ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λαϊκή αντιπολεμική αντιΝΑΤΟική Σύνοδος

Διοργανώνεται στις 15 και 16 Μάρτη. Συλλαλητήριο στην κεντρική πύλη του λιμανιού στις 15 του μήνα

Motion Team

Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη του βρώμικου πολέμου εναντίον της Γιουγκοσλαβίας και μπροστά στη νέα επίθεση που ετοιμάζουν τα γεράκια του πολέμου εναντίον του ιρακινού λαού, στις 15 και 16 του Μάρτη θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη μεγάλη λαϊκή αντιπολεμική αντιΝΑΤΟική Σύνοδος.

Το Σάββατο 15 του Μάρτη στη 1 μ.μ. οργανώνεται μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό αντιπολεμικό συλλαλητήριο στην κεντρική πύλη του λιμανιού.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα ξεκινήσει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας η λαϊκή αντισύνοδος με θέμα: «ΟΧΙ στο μιλιταρισμό, ΟΧΙ στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Για μια Ευρώπη της ειρήνης, δίχως ΝΑΤΟ, ευρωστρατό, αμερικανικές βάσεις και πυρηνικά».

Η λαϊκή αντισύνοδος, που οργανώνεται στο πλαίσιο κλιμάκωσης των δραστηριοτήτων της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό σταθμό στο συντονισμό του αντιπολεμικού και αντιΝΑΤΟικού κινήματος της Ευρώπης. Γίνεται με πρωτοβουλία της ΕΔΥΕΘ, του ΠΑΜΕ και του Βαλκανικού ΑντιΝΑΤΟικού Κέντρου. Εχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν κόμματα, κινήσεις και κινήματα με αντιπολεμική-αντιΝΑΤΟική δράση από τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη. Στη διάρκεια των εργασιών θα γίνει συζήτηση για την εμπειρία που υπάρχει από τη μέχρι τώρα δράση ενάντια στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», το δόγμα των προληπτικών πολέμων, τον ευρωστρατό και το «νέο» ΝΑΤΟ, τους επαγγελματικούς στρατούς.

Από την Ελλάδα, μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή και θα κάνουν εισηγήσεις οι:

- Ηλίας Θερμός, καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με θέμα: «Γεωπολιτικές ανακατατάξεις».

- Λόης Λαμπριανίδης, οικονομικός γεωγράφος, καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με θέμα: «Μετανάστες στην Ελλάδα και η ανάπτυξη του βαλκανικού χώρου».

- Ηλίας Κουσκουβέλης, καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με θέμα τον ευρωστρατό.

- Ζήσης Παπαδημητρίου, καθηγητής στο Τμήμα Νομικής του ΑΠΘ, με θέμα: «Νοτιοανατολική Ευρώπη: Το μήλον της Εριδος».

- Αντώνης Κακαράς, αρχιπλοίαρχος ε.α., μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ), διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με θέμα: «Αποστολές των Ενόπλων Δυνάμεων στο εσωτερικό των χωρών τους με πρόσχημα τις ασύμμετρες απειλές».

- Νίκος Παπαναστάσης, συνταγματάρχης ε.α., μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ), με θέμα: «ΝΑΤΟ και ευρωστρατός. Νέο Δόγμα - Νέοι ρόλοι».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
«Ανοιχτό διπλωματικό παράθυρο» αλλά...

Για «ανοιχτό διπλωματικό παράθυρο» στο θέμα του Ιράκ, έκανε λόγο χτες βράδυ από το Λονδίνο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου. Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση του, διάρκειας μιας ώρας, με το Βρετανό ομόλογό του Τζέφρι Χουν, σημείωσε ότι «η δική μου πεποίθηση και της ελληνικής κυβέρνησης φυσικά είναι ότι το διπλωματικό παράθυρο που υπάρχει στο θέμα του Ιράκ είναι σήμερα περισσότερο ανοιχτό σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες».

Ως βασικούς παράγοντες, που, κατά την εκτίμησή του, έχουν αλλάξει το σκηνικό και την προοπτική ενός πολέμου στο Ιράκ, ανέφερε αφ' ενός μεν την απόφαση της Τουρκικής Βουλής να μην επιτρέψει την εγκατάσταση ή το πέρασμα από την Τουρκία αμερικανικών στρατευμάτων και αφ' ετέρου την αντιπολεμική θέση της διεθνούς κοινής γνώμης και ιδιαίτερα της κοινής γνώμης στη Βρετανία, η οποία απαιτεί ένα δεύτερο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών για να συμπράξει η Αγγλία με την Αμερική σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ.

«Με αυτά τα δεδομένα, είπε, το ενδεχόμενο του πολέμου στο Ιράκ παραμένει βέβαια ισχυρό, αλλά λιγότερο ισχυρό σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες». Πάντως, παραδέχτηκε ότι ο Βρετανός ομόλογός του «ασφαλώς ήταν πολύ επιφυλακτικός, διότι η θέση της κυβέρνησής του ανθίσταται από τις θέσεις αυτές, αλλά έδειξε κατανόηση».

Συζήτησαν ακόμη για την πρώτη ενεργοποίηση του «ευρωστρατού» στα Σκόπια, όπου στις αρχές Απρίλη θα αντικαταστήσει τη μέχρι σήμερα διεθνή στρατιωτική δύναμη, πράγμα που κατά τον Γ. Παπαντωνίου δείχνει ότι «η ευρωπαϊκή άμυνα υφίσταται και λειτουργεί».

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ζητά «συμμόρφωση» Σαντάμ

Υποστηρίζουμε όλοι την απόφαση 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας και ως ΕΕ αισθανόμαστε ότι υπάρχει ακόμα ένα παράθυρο ευκαιρίας για την αποφυγή του πολέμου, αν ο Σαντάμ κάνει μια δραματική χειρονομία αφοπλισμού, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, μετά τις συνομιλίες που είχε στο Κατάρ με τους εκπροσώπους του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

Ερωτηθείς για τις διαφορές στην ΕΕ, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι όλοι στην ΕΕ είμαστε ενωμένοι στην προτίμησή μας για μια ειρηνική λύση, υπάρχουν βεβαίως και επιμέρους διαφορές, αλλά υπάρχει, όμως, και πολύ ισχυρή ενότητα στην επιθυμία εξάντλησης όλων των ειρηνικών μέσων.

Υπάρχει περαιτέρω ανάγκη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της ιρακινής κρίσης, συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών, που υπογράμμισε ότι υπάρχουν διαφωνίες στην ΕΕ και στο Συμβούλιο Ασφαλείας, υπάρχει, όμως, και συμφωνία στο ψήφισμα 1441 του ΟΗΕ και το μήνυμα προς τον Σαντάμ πρέπει να είναι ότι η συμμόρφωση με το ψήφισμα είναι ο καλύτερος τρόπος για την αποφυγή του πολέμου.

ΧΑΛΚΙΔΑ
Εκδήλωση κατά του πολέμου

Η Επιτροπή Ειρήνης Χαλκίδας, η Νεανική Δράση Ειρήνης, η επιτροπή «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και άλλοι 35 μαζικοί φορείς, διοργανώνουν εκδήλωση - συζήτηση αύριο, Τετάρτη 5 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο θέατρο «Παπαδημητρίου», με θέμα: «Παγκόσμια αντίδραση κατά του βρώμικου πολέμου στο Ιράκ, οι συνέπειες ενός προαποφασισμένου εγκλήματος». Θα προβληθούν επίσης σλάιτς και ταινία μικρού μήκους.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ