ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Φλεβάρη 2003
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αγωνιστικό «βέτο» στην ενεργειακή πολιτική της ΕΕ

Οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης, θα «υποδεχτούν» σήμερα τους Ευρωπαίους υπουργούς Ενέργειας, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας κοντά στο χώρο όπου θα συζητούν τη βελτίωση των αντιλαϊκών σχεδίων της ΕΕ. Ανακοίνωση - παρέμβαση της Κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003»

Την αντίθεσή του στην επιλογή της ΕΕ να προχωρήσει στην πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, που θα έχει ως αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερες επιπτώσεις για τα λαϊκά στρώματα, διαδηλώνει ο εργαζόμενος λαός της Θεσσαλονίκης. Στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων της ΔΕΗ, που σήμερα υποδέχονται αγωνιστικά τους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ.

Στις 12 σήμερα το μεσημέρι θα γίνει η μεγάλη προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ και της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», στα φανάρια του αεροδρομίου και στη συνέχεια στη 1 το μεσημέρι θα ακολουθήσει η συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο HAYATT, όπου οι υπουργοί της ΕΕ θα συζητούν τις προϋποθέσεις για περισσότερο κέρδος, εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, των πηγών ενέργειας και στην ενδοχώρα της ΕΕ.

Τη συγκέντρωση διοργανώνουν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, στα Πετρελαιοειδή Διυλιστήρια και τις Χημικές Βιομηχανίες. Αναμένεται να συμμετέχουν συγκροτημένα από διάφορες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας. Τη συμπαράστασή της εκφράζει με ανακοίνωσή της η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει ότι τα αποτελέσματα της εφαρμογής των μέτρων που προηγήθηκαν, στην πορεία απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, «τα νιώθει καθημερινά ο ελληνικός λαός και οι εργαζόμενοι. Αυξήσεις στις τιμές και τις υπηρεσίες για τη λαϊκή κατανάλωση, παράλληλα λιτότητα στους μισθούς, ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, των ασφαλιστικών δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους». Το ΠΑΜΕ καλεί το λαό να συμμετέχει μαζικά στη διαδήλωση και να διεκδικήσει ενιαία πολιτική ενέργειας, 100% κάτω από δημόσιο έλεγχο, στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι των συμφερόντων της πλουτοκρατίας.

Ανακοίνωση της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003»

«Πόλεμος για την ενέργεια ή ενέργεια για τις λαϊκές ανάγκες;» Αυτός είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης που εξέδωσε χτες η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», με αφορμή τη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας στη Θεσσαλονίκη το Σαββατοκύριακο, στην οποία επισημαίνει τα εξής:

«1. Η πολιτική ενός κράτους και μιας κυβέρνησης στους τομείς των ενεργειακών πηγών αποτελεί τη βάση της συνολικότερης ανάπτυξης και των χαρακτηριστικών της.

Τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας η ανάπτυξη και η πολιτική γύρω από τις ενεργειακές πηγές γίνονταν και γίνονται με αποκλειστικό κριτήριο το καπιταλιστικό υπερκέρδος. Είτε αυτές (οι ενεργειακές πηγές) ανήκαν σε κρατικές εταιρίες, είτε απ' ευθείας στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Γι' αυτό και οι πολιτικές των καπιταλιστικών κέντρων, των καπιταλιστικών κρατών στους συγκεκριμένους τομείς χαρακτηρίζονται από τις οξύτατες αντιθέσεις τους. Αντιθέσεις που στο παρελθόν οδήγησαν σε γενικευμένους πολέμους για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των πρώτων υλών. Αντιθέσεις που και στη σημερινή φάση εκφράζονται (Γιουγκοσλαβία, Ιράκ κλπ).

2. Τα μέτρα και οι αποφάσεις της ΕΕ, η Σύνοδος των υπουργών στη Θεσσαλονίκη εντάσσονται σ' αυτή τη λογική. Μέσα από την πολιτική της πλήρους απελευθέρωσης στους τομείς της ενέργειας, προσπαθούν να βελτιώσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις μεγαλύτερης κερδοφορίας του κεφαλαίου στους αντίστοιχους τομείς. Να συμβάλλουν στην πιο γρήγορη συγκέντρωση και συγκεντροποίησή του, ενισχύοντας και δι' αυτού του τρόπου τη θέση του ευρωπαϊκού κεφαλαίου στο διεθνή ανταγωνισμό.

3. Από τις πολιτικές αυτές της ΕΕ, από τα μέτρα που η κυβέρνηση θέλει να προωθήσει στους αντίστοιχους τομείς στη διάρκεια της θητείας της στην Προεδρία, οι εργαζόμενοι τόσο των αντίστοιχων επιχειρήσεων όσο και συνολικότερα οι εργαζόμενοι της χώρας μας, θα ζημιωθούν ακόμα περισσότερο από ό,τι μέχρι σήμερα έχουν ζημιωθεί.

Γι' αυτό η "Δράση: Θεσσαλονίκη 2003" καλεί τους εργαζόμενους, τον ελληνικό λαό, σε συνεχή δράση ενάντια σε αυτές τις αποφάσεις της κυβέρνησης και της ΕΕ και τις συνέπειές τους.

Πριν απ' όλα, τους καλεί σε δράση για ματαίωση της γενίκευσης του πολέμου, ο οποίος γίνεται αποκλειστικά για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και την παγκόσμια κηδεμονία».

ΒΑΜΒΑΚΙ
Για τρίτη χρονιά πέφτει «μαχαίρι»

Νέα μέτρα περιορισμού και για το 2003, με σκοπό να μειωθεί η βαμβακοκαλλιέργεια κάτω από 3.400.000 στρέμματα!

Η κυβέρνηση βάζει φέτος ακόμα πιο βαθιά το μαχαίρι στη βαμβακοκαλλιέργεια. Η περσινή Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για το βαμβάκι τροποποιείται προς το χειρότερο, με βασικό σκοπό την περαιτέρω συρρίκνωση της βαμβακοκαλλιέργειας.

Τα «σπασμένα» θα πληρώσουν πρωτίστως οι μικρομεσαίοι παραγωγοί που εξαναγκάζονται να έχουν και ένα επιπλέον εισόδημα προκειμένου να επιβιώσουν. Μετά από δύο χρόνια συνεχών αυθαίρετων μειώσεων, προβλέπονται φέτος νέα αυθαίρετα διοικητικά μέτρα περιορισμού. Ετσι για τους λεγόμενους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα επιβληθεί επιπλέον μείωση 10% σε όσους καλλιεργούν από 50 μέχρι 100 στρέμματα και 5% σε όσους καλλιεργούν από 100 στρέμματα και πάνω. Κι αυτό γίνεται πάλι στο όνομα της αμειψισποράς... και το εργαλείο του νέου περιορισμού ή παγώματος των ήδη μειωμένων καλλιεργηθέντων στρεμμάτων, θα είναι πάλι το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης & Ελέγχου (ΟΣΔΕ).

Φαίνεται πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας θα εμφανίσει φέτος ότι με βάση το... ΟΣΔΕ καλλιεργήθηκαν λιγότερα από 3.400.000 στρέμματα. Να σημειωθεί ότι το 2001 εμφανίστηκε ότι καλλιεργήθηκαν στο ΟΣΔΕ 3.805.000 στρέμματα και για το 2002 3.605.000 στρέμματα. Κι αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2001 καλλιεργήθηκαν στην πραγματικότητα 4.230.000 στρέμματα, τότε συμπεραίνεται εύλογα ότι η κυβέρνηση με ΚΥΑ και με ΟΣΔΕ θα ανεβάσει φέτος του νούμερο των κομμένων στρεμμάτων με βαμβάκι κάτι παραπάνω από 800.000!

Η ολέθρια αυτή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση αναφορικά με τη βαμβακοκαλλιέργεια, δεν αποσκοπεί στην κατοχύρωση ενός καλύτερου εισοδήματος για τον Ελληνα βαμβακοπαραγωγό και στην προστασία του περιβάλλοντος, όπως ισχυρίζεται η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, επιχειρώντας να παραπλανήσει τους αγρότες και γενικότερα την κοινή γνώμη. Αλλωστε, πώς μπορεί κάποιος παραγωγός να εξασφαλίσει καλύτερο εισόδημα, όταν δεν του επιτρέπουν να καλλιεργήσει όσα στρέμματα μπορεί και να παραγάγει όσο το δυνατόν περισσότερα και πιο ποιοτικά προϊόντα; Ούτε, βεβαίως τα όσα γίνονται, είναι αποτέλεσμα ενός συγκεκριμένου παραγωγικού σχεδιασμού για τη χώρα μας, καθώς ο αγρότης που υποχρεώνεται να μειώσει τη βαμβακοκαλλιέργεια, δεν έχει εναλλακτική παραγωγική λύση, η οποία θα του εξασφάλιζε ένα καλύτερο εισόδημα. Κι αυτό γιατί στο σύνολο, σχεδόν, των υπόλοιπων αγροτικών προϊόντων η Ευρωπαϊκή Ενωση επιβάλλει περιορισμούς, ποσοστώσεις και πρόστιμα συνυπευθυνότητας, ενώ και οι τιμές που διαμορφώνονται προσφέρουν ακόμα μικρότερο εισόδημα.

Επίσης, γίνεται φανερό ότι τα συνεχόμενα μέτρα περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας αποσκοπούν στο «κουκούλωμα» του καταστροφικού κοινοτικού κανονισμού για τα βαμβάκι που ψήφισε η κυβέρνηση στην ΕΕ τον Απρίλη του 2001. Οι σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις, το μόνο που κάνουν είναι να προωθούν τις κατευθύνσεις και τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για δραστικό περιορισμό της βαμβακοκαλλιέργειας στην Ελλάδα. Αυτό βέβαια δε γίνεται τυχαία. Γίνεται στα πλαίσια ενός γενικότερου σχεδίου για μείωση της αγροτικής παραγωγής και συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού, ώστε να προχωρήσει η καπιταλιστικοποίηση της γεωργίας, με την παράδοση της γης στα χέρια λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών, που θα δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα.

ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ - ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Πόσο θα τους κοστίσει η κυβερνητική κοροϊδία;

Το «φάντασμα» του ψευτοδανείου των 40 δραχμών ανά κιλό βαμβακιού, που έδωσε προεκλογικά η κυβέρνηση Σημίτη το 1999, πλανάται γύρω από τις τσέπες των βαμβακοπαραγωγών. Για το ποσό αυτό που είναι 50 δισ. δραχμές, προβλέπονταν ότι πρέπει να επιστραφεί από τους βαμβακοπαραγωγούς, ως άτοκο δάνειο. Μέχρι τώρα επισήμως, δε ζητήθηκε πίσω. Ομως, στο όλο θέμα προστίθεται άλλη μια πτυχή: Οτι το υπουργείο Γεωργίας δεν κατέβαλε τους τόκους των ετών 2000, 2001 και 2002. Και επειδή η ΑΤΕ ως τράπεζα εισηγμένη στο χρηματιστήριο, δε πρόκειται να χάσει τα λεφτά της, τίθεται το εξής εύλογο ερώτημα: Θα φορτωθούν οι βαμβακοπαραγωγοί τα 50 δισ. δρχ. συν τους απλήρωτους τόκους και πότε θα τους έρθει ο λογαριασμός;.. Το ίδιο ερώτημα ισχύει επίσης και για τους ελαιοπαραγωγούς που το 1999 είχαν πάρει 30 δραχμές το κιλό, δηλαδή 16,2 δισ. δρχ. συνολικά.

ΨΑΡΑΔΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Απεργούν Δευτέρα και Τρίτη

Δένουν τα σκάφη τους την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη οι αλιείς της Αττικής. Η Ομοσπονδία τους ανακοίνωσε 48ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 10.30 πμ, τη Δευτέρα 24/2, στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως στη Σαλαμίνα. Η προσυγκέντρωση θα γίνει στην ιχθυαγορά της Σαλαμίνας, ενώ στη συνέχεια θα επιδοθεί ψήφισμα στον υπουργό Γεωργίας, στη Βουλή και τα κόμματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ