ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αρχή κατοχής και στη Λωρίδα της Γάζας

Ο τετράχρονος Παλαιστίνιος κοιτά απελπισμένος τα ερείπια του σπιτιού του

Associated Press

Ο τετράχρονος Παλαιστίνιος κοιτά απελπισμένος τα ερείπια του σπιτιού του
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Σε κατάληψη μέρους των εδαφών της βόρειας Λωρίδας της Γάζας προχώρησε, χτες, ο ισραηλινός στρατός, στην πρώτη τέτοια κίνηση που γίνεται από τότε που ολοκληρώθηκε η ισραηλινή αποχώρηση από την περιοχή μετά τη συμφωνία του Οσλο. Οι ισραηλινές επιχειρήσεις συνεχίστηκαν και στη Δυτική Οχθη. Αργά το βράδυ, έγινε γνωστό ότι δύο Παλαιστίνιοι ένοπλοι εισέβαλαν στον εποικισμό Κίρυατ Αρμπα κοντά στη Χεβρώνα, όπου σκότωσαν 3 εποίκους και τραυμάτισαν 6 πριν πέσουν νεκροί από τα πυρά των ισραηλινών στρατιωτών. Ακολούθησε και δεύτερη εισβολή σε γειτονικό εποικισμό, που είχε αποτέλεσμα το θάνατο μόνο των δύο Παλαιστινίων ενόπλων.

Λίγο πριν τα ξημερώματα, χτες, 100 ισραηλινά τανκς εισέβαλαν στην περιοχή ανάμεσα στις πόλεις Μπέιτ Λαχίγια και Μπέιτ Χανούν, στη βόρεια Γάζα, και αφού πραγματοποίησαν εξονυχιστικούς ελέγχους σε όλα τα κτίρια, έθεσαν την περιοχή, των περίπου 10 χιλιομέτρων, υπό τον έλεγχό τους. Η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται στις παρυφές του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπάλιγιε.

Οπως ανακοίνωσε ο συνταγματάρχης Γιοέλ Στικ, επικεφαλής των ισραηλινών δυνάμεων στη βόρεια Γάζα, το κατειλημμένο έδαφος κηρύσσεται «ζώνη ασφαλείας, με στόχο να αποτραπούν οι επιθέσεις με ρουκέτες τύπου "Κασάμ" εναντίον του ισραηλινού εδάφους». Μετά την αιματηρή ισραηλινή εισβολή στο Τζαμπάλιγιε, την Πέμπτη, εκτοξεύτηκαν 3 ρουκέτες τύπου «Κασάμ» κατά της ισραηλινής πόλης Σντερότ, χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα ή ζημιές.

Προσπαθώντας να αποφύγουν τις σφαίρες

Associated Press

Προσπαθώντας να αποφύγουν τις σφαίρες
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Ισραηλινός συνταγματάρχης κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των ισραηλινών δυνάμεων και δήλωσε κυνικά ότι «προς το παρόν πρόκειται για επανακατοχή των εδαφών». Στην περιοχή κατοικούν περίπου 6.000 Παλαιστίνιοι, οι οποίοι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, θα έχουν το δικαίωμα να μετακινούνται ελεύθερα.

Κατά τη διάρκεια της εισβολής και εγκατάστασης των ισραηλινών δυνάμεων, ομάδα νεαρών Παλαιστινίων από το γειτονικό Τζαμπάλιγιε άρχισε να τους πετά πέτρες. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον τους, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας 16χρονος και να τραυματιστούν άλλοι 14 Παλαιστίνιοι. Λίγο νωρίτερα, νοτίως της πόλης της Γάζας, κοντά στον εποικισμό Νετζαρίμ, 3 Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί από ισραηλινά πυρά, όταν προσπάθησαν, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, να ανοίξουν πυρ εναντίον ενός κομβόι αυτοκινήτων του εποικισμού.

Ταυτόχρονα, στη Δυτική Οχθη, συνελήφθη ο Αμπντάλαχ Τζαμάλα Μπαργκούτι, που, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, είναι ένας από τους βασικούς κατασκευαστές βομβών της «Χαμάς». Η σύλληψη έγινε στη Ραμάλα. Βορειότερα, στην Τζενίν, συνελήφθη και άλλος ένας 25χρονος Παλαιστίνιος, που θεωρείται υψηλόβαθμο στέλεχος της «Τζιχάντ».

Ο Αμπάς πρωθυπουργός

Τον συνιδρυτή της «Φατάχ» και γενικό γραμματέα της εκτελεστικής επιτροπής της ΟΑΠ, Μαχμούντ Αμπάς, πρότεινε για τη θέση του πρωθυπουργού, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, κατά τη διάρκεια κλειστής συνεδρίασης της επιτροπής, αργά το βράδυ της Πέμπτης. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, μέσα στο Σαββατοκύριακο θα συνεδριάσει το εκτελεστικό συμβούλιο της ΟΑΠ, προκειμένου να αποφασίσει σχετικά με την πρόταση του Αραφάτ, που αν εγκριθεί, θα ανακοινωθεί επισήμως τη Δευτέρα.

Ο ίδιος ο Αμπάς δεν έκανε δηλώσεις, αν και προσφάτως είχε καταστήσει σαφές ότι θα αρνηθεί την πρόταση «αν η θέση του πρωθυπουργού δεν έχει πραγματικές εξουσίες και είναι μόνο συμβολική». Είναι γνωστό ότι, τις τελευταίες ημέρες, πολλά στελέχη της «Φατάχ», αλλά και πολλοί ξένοι διπλωμάτες άσκησαν εξαιρετικά μεγάλες πιέσεις στον Γιάσερ Αραφάτ να επιλέξει τον Μαχμούντ Αμπάς για τη θέση του πρωθυπουργού και όχι έναν Παλαιστίνιο επιχειρηματία, άγνωστο στην πολιτική σκηνή.

Ο Αμπάς θεωρείται από πολλούς έμπειρος και μετριοπαθής και πιθανός διάδοχος του Αραφάτ. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες είχε χαρακτηρίσει «μέγα λάθος» τη στρατιωτικοποίηση της Ιντιφάντα, ενώ φέρεται να έχει διατηρήσει «ανοιχτούς» ορισμένους διαύλους επικοινωνίας με μερίδα της παλαιστινιακής ηγεσίας.

ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Υπέρμαχος διαμελισμού ο πρόεδρος της Ενωσης...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Εναν υπέρμαχο του κινήματος ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου εξέλεξε χτες η πλειοψηφία των μελών της «ενωσιακής» Βουλής Σερβία - Μαυροβούνιο...

Ο 47χρονος Σβέτοζαρ Μάροβιτς εκλέχτηκε στη διάρκεια χτεσινής ψηφοφορίας στη Βουλή της «ένωσης» με 65 ψήφους υπέρ, 47 κατά. Δεκατέσσερις σε σύνολο 126 βουλευτών απουσίαζαν.

Ο Μάροβιτς κατάγεται από την πόλη Κότορ του Μαυροβουνίου, είναι νομικός εμπειρογνώμονας με πολυετή παρουσία στην πολιτική σκηνή της Ποντγκόριτσα ως στέλεχος του «Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών» και στενός συνεργάτης του νυν πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς...

«Ομοσπονδία» θέλει ο Τζίντζιτς...

«Λύση» αλά «σχέδιο Ανάν» για το Κυπριακό επιθυμεί για το Κοσσυφοπέδιο ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς. Υποστηρίζοντας πως «είναι μύθος τα περί ενός εφικτού πολυεθνοτικού Κοσσυφοπεδίου», ο Σέρβος πρωθυπουργός κάλεσε ΟΗΕ, ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις που έχουν μετατρέψει την (τυπικώς) σερβική επαρχία σε ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο, να μην αναβάλλουν άλλο τον καθορισμό του τελικού στάτους κβο της περιοχής.

«Θα ήθελα να δω το Κοσσυφοπέδιο σαν μία ομοσπονδία δύο μερών και με βάση το κυπριακό μοντέλο μία πολιτισμένη μορφή μετακίνησης πληθυσμών», είπε ο Τζίντζιτς, προσθέτοντας πως ένα τέτοιο Κοσσυφοπέδιο θα έπρεπε να έχει «ασύμμετρους δεσμούς με την υπόλοιπη Σερβία». «Εάν κάτι τέτοιο δεν έχει αποτέλεσμα μέσα σε δύο - τρία χρόνια, τότε ίσως να μπορούσε να συμφωνηθεί ειρηνικά ένα είδος εσωτερικής διχοτόμησης» κατέληξε ο Τζίντζιτς...

Επίδοξοι βομβιστές τα θύματα!

Δύο νεαροί Αλβανοί σκοτώθηκαν χτες το πρωί σε περιοχή της Νότιας Σερβίας που βρίσκεται στα όρια με το Κοσσυφοπέδιο. Οι δύο άνδρες έχασαν τη ζωή τους όταν εξερράγη ο εκρηκτικός μηχανισμός που προσπαθούσαν να τοποθετήσουν σε κεντρική οδική αρτηρία, που χρησιμοποιείται συχνά από τις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας...

ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ - ΔΑΝΙΑ
Μεγάλες αντιδράσεις για την αμερικανική «αντιπυραυλική ασπίδα»

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.--

Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Γροιλανδία η αναφορά της δανικής κυβέρνησης που δίνει το «πράσινο φως» στους Αμερικανούς να αναβαθμίσουν τις εγκαταστάσεις που διαθέτουν στη βάση Θούλε, στη Βόρεια Γροιλανδία, στα πλαίσια του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας (NMD), που σχεδιάζει η κυβέρνηση Μπους.

Η αναφορά αυτή της δανικής κυβέρνησης (που αναμένεται να εγκριθεί και από τη δανική Βουλή τον Απρίλη με την ανοχή και της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης) έχει εξαγριώσει τους Γροιλανδούς, αφού γίνεται σαφές ότι η χώρα τους πλέον γίνεται στόχος. Γροιλανδοί πολιτικοί καταδίκασαν τις αποικιοκρατικές πολιτικές της δανικής κυβέρνησης και πλέον καλούν το λαό να αντιδράσει διαδηλώνοντας μαζικά σε όλες τις πόλεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Γροιλανδία είναι ημιαυτόνομη περιοχή της Δανίας χωρίς δικαιοδοσία σε θέματα αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής, τα οποία και αποφασίζονται από την κυβέρνηση της Δανίας. Παράλληλα, σημειώνεται ότι στις τοπικές εκλογές του περασμένου Δεκέμβρη οι πολιτικές δυνάμεις που επιθυμούν μεγαλύτερη ανεξαρτησία από τη Δανία σημείωσαν σημαντική άνοδο, ιδιαίτερα το κόμμα των ιθαγενών Εσκιμώων Ινουίτ.

ΜΑΛΤΑ
Δημοψήφισμα για την ΕΕ

ΒΑΛΕΤΑ.--

Διεξάγεται σήμερα στη μικρή αυτή χώρα της Μεσογείου το δημοψήφισμα που θα κρίνει αν τελικά η Μάλτα θα γίνει μέλος της ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι το δημοψήφισμα είναι το πρώτο από μια σειρά ανάλογων δημοψηφισμάτων που θα διεξαχθούν τους επόμενους μήνες σε όλες τις υπό ένταξη χώρες.

Προς το παρόν οι Μαλτέζοι εμφανίζονται διχασμένοι και το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να κριθεί για λίγους ψήφους. Βέβαια η ένταξη ή όχι της μικρής αυτής χώρας δε θα κάνει τη διαφορά, αλλά όπως σημειώνουν και τα διεθνή πρακτορεία ένα «όχι» πιθανώς να ευνοήσει ένα ανάλογο κλίμα και στις υπόλοιπες χώρες.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Αγκάθι η αναδιανομή της γης

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.--

Οι ηγέτες του Κινήματος Χωρίς Γη (MST) ανακοίνωσαν χτες ότι τερμάτισαν την «εκεχειρία» που είχαν κηρύξει μονομερώς την 1η Γενάρη όταν ανέλαβε η νέα κυβέρνηση και άρχισαν ξανά καταλήψεις ερειπωμένων και άγονων εκτάσεων γης αλλά και κρατικών, σε πέντε πολιτείες της Βραζιλίας, εξαιτίας, όπως τόνισε ο ηγέτης του MST Ζοάο Πάουλου Ροντρίγκουες σύμφωνα με το βρετανικό BBC, της «αποτυχίας μέχρι στιγμής, της κυβέρνησης του Λουίς Ιγνάσιου Λούλα ντα Σίλβα να αναλάβει δράση προωθώντας τα μέτρα αναδιανομής της γης, όπως είχε αναγγείλει προεκλογικά». Ο ηγέτης του MST τόνισε επίσης ότι πρόκειται μόνο για «προειδοποιητική δράση των ακτημόνων που επιθυμεί να στείλει ένα μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η περίοδος χάριτος φτάνει στο τέρμα της και ουσιαστικά η καμπάνια καταλήψεων θα αρχίσει τον άλλο μήνα».

Ως απάντηση, ο υπουργός Γεωργίας Μιγκέλ Ροσέτο, ασκώντας κριτική προς τη ριζοσπαστικότητα των ακτημόνων δήλωσε ότι η κυβέρνηση Λούλα επεξεργάζεται μία ειρηνική διαδικασία για την αναδιανομή της γης και κάλεσε τους ακτήμονες να αποσυρθούν και να τερματίσουν οριστικά την πρακτική τους, δηλαδή την κατάληψη εκτάσεων γης.

Υπενθυμίζεται ότι η διανομή της γης στη Βραζιλία, θεωρείται η πιο άνιση παγκοσμίως, με το 20% του πληθυσμού να κατέχουν το 90% του συνόλου της καλλιεργήσιμης γης της απέραντης λατινοαμερικανικής χώρας εν αντιθέσει με το 40% φτωχότερο τμήμα που κατέχει μόλις το 1%!



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ