ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΕΕΔΥΕ
Ημερίδα για τον πόλεμο

Την Τετάρτη, 12 Μάρτη, στις 5.30 το απόγευμα

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, με την ευκαιρία της Συνόδου των Υπουργών Αμυνας της ΕΕ στην Αθήνα, στις 14-15 Μάρτη 2003, διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση την Τετάρτη 12 Μάρτη και ώρα 5.30 μ.μ., με θέμα: «Ο επερχόμενος πόλεμος και ο ρόλος ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και ΟΗΕ», που θα «φιλοξενηθεί» στο αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος» του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τις εργασίες της εκδήλωσης θα ανοίξει ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και επίτιμος πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης Ευάγγελος Μαχαίρας. Οι τρεις κεντρικοί εισηγητές στην ημερίδα θα είναι: Ο Θεμιστοκλής Στοφορόπουλος, πρέσβης επί τιμή, ο Αντώνης Αντανασιώτης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και ο Αντώνης Κακαράς, αρχιπλοίαρχος ε.α., μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ).


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ραντεβού στη λαϊκή Αντισύνοδο

Μεγάλη αναμένεται η συμμετοχή στις 15 και 16 του Μάρτη

Τη μαζική συμμετοχή του στη μεγάλη λαϊκή Αντισύνοδο, που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη στις 15 και 16 Μάρτη, ενάντια στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, σχεδιάζει ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Μακεδονίας και της Θράκης σε συνεργασία με το φιλειρηνικό κίνημα της περιοχής. Δίνει ραντεβού, το Σάββατο 15 Μάρτη στη 1 το μεσημέρι στην κεντρική πύλη του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Στο μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο.

Τη λαϊκή Αντισύνοδο οργανώνει η Κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» μαζί με την ΕΔΥΕΘ, το ΠΑΜΕ και το Βαλκανικό ΑντιΝΑΤΟικό Κέντρο. Αναμένεται, να αποτελέσει σημαντικό σταθμό στο συντονισμό του αντιπολεμικού και αντιΝΑΤΟικού κινήματος της Ευρώπης. Θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι κομμάτων, κινημάτων και κινήσεων από πολλές χώρες.

Σε μαζική συμμετοχή στο παλλαϊκό αντιπολεμικό - ΑντιΝΑΤΟικό συλλαλητήριο, καλούν καθημερινά φορείς της πόλης. Η Αντιπολεμική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, με ανακοίνωσή της, καλεί τους πολίτες «στην 4η επέτειο του βάρβαρου πολέμου κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας, σε μια μεγάλη εκδήλωση τιμής και μνήμης των θυμάτων, αλλά και αντίστασης στη νέα βαρβαρότητα και κτηνωδία». Καλεί όλους αυτούς «που έχουν μόνο να χάσουν από έναν πόλεμο στο Ιράκ, να ξεσηκωθούν, να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο το Σάββατο 15 του μήνα στη 1 το μεσημέρι στην κεντρική πύλη του Λιμανιού. Και να απαιτήσουν απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο». Τη συμμετοχή του στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις ανακοίνωσε και ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών - Επιπλοποιών Νομού Θεσσαλονίκης. Απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο ζητά και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης και δηλώνει ότι οι συνταξιούχοι θα συμμετάσχουν μαζικά στη διαδήλωση στο Λιμάνι.

Η Αντισύνοδος

Οι εργασίες της Αντισυνόδου θα ξεκινήσουν το πρωί του Σαββάτου και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 16 του μήνα. Ως θέμα της έχει: «ΟΧΙ στο μιλιταρισμό, ΟΧΙ στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, Για μια Ευρώπη της ειρήνης δίχως ΝΑΤΟ, Ευρωστρατό, αμερικάνικες βάσεις και πυρηνικά». Θα γίνει στο Πανεπιστήμιο «Μακεδονία». Θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του ΚΚΕ, του ΔΗΚΚΙ, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης, του ΠΑΜΕ και της ΕΔΥΕΘ.

Από τις χώρες της Ευρώπης και των Βαλκανίων, μέχρι τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή: Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας, «Καμπάνια ενάντια στο απεμπλουτισμένο ουράνιο» (Αγγλία), Κόμμα των Ιταλών κομμουνιστών, Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας, Εργατικό Κόμμα Βελγίου, Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας, Ειρηνιστές του Σιμπίου (Ρουμανία), Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας, Εργατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας, Βουλγάρικο Κομμουνιστικό Κόμμα «Γκεόργκι Ντιμιτρόφ», Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, Κόμμα Εργασίας Τουρκίας, Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, Κομμουνιστικό - Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, Ενωση Απογόνων των Θυμάτων του Αντιφασιστικού Αγώνα (Βουλγαρία), ΕΚΟΓΛΑΣΝΟΣΤ (Βουλγαρία), Βουλγάρικη Αντιφασιστική Ενωση, Σύλλογος Αξιωματικών και Υπαξιωματικών εν αποστρατεία (Βουλγαρία), Ενωση Ελεύθερων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (Βουλγαρία).

Τις εκδηλώσεις χαιρετίζουν το Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία, το Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας, η Επιτροπή Ειρήνης Σουηδίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας, και ο Δανός Ευρωβουλευτής Ole Krarup του «λαϊκού κινήματος ενάντια στην ΕΕ».

Στη διάρκεια των εργασιών, μεταξύ άλλων, παρεμβάσεις θα κάνουν από τη χώρα μας, οι:

- Θερμός Ηλίας, καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας με θέμα: «Γεωπολιτικές ανακατατάξεις».

- Λαμπριανίδης Λόης, οικονομικός γεωγράφος καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, πανεπιστήμιο Μακεδονίας με θέμα: «Μετανάστες στην Ελλάδα και η ανάπτυξη του βαλκανικού χώρου».

- Κουσκουβέλης Ηλίας, καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με θέμα τον «Ευρωστρατό».

- Παπαδημητρίου Ζήσης, καθηγητής στο Τμήμα Νομικής του ΑΠΘ, με θέμα: «Νοτιοανατολική Ευρώπη: Το μήλον της Εριδος».

- Κακαράς Αντώνης, Αρχιπλοίαρχος ε.α., μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ), διδάσκων στο πανεπιστήμιο Αιγαίου με θέμα: «Αποστολές των Ενόπλων Δυνάμεων στο εσωτερικό των χωρών τους, με πρόσχημα τις ασύμμετρες απειλές».

- Παπαναστάσης Νίκος, Συνταγματάρχης ε.α., μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ), με θέμα: «ΝΑΤΟ και Ευρωστρατός. Νέο Δόγμα - Νέοι Ρόλοι».

- Καρατουλιώτης Νίκος, Αντιστράτηγος ε.α.

- Δάνης Παπαβασιλείου, δημοσιογράφος με θέμα: «Στρατιωτικοποίηση οικονομίας και κοινωνίας».


ΠΑΜΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ
«Η δύναμη των λαών είναι μεγαλύτερη»

Αγωνιστικό προσκλητήριο σημαίνει η Παμπειραϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη προς τον πειραιώτικο λαό. Τον καλεί να δώσει το μαζικό «παρών» του στην περικύκλωση του Πενταγώνου στις 14 του μήνα και στη συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 15 του μήνα, συνεχίζοντας έτσι τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις που έδωσε το προηγούμενο διάστημα με αποτέλεσμα να εμποδίσουν τον ελλιμενισμό των 6 φρεγατών των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και Ευρωπαίων φονιάδων στο λιμάνι. Τον καλεί να βρίσκεται σε συνεχή ετοιμότητα και επαγρύπνηση ώστε «να ξεσηκωθούμε και την πρώτη μέρα του πολέμου. Παίρνοντας πρωτοβουλίες όπως: Απεργία, κλείσιμο σχολείων, κλείσιμο καταστημάτων, διαδηλώσεις στους δρόμους με κύρια συγκέντρωση στην Αμερικάνικη Πρεσβεία».

«Συνεχίζουμε - τονίζει - γιατί παρά την παγκόσμια καταδίκη και κατακραυγή, οι Αμερικανοί συνεχίζουν τις προετοιμασίες πολέμου και μαζί τους η Μεγάλη Βρετανία. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν έκλεισε, αλλά, αντίθετα, άνοιξε πιο πλατιά το παράθυρο στον πόλεμο, με την ομόφωνη απόφαση να μεταφέρει τις ευθύνες στον ΟΗΕ και στο Ιράκ. Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει την εμπλοκή της σ' αυτόν τον άδικο πόλεμο, τόσο με τις παρεχόμενες διευκολύνσεις (Σούδα, Ακτιο κλπ.) όσο και με τη συμμετοχή ελληνικών πλοίων στον Κόλπο και Ελλήνων πιλότων στα αεροπλάνα τους».

«Είμαστε βέβαιοι - τονίζει - πως μπορούμε να τους σταματήσουμε. Γιατί η δύναμη των λαών είναι μεγαλύτερη από τη δύναμη των όπλων τους. Και αν αυτό γίνει συνείδηση στον καθένα από εμάς, τότε είναι βέβαιο πως θα τους σταματήσουμε» και συνεχίζει: «Για τον Μπους και την παρέα του, όπως και για τον Σαρόν, τα παιδιά του Ιράκ και της Παλαιστίνης, είναι "τρομοκράτες". Τα αγέννητα παιδιά αυτών που αντιστέκονται θα είναι οι μελλοντικοί "τρομοκράτες", γι' αυτό επιθυμούν να εξαφανίσουν τους λαούς που αντιστέκονται στη δική τους τρομοκρατία. Να γιατί εμείς πρέπει να βγούμε όλοι στους δρόμους, για να μην έχουμε αύριο την ίδια τύχη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ