχή των Ιωαννίνων, ζητάει από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων η Ομοσπονδία των ΕΒΕ. Τα παραπάνω τονίζει σε δελτίο Τύπου η Ομοσπονδία των ΕΒΕ Ιωαννίνων, σημειώνοντας ότι η έκδοση άδειας λειτουργίας υποκαταστήματος «CAREFOUR» από την πλευρά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης θα έχει ως αποτέλεσμα το κλείσιμο δεκάδων μικροεμπόρων και μικρομάγαζων.

Η Ομοσπονδία, εκφράζοντας τις 12 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ζητά από τη ΝΑ Ιωαννίνων να αντιμετωπίσει το ζήτημα με τη σημασία που του αρμόζει. Επίσης, υπογραμμίζει ότι σε συνεδρίασή της, ακόμα και η Νομαρχιακή Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή απέρριψε την ίδρυση υπεραγοράς λιανικού εμπορίου τροφίμων, αφού έλαβε υπόψη της τα όσα αναγράφονται στο άρθρο 10 του Ν.2323/95.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ