ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑ ΙΡΑΚ
Αντίστροφη μέτρηση

Το ενδεχόμενο να μη θέσει καν θέμα δεύτερης απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας εξετάζει η Ουάσιγκτον, αν κριθεί ότι το κλίμα «είναι αρνητικό»

Κατασκοπευτικό «U2»

Associated Press

Κατασκοπευτικό «U2»
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Πόσος περισσότερος χρόνος μπορεί να δοθεί στις επιθεωρήσεις;» αναρωτιόταν, χτες, μιλώντας στην Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων του Κογκρέσου ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος ειρωνεύτηκε τη γαλλο-γερμανική πρόταση για παράταση των ελέγχων, κατηγορώντας ανοιχτά τις δύο χώρες ότι προσπαθούν «να γλιτώσουν τον Σαντάμ από τη δύσκολη θέση». Λίγες μόλις ώρες, πριν την έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, αμερικανικές διπλωματικές πηγές διέρρεαν ότι, ανάλογα με το κλίμα που θα διαμορφωθεί στο Συμβούλιο, η Ουάσιγκτον θα κρίνει κατά πόσο θα μπει στη διαδικασία να επιδιώξει μια δεύτερη απόφαση.

«Ο αμερικανικός λαός θα πρέπει να δεσμευτεί απέναντι στο Ιράκ για αρκετό καιρό για ένα δίκαιο σκοπό» υποστήριξε, χτες, ο Κόλιν Πάουελ. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε απερίφραστα ότι δεν μπορεί να γνωρίζει «ποιο ακριβώς θα είναι το κόστος ενός πολέμου». Εσπευσε, όμως, να συμπληρώσει ότι ο αμερικανικός στρατός θα ανατρέψει το ιρακινό καθεστώς και δε θα στραφεί εναντίον των πολιτών. Στη συνέχεια παρέθεσε το αμερικανικό σχέδιο, δηλώνοντας ότι ο στρατός θα αναλάβει τη διοίκηση του Ιράκ «για περιορισμένο χρονικό διάστημα» και μετά θα την παραχωρήσει σε μια «διεθνή προσωπικότητα, η οποία επίσης θα παραμείνει στην εξουσία μόνο όσο χρειάζεται για να συσταθεί μια αντιπροσωπευτική ιρακινή διοίκηση».

Ετοιμασίες στο αεροπλανοφόρο «Τρούμαν»

Associated Press

Ετοιμασίες στο αεροπλανοφόρο «Τρούμαν»
Στο πλευρό του Πάουελ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων του Κογκρέσου, ήταν ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ, Ρίτσαρντ Μάγιερς, ο οποίος εμφανίστηκε κατηγορηματικά βέβαιος ότι τα αμερικανικά στρατεύματα είναι σε θέση «να πολεμήσουν ταυτοχρόνως σε δύο μέτωπα: στο Ιράκ και κατά της τρομοκρατίας». Ο Πάουελ δεν έχασε την ευκαιρία να εξαπολύσει νέα λεκτική επίθεση κατά της Γαλλίας και της Γερμανίας, δηλώνοντας ότι θα «προκαλέσει» τους εκπροσώπους τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας να «αποκαλύψουν τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους επιθυμούν παράταση των επιθεωρήσεων: μήπως για να γλιτώσουν τον Σαντάμ;»...

Οι προκλητικές δηλώσεις Πάουελ προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Γάλλου ΥΠΕΞ, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ο οποίος βρίσκεται καθ' οδόν για τη Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο ντε Βιλπέν τόνισε ότι «δεν μπορεί να είναι σοβαρά αυτά τα πράγματα».

Παρ' όλα αυτά, μάλλον με αυτήν τη «μη σοβαρή» τακτική θα παρουσιαστούν οι ΗΠΑ στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση. Σύμφωνα με Αμερικανούς διπλωμάτες, η Ουάσιγκτον δεν έχει, ακόμη, καταλήξει αν θα ζητήσει τελικά να ληφθεί μια δεύτερη απόφαση που θα αναφέρεται σαφώς στη χρήση στρατιωτικής βίας. Ενδεικτικά, ο Πάουελ, αναφερόμενος σε αυτό το θέμα, τόνιζε ότι «όλοι γνώριζαν τι ψήφιζαν το Νοέμβρη, όταν ενέκριναν την απόφαση 1441 που μιλά για σοβαρές συνέπειες».

Οπως υποστηρίζουν, πάντα αμερικανικές πηγές, η Ουάσιγκτον αναμένεται να αξιοποιήσει στο έπακρο, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, το πόρισμα των 6 ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, οι οποίοι κατέληξαν ότι οι ιρακινοί πύραυλοι «Αλ Σαμούντ 2», τους οποίους εξετάζουν την τελευταία βδομάδα, «παραβιάζουν το επιτρεπτό από τις κυρώσεις του ΟΗΕ όριο εμβέλειας». Ηδη, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, μίλησε για «σοβαρότατη και ανησυχητική εξέλιξη».

«Μήλον της έριδος» οι πύραυλοι

Για «πιθανότατα σημαντική ρήξη του Ιράκ με τις αποφάσεις του ΟΗΕ» έκανε λόγο ο Βρετανός πρωθυπουργός, με αφορμή την ανακοίνωση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τους πυραύλους «Αλ Σαμούντ 2». Ο Τόνι Μπλερ, μετά από το τέλος της συνάντησής του με τον Αυστραλό ομόλογό του, Τζον Χάουαρντ, υποστήριξε ότι «η συγκεκριμένη ανακάλυψη αποδεικνύει τη ματαιότητα των προτάσεων περί παράτασης του χρόνου των επιθεωρήσεων, αφού το ιρακινό καθεστώς εμφανίζεται αποφασισμένο να περιφρονεί τον ΟΗΕ».

Δριμεία λεκτική επίθεση κατά της γαλλο-γερμανικής πρότασης παράτασης των επιθεωρήσεων εξαπέλυσε, χτες, και ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, χαρακτηρίζοντάς τη «μη ρεαλιστική». Ο Στρο δήλωσε ότι «τέτοιες προτάσεις θα δώσουν το μήνυμα στο Σαντάμ ότι η ανυπακοή και η περιφρόνηση του ΟΗΕ αμείβεται» και συμπλήρωσε ότι «αν η διεθνής κοινότητα δεν επιδείξει, τώρα, αποφασιστικότητα και επιμονή, πιέζοντας με την απειλή χρήσης βίας, τότε ο κόσμος θα γίνει πολύ πιο επικίνδυνος».

Από εντελώς αντίθετη οπτική γωνία αντιμετώπισε το θέμα των ιρακινών πυραύλων η Μόσχα. Οπως υπογράμμισε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γιούρι Φεντότοφ, «το ζήτημα του βεληνεκούς των συγκεκριμένων πυραύλων είναι περισσότερο τεχνικό παρά οτιδήποτε άλλο. Επιπλέον, αποδεικνύεται ότι το Ιράκ συνεργάζεται με τους επιθεωρητές και ότι οι έλεγχοι είναι αποτελεσματικοί».

Η ρωσική ηγεσία, διά στόματος του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, τα τελευταία 24ωρα, αναφέρεται επανειλημμένως ακόμη και στο ενδεχόμενο άσκησης βέτο. Ο Πούτιν, σε νέα συνέντευξή του, χτες, στην εφημερίδα «Τελεγκράμ», επαναλαμβάνει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο βέτο «αν κριθεί απαραίτητο, αν και θεωρώ ότι δε θα ήταν εποικοδομητικό να φθάσει η κατάσταση σε τέτοιο σημείο».

Ανάλογη εκτίμηση αναμένεται να εκφράσουν και οι Γερμανία, Γαλλία, Κίνα και άλλες χώρες στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Την επιχειρηματολογία τους ενισχύει, άλλωστε, το γεγονός ότι έγγραφα που αναφέρονται στους συγκεκριμένους πυραύλους, αλλά και όλα τα στοιχεία σχετικά με το βεληνεκές τους, παραδόθηκαν εθελουσίως από την ιρακινή ηγεσία στον επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, την περασμένη βδομάδα. Ο Ιρακινός αντιπρόεδρος, Ταρέκ Αζίζ, δήλωνε, από την Ιταλία όπου άρχισε 4ήμερη επίσκεψη, ότι «το βεληνεκές των πυραύλων είναι εντός των ορίων του ΟΗΕ και αυτό αποδεικνύεται από τεχνικής άποψης».

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες όλων των ειδών

Αλλεπάλληλες μυστικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των χωρών - μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας έχει, τις τελευταίες ώρες, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα υπάρχοντα σχέδια που έχουν εκπονηθεί για την παροχή βοήθειας στους Ιρακινούς πολίτες σε περίπτωση στρατιωτικού πλήγματος. Σύμφωνα με διπλωμάτες του ΟΗΕ, ο Οργανισμός έχει, ήδη, μεταφέρει σε Ιράν, Συρία, Τουρκία και Ιορδανία, αλλά και σε άλλες χώρες, γειτονικές του Ιράκ, μεγάλο αριθμό εξειδικευμένου προσωπικού και έχει αρχίσει να αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες φαρμάκων, τροφίμων, νερού και άλλου ανθρωπιστικού υλικού. Αν και ο Ανάν δε θέλει δημοσίως να προχωρήσει σε τέτοιου περιεχομένου ανακοινώσεις, εκτιμώντας ότι θα δώσουν την εντύπωση ότι ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος, παράλληλα έκρινε αναγκαίο ο Οργανισμός να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να είναι έτοιμος.

Την ίδια στιγμή, κορυφώνονται, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, και οι αμερικανικές στρατιωτικές προετοιμασίες. Η εφημερίδα «Ουάσινγκτον Ποστ» υποστηρίζει ότι δύο μονάδες των ειδικών δυνάμεων δρουν, εδώ και ημέρες, εντός του Ιράκ, έχουν ήδη εγκαταστήσει συστήματα επικοινωνιών και προετοιμάζουν το έδαφος για την προέλαση των αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων σε μεγάλα τμήματα του ιρακινού εδάφους.

Παράλληλα, ο γενικός διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στον Κόλπο, Τόμι Φρανκς, είχε, χτες, συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπους, στον οποίο παρουσίασε τα τελευταία επιχειρησιακά σχέδια προτού μεταβεί στο Κατάρ. Οπως έγινε γνωστό, η Ουάσιγκτον έδωσε εντολή σε όλες τις διπλωματικές της αποστολές στην περιοχή του Κόλπου να απομακρύνουν το βοηθητικό προσωπικό και τις οικογένειες των διπλωματών και να λειτουργούν με το ελάχιστο δυνατό ανθρώπινο δυναμικό.

ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Στον αστερισμό της τρομο-υστερίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ο αναγορευμένος σε «άρχοντα του τρόμου», Οσάμα Μπιν Λάντεν, εξακολουθεί να στοιχειώνει τις ζωές των Αμερικανών και πια και των Βρετανών. Και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, μεν και δε, ζουν τις μέρες αυτές μέσα σε ένα πρωτοφανές κλίμα τρομολαγνίας και τρομο-υστερίας, ανάλογο της 11ης Σεπτεμβρίου.

Μαχητικά αεροσκάφη, ραντάρ για την άμυνα και συστήματα εκτόξευσης πυραύλων έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού γύρω από την Ουάσιγκτον, μετά την αύξηση των κινδύνων για τρομοκρατική επίθεση, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου και η συνταγματάρχης Μπρέντα Μπάρκερ, εκπρόσωπος της αεροπορικής διοίκησης της βόρειας Αμερικής (Norad) το επιβεβαίωσε λέγοντας ότι «το σύστημα ενεργοποιήθηκε τη Δευτέρα». Η ίδια διευκρίνισε ότι τέθηκαν σε συναγερμό μονάδες με πυραύλους εδάφους - αέρος «Avenger», ραντάρ «Sentinelle», και πύραυλοι εδάφους αέρος «Stinger», ενώ γίνονται περιπολίες μαχητικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων.

Η κατάσταση συναγερμού κρίθηκε απαραίτητη μετά τις σχετικές προειδοποιήσεις εκ μέρους του αρχηγού της CIA, Τζορτζ Τένετ και του διευθυντή του FBI, Ρόμπερτ Μίλερ, για επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα που θα μπορούσε να δοκιμάσει η «Αλ Κάιντα» ακόμα και αυτήν τη βδομάδα, εάν της δοθεί η ευκαιρία. Κατά τον Τένετ μπορεί να πραγματοποιηθεί επίθεση με «βρώμικη βόμβα», η οποία μολύνει με ραδιενέργεια μία ευρεία περιοχή, χημικά ή βιολογικά όπλα, ακόμα και αεροπορικές ή βομβιστικές επιθέσεις σε σημαντικά κτίρια της αμερικανικής πρωτεύουσας. Σε ανάλογο συναγερμό βρίσκονται και οι αμερικανικές αρχές σε όλη την υφήλιο, με κυριότερη ζώνη υψηλού κινδύνου την Αραβική Χερσόνησο.

Σε κατάσταση συναγερμού και η Βρετανία

Ο κίνδυνος τρομοκρατικού χτυπήματος στη Βρετανία είναι υπαρκτός διαβεβαίωσε εκ νέου χτες ο Ντέβιντ Μπλάνκετ, υπουργός Εσωτερικών της χώρας, αναφερόμενος στα αυστηρά μέτρα ασφαλείας που ισχύουν τις τελευταίες 72 ώρες. Ο Μπλάνκετ, σύμφωνα με το BBC, αναγκάστηκε να απαντήσει στις επιθέσεις και τη δριμεία κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το γεγονός ότι έχουν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με τη συμμετοχή μάλιστα των Ενοπλων Δυνάμεων, χωρίς η κυβέρνηση να έχει εξηγήσει από τι ακριβώς απειλείται η χώρα.

Το επίπεδο συναγερμού είναι ανάλογο με εκείνο της εποχής των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, καθώς η Σκότλαντ Γιαρντ δεν αποκλείει επίθεση του δικτύου της «Αλ Κάιντα» με πυραύλους εδάφους - αέρος εναντίον πολιτικού αεροσκάφους.

Από τη Δευτέρα, οι αστυνομικές αρχές έχουν λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας, στα αεροδρόμια του «Χίθροου», του Μάντσεστερ και του Λιντς. Περίπου 450 άνδρες του Στρατού στο πλευρό 1.000 αστυνομικών συνεχίζουν τις περιπολίες στην περίμετρο του αερολιμένα του «Χίθροου» καθώς και σε κεντρικές οδικές αρτηρίες.

Στο μεταξύ, τμήματα του αεροδρομίου «Γκάτγουικ» στο Λονδίνο εκκενώθηκαν και έκλεισαν χτες το απόγευμα και οι πτήσεις ανεστάλησαν για λόγους ασφαλείας, ανακοίνωσε πηγή του αεροδρομίου και της αστυνομίας. «Αντιμετωπίζουμε ένα ζήτημα ασφάλειας. Τμήματα του βόρειου τερματικού σταθμού έκλεισαν», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας στο «Ρόιτερ».

Παράλληλα, εκπρόσωπος της Σκότλαντ Γιαρντ δήλωσε ότι δύο άντρες συνελήφθησαν στο Χάουνσλοου, κοντά στο αεροδρόμιο «Χίθροου», από άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και οδηγήθηκαν σε αστυνομικό τμήμα για ανάκριση. Ο ίδιος αξιωματούχος αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την ταυτότητα ή την εθνικότητα των δύο ατόμων, επικαλούμενος τον αντιτρομοκρατικό νόμο.

Επιχείρηση σκούπα στη Γερμανία

Μεγάλη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας με επιδρομές σε διαμερίσματα και γραφεία που χρησιμοποιούν ισλαμικές ομάδες, πραγματοποίησε χτες η γερμανική αστυνομία σε πέντε πόλεις, καθώς υπήρχαν υποψίες ότι σχεδιάζονται επιθέσεις σε διάφορα σημεία της Γερμανίας. Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος 160 αστυνομικοί, οι οποίοι ερεύνησαν συνολικά οκτώ διαμερίσματα και τρία γραφεία, στα οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διάφορα έγγραφα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, βιντεοκασέτες και κασέτες ήχου.

Από εισαγγελικές πηγές έγινε γνωστό ότι στο πλαίσιο των ερευνών συνελήφθησαν τέσσερις ύποπτοι, οι οποίοι στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Ωρες κρίσης για το Συμβούλιο Ασφαλείας

Από παλιότερη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Associated Press

Από παλιότερη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Μία από τις κρισιμότερες συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να αρχίσει, σήμερα, στις 5.30 περίπου ώρα Ελλάδας, στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη. Οπως έγινε και την περασμένη βδομάδα, οπότε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ παρουσίασε τα «στοιχεία» των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που, κατά την Ουάσιγκτον, αποδεικνύουν την «ιρακινή ενοχή», έτσι και σήμερα στη συνεδρίαση θα λάβουν μέρος οι περισσότεροι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών - μελών.

Ηδη, στα χέρια των εκπροσώπων των χωρών - μελών του Συμβουλίου βρίσκεται, γραπτώς, η γαλλογερμανική πρόταση, την οποία έχουν δηλώσει δημόσια ότι υποστηρίζουν η Ρωσία και η Κίνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, Παρίσι και Βόννη προτείνουν, κατ' αρχάς, την παράταση του χρόνου των επιθεωρήσεων στο Ιράκ και τον τριπλασιασμό του αριθμού των επιθεωρητών, που, σήμερα, φθάνουν τα 110 άτομα. Επίσης, προτείνουν την ανάπτυξη ειδικών μονάδων ασφαλείας στο Ιράκ, πιθανότατα κυανόκρανων του ΟΗΕ, οι οποίοι θα αναλάβουν τη φρούρηση των τοποθεσιών, που έχουν, ήδη, ελεγχθεί από τους επιθεωρητές, αλλά θεωρούνται ύποπτες για την κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής.

Το γαλλογερμανικό έγγραφο ζητά, επίσης, την ανάπτυξη κινητών τελωνειακών μονάδων, προκειμένου να ελέγχονται, διαρκώς, τα προϊόντα που εισάγονται στη χώρα, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν παραβιάζει το εμπάργκο, ενώ προτείνεται και η αύξηση του αριθμού των Αράβων μεταφραστών, που θα συνοδεύουν τους επιθεωρητές και θα έχουν άμεση πρόσβαση στα έγγραφα που τους παραδίδονται από την ιρακινή ηγεσία. Τέλος, οι δύο χώρες προτείνουν την έναρξη διαρκών εναέριων ελέγχων με αμερικανικά αεροσκάφη τύπου U2, αλλά και γαλλικά ή και ρωσικά ανάλογα αεροπλάνα, ενώ ζητούν την εγκατάσταση εντός του Ιράκ ανώτερου συντονιστικού επιτελείου του ΟΗΕ.

Από την άλλη πλευρά, η Ουάσιγκτον, με κύριο συμπαραστάτη της τη Βρετανία, αναμένεται να ταχθεί υπέρ της λήψης μιας νέας απόφασης που θα δρομολογεί την ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Παρ' όλα αυτά, δεν αποκλειόταν το ενδεχόμενο οι Αμερικανοί διπλωμάτες να αποφύγουν εντελώς τη διαδικασία υιοθέτησης μιας δεύτερης απόφασης, σε περίπτωση που εκτιμήσουν ότι το κλίμα εντός του Συμβουλίου δεν είναι θετικό για τη δική τους άποψη.

Για να ληφθεί απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας, σχετικά με ένα τόσο σημαντικό θέμα, απαιτείται η θετική ψήφος 9 από τα 15 μέλη, ενώ προϋποτίθεται ότι κανένα από τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου δε θα ασκήσει «βέτο». Στην παρούσα φάση, εκτός από τα μόνιμα μέλη (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ρωσία), στο Συμβούλιο συμμετέχουν οι: Γερμανία, Γουινέα, Μεξικό, Πακιστάν, Ισπανία, Συρία, Αγκόλα, Βουλγαρία, Καμερούν και Χιλή. Την προεδρία για το μήνα Φεβρουάριο έχει η Γερμανία, η οποία, όπως και το Πακιστάν, η Ισπανία, η Αγκόλα και η Χιλή, άρχισε τη δίχρονη θητεία της στο Συμβούλιο την 1η Ιανουαρίου 2003.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αμοιβαία δυσπιστία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ.-- Τίποτα το «οριστικό» δεν απέδωσαν οι επαφές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς με κορυφαία στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την πίεση για «επίσπευση των διαδικασιών» που ζητεί η κυβέρνηση Μπους για τη μεταφορά δεκάδων χιλιάδων Αμερικανών και Βρετανών στρατιωτών στην Τουρκία, προκειμένου να προετοιμαστεί το «βόρειο μέτωπο» εναντίον του Ιράκ ενόψει του πολέμου, που, όπως όλα δείχνουν, είναι ζήτημα ημερών.

Ο Γιακίς, σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις, επαναλάμβανε στερεότυπα ότι το θέμα «επαφίεται στην τουρκική Βουλή», και το γεγονός ότι από το επίσημο αμερικανικό αίτημα να ληφθεί απόφαση «το συντομότερο» έχουν περάσει τρεις εβδομάδες προκαλούσε έκδηλο εκνευρισμό στους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ωστόσο, πέρα από τη συνεχιζόμενη προσπάθεια του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας να αποσπάσει τις μέγιστες δυνατές υποσχέσεις οικονομικής βοήθειας, σε αντάλλαγμα για τις τουρκικές διευκολύνσεις, η δυσπιστία της Αγκυρας σε ό,τι αφορά στον κουρδικό παράγοντα παραμένει. Η βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν σημείωνε χθες πως κορυφαίοι Τούρκοι στρατιωτικοί εκφράζουν «φόβους» ότι οι Βρετανοί επιχειρούν «να επηρεάσουν τους Κούρδους του Ιράκ, με στόχο τη δημιουργία έντασης στη σχέση τους με την Αγκυρα». Πάντως, η απόφαση της τουρκικής Βουλής δεν αναμένεται «πριν από την ερχόμενη Τρίτη», μετέδιδαν χθες τουρκικά ΜΜΕ.

Τα εμβόλια άνθρακα «επαναπατρίζουν» Αυστραλούς ναύτες...

Ανεβαίνει μέρα τη μέρα ο αριθμός των Αυστραλών στρατιωτών που αρνούνται να συνεχίσουν τη συμμετοχή τους σε επικείμενες πολεμικές επιχειρήσεις στον Περσικό με αφορμή τον «απαραίτητο» εμβολιασμό τους κατά του άνθρακα...

Πριν τέσσερις μέρες, ο αριθμός των Αυστραλών που αρνήθηκαν και πέτυχαν τη μη συμμετοχή τους στις δυνάμεις που αποστέλλει η κυβέρνηση Τζον Χάουαρντ στον Περσικό, ήταν τρεις ναύτες του πολεμικού σκάφους «HMAS KANIMBLA». Χτες, άλλοι οκτώ Αυστραλοί ναύτες, που μετέβαιναν σε άλλο σκάφος που έπλεε στον Περσικό, αρνήθηκαν τον εμβολιασμό τους κατά του άνθρακα επικαλούμενοι λόγους προστασίας της υγείας τους... Και οι οκτώ έχουν λάβει ήδη εντολή επιστροφής τους στην Αυστραλία...

Σύμφωνα με ΜΜΕ της Αυστραλίας, η προσχηματική ή μη (αλλά όχι αδικαιολόγητη...) ανησυχία των Αυστραλών ναυτών, που υπηρετούν σε πλοία που βρίσκονται στην περιοχή του Περσικού, λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς δεκάδες άλλοι ναύτες (από τους ήδη 2.000 που βρίσκονται στον Περσικό) φέρονται να επιφυλάσσονται ενόψει... εμβολιασμού, φοβούμενοι άμεσες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ