12 νεκροί, περισσότεροι από 70 τραυματίες, δεκάδες κατεστραμμένα σπίτια, εκατοντάδες άστεγοι είναι ο απολογισμός των ισραηλινών εισβολών στη Λωρίδα της Γάζας, σε λιγότερο από ένα 24ωρο
Associated Press |
Το θάνατο και την καταστροφή σπέρνει καθημερινά πλέον ο ισραηλινός στρατός |
Στο αίμα πνίγηκε και αυτό το Σαββατοκύριακο η Λωρίδα της Γάζας, όπου τα ισραηλινά στρατεύματα προχώρησαν σε πολύνεκρες εισβολές υλοποιώντας τις νέες απειλές του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, ότι «θα συνθλιβεί η Χαμάς, όπου βρίσκεται και δρα». Αβάσταχτος ο απολογισμός των νεκρών σε λιγότερο από 24 ώρες, δεκάδες οι τραυματίες και τα κατεστραμμένα σπίτια, ενώ εκατοντάδες Παλαιστίνιοι έχουν μείνει άστεγοι. Την ίδια στιγμή, ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ, Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος, συναντιόταν με τον Παλαιστίνιο ηγέτη προκειμένου να τον πιέσει να ορίσει πρωθυπουργό για να «προωθηθεί (με αίμα προφανώς) ο "οδικός χάρτης" -οι προτάσεις- του διαμεσολαβητικού Κουαρτέτου».
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, Ισραηλινοί κομάντος εισέβαλαν στον προσφυγικό καταυλισμό αλ Μπουρέιγ, στη Νότια Λωρίδα της Γάζας, ανοίγοντας πυρ προς όλες τις κατευθύνσεις. Ακολούθησαν 35 τανκς, που εισέβαλαν από δύο διαφορετικές κατευθύνσεις από τους γειτονικούς εποικισμούς Κφαρ Νταρόμ και Νετζαρίμ, υπό την κάλυψη ελικοπτέρων. Οι ισραηλινές δυνάμεις βρήκαν σθεναρή αντίσταση και προκλήθηκε πολύωρη ανταλλαγή πυρών, που επεκτάθηκε και στο γειτονικό προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ.
Associated Press |
Εκτός από το σπίτι του Τάχα ανατινάχτηκαν άλλα 3 σπίτια, με αποτέλεσμα να προκληθούν ανεπανόρθωτες ζημιές σε άλλα 11, αφήνοντας, τουλάχιστον, 150 ανθρώπους άστεγους. Για άλλη μια φορά, επίσης, ο ισραηλινός στρατός εμπόδισε για αρκετές ώρες τη διέλευση των ασθενοφόρων. Ο εκπρόσωπος της «Χαμάς», Αμπντέλ Αζίζ Ραντίζι, επιβεβαίωσε τη σύλληψη του Τάχα, μίλησε για μεγάλο πλήγμα και προειδοποίησε με νέες επιθέσεις της οργάνωσης.
Μία ημέρα νωρίτερα, τα ξημερώματα της Κυριακής, ισραηλινά τανκς εισέβαλαν στην πόλη Κχαν Γιούνις, στην Κεντρική Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους ένας 19χρονος, και να τραυματιστούν περισσότεροι από 39, πολλοί από τους οποίους νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Οπως καταγγέλλει ο ΟΗΕ αλλά και οι «Γιατροί του Κόσμου» από τη μήνιν του ισραηλινού στρατού δε γλίτωσαν ούτε το νοσοκομείο «Νάσερ» της πόλης, που δέχτηκε βροχή από οβίδες, αλλά και τα ασθενοφόρα.
Χθες, επίσης, τα ξημερώματα, ισραηλινά στρατεύματα πραγματοποίησαν ευρεία επιχείρηση στο ιστορικό κέντρο της Νάμπλους, όπου έκαναν έρευνα από σπίτι σε σπίτι, ενώ λίγο αργότερα ένας 23χρονος Παλαιστίνιος έπεφτε νεκρός από ισραηλινά πυρά τη στιγμή που προσπαθούσε να μεταβεί στην εργασία του από τη Νάμπλους στη Ραμάλα. Λίγες ώρες μετά το αιματοκύλισμα στο αλ Μπουρέιγ, 4 πύραυλοι «Κασάμ» έπληξαν τη νότια ισραηλινή πόλη Σντερότ, χωρίς να υπάρχουν θύματα.
Για «προετοιμασία συνολικής εισβολής στη Γάζα» έκανε λόγο, από τη Ραμάλα, ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ, ενώ ο Παλαιστίνιος ηγέτης επανέλαβε ότι «το Ισραήλ συνεχίζει τα εγκλήματά του και η διεθνής κοινότητα σιωπά». Ο Αραφάτ συναντήθηκε με τον Μορατίνος και του κατέστησε σαφές ότι θα συνέλθει το παλαιστινιακό Κοινοβούλιο για να συζητήσει το διορισμό πρωθυπουργού «αν το Ισραήλ επιτρέψει στα μέλη του να μεταβούν στη Ραμάλα και αφήσει τον ΓΓ του, Μοχάμεντ Ζμπάιχ, να επιστρέψει από την Ιορδανία».
ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΣΕΟΥΛ - ΤΟΚΙΟ.-
Ως «υπερβολικά οξυμένη» χαρακτήρισαν χτες την κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο Βορειοκορεάτες κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ενόψει κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ - Ν. Κορέας μείζονος κλίμακας που αρχίζουν σήμερα στην περιοχή. Παράλληλα, αξιωματούχοι της ΛΔ Κορέας επαναδιαβεβαίωσαν πως το πυραυλικό σύστημα της χώρας «ποτέ δε θα αποτελέσει απειλή για άλλες χώρες», φέροντας σε αντιδιαστολή τον απώτερο στόχο ΗΠΑ -Ιαπωνίας να χρησιμοποιήσουν, όπως τόνισαν, ως πρόσχημα το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα για να βάλουν σε εφαρμογή τα σχέδια για το στήσιμο αντιπυραυλικής «ομπρέλας»...
«Η παραγωγή και ανάπτυξη πυραύλων της ΛΔ Κορέας είναι ζήτημα διατήρησης της αυτοκυριαρχίας και ανεξαρτησίας της χώρας και αποσκοπούν στην αύξηση της στρατιωτικής ικανότητας αυτοάμυνας. Οι πύραυλοι αυτοί δεν μπορούν ποτέ να αποτελέσουν απειλή για άλλες χώρες» μετέδιδε χτες σχετικώς το επίσημο πρακτορείο της ΛΔ Κορέας, KCNA, επικαλούμενο κρατικούς αξιωματούχους.
Διαμεσολαβητικό ρόλο στην κρίση που σοβεί στην Κορεατική Χερσόνησο προσέφερε χτες ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο, μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιουνισίρο Κοϊζούμι.
Σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο «Kyodo», ο Κάστρο δήλωσε πρόθυμος να κάνει «ό,τι μπορεί» τόσο για την επίλυση της κρίσης, με αιχμή δόρατος το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα, όσο και για τις υποθέσεις απαγωγής Ιαπώνων πολιτών πριν μερικές δεκαετίες.
Ο Κάστρο είπε πως θα μεταφέρει μήνυμα για την ανάγκη επίλυσης της κρίσης στη ΛΔ Κορέας, φέρεται εντούτοις να διευκρινίζει πως δε γνωρίζει καλά τον νυν ηγέτη της ΛΔ Κορέας, Κιμ Γιονγκ Β΄, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία αμέσως μετά το θάνατο του πατέρα του Κιμ Ιλ-Σουνγκ (1994).
Το ίδιο πρακτορείο μετέδωσε πως οι Κάστρο και Κοϊζούμι συμφώνησαν για την ανάγκη «διεθνούς ομάδας εργασίας» για την επίλυση της κρίσης στην Κορεατική Χερσόνησο...
Διεθνές φόρουμ με τη συμμετοχή δέκα υπερδυνάμεων και χωρών της Βόρειας και Ανατολικής Ασίας και την επίτευξη συμφωνίας με παροχές εγγυήσεων ασφαλείας προς τη ΛΔ Κορέας είναι οι δύο πυλώνες του σχεδίου για την επίλυση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - ΛΔ Κορέας, που δημοσιοποίησε χτες το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστραλίας.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Αυστραλού υπουργού Εξωτερικών Αλεξάντερ Ντόουνερ, το σχέδιο συζητήθηκε κατά τη διάρκεια συναντήσεων που είχε την περασμένη βδομάδα στη Σεούλ με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, τον Κινέζο αντιπρόεδρο Κιαν Κιτζέν, το Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Λοσιούκοφ και το Νοτιοκορεάτη Πρόεδρο Ρο Μου-χγιουν. Ο Αυστραλός υπουργός σημείωσε πως μολονότι η πρόταση για την έναρξη διαβουλεύσεων εντός ενός φόρουμ 10 χωρών έχει απορριφθεί απ' τη ΛΔ Κορέας, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις Αυστραλών και Βορειοκορεατών αξιωματούχων στην Πιονγιάνγκ, για τη βελτίωση και την υιοθέτηση μιας διαδικασίας με στόχο την άρση της κρίσης.
Το σχέδιο προτείνει τερματισμό του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος, με αντάλλαγμα ένα σύμφωνο ασφαλείας που θα υποστηριχτεί από περιφερειακές δυνάμεις όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Ιαπωνία και θα ικανοποιεί την ανησυχία της ΛΔ Κορέας για προστασία από επίθεση των ΗΠΑ.
Το σχέδιο περί συγκρότησης δεκαμελούς φόρουμ, που προτείνει η κυβέρνηση της Αυστραλίας, αναφέρει τη συμμετοχή των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία) και των ακόλουθων πέντε: ΛΔ Κορέας, Ν. Κορέα, Ιαπωνία, Αυστραλία και Ευρωπαϊκή Ενωση.
Μιλώντας στο Κοινοβούλιο της Αυστραλίας, ο Ντόουνερ παρουσίασε τα βασικά σημεία του παραπάνω σχεδίου, λέγοντας πως συνιστά αφ' ενός ένα πολυμερές πλαίσιο (το οποίο ζητούν οι ΗΠΑ) και αφ' ετέρου θα δίνει το περιθώριο διμερών επαφών μεταξύ ΗΠΑ και ΛΔ Κορέας (όπως απαιτεί η Πιονγιάνγκ). Και κατέληξε λέγοντας: «Υπάρχει μία ευρεία αποδοχή πως χρειάζεται κάποια μορφή διακανονισμού ασφαλείας, αλλά αυτό είναι θέμα περαιτέρω επεξεργασίας»...
Αξίζει να σημειωθεί πως κληθέντες να σχολιάσουν το σχέδιο της Αυστραλίας κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Ιαπωνίας, της Σεούλ και του Πεκίνου δήλωσαν είτε άγνοια, είτε απέφυγαν επιμελώς οποιαδήποτε αναφορά...
ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--
Κατέρρευσε το Σαββατοκύριακο ο κυβερνητικός συνασπισμός μεταξύ των σοσιαλδημοκρατών της «Δημοκρατικής Αριστερής Συμμαχίας» και του μικρότερου «Αγροτικού Κόμματος», μετά την καταψήφιση νομοσχεδίου για τα διόδια από τους βουλευτές του «Αγροτικού Κόμματος» την Πέμπτη.
Ο πρωθυπουργός Λέσεκ Μίλερ, των σοσιαλδημοκρατών, απέβαλε το Σάββατο από την κυβέρνηση δύο υπουργούς που ανήκαν στο «Αγροτικό Κόμμα» και σχημάτισε κυβέρνηση μειοψηφίας. Πάντως, χτες σε δηλώσεις του δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί στην περίπτωση που του είναι αδύνατο να κυβερνήσει. Υπενθυμίζεται ότι οι σοσιαλδημοκράτες διαθέτουν 212 βουλευτές σε σύνολο 460 και τα μεγαλύτερα δεξιά κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ξεκαθαρίσει ότι δε θα στηρίξουν την κυβέρνηση.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ και ΜΑΝΙΛΑ.--
Τα σχέδια του Πενταγώνου να εμπλακούν ενεργά οι δυνάμεις του στις επιχειρήσεις που διεξάγει ο στρατός των Φιλιππίνων εναντίον ισλαμικών και αριστερών αντάρτικων οργανώσεων προσκρούει σε «προβλήματα». Στη συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, και τον ομόλογό του των Φιλιππίνων, Ανχέλο Ρέγες, κατεγράφησαν «ασυμφωνίες» τόσο για το ρόλο των 3.000 ανδρών που προτίθεται να στείλει στο νότιο τμήμα της χώρας αυτής, όσο και για τους «κανόνες εμπλοκής» τους σε μάχες. Το ζήτημα εμφανίζεται ως «τεχνικό», δηλαδή ως αδυναμία εξεύρεσης τρόπων να «συμβιβαστούν» οι αμερικανικές προθέσεις ευρύτερης και ενεργότερης στρατιωτικής εμπλοκής εναντίον της Αμπού Σαγιάφ (σε πρώτο επίπεδο, ακολουθούν το Ισλαμικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Μόρο -MILF- και ο Νέος Λαϊκός Στρατός, η ένοπλη πτέρυγα του ΚΚ Φιλιππίνων), με το Σύνταγμα των Φιλιππίνων, που απαγορεύει να επιχειρούν ξένα στρατεύματα στο έδαφος της χώρας.
Το «πάγωμα» της σχεδιαζόμενης διεύρυνσης του αμερικανικού «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», σύμφωνα με το σχόλιο της Ουάσιγκτον Ποστ, δημιουργεί «αμηχανία» στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και των Φιλιππίνων, που αντιμετωπίζουν, πέραν όλων των άλλων, προσφυγές μελών της Γερουσίας στη Δικαιοσύνη που ζητούν να κηρυχτεί «αντισυνταγματική» η αμερικανική εμπλοκή, αλλά και ένα όλο και πιο ισχυρό αντιπολεμικό κίνημα.
Η είδηση της «ανάσχεσης» της ανάπτυξης των Αμερικανών έρχεται την ώρα που ο στρατός της χώρας έχει λάβει από την Πρόεδρο των Φιλιππίνων Γκλόρια Αρόγιο την τελεσιγραφική εντολή να «τελειώνει με την Αμπού Σαγιάφ εντός 90 ημερών».
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--
Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα το διήμερο των εκλογών στη Συρία για την ανάδειξη της νέας Βουλής, με μεγάλη προσέλευση ψηφοφόρων στις κάλπες. Κάλεσμα στους πολίτες να αγνοήσουν όσους προσπαθούν να μποϊκοτάρουν την εκλογική διαδικασία και να ασκήσουν το εκλογικό τους καθήκον, απηύθυνε ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Μίρο, τονίζοντας ότι με τη συμμετοχή τους βοηθούν στον εκδημοκρατισμό και εκσυγχρονισμό της χώρας. Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών της Συρίας, δήλωσε ότι έγιναν οι απαραίτητες διαδικασίες για την ασφαλή διεξαγωγή της διαδικασίας και την αποφυγή νοθείας των αποτελεσμάτων.
Σύμφωνα με τα προγνωστικά, τη μερίδα του λέοντος, από τις 250 έδρες, αναμένεται να καταλάβει το κόμμα Μπάαθ, του Προέδρου Ασάντ, που συνεργάζεται με το Εθνικό Προοδευτικό Μέτωπο, συνασπισμό έξι μικρότερων κομμάτων, ενώ οι υπόλοιπες έδρες θα μοιραστούν σε μικρότερα κόμματα και ανεξάρτητους. Τα τελικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας, υπολογίζοται να έχουν βγει μέχρι την Τετάρτη...
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Συντριπτική ήττα υπέστη το κυβερνών εθνικιστικό - ινδουιστικό κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα στις εκλογές που διεξήχθησαν σε τρία κρίσιμης σημασίας κρατίδια της βορειοανατολικής Ινδίας - Τριπούρα, Μεγκαλάγια και Νάγκαλαντ - το Σαββατοκύριακο. Στην Τριπούρα, η κυβέρνηση επέστρεψε στο ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) και το Αριστερό Μέτωπο, που κέρδισε 37 από τις 50 έδρες (παραδοσιακή δύναμη εκεί, έχει κερδίσει πέντε φορές από την ανεξαρτητοποίηση της χώρας από τη βρετανική αποικιοκρατία), στη Μεγκαλάγια η πολιτική ισχύς της τοπικής Bουλής πολυδιασπάστηκε χωρίς ξεκάθαρο νικητή, ενώ στο Νάγκαλαντ κέρδισε το κεντροδεξιό κόμμα του Κογκρέσου. Η κυβέρνηση του Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, η οποία είχε πιστέψει πως οι εκλογές που κέρδισε στα τέλη του 2002 στο Γκουζαράτ βασιζόμενη σε μια καμπάνια μίσους τής εξασφάλιζαν ένα «προβάδισμα», αδυνατούσε να «χωνέψει» την ήττα, που ο πρωθυπουργός απέδωσε σε «εσωτερικές μάχες» στο κόμμα του. Το ΚΚΙ (Μ), από την πλευρά του, που επέμεινε σε μια «ενωτική» πολιτική και έδωσε έμφαση στην προστασία των μειονοτήτων, και ειδικά της μουσουλμανικής, στις «επιθέσεις από εξτρεμιστικές και αποσχιστικές δυνάμεις» - αναφορά, που υπονοεί τόσο τις ακραιφνείς ινδουιστικές οργανώσεις, όσο και τα αυτονομιστικά κινήματα. Σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΙ(Μ) εκφράζει τα «συγχαρητήριά του» στις δυνάμεις του στην Τριπούρα, που κατάφεραν να κερδίσουν παρά τις μεγάλες προσπάθειες του Κογκρέσου στην περιοχή, ενώ εκφράζει και τη θλίψη του για τα 32 μέλη του, που έχασαν τη ζωή τους στη ματωμένη προεκλογική εκστρατεία.
ΤΑΛΙΝ.--
Στην Εσθονία διεξήχθηκαν βουλευτικές εκλογές την Κυριακή, 2 Μάρτη. Προσέλευση στις κάλπες περίπου 70%. Εκλογικό μέτρο: 5%. Συμμετείχαν στις εκλογές 11 κόμματα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, προηγείται το Κεντρώο Κόμμα με 24,7%, ακολουθούν το κόμμα «Ρες Πούμπλικα» με 23,08% το Κόμμα των Μεταρρυθμίσεων με 14,6%, η Ενωση της Πατρίδας με 9,4% και οι μετριοπαθείς με 8%. Εκπληξη των εκλογών ήταν η συντριπτική ήττα των ρωσόφωνων κομμάτων, ακόμα και σε περιοχές με συμπαγή ρωσόφωνο πληθυσμό: Το Ενωμένο Λαϊκό Κόμμα Εσθονίας έλαβε το 2,1% των ψήφων και το Ρωσικό Κόμμα Εσθονίας μόνο 0,2%. Επομένως, για πρώτη φορά από το 1999 δε θα υπάρχει στο εσθονικό Κοινοβούλιο Κοινοβουλετική Ομάδα των Ρωσόφωνων. Μια από τις κύριες είναι ότι στη «δημοκρατική» Εσθονία καταπατούνται τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα: 200-300.000 Ρωσόφωνων στερούνται της εσθονικής υπηκοότητας. Επίσης, αυτές οι εκλογές έδειξαν ότι το ρωσόφωνο κίνημα στην Εσθονία είναι διασπασμένο και αποπροσανατολισμένο.