Τα «γκάλοπ του Μάρτη» επισείει θριαμβευτικά η ηγεσία της ΝΔ επιδιώκοντας να «δικαιώσει» τη γραμμή πλεύσης του κόμματος αλλά και να συσπειρώσει τη βάση, προβάλλοντας περίπου ως «νομοτελειακή» την άνοδο στην εξουσία. Ταυτόχρονα, επιχειρεί να συγκαλύψει και εσωκομματικά προβλήματα που υποβόσκουν, όπως φάνηκε και στην ανάδειξη του Πολιτικού Συμβουλίου το περασμένο Σάββατο.
Η πρώτη από τις εαρινές δημοσκοπήσεις, που έγινε από την «ΑΛΚΟ» για λογαριασμό της «Απογευματινής», δίνει ένα προβάδισμα 7,5 μονάδων στη ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ (38,3% έναντι 30,8%) και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5%, ο ΣΥΝ με 3,1%, το ΔΗΚΚΙ με 1,8%, ο ΛΑ.Ο.Σ. με 1,5%, ενώ η «αδιευκρίνιστη ψήφος» φτάνει στο 17%. Η πανελλαδική δημοσκόπηση, η οποία έγινε σε δείγμα 2.000 ατόμων από τις 21 έως και τις 25 του Φλεβάρη, δείχνει ακόμα ότι ο Κ. Καραμανλής προηγείται σχεδόν 2 μονάδες στην «καταλληλότητα για την πρωθυπουργία» (34,4% θετικές γνώμες έναντι 32,8% του Κ. Σημίτη). Στη λεγόμενη παράσταση νίκης προηγείται η ΝΔ με 55,5% έναντι 24,4% του ΠΑΣΟΚ.
Η νέα δημοσκόπηση έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η ΝΔ «έχει παγιώσει το μεγάλο προβάδισμά της έναντι του ΠΑΣΟΚ, και μάλιστα αυξάνοντας συνεχώς το ποσοστό της», σχολίασε ο Γ. Σουφλιάς, ο οποίος, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, είπε ότι «επιβεβαιώνει την κυρίαρχη θέση της Νέας Δημοκρατίας στο πολιτικό σκηνικό». Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού, η δημοσκόπηση δείχνει ότι ναυαγεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να «αναστρέψει» το πολιτικό κλίμα.
Στο μεταξύ, το εσωκομματικό «μέτωπο» και οι ομαδοποιήσεις ήρθαν με έντονο τρόπο στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια της εκλογής του Πολιτικού Συμβουλίου το Σάββατο. Ο ελεγχόμενος από τους «καραμανλικούς» κομματικός μηχανισμός, σε μια επίδειξη δύναμης, κράτησε «καθηλωμένη» την Ντ. Μπακογιάννη, στέλνοντας σαφές μήνυμα σε ό,τι αφορά στα αρχηγικά της σχέδια, ενώ από την άλλη απέδειξε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ παραμένει κυρίαρχος στο εσωκομματικό πεδίο. Στο Πολιτικό Συμβούλιο εκλέχθηκαν πέντε κοινοβουλευτικά και επτά εξωκοινοβουλευτικά μέλη, ενώ ψήφισαν 480 από τα 508 μέλη της ΚΕ. Πρώτος από πλευράς κοινοβουλευτικών εκλέχτηκε ο Β. Μιχαλολιάκος και ακολούθησαν οι Γ. Ορφανός, Παρθένα Φουντουκίδου, Ν. Νικολόπουλος και Ελσα Παπαδημητρίου. Στα εξωκοινοβουλευτικά μέλη πρώτη εκλέχτηκε η Ντόρα Μπακογιάννη με μία ψήφο διαφορά (225) από τον δεύτερο Λ. Ζαγορίτη (224) και ακολούθησαν οι Ι. Τουσιάκης (212), Γ. Σούρλας (150), Ι. Πατσιογιάννης (132), Π. Βούτος (199) και Μερόπη Καλδή (99).
Βαραίνει όλο και περισσότερο το κλίμα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, καθώς οι δημοσκοπήσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας επιβεβαιώσουν τη δυσχερή θέση της κυβέρνησης, αλλά και ρίχνουν λάδι στο καθεστώς της πολυγλωσσίας, που επικρατεί μεταξύ των «βαρόνων» του κόμματος.
Η τελευταία δημοσκόπηση της ALKO, που δείχνει ότι στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ υπολείπεται της ΝΔ κατά 7,5 μονάδες προκάλεσε τα σχόλια του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος επιστρατεύοντας από τα αποθέματα μιας μάλλον διατεταγμένης αισιοδοξίας, ζήτησε να μην αντιμετωπίζεται «η κάθε δημοσκόπηση ως κορυφαίο πολιτικό γεγονός» καθώς, όπως είπε, «οι δημοσκοπήσεις δεν ψηφίζουν»... Επανέλαβε, δε, το γνωστό ότι η κυβέρνηση θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας από το «έργο της».
Την ίδια ώρα στο ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται η «Βαβέλ» των δηλώσεων και των προσωπικών στρατηγικών. Από το πλήθος των τοποθετήσεων του περασμένου Σαββατοκύριακου ξεχώρισε εκείνη του Α. Τσοχατζόπουλου, ο οποίος αν και τάχθηκε εναντίον της αποχώρησης Σημίτη πριν τις εκλογές, ταυτόχρονα δήλωσε «παρών» στις εξελίξεις που θα υπάρξουν στο ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές και στο επικείμενο συνέδριο.
Από τη δική του πλευρά, ο Κ. Σκανδαλίδης τάχθηκε (στην «Ημερησία») υπέρ ενός άλλου μοντέλου διακυβέρνησης και ζήτησε από τον πρωθυπουργό αλλαγές σε πρακτικές, σε πρόσωπα, σε δομές και θεσμούς. Παράλληλα, διαπίστωσε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα σκαρί που εμφανίζει δείγματα «σκουριάς»...
Σε δηλώσεις, προέβησαν επίσης τόσο ο Γερ. Αρσένης, ο οποίος κατηγόρησε τους προσκείμενους στον Κ.Σημίτη ότι αυτοί είναι που διακινούν τα σενάρια περί απομάκρυνσης του πρωθυπουργού, αλλά και ο Θ. Πάγκαλος, που δημοσιεύματα τον φέρουν να διεκδικεί κι αυτός ρόλο στη μετά - Σημίτη εποχή, με άρθρο του (στο «Βήμα») στράφηκε εναντίον του πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντας την ομιλία του στη Βουλή για το Ιράκ, ως «καινοφανείς αοριστολογίες».
Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν οι δηλώσεις Λαλιώτη, που μιλώντας στην Κοζάνη, τάχθηκε κατά της «εσωστρέφειας», των «συντροφικών μαχαιρωμάτων» και ζήτησε από τα μέλη του ΠΑΣΟΚ να έχουν «πυξίδα το εμείς και όχι το εγώ»...
«Καλούμε τις ευαισθητοποιημένες και ενεργείς κοινωνικές δυνάμεις, χωρίς προκαταλήψεις και αγκυλώσεις, να σχηματίσουμε, με την κοινή μας δράση, την ευρύτερη δυνατή αντινεοφιλελεύθερη παράταξη», ανέφερε την Κυριακή το πρωί στην ομιλία του ο Δ. Τσοβόλας, από το βήμα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (ΚΠΕ) του ΔΗΚΚΙ.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της 8ης συνεδρίασης της ΚΠΕ, ο Δ. Τσοβόλας, στην εισηγητική του ομιλία, ανάλυσε την παγκόσμια, αλλά και εσωτερική πολιτική και οικονομική κατάσταση, ενώ συγχρόνως έδωσε και το στίγμα της πολιτικής δράσης που θα ακολουθήσει το κόμμα του στο αμέσως επόμενο διάστημα. «Το ΔΗΚΚΙ ανοίγει ένα συστηματικό "Διάλογο Προοδευτικής Διεξόδου", από τη σημερινή πολύπλευρη κρίση, με τους νέους, με τη διανόηση, με κοινωνικές ομάδες, με παραγωγικούς τομείς, ώστε να δημιουργήσει οργανικές και μη σχέσεις με αυτούς και να διαμορφωθεί ισχυρός προοδευτικός πολιτικός πόλος απέναντι στο νεοφιλελεύθερο και εκσυγχρονιστικό κομματισμό», είπε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας. Παράλληλα, επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ πρέπει να λογοδοτήσουν στον ελληνικό λαό και να τιμωρηθούν από αυτόν στις ερχόμενες εκλογές.
Επίσης, πρέπει να αναφέρουμε ότι με δήλωσή του ο Δ. Τσοβόλας, σχετική με τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, τόνισε: «Εμείς δηλώνουμε, για πολλοστή φορά, ότι θα κατέβουμε αυτοδύναμα στις βουλευτικές εκλογές. Θα κατεβάσουμε συνδυασμούς σε όλους τους νομούς της χώρας, όπως κάναμε και στις προηγούμενες εκλογές».
Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι την κενή θέση του εκλιπόντος Σπ. Κουτσουβέλη στην Πολιτική Γραμματεία του ΔΗΚΚΙ εκλέχτηκε να συμπληρώσει, από τα μέλη της ΚΕΠ, ο Γιάννης Μαρκάκης. Παράλληλα, στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή κατά τη συγκεκριμένη συνεδρίαση τα μέλη της ΚΕΠ του ΔΗΚΚΙ ανέδειξαν τους υπευθύνους τεσσάρων τομέων. Συγκεκριμένα, στον τομέα Επικοινωνιακής Πολιτικής τον Γ. Μακρή, στον τομέα Πολιτισμού τον Τ. Καραθανάση, στον τομέα Νεολαίας τον Αρ. Ξυδά και στον τομέα Παιδείας τον Δ. Παπαδόπουλο.
Παρακολουθήστε, σήμερα, από την τηλεόραση του «902»: