Σήμερα η συγκέντρωση των γονιών αυτιστικών παιδιών στο υπουργείο Υγείας, ενώ χτες είχε διαμαρτυρία η Εθνική Ομοσπονδία των Κινητικά Αναπήρων
Eurokinissi |
Στιγμιότυπο απ' τη χτεσινή κινητοποίηση των κινητικά αναπήρων |
Η Κίνηση υπογραμμίζει ότι η πολιτεία όχι μόνο αδιαφορεί γι' αυτή την κατάσταση και δεν παίρνει μέτρα για την αντιμετώπισή της, αλλά με τη μείωση των κοινωνικών δαπανών και τον νέο Νόμο για την Πρόνοια, κάνει την κατάσταση ακόμα χειρότερη. Ταυτόχρονα, καλεί το γονεϊκό και αναπηρικό κίνημα να αγωνιστούν, για να επιβληθεί μια άλλη πολιτική, που να έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.
Συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και διαμαρτυρία στη γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων πραγματοποίησαν χτες το πρωί κινητικά ανάπηροι. Την κινητοποίηση οργάνωσε η Εθνική Ομοσπονδία Κινητικά Αναπήρων (ΕΟΚΑ), διεκδικώντας την επέκταση του εξωιδρυματικού επιδόματος παραπληγίας - τετραπληγίας και σε άλλες κατηγορίες κινητικά αναπήρων, τη διατήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας που προβλέπει συνταξιοδότηση μετά από 15 εργάσιμα έτη, χορήγηση αναπηρικών αμαξιδίων και ορθοπεδικών ειδών χωρίς συμμετοχή των ασφαλισμένων κ.ά.
Αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας, Ρ. Σπυρόπουλο, ο οποίος δε δεσμεύτηκε για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
Μιλώντας στο «Ρ», χτες, ο Μάριος Καμακάρης εκπρόσωπος της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης ΑμΕΑ (ΕΣΚ ΑμΕΑ), με αφορμή τη χτεσινή κινητοποίηση τόνισε:
«Τεράστιες είναι οι ευθύνες της ηγεσίας της ΕΟΚΑ για τα συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια σειόταν όλη η Ελλάδα από κινητοποιήσεις σε σχέση με το ασφαλιστικό, τις εργασιακές σχέσεις και όλες τις αναδιαρθρώσεις στο χώρο της κοινωνικής πολιτικής, οι συνάδελφοι περί άλλα τύρβαζαν. Θεωρούμε ότι είναι τουφεκιά στον αέρα, αφού και η οργάνωση, αλλά και το σκεπτικό της, έχει στόχο να απονευρωθούν οι αγώνες, να αφυδατωθούν τα αιτήματα και να μην υπάρχει αγωνιστικός προσανατολισμός στον αναπηρικό κόσμο. Ως ΕΣΚ ΑμΕΑ καλούμε τον κόσμο σε επαγρύπνηση, να πλαισιώσει τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, έτσι ώστε αγωνιστικά και με σωστό προσανατολισμό να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας».
Με γοργούς ρυθμούς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας προχωράει στην εφαρμογή του νέου νόμου για την Πρόνοια που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή και ο οποίος εμπορευματοποιεί την Πρόνοια, διαλύει τις υπάρχουσες δομές πρόνοιας και καθιερώνει τους εράνους και τη φιλανθρωπία.
Ετσι, χτες, συνήλθε στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας το Συμβούλιο του ΠεΣΥΠ (Περιφερειακού Συστήματος Υγείας - Πρόνοιας), με κύριο θέμα την προσαρμογή της λειτουργίας των ΠεΣΥ στην εφαρμογή του νέου νόμου για την «Αναδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας».
Στη διάρκεια τής συνεδρίασης δόθηκαν, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, οδηγίες προς τους προέδρους των ΠεΣΥΠ για την «απρόσκοπτη εφαρμογή» του νέου νόμου και ακούστηκαν πλήθος μεγαλοστομίες περί «αποκέντρωσης των υπηρεσιών», «καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού» και άλλα παρόμοια.
Στη συνεδρίαση ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας Κ. Στεφανής, μίλησε για «εντεινόμενη επίθεση στο χώρο της Υγείας και της Πρόνοιας» και ζήτησε «εντατικοποίηση των προσπαθειών προκειμένου η δουλιά που γίνεται σε όλους τους τομείς να έχει άμεσα και αισθητά προς τον πολίτη αποτελέσματα».
Ο υφυπουργός Υγείας - Πρόνοιας Δ. Θάνος, αναφέρθηκε στους σχεδιασμούς του υπουργείου, που περνούν κυρίως μέσα από τον νέο αντι - κοινωνικό νόμο για την Πρόνοια και τόνισε ότι «η προώθηση του εθελοντισμού, της κοινωνικής αλληλεγγύης και η ενεργοποίηση των πολιτών, θα αποτελέσουν στοιχεία αναβάθμισης της κοινωνικής παρέμβασης».
Στον παραλογισμό της κυκλοφορίας ενός φαρμάκου -- και όχι με επιστημονικά - θεραπευτικά κριτήρια -- οδηγεί τελικά η πολιτική της αντιμετώπισης του φαρμάκου ως ενός προϊόντος που ασκεί η κυβέρνηση καθώς και η αδυναμία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων να παίξει το ρόλο του. Ετσι, χτες το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αποφάσισε τη συνέχιση της κυκλοφορίας του φαρμάκου «Τ4» για το θυρεοειδή απορρίπτοντας την αίτηση του ΕΟΦ για απαγόρευσή του.
Το 2001 ο ΕΟΦ απαγόρευσε τη διάθεση και κυκλοφορία τύπων του φαρμάκου, με την αιτιολογία ότι είχε μειωμένη θεραπευτική αποτελεσματικότητα. Η εταιρία που παρασκευάζει το «Τ4» προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας την αναστολή της απαγόρευσης, η οποία και έγινε τον Απρίλη του 2002 με απόφαση του ΣτΕ. Ομως, ο ΕΟΦ προσέφυγε εκ νέου στο ΣτΕ ζητώντας την κατεπείγουσα απαγόρευση του «Τ4». Το ΣτΕ, χτες, απέρριψε τη νέα προσφυγή του ΕΟΦ, κρίνοντας ότι τα στοιχεία που επικαλείται δεν είναι καινούρια και δεν επιφέρουν καμία μεταβολή των δεδομένων στα οποία είχε στηριχτεί η προγενέστερη απόφασή του.
Η απόφαση στηρίχτηκε μεταξύ άλλων στην έκθεση του καθηγητή Φαρμακολογίας Δ. Βαρώνου που εισηγήθηκε να μην ανακληθεί η άδεια κυκλοφορίας του «Τ4» γιατί η χορήγησή του γίνεται υπό την άμεση επίβλεψη του γιατρού και ακόμη γιατί η απαγόρευσή του θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα στους ασθενείς που ρυθμίζονται από αυτό.
Την πραγματοποίηση 15θήμερων κινητοποιήσεων από τις 10 του Φλεβάρη, ανήγγειλαν οι νοσοκομειακοί γιατροί Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Λάρισας.
Μετά από απόφαση των Γενικών Συνελεύσεων των κατά τόπους Ενώσεων, οι γιατροί προχωρούν σε στάσεις εργασίας και αποχή από τα καθήκοντά τους. Οι νοσοκομειακοί γιατροί διαμαρτύρονται για τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η δημόσια περίθαλψη εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. Μεταξύ άλλων καταγγέλλουν πως τα κονδύλια για τις εφημερίες του 2003 δεν επαρκούν και αυτό θα οδηγήσει σε περικοπές εφημερευόντων γιατρών με όποιο κίνδυνο συνεπάγεται για τη ζωή των ασθενών.