Β. Λέκκας |
Σήμερα το συγκρότημα «2+1» (πρώην «Τρίφωνο») πραγματοποιεί την πρώτη από τις δύο εμφανίσεις του στη μουσική σκηνή του Μεταξουργείου (η επόμενη θα είναι στις 11/3). Οι Μανώλης Σκουλάς, Σοφία Ράπτη και Θοδωρής Τρύφωνας θα παρουσιάσουν γνωστές ποπ και ροκ μπαλάντες, ξένες και ελληνικές, της περιόδου '60-'80. Τη σκυτάλη θα πάρει το συγκρότημα «Φθηνό, Ευέλικτο, Μουσικό Δυναμικό», ξεδιπλώνοντας πολύπλευρες δημιουργικές πτυχές του, από την Πέμπτη. Το συγκρότημα θα εμφανίζεται στο «Συρμό», κάθε Τετάρτη, όλο το Μάρτη(12,19,26/3).
Την Παρασκευή και το Σάββατο οι μουσικές συναντήσεις ντύνονται στα μελωδικά χρώματα αγαπημένων τραγουδιών και τις ξεχωριστές ερμηνείες του Βασίλη Λέκκα. Στις 9 Μάρτη, τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, ο «Συρμός» γιορτάζει, χορεύει και ξεφαντώνει σε λάτιν ρυθμούς, συντροφιά με το βραζιλιάνικο συγκρότημα «Patuca».
Μια ζωντανή «γεύση» αυτών των σατυρικών και «άσεμνων» τραγουδιών, που γεννήθηκαν στη Μ. Ασία και τη Μακεδονία, την Ηπειρο και τη Στερεά Ελλάδα, τη Νάξο, την Κάρπαθο, την Πάτμο κ. α., θα προσφέρει η Δ. Σαμίου, σήμερα και αύριο, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Με τους συνεργάτες της, μουσικούς, τραγουδιστές, χορωδούς και χορευτές, θα παρουσιάσει κωμικά αποκριάτικα στιγμιότυπα. Η σκηνοθεσία είναι της Δάφνης Τζαφέρη, τα σκηνικά του Θανάση Μπουλουγρά, η επιστημονική τεκμηρίωση της Μιράντας Τερζοπούλου και η χορογραφία της Ζωής Μάργαρη.
Ο Ντίνος Δημόπουλος γεννήθηκε το 1921 στο Πάλαιρο της Αρτας. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Γιαννούλη Σαραντίδη, από την οποία αποφοίτησε το 1942. Σπουδαστής της Σχολής εντάσσεται στο ΕΑΜ. Λόγω της κατοχικής πείνας προσβάλλεται από φυματίωση και νοσηλεύεται δυο περίπου χρόνια. Ως ηθοποιός πρωτοεμφανίστηκε το 1946 στο θέατρο «Κοτοπούλη», στο έργο «Οι Γερμανοί ξανάρχονται», και στην ομώνυμη ταινία (1947). Τον ίδιο χρόνο έγινε μέλος του ΣΕΗ. Στη συνέχεια έπαιξε με πολλούς γνωστούς θιάσους και στο Εθνικό Θέατρο από το 1950 μέχρι το 1958, όπου παράλληλα συνεργάστηκε με τον Αλέξη Μινωτή ως βοηθός σκηνοθέτη. Από τους δύο γάμους του, με τις ηθοποιούς Βεατρίκη Δεληγιάννη και Φλωρέτα Ζάννα, απέκτησε ένα γιο και μια κόρη, αντίστοιχα. Παράλληλα με τη δουλιά του ως ηθοποιού άρχισε να ασχολείται με τον κινηματογράφο, τον οποίο «κάρπισε», σχεδόν σαράντα χρόνια, με πληθώρα σεναρίων και σκηνοθεσιών. «Κάρπισμα» που συνέβαλε στην ταχύτατη παραγωγική αλλά και καλλιτεχνική ανάπτυξη του Ελληνικού Κινηματογράφου.
«Τα δελφινάκια του Αμβρακικού» (1993) |
Και μόνον η αναφορά των τίτλων της σκηνοθετικής δουλιάς του Ντ. Δημόπουλου, από το 1958 έως το 1992, η οποία αριθμεί μερικές δεκάδες παραστάσεις, της δουλιάς του στο ραδιόφωνο (με θεατρικά έργα) και στην τηλεόραση (στο «Θέατρο της Δευτέρας» και σε σίριαλ), η προσφορά του ως δασκάλου (μέχρι το 2001 δίδασκε στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου) θα απαιτούσε πολύ χώρο. Σπάνια υπάρχουν τόσο πολύ παραγωγικοί, τόσο πολύτροποι καλλιτέχνες και, ταυτόχρονα, αληθινά ποιοτικοί.
Ο Ντ. Δημόπουλος, «διχασμένος» ανάμεσα σε τρεις αγάπες, το θέατρο, τον κινηματογράφο και το γράψιμο (από τα νιάτα του είχε έφεση και στη ζωγραφική), εκτός από σενάρια που έγραψε για ταινίες άλλων σκηνοθετών, έγραψε και θέατρο: «Ο επόμενος» (1974, Κρατικό Βραβείο). «Ο εισαγγελέας», «Βασίλειος Πρώτος, ο δούλος» και «Υάκινθος και Ιουλιέτα» (και τα δύο απέσπασαν το Βραβείο Καλοκαιρίνειου Θεατρικού Διαγωνισμού). «Το παιδί που κυνηγούσε τα αγριολούλουδα» (βραβείο Εταιρείας θεατρικών Συγγραφέων).
Η συγγραφική δουλιά του επεκτάθηκε και στην πεζογραφία: «Ο μαστρο-Πολύξερος και η παρέα του» (1985). «Αν όλα τα πιτσιρίκια του κόσμου» (1987, Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών). «Η μεσαία όχθη» (1989). «Τα δελφινάκια του Αμβρακικού» (1989, Βραβείο Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής Πανεπιστημίου Πάντοβα). «Οι ερωτύλοι» (1995). «Το γειτονόπουλο του καλοκαιριού» (1996). «Τέσσερα χριστουγεννιάτικα διηγήματα» (1996). «Ενας σκηνοθέτης θυμάται» (1998, αυτοβιογραφία). «Οι εραστές της Μύρινθας», «Ο Βάνκα και τ' αδέσποτα» (2000), «Γράμμα στο θεό» (2001).
Ακόμη ένας γνωστός ηθοποιός του Χόλιγουντ, ένωσε τη φωνή του με τις φωνές των πολλών συναδέλφων του κατά του πολέμου στο Ιράκ. Πρόκειται για τον Κέβιν Σπέισι, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα να επικρατήσει η λογική και να εξευρεθούν ειρηνικές λύσεις. «Δεν αισθάνομαι την ανάγκη να μετάσχω σε έναν πόλεμο» δήλωσε ο Κέβιν Σπέισι σε συνέντευξή του στο περιοδικό της εφημερίδας «Ομπσέρβερ» και πρόσθεσε ότι αναλόγως ελπίζει να αισθανθεί και ο Μπους.
Ο Σπέισι, που εκτός των άλλων είναι και ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ιστορικού θεάτρου Ολντ Βικ του Λονδίνου, είναι από τους καλλιτέχνες που εντάχθηκαν πρόσφατα στην αντιπολεμική εκστρατεία. Ο προηγούμενος ήταν ο Τζoρτζ Κλούνι, ο οποίος, τον περασμένο Γενάρη είχε κατηγορήσει τον Τζορτζ Μπους ότι διοικεί την αμερικανική κυβέρνηση «όπως οι Σοπράνος» (σ.σ. η οικογένεια των μαφιόζων στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά). Θυμίζουμε, ότι τον περασμένο Δεκέμβρη περισσότεροι από 100 καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων ο Μάρτιν Σιν, η Κιμ Μπάσιντζερ και ο Σάμιουελ Τζάκσον, απέστειλαν επιστολή στον Τζορτζ Μπους και του ζητούσαν να μην προχωρήσει σε πόλεμο.
Με ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις και θέματα που αφορούν στη μουσική κυκλοφόρησε το «Δίφωνο» του Μάρτη. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει συνεντεύξεις των: Ελευθερίας Αρβανιτάκη, «Residents», Ορφέα Περίδη, Ηρακλή Βαβάτσικα - Μόρφως Τσαϊρέλη, Ρος Ντέιλι, Βασίλη Ανδρεόπουλου και θέματα για το λαϊκό τραγούδι, το «μπουζούκι σε ξένα χέρια», τον Στελλάκη Περπινιάδη και το Ουζμπεκιστάν. Συνοδεύεται από το CD «Πλανήτης Μουσική» με ερμηνείες των Αρβανιτάκη, Εσμα, Τεκμπιλέκ, «Χουν Χουρ Του» κ.ά.