Πρόκληση στη νοημοσύνη του ελληνικού λαού το κάλεσμα του γραμματέα του κυβερνητικού κόμματος για συμμετοχή στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση έχει ανοίξει διάπλατα τις πόρτες στους Αμερικανούς
Τη γνωστή παλιά τακτική «άλλο η κυβέρνηση άλλο το Κίνημα», προσπαθεί να επαναφέρει ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτης, με προφανή στόχο τον αποπροσανατολισμό του λαού και τη συγκάλυψη της υποτελούς στάσης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που υπηρετεί πιστά τα νέα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ. Η πρόκληση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ απέναντι στη νοημοσύνη του ελληνικού λαού έφτασε σε τέτοιο σημείο, ώστε να καλεί τα μέλη, τα στελέχη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ «να δώσουν ενεργά το αγωνιστικό τους "παρών" σε όλες τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις της «Συμμαχίας σταματήστε τον πόλεμο».
Ο Κ. Λαλιώτης σαν να έρχεται στην Ελλάδα από άλλον πλανήτη, σαν να μην είναι στην κυβέρνηση το κόμμα του οποίου γραμματέας είναι ο ίδιος και παραβλέποντας τη στάση αυτής της κυβέρνησης στα διάφορα όργανα του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΟΗΕ, όπου εναρμονίζεται πλήρως με τα κελεύσματα των Αμερικανών, παραβλέποντας ακόμα το γεγονός ότι η Ελλάδα με ευθύνη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, στηρίζει τις ΗΠΑ στην προετοιμασία του πολέμου κατά του Ιράκ, είτε με διευκολύνσεις είτε και με ελληνικά στρατιωτικά μέσα (πλοία κλπ.), στρέφεται κατά των ...ΗΠΑ, διαπιστώνοντας ότι «θέλουν να εκφράσουν ως αυτοκρατορία έξω και πέρα από κάθε πλαίσιο δικαίου, έξω και πέρα από τους διεθνείς κανόνες, το δικό τους imperium και τα δικά τους συμφέροντα». Για να προσθέσει: «Το ΠΑΣΟΚ με τα στελέχη του, τα μέλη, τους φίλους του ενώνει τη φωνή, την αγωνία και την ελπίδα του με όλους τους πολίτες της Ελλάδας, της Ευρώπης, της Αμερικής, του κόσμου, που λένε "ναι στην ειρήνη όχι στη βαρβαρότητα όχι αίμα για το πετρέλαιο"».
Αμεση ήταν η απάντηση στον Κ. Λαλιώτη από την Κίνηση «ΣΥΜΜΑΧΙΑ - ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ», όπου σε ανακοίνωσή της την οποία υπογράφουν οι Γιάννης Σηφακάκης, Στέφανος Ληναίος, Γιώργος Αλεβυζάκης και Χάρης Παπαμάργαρης τονίζονται τα ακόλουθα:
«Το Σάββατο 25 Γενάρη, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης δήλωσε τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στις κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στο Ιράκ και κάλεσε τα μέλη, τους φίλους και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ "να δώσουν ενεργά το αγωνιστικό τους παρών, σε όλες τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που προωθεί η "Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο" στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, την Αμερική στις 15 Φεβρουαρίου".
Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ δηλώνει και επίσημα τη συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις εναντίον του επικείμενου πολέμου στο Ιράκ είναι δείγμα των διαστάσεων που παίρνει το αντιπολεμικό κίνημα στην Ελλάδα. Χιλιάδες εργαζόμενοι και νεολαίοι αντιστέκονται στην πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη, κινητοποιούνται ενάντια σ' αυτόν το βρώμικο πόλεμο και συμμετέχουν ήδη από την ίδρυσή της, στις αρχές Οκτώβρη, στη "Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο".
Ομως, για τις ευθύνες και τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης σ' αυτόν τον πόλεμο, ο κ. Λαλιώτης "ξέχασε" να μιλήσει. Δεν είπε λέξη για τις βάσεις της Σούδας που έχουν μετατραπεί σε "αεροπλανοφόρο" των ΗΠΑ όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν με τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και στο Αφγανιστάν. Ούτε για τις ελληνικές φρεγάτες που περιπολούν στον Περσικό και κοστίζουν 80 χιλιάδες ευρώ η καθεμία τη μέρα. Ούτε για τα δισεκατομμύρια ευρώ, που σπαταλάει η κυβέρνηση για νέους πολεμικούς εξοπλισμούς την ώρα που παγώνει τους μισθούς και τις συντάξεις.
Η "Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο" παλεύει ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Ιράκ, αλλά και ενάντια σε οποιαδήποτε συμμετοχή και διευκόλυνση της ελληνικής κυβέρνησης σ' αυτόν τον πόλεμο. Για να κλείσουν οι βάσεις και το NATO, για να γυρίσουν πίσω οι φρεγάτες και ο ελληνικός στρατός, για να σταματήσουν οι εξοπλισμοί.
Σ' αυτήν τη μάχη όλος ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ, όλος ο κόσμος της Αριστεράς, όλοι οι αγωνιστές που ξεσηκώνονται ενάντια στον πόλεμο, είναι καλοδεχούμενοι, έχουν θέση στις γραμμές μας!
Είμαστε κομμάτι ενός διεθνούς αντιπολεμικού κινήματος που έχει διακηρύξει ανοιχτά την αντίθεσή του στον πόλεμο με ή χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ. Ενός κινήματος που απαιτεί από τις κυβερνήσεις "του" να μην πάρουν μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις δίπλα, στο πλευρό του Μπους και των συμμάχων του.
M' αυτά τα συνθήματα θα διαδηλώσουμε και στις 15/2 στο Σύνταγμα, την ίδια ώρα που όλες οι πρωτεύουσες του κόσμου θα πλημμυρίζουν με εκατομμύρια αντιπολεμικούς διαδηλωτές.
Μπορούμε να τους σταματήσουμε!»
Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαππας, ο οποίος ρωτήθηκε αν συμφωνεί η κυβέρνηση με τον Κ.Λαλιώτη. «Είναι διαφορετικός, είπε ο υπουργός Τύπου, ο ρόλος της κυβέρνησης και διαφορετικός ο ρόλος του κόμματος. Η κυβέρνηση χαράσσει ένα πολιτικό πλαίσιο στο οποίο κινείται και ειδικά με το βάρος της Προεδρίας της ΕΕ. Επομένως, η κυβέρνηση δεν μπορεί να διοργανώνει διαδηλώσεις. Εχει έναν άλλο ρόλο, μια διαφορετική λειτουργία, ειδικά από τη στιγμή που έχει και την Προεδρία της ΕΕ. Σαφώς, όμως, το κόμμα μας έχει έναν τελείως διαφορετικό ρόλο. Εχει άμεση σχέση με τα κοινωνικά κινήματα και θεωρώ απολύτως σωστό το γεγονός ότι το κόμμα μας εξαγγέλλει τη συμμετοχή του στις διαδικασίες των κοινωνικών κινημάτων. Πιστεύω ότι είναι και αυτός ένας από τους ρόλους του».
Ερώτηση του ΚΚΕ για τη στάση της Ελλάδας στην πρόσφατη συνεδρίαση του NATO
Ερώτηση προς τον υπουργό των Εξωτερικών, αναφορικά με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του NATO, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ και Λιάνα Κανέλλη. Οι δύο βουλευτές στην Ερώτησή τους επισημαίνουν τα παρακάτω:
«Οταν στις 24-1-03 συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτησή μας για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην πολεμική προετοιμασία των ΗΠΑ κατά του Ιράκ, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ι. Μαγκριώτης, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
"Η πολιτική της Ελλάδας στην κατάσταση στο Ιράκ χαρακτηρίζεται από τρεις βασικές παραμέτρους. Η πρώτη είναι ο σεβασμός της διεθνούς έννομης τάξης, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας του κάθε κράτους. Η δεύτερη είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και η τρίτη είναι η εδραίωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας σε όλο τον κόσμο και ειδικότερα σε αυτή τη δύσκολη περιοχή.
Στα πλαίσια αυτών των τριών παραμέτρων που χαρακτηρίζουν την πολιτική της χώρας μας, η Ελλάδα δεν υποστηρίζει μονομερείς στρατιωτικές επεμβάσεις που αντίκεινται ειδικότερα στη διεθνή νομιμότητα και δεν εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο". Και παρακάτω:
"Θέλω να τονίσω πως η Ελλάδα που είναι μια φιλειρηνική χώρα και η κυβέρνηση εκπροσωπώντας ένα λαό με φιλειρηνική παράδοση και στάση, πρωτοστατεί και πρωταγωνιστεί για να αποτραπεί και να αποφευχθεί ο πόλεμος γιατί δεν τον θεωρεί αναπόφευκτο όπως πάρα πολλοί".
Στη δευτερολογία του μάλιστα είχε και ένα καλό λόγο για τα φιλειρηνικά κινήματα, που "ιδιαίτερα αυτή την εποχή έχουν ένα πολύ σημαντικό και θετικό ρόλο".
Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Καθημερινή" της 26-1-03 ανέφερε: "Δεν πιστεύουμε, και αυτό είναι μια θέση αρχής για μας, ότι η προσφυγή στην ένοπλη βία είναι το αποτελεσματικό μέσο για την επίλυση των διεθνών και περιφερειακών προβλημάτων. Υποστηρίζουμε την εφαρμογή των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ, από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, αποφάσεις όπως η 1441 που έχουν ληφθεί ομόφωνα από τα μέλη του ΣΑ".
Ομως, παρά τις παραπάνω φιλειρηνικές διακηρύξεις των υπεύθυνων κυβερνητικών παραγόντων, στην εφημερίδα "ΝΕΑ" της 25ης-26ης/1/03 διαβάσαμε ότι άμεσα, σε αντίθεση με άλλα μέλη, "στο πλευρό των ΗΠΑ τάχθηκε η Ελλάδα κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του NATO, όπου η Συμμαχία δεν έλαβε απόφαση επί του αιτήματος της Ουάσιγκτον για ενίσχυση της Τουρκίας ενόψει πιθανού πολέμου στο Ιράκ», χωρίς να περιμένει καν την προγραμματισμένη για Δευτέρα 27-1-03 συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ για το Ιράκ.
Επειδή, είναι φανερό, ότι ο Ελληνας εκπρόσωπος στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του NATO, δεν εξέφρασε προσωπική άποψη και επειδή έχουμε και τις πρόσφατες δηλώσεις του Γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, να μην υστερήσει η Ελλάδα έναντι της Τουρκίας, που και σ' αυτόν τον πόλεμο κατά του Ιράκ θα σταθεί στο πλευρό των ΗΠΑ, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:
- Γιατί η ελληνική κυβέρνηση εμπαίζει τη Βουλή και τον ελληνικό λαό, δηλώνοντας ειρηνόφιλη, ενώ ο εκπρόσωπός της στο NATO στηρίζει τις αμερικανικές θέσεις και η Βάση της Σούδας είναι σε επιφυλακή;
- Γιατί δε δεσμεύεται η ελληνική κυβέρνηση ρητά, ότι δε θα έχει οποιαδήποτε συμμετοχή και δε θα δώσει οποιαδήποτε στήριξη στο βρώμικο πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Ιράκ;».