ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Μάρτη 2003
Σελ. /40
Προκλήσεις αμερικανοΝΑΤΟικών που κατέκλυσαν τα Χανιά

Εντονες αντιδράσεις του λαού της πόλης, που με νέες κινητοποιήσεις απαίτησαν «Εξω οι Αμερικανοί»

Το αεροπλανοφόρο «Ρούσβελτ», ενώ δένει στο λιμάνι της Σούδας

Associated Press

Το αεροπλανοφόρο «Ρούσβελτ», ενώ δένει στο λιμάνι της Σούδας
ΧΑΝΙΑ - ΣΟΥΔΑ.--

Ενόχλησε, όπως φαίνεται, τα χιλιάδες αμερικανάκια, που ...άδειασε το αεροπλανοφόρο «Ρούσβελτ» στην πόλη των Χανίων, το τεράστιο πανό που ανάρτησαν διαδηλωτές την Κυριακή το πρωί στο ενετικό λιμάνι των Χανίων στο Φάρο, με το σύνθημα «Yankees go home» και οι κρατικές υπηρεσίες του Λιμενικού Ταμείου Χανίων, έσπευσαν και έστειλαν, βαθιά χαράματα, υπάλληλό τους να το κατεβάσει, με το πρόσχημα ότι αποτελεί βεβήλωση του αρχαιολογικού χώρου! Η άποψη αυτή προβλήθηκε και από το λιμεναρχείο Χανίων...

Μάλιστα, πριν καλά καλά ανοίξουν οι υπηρεσίες του Λιμενικού Ταμείου και ξεκινήσουν αυτές τις ενέργειες για το κατέβασμα του πανό, όλως τυχαίως... όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής, πρωί πρωί, έξω από τα γραφεία βρέθηκαν ένστολοι Αμερικανοί αξιωματικοί. Μετά το κατέβασμα, ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού παρέμεναν εκεί για να «περιφρουρήσουν» αυτήν την ενέργεια.

Οπως διαπιστώνεται, σχετικά, η αρχαιολογική υπηρεσία δεν είχε δώσει καμία τέτοια εντολή. Αλλά, φαίνεται, οι ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος Χανίων, έχοντας ρητές εντολές από τους προϊσταμένους τους και την ελληνική κυβέρνηση, ανέλαβαν αυτό το ρόλο, κόντρα στα αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του χανιώτικου λαού.

Ωστόσο, η απάντηση του χανιώτικου λαού, ήταν άμεση και δυναμική. Ομάδα νέων της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη μαζεύτηκαν αμέσως στο λιμάνι και με συνθήματα «φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» και «Δε σας θέλει ο λαός πάρτε τις βάσεις σας και μπρος», έδωσαν περήφανη απάντηση. Σε αντίθεση με την ελληνική κυβέρνηση που, για μια ακόμη φορά, απέδειξε πως όχι μόνο δεν είναι ενάντια στον πόλεμο, όπως θέλει να πιστεύουμε, αλλά έχει αναλάβει και ρόλο προστάτη των αμερικανοΝΑΤΟικών δολοφόνων των λαών.

Οι συγκεντρωμένοι προσπάθησαν να φτάσουν στο χώρο και να αναρτήσουν ξανά το πανό. Προσπάθεια που αρχικά ανακόπηκε από τις ειδικές δυνάμεις. Μετά, όμως, από την επίμονη προσπάθεια των νεολαίων πέρασαν στο χώρο, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Την ίδια ώρα, το λιμάνι γέμιζε από χιλιάδες αμερικανάκια που με πούλμαν κατέβαιναν από την αμερικάνικη βάση της Σούδας προκαλώντας το φιλειρηνικό λαό της πόλης.

Λίγο αργότερα, οι προκλήσεις των Αμερικανών συνεχίστηκαν. Παρέα Αμερικανών κατευθύνθηκε στο Φρούριο «Φιρκά», απέναντι από το ενετικό λιμάνι με τη δικαιολογία ότι ήθελαν να βγάλουν φωτογραφία. Εφτασαν μέχρι τον ιστό που ήταν υψωμένη η ελληνική σημαία και προσπάθησαν να την κατεβάσουν! Ομως, αντιμετώπισαν τις φωνές και τα έντονα συνθήματα των νέων που βρίσκονταν απέναντι από το Φρούριο, στο Φάρο.

Αμεση ήταν και η αντίδραση της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων, στις προκλήσεις αυτές. Ετσι, ξανά, χτες το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε μηχανοκίνητη πορεία στους δρόμους των Χανίων, μετά από συγκέντρωση στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, στις 6.30 το απόγευμα. Παλλαϊκό ήταν το αίτημα - απαίτηση που φωνάχτηκε: «Να σταματήσει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, να κλείσουν οι ΑμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις σε ολόκληρη τη χώρα, να γυρίσουν τα ελληνικά πλοία από τον Περσικό Κόλπο και τα ελληνικά στρατεύματα, που βρίσκονται έξω από τη χώρα μας, να ξεκουμπιστεί ο ιμπεριαλιστικός στρατός με τα σύνεργα πολέμου από το νησί».

Παρ' όλα αυτά, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο, «Ρούσβελτ», η ναυαρχίδα του 6ου στόλου, που κατέπλευσε την Κυριακή το απόγευμα στη βάση της Σούδας, παραμένει με τους 5.000 στρατιώτες. Είναι ένα από τα δύο αεροπλανοφόρα, που, όταν ξεσπάσει ο πόλεμος, θα ελέγχει και θα δέχεται τα σχέδια πτήσης των πολιτικών και στρατιωτικών αεροπλάνων, που θα πετούν στην περιοχή. Ομως, όπως όλα δείχνουν, ο αγώνας θα συνεχιστεί πιο δυναμικά...


ΚΡΗΤΗ - ΧΑΝΙΑ
Εξω οι Αμερικανοί από τη Σούδα και το νησί!
  • Μεγάλη και μαχητική κινητοποίηση στη Σούδα, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο
  • Λιμενικοί, με εντολή της κυβέρνησης και των Αμερικανών, κατεβάζουν αντιπολεμικά - αντιαμερικανικά πανό

Εξω από τη βάση της Σούδας
Εξω από τη βάση της Σούδας
ΧΑΝΙΑ (της ανταποκρίτριάς μας Λαμπρινής ΠΙΤΤΑΚΑ).--

«Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», βροντοφώναξαν πολλές εκατοντάδες Χανιώτες, που διαδήλωσαν την Κυριακή 2 Φλεβάρη, κατά του επικείμενου πολέμου στο Ιράκ, έξω από τη βάση της Σούδας, παρά την καταρρακτώδη βροχή που εκείνη τη στιγμή έπεφτε στα Χανιά.

Λίγο πριν ξεκινήσει η συγκέντρωση στις 11 το πρωί, στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, όπου είχαν καλέσει δεκάδες φορείς των Χανίων, διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το λιμάνι, όπου ανάρτησαν τεράστιο πανό μήκους πενήντα πέντε μέτρων και ύψους τεσσάρων μέτρων στο ενετικό λιμάνι των Χανίων, στο Φάρο, με το σύνθημα «Yankies go home».

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε η μηχανοκίνητη πορεία που είχε προαποφασιστεί προς το Ακρωτήρι. Εκατοντάδες αυτοκίνητα και μηχανάκια με σημαίες, αλλά και μεγάφωνα, κατευθύνθηκαν προς τη βάση, φωνάζοντας, οι συμμετέχοντες, συνθήματα ενάντια στις ΗΠΑ, την ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Η μεγάλη συμμετοχή νεολαίας των Χανίων, αλλά και φοιτητών από το Ρέθυμνο, που συμμετείχαν την προηγούμενη μέρα στην κινητοποίηση ενάντια στη Σύνοδο των Υπουργών Παιδείας στην Αθήνα, έδιναν τον τόνο. Η πορεία διακρινόταν για τον παλμό, τη ζωντάνια, αλλά και την αποφασιστικότητα των διαδηλωτών, όχι μόνο να κάνουν ξεκάθαρη την αντίθεση του λαού στον πόλεμο των Αμερικανών στο Ιράκ, αλλά και την απαίτηση να φύγουν οι βάσεις του θανάτου από τον τόπο τους, να κλείσει η βάση της Σούδας που έχει γίνει ορμητήριο των εγκληματιών του πολέμου.

Στην πορεία προς τη Σούδα
Στην πορεία προς τη Σούδα
Οταν έφτασαν στη βάση, οι διαδηλωτές με τα πανό και σημαίες στα χέρια πλησίασαν στην πύλη, όπου έκαψαν σημαίες των ΗΠΑ και της ΕΕ. Στη συνέχεια προσπάθησαν να πλησιάσουν ακόμα περισσότερο στην πύλη, εκεί ήρθαν αντιμέτωποι με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που δεν επέτρεψαν στην πορεία να πλησιάσει.

Τελικά, όμως, μια ομάδα διαδηλωτών πέρασε τον αστυνομικό κλοιό και κατάφερε να κρεμάσει στα κάγκελα της πύλης πανό, με το αίτημα - σύνθημα να κλείσει η βάση της Σούδας, μαζί με την ελληνική σημαία.

Στη συγκέντρωση, που έγινε έξω από τη βάση, στο Ακρωτήρι, μίλησαν ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης, Νάσος Γαλής και εκπρόσωποι άλλων αντιπολεμικών και φιλειρηνικών οργανώσεων, ενώ διαβάστηκε και το ψήφισμα της συγκέντρωσης, όπου οι διαδηλωτές καταγγέλλουν την προσπάθεια των ιμπεριαλιστών να κατοχυρώσουν τα οικονομικά γεωστρατηγικά και πολιτικά τους συμφέροντα δολοφονώντας για μια ακόμη φορά αμάχους και παιδιά.

Ακόμα καταγγέλλουν την ΕΕ, η οποία, όπως αναφέρουν, «με την απόφαση της τελευταίας συνόδου, με πρωτοβουλία μάλιστα της ελληνικής κυβέρνησης, δίνει άλλοθι και ουσιαστική υποστήριξη στη βάρβαρη επίθεση και ουσιαστικά αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι οι όποιες αντιθέσεις της είναι για τη μοιρασιά της λείας».

Στο ψήφισμα οι φορείς καταγγέλλουν στον ελληνικό λαό και την πλήρη συμμετοχή της χώρας μας, με την απόφαση της κυβέρνησης, παρά την έντονη αντίθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, με την παροχή όλων των διευκολύνσεων στις βάσεις τους, με την αποστολή καραβιών, με την προώθηση της προπαγάνδας τους και με τόσα άλλα μέσα.

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση του χανιώτικου λαού στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς
Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση του χανιώτικου λαού στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς
Κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις του, ο χανιώτικος λαός καλεί σε παγκρήτια κινητοποίηση στις 16 Μάρτη και περικύκλωση της βάσης της Σούδας, με συγκέντρωση στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στις 11 το πρωί.


ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
Να μη χρησιμοποιηθεί από τα ΝΑΤΟικά αεροπλάνα

Σε συμβολική περικύκλωση προχώρησαν την περασμένη Κυριακή οι φιλειρηνιστές της Μεσσηνίας

Σε συμβολική περικύκλωση του στρατιωτικού αεροδρομίου της Μεσσήνης προχώρησαν την Κυριακή το μεσημέρι φιλειρηνιστές της Μεσσηνίας, με απαίτηση να μην χρησιμοποιηθούν οι εγκαταστάσεις του από τα ΝΑΤΟικά αεροπλάνα σε περίπτωση που ξεσπάσει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος σε βάρος του λαού του Ιράκ.

Η αυτοκινητοπομπή με τους φιλειρηνιστές ξεκίνησε από την Καλαμάτα και μόλις έφτασε στη Μεσσήνη φρόντισε με τη συμβολική περικύκλωση στην οποία προχώρησε να στείλει μήνυμα καταδίκης του επερχόμενου πολέμου, αλλά και αντίστασης, καθώς το συγκεκριμένο αεροδρόμιο είχε χρησιμοποιηθεί από το ΝΑΤΟ πριν ένα χρόνο, στον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν, προκειμένου να καλύψει επιχειρησιακές ανάγκες των ιμπεριαλιστών.

Στην κεντρική πύλη κρεμάστηκε πανό με την υπογραφή της Επιτροπής Ειρήνης Μεσσηνίας που διοργάνωσε την κινητοποίηση μαζί με τη Νεανική Δράση για την Ειρήνη (ΝΔΕ) και το οποίο έγραφε: «Καμία εμπλοκή του αεροδρομίου της Μεσσήνης στον πόλεμο του Ιράκ». Ταυτόχρονα στον ουρανό της Μεσσηνίας υψώθηκαν δέκα μεγάλοι χαρταετοί της ΝΔΕ στους οποίους αναγράφονταν αντιπολεμικά συνθήματα όπως «καμία εμπλοκή, καμιά συμμετοχή», «USA» (με σχηματισμένη τη σβάστικα), «killers go home», ενώ ένα μεγάλο αυτοσχέδιο αερόστατο συμπλήρωσε την εναέρια διαμαρτυρία υπογραμμίζοντας: «Στοπ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ». Καθόλη τη διάρκεια της κινητοποίησης οι φίλοι της ειρήνης δε σταμάτησαν να φωνάζουν αντιιμπεριαλιστικά και αντιπολεμικά συνθήματα.

Στη συνέχεια, τριμελής αντιπροσωπεία των διαδηλωτών αποτελούμενη από τους Αντώνη Κατσά, μέλος της γραμματείας της Επιτροπής για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα και τις Λαϊκές Ελευθερίες, Γιώτα Τσιπιανίτη, μέλος της Επιτροπής Ειρήνης Μεσσηνίας και Σωτήρη Θεοδωρόπουλο, μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης στον Αγώνα των Ζαπατίστας, ζήτησαν και είδαν το διοικητή του στρατιωτικού αεροδρομίου, σμήναρχο Μακρή. Στη συνάντηση που είχαν μαζί του ο Αντ. Κατσάς εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ετοιμάζεται ο νέος αυτός πόλεμος, σημειώνοντας πως το μόνο που ενδιαφέρει τις εμπλεκόμενες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις είναι ο γεωστρατηγικός έλεγχος της περιοχής, καθώς και ο έλεγχος των πετρελαίων. Τόνισε πως ο λαός της χώρας είναι αντίθετος σε οποιαδήποτε πολεμική επιχείρηση και συμμετοχή της χώρας σε αυτή, μεταφέροντάς του το αίτημα του λαού της περιοχής να μη χρησιμοποιηθεί το συγκεκριμένο αεροδρόμιο από το ΝΑΤΟ, όπως έγινε πέρσι στον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν και τον κάλεσε να συνταχθεί με τα φιλειρηνικά του αισθήματα. Και αφού διαβιβάσει τη θέληση του λαού στους ανωτέρους του να απειθαρχήσει αν χρειαστεί σε εντολές που θα έρθουν σε ευθεία σύγκρουση με τη θέλησή του.

Ο διοικητής του αεροδρομίου απάντησε πως συντάσσεται με τα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού, αλλά επισήμανε πως «σαν στρατιωτικός εκτελώ εντολές, δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά». Οταν ρωτήθηκε από τη Γιώτα Τσιπιανίτη για το γεγονός ότι στο αεροδρόμιο εκτελούνται διάφορες εργασίες καθώς και η επέκτασή του με χρήματα του ΝΑΤΟ, δεν αρνήθηκε το γεγονός. Στη συνέχεια η Γ. Τσιπιανίτη επισήμανε πως αφού χρηματοδοτεί το ΝΑΤΟ τις εργασίες που γίνονται, μοιραία θα απαιτήσει να αλλάξει και η χρήση του αεροδρομίου (εκπαιδευτικό) σε βάση την οποία θα υποδείξει το ΝΑΤΟ, κάτι όμως το οποίο ο κ. Μακρής το αρνήθηκε.

Τέλος, με το «λύσιμο» της συμβολικής περικύκλωσης, τα μέλη και οι φίλοι της Επιτροπής Ειρήνης Μεσσηνίας αλλά και της ΝΔΕ κάλεσαν το λαό να είναι σε ετοιμότητα και να συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση τις αντιιμπεριαλιστικές και αντιπολεμικές του εκδηλώσεις για την αποτροπή του βρώμικου και άδικου πολέμου σε βάρος του λαού του Ιράκ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org