ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αλλεπάλληλες αιματηρές εισβολές στη Γάζα

Κυβέρνηση με το κόμμα των εποίκων Εθνικό Θρησκευτικό Κόμμα και με το κεντρώο Σινούι σχημάτισε ο Αριέλ Σαρόν, καθώς ναυάγησαν οριστικά οι προσπάθειες συνεννόησης με τους Εργατικούς

Μόνο ερείπια αφήνει πίσω του ο ισραηλινός στρατός

Associated Press

Μόνο ερείπια αφήνει πίσω του ο ισραηλινός στρατός
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ.--

Περισσότερο από μία ολόκληρη μέρα διήρκεσαν οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στην πόλη Μπέιτ Χανούν, στη Βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου, όπως φαίνεται, οι Ισραηλινοί στρατιώτες συνάντησαν σφοδρή αντίσταση. Εντεκα Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ενώ ο ισραηλινός στρατός συνέχισε το «έργο» του και στη Δ. Οχθη. Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλίτης πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν υπέγραψε κυβερνητική συμφωνία με το ακροδεξιό κόμμα των εποίκων «Εθνικό Θρησκευτικό Κόμμα» και με το κεντρώο κοσμικό κόμμα «Σινούι», ενώ ναυάγησαν οριστικά οι συνομιλίες σχηματισμού κυβέρνησης με τους Εργατικούς.

Εντεκα νεκρούς Παλαιστινίους άφησε πίσω του ο ισραηλινός στρατός αποχωρώντας από την πόλη Μπέιτ Χανούν, μετά από περισσότερες από 24 ώρες αδιάκοπων μαχών και ανταλλαγής πυρών. Η ισραηλινή εισβολή άρχισε λίγο πριν το ξημέρωμα της Κυριακής, με 29 τανκς, θωρακισμένα οχήματα, εκσκαφείς και ελικόπτερα. Οι εισβολείς συνάντησαν σθεναρή αντίσταση από ενόπλους και αόπλους Παλαιστινίους στην προσπάθειά τους να γκρεμίσουν τις κατοικίες «υπόπτων» Παλαιστινίων, κάτι που τελικά δεν αποφεύχθηκε για 7 σπίτια. Καθ' όλη τη διάρκεια της επιχείρησης έγιναν έρευνες από σπίτι σε σπίτι, ενώ ο αριθμός των τραυματισμένων Παλαιστινίων ξεπερνά τους 20.

Σε άλλο σημείο της Λωρίδας της Γάζας, κοντά στην πόλη Κχαν Γιούνις, ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε από Παλαιστίνιο ένοπλο ενώ, χτες το πρωί, ένας 52χρονος Παλαιστίνιος πέθανε από καρδιακό επεισόδιο βλέποντας το σπίτι του να ισοπεδώνεται από τον ισραηλινό στρατό στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα, κοντά στη Νάμπλους. Στόχος των Ισραηλινών ήταν ο γιος του 52χρονου, που είναι μέλος των «Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του αλ Ακσα». Συνολικά, σε Λωρίδα της Γάζας και σε Δ. Οχθη, την Κυριακή έγιναν 25 συλλήψεις.


Associated Press

Σύμφωνα με την επίσημη ισραηλινή ανακοίνωση, στόχος της αιματηρής πολύωρης εισβολής στην Μπέιτ Χανούν ήταν να «καταστεί σαφές στους τρομοκράτες ότι δε θα βρουν καταφύγιο πουθενά». Αφορμή στάθηκε η εκτόξευση, την περασμένη βδομάδα, 3 ρουκετών τύπου «Κασάμ» από τη Βόρεια Λωρίδα της Γάζας στην ισραηλινή πόλη Σντερότ. Μόνο τις προηγούμενες επτά μέρες, έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αλλεπάλληλες ισραηλινές εισβολές στη Λωρίδα της Γάζας 40 Παλαιστίνιοι.

Επίσης, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες (Σιν Μπετ) ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν τον Ιμπραχίμ Αμπού Χίτζλα, επικεφαλής του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης στη Ραμάλα. Στα χέρια του ισραηλινού στρατού βρίσκεται και ένας Παλαιστίνιος καμέραμάν του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Ρόιτερς», με την υποψία της συμμετοχής «σε τρομοκρατικές ενέργειες». Το πρακτορείο προχώρησε σε έντονη γραπτή διαμαρτυρία προς τον ισραηλινό στρατό.

Επί το δεξιότερο η κυβέρνηση

Εστω και με ισχνή πλειοψηφία, ο Αριέλ Σαρόν, μετά από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις, κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση. Μετά από την υπογραφή, την Κυριακή, επίσημης κυβερνητικής συμφωνίας με το κόμμα των εποίκων Εθνικό Θρησκευτικό Κόμμα, χτες, ο Σαρόν υπέγραψε κυβερνητική συμφωνία με το κεντρώο κόμμα Σινούι, που έκανε την έκπληξη στις τελευταίες εκλογές συγκεντρώνοντας 15 έδρες. Αυτές, μαζί με τις 40 έδρες του Λικούντ και τις 6 του Εθνικού Θρησκευτικού Κόμματος εξασφαλίζουν στον πρωθυπουργό μια ανεπαίσθητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 61 εδρών στην 120μελή Κνέσετ. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο Σαρόν διαπραγματεύεται και με το επίσης ακροδεξιό κόμμα Εθνική Ενωση, κάτι, όμως, που δεν επιβεβαιώνεται επισήμως.

Η υπογραφή συμφωνίας με το κόμμα των εποίκων σηματοδότησε το τέλος των συνομιλιών σχηματισμού κυβέρνησης ανάμεσα στο Λικούντ και στους Εργατικούς. Η ηγεσία του Εργατικού Κόμματος φέρεται να έβαλε τελεία σε κάθε προσπάθεια συνεννόησης με τον Σαρόν, αφού ο τελευταίος αποφάσισε να συνεργαστεί με ένα κόμμα που αρνείται το δικαίωμα στους Παλαιστινίους για ανεξάρτητο κράτος και επιδιώκει την επέκταση των εποικισμών. Απογοήτευση, όμως, επικράτησε και ανάμεσα στους υποστηρικτές του Σινούι μετά την ανακοίνωση της συμμετοχής του στην κυβέρνηση, δεδομένης της προεκλογικής του δέσμευσης ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με κανένα θρησκευτικό κόμμα, κάτι που τώρα καταπατά. Ο ισραηλινός Τύπος εμφανίζεται εξαιρετικά επικριτικός απέναντι στο νέο αυτό κόμμα.

Πάντως, σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις, το Σινούι θα αναλάβει τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Εθνικής Υποδομής, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Τεχνολογίας και Επιστημών, και πιθανότατα ο πρόεδρός του Τόμι Λάπιντ, να είναι και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Το Εθνικό Θρησκευτικό Κόμμα θα αναλάβει τα υπουργεία Οικοδόμησης - Κατασκευών και Εργασίας - Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σχολιάζοντας τις επιλογές Σαρόν, ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ τόνισε ότι «η νέα ισραηλινή κυβέρνηση, από τη σύνθεσή της και μόνο, βάζει στο αρχείο τον ειρηνευτικό οδικό χάρτη του διαμεσολαβητικού Κουαρτέτου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ