ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Γενάρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΜΟΡΦΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
Στις 23 του Γενάρη η λαϊκή - εργατική αντισύνοδος
  • Εντείνονται οι προετοιμασίες και για το συλλαλητήριο στις 24 του Γενάρη στο Ναύπλιο
  • Τη Δευτέρα 13 του Γενάρη η εκδήλωση της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003»

Μια λαϊκή-εργατική «αντισύνοδο» στην Αθήνα διοργανώνει στις 23 του Γενάρη το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (παραμονή της συνόδου των υπουργών Εργασίας της ΕΕ που θα γίνει στο Ναύπλιο). Η συνάντηση παίρνει ήδη διεθνή χαρακτηριστικά με συμμετοχή αρκετών ξένων συνδικάτων, ενώ τη συμμετοχή της ανακοίνωσε χτες και η επιτροπή Αθήνας της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003».

Το θέμα της εκδήλωσης-συζήτησης είναι: «Η απάντηση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στις ανατροπές που προχωρεί η ΕΕ σε βάρος των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων». Οι εργασίες της συνάντησης θα γίνουν στο ξενοδοχείο «ΠΑΡΚ» και θα διαρκέσουν από τις 5 μ.μ. έως τις 10 μ.μ.

Ηδη τη συμμετοχή τους στη συνάντηση έχουν δηλώσει συνδικάτα από Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Δανία, Ρωσία, Ουκρανία, Γιουγκοσλαβία, Μολδαβία, Βουλγαρία και αναμένεται να προστεθούν και άλλα τις επόμενες μέρες.

Η πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ γι' αυτή τη συνάντηση, παραμονή της συνόδου των υπουργών Εργασίας στο Ναύπλιο, εντάσσεται στη συνεχή προσπάθεια για συντονισμό και δράση των αγωνιστικών δυνάμεων του μαζικού κινήματος και την ανάπτυξη της πάλης της εργατικής τάξης, ενάντια στην πολιτική της ΕΕ που προωθείται και από την ελληνική κυβέρνηση στα πλαίσια της προεδρίας της.

Οι ποικιλόμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις που θα ξεδιπλωθούν το επόμενο διάστημα σε όλη την Ελλάδα ξεκινάνε την Δευτέρα 13 του Γενάρη με την εκδήλωση-συζήτηση που διοργανώνει η επιτροπή Αθήνας της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003». Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει συζήτηση για το περιεχόμενο της ελληνικής προεδρίας (ΕΠ), θα παρουσιαστεί το αναλυτικό πρόγραμμα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων της κίνησης για όλο το εξάμηνο και θα γίνει προβολή σλάιντ από τις μέχρι τώρα κινητοποιήσεις της κίνησης. Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα του Συλλόγου Υπαλλήλων της Τράπεζας Ελλάδας, Σίνα 16, στις 6.30 μ.μ.

Εκδηλώσεις για στήσιμο επιτροπών

Ταυτόχρονα, καθημερινά και σε όλη την Ελλάδα συνεχίζονται οι εκδηλώσεις μαζικών, εργατικών, μαθητικών και άλλων φορέων που προχωρούν στη συγκρότηση τοπικών και κλαδικών επιτροπών της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» αλλά και στην οργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων για όλο το εξάμηνο της ΕΠ.

Σύσκεψη με στόχο τη συγκρότηση τοπικής επιτροπής στη Λευκάδα της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» οργανώνουν από κοινού το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας-Βόνιτσας και το Συνδικάτο Οικοδόμων Λευκάδας, σήμερα, Παρασκευή, 10 του Γενάρη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Επίσης, καλούν κάθε ενδιαφερόμενο φορέα ή πολίτη να συμμετάσχει στη συγκρότηση της κίνησης.

Τη Δευτέρα 13 του Γενάρη η Επιτροπή Ειρήνης Αρτας οργανώνει πλατιά σύσκεψη φορέων με στόχο τη συγκρότηση τοπικής επιτροπής της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», στις 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Κρόνος».

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων Ανω Λιοσίων-Καματερού-Φυλής-Πετρούπολης-Θρακομακεδόνων και το Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας στα Ανω Λιόσια καλούν στην εκδήλωση που πραγματοποιούν από κοινού την Τετάρτη 15 του Γενάρη και ώρα 6 μ.μ. στην αίθουσα του Δήμου Ανω Λιοσίων («Μελίνα Μερκούρη») για τη δημιουργία τοπικής επιτροπής της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003».

Σύσκεψη μαζικών φορέων με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Μυτιλήνης θα γίνει την Τετάρτη 15 του Γενάρη με στόχο τη συγκρότηση τοπικής επιτροπής της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003».

Η διαδήλωση στις 24 του Γενάρη

Στα γεμάτα έχει μπει η οργάνωση και προετοιμασία της πρώτης μαζικής αγωνιστικής απάντησης εργαζομένων, νέων, μεταναστών, ΕΒΕ με τη διαδήλωση στο Ναύπλιο στις 24 του Γενάρη στις 6.30 μ.μ. κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εργασίας. Εκεί όπου θα σχεδιαστούν για να υλοποιηθούν τα νέα πιο σκληρά μέτρα σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, όμως, η διαδήλωση αποχτάει και αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα ενάντια στις πολεμικές προετοιμασίες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά του λαού του Ιράκ.

Για τη διαδήλωση στο Ναύπλιο το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας απευθύνει με ανακοίνωση κάλεσμα για ευρύτατη συμμετοχή προς όλους τους εργαζόμενους του κλάδου. Οι οικοδόμοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα τοπικά παραρτήματα του Συνδικάτου.

Για όσους θέλουν να συμμετάσχουν στη διαδήλωση στο Ναύπλιο δηλώσεις συμμετοχής και κρατήσεις θέσεων γίνονται και στα τηλέφωνα 210-5238.744 και 0977-201579. Τα γραφεία της Επιτροπής Αθήνας της κίνησης βρίσκονται στην οδό Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Οι αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην πρώτη γραμμή της διαδήλωσης

Στην πρώτη γραμμή των διαδηλωτών, ενόψει της Συνόδου των υπουργών Εργασίας της ΕΕ στις 24 Γενάρη στο Ναύπλιο, θα βρεθούν οι οργανωμένες δυνάμεις του λαϊκού κινήματος στην Πελοπόννησο, για να δώσουν ξεκάθαρα το αντιιμπεριαλιστικό και αντιμονοπωλιακό στίγμα της κινητοποίησης.

Για το λόγο αυτό, τέσσερις νέες επιτροπές της Κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» συγκροτήθηκαν προχτές το βράδυ στην Πελοπόννησο, από εκπροσώπους του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, του αντιμονοπωλιακού - φιλειρηνικού κινήματος, της νεολαίας και άλλων φορέων, σε συσκέψεις που έγιναν σε Καλαμάτα, Τρίπολη, Σπάρτη και Κόρινθο, προκειμένου να οργανώσουν καλύτερα την πάλη τους ενάντια στην αντεργατική πολιτική της ΕΕ και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνη στη Θεσσαλονίκη.

Στις συσκέψεις αυτές συμμετείχαν όλοι εκείνοι, που πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις ενάντια στα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης, που ηγήθηκαν του αγώνα των αγροτών, για να μην περάσει η πολιτική του ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς. Ανθρωποι που υπερασπίστηκαν στις αίθουσες των δικαστηρίων μαθητές, φοιτητές, αγωνιστές του λαϊκού κινήματος και ταυτόχρονα τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες. Ηταν εκεί, στην Κυπαρισσία, στον Αραξο και όπου αλλού αναμετρήθηκαν με τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις και τις κατασταλτικές δυνάμεις της χώρας, που λειτουργούσαν και εξακολουθούν, φυσικά, ως ιπποκόμοι των πρώτων. Είναι αυτοί, που χρόνια τώρα δίνουν καθημερινά εξετάσεις στο λαό και έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη και το σεβασμό των εργαζομένων, που συσπειρώνονται στο πλευρό τους. Αυτές οι δυνάμεις, λοιπόν, έχοντας ένα λόγο παραπάνω, αποφάσισαν στο γεωγραφικό τους χώρο να δώσουν δυναμικό «παρών» στις 24 Γενάρη στο Ναύπλιο.

Συγκεκριμένα, στην Καλαμάτα, σε σύσκεψη εκπροσώπων μαζικών φορέων, μετά από πρωτοβουλία και πρόσκληση της Επιτροπής Ειρήνης Μεσσηνίας, συγκροτήθηκε Επιτροπή της Κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003». Στη γραμματεία, η οποία απαρτίζεται από πέντε άτομα μέχρι στιγμής, εκλέχτηκαν: Αντρέας Γιαννόπουλος, καθηγητής, Χριστίνα Φλούδα, δασκάλα, Βαγγέλης Λαμπρόπουλος, φοιτητής, Γιάννα Μπαλτουμά, Φαρμακοποιός, Ολγα Λάκκα, μοδίστρα.

Στη σύσκεψη που έγινε στο Αμφιθέατρο της Νομαρχίας, συζητήθηκε η αναγκαιότητα οργάνωσης και ανάπτυξης της δράσης όχι μόνο στην Καλαμάτα, αλλά σε ολόκληρο το νομό, ενόψει της Συνόδου των υπουργών Εργασίας της ΕΕ, που θα γίνει στο Ναύπλιο στις 24 Γενάρη, αλλά και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα γίνει στις 20 και 21 Ιούνη στη Θεσσαλονίκη και υιοθετήθηκε το πλαίσιο δράσης της Πανελλαδικής Επιτροπής «Δράση Θεσσαλονίκη 2003».

Στην Επιτροπή «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» Μεσσηνίας, σύμφωνα με την εισήγηση που έγινε ομόφωνα δεκτή, μπορούν να συμμετάσχουν όλοι όσοι θέλουν να αγωνιστούν και συμφωνούν με το πλαίσιο δράσης της.

Ανάλογες συσκέψεις και συγκρότηση επιτροπών της Κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» έγιναν σε Τρίπολη, Σπάρτη και Κόρινθο, όπου αποφασίστηκε η κατάρτιση σχεδίου δράσης για όλη τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αρχισαν πλατιά εξόρμηση

Συλλαλητήριο παράλληλα με το Ναύπλιο

Motion Team

Συλλαλητήριο αντίστασης στην πολιτική που καταδικάζει το λαό και τη νεολαία στην ανεργία, στη μερική απασχόληση, στη λιτότητα, στη φτώχεια, οργανώνει την Παρασκευή 24 του Γενάρη και η Τοπική Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Την ίδια μέρα που θα γίνεται η μεγάλη κινητοποίηση που οργανώνει η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» στο Ναύπλιο, όπου θα συνέλθουν οι υπουργοί Εργασίας των χωρών-μελών της ΕΕ για να αποφασίσουν την προώθηση και νέων αντεργατικών μέτρων. Η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στο άγαλμα του Βενιζέλου. Ταυτόχρονα όμως με το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ αποφάσισε να ενισχυθεί με δυνάμεις της και η διαδήλωση στο Ναύπλιο.

Στο μεταξύ, ήδη από χτες οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στη «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» - ταυτόχρονα με την επίσημη ανάληψη της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ - ξεκίνησαν την πανεξόρμηση ενημέρωσης που τις επόμενες μέρες θα κλιμακωθεί με περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς και μόρφωσης, στο κέντρο και στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης.

Με σύνθημα «Μπορούμε να τους σταματήσουμε» και διαδηλώνοντας πως «οι βάρβαροι κομισάριοι της ΕΕ είναι ανεπιθύμητοι στη Θεσσαλονίκη», δεκάδες εργαζόμενοι και νεολαίοι βγήκαν στους δρόμους. Ταυτόχρονα, μοίραζαν το αγωνιστικό πρόγραμμα της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι και τον Ιούνη, κολλούσαν αφίσες και καλούσαν τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία να συστρατευθούν γύρω από την κίνηση και να συμμετάσχουν μαζικά και αποφασιστικά στις διαδηλώσεις αντίστασης στην πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Με την ντουντούκα, σε κάθε γωνιά, ενημέρωναν: «Ο κ. Σημίτης και η κυβέρνησή του αναλαμβάνουν επίσημα την ευθύνη να οδηγήσουν τη χώρα ενάντια στο λαό του Ιράκ. Την ευθύνη για παραπέρα ξεκλήρισμα της αγροτιάς, για μείωση μισθών και συντάξεων, για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Για ενίσχυση του ευρωστρατού, των "τρομονόμων". Για ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, της Υγείας και της Πρόνοιας».

Προειδοποιούσαν πως «κανένα καλό δεν πρόκειται να προκύψει από αυτή την προεδρία για το λαό μας, για τους λαούς της Ευρώπης».

Και καλούσαν σε αντίσταση και αγώνα ώστε «από τη Θεσσαλονίκη, το 2003, να πάρει απάντηση η ολιγαρχία».

Αρχισαν οι ευρωπαϊκές φιέστες

Σε ειδική τελετή στο Ζάππειο Μέγαρο ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει σήμερα επισήμως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ατζέντα της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο.

Από χτες βρίσκονται στην Αθήνα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό τον Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος το βράδυ μαζί με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας παρακολούθησε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής.

Νωρίτερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς στο Υπουργικό Συμβούλιο «την προβολή του θετικού έργου της κυβέρνησης και την παροχή απαντήσεων σε όλα τα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαππας, δήλωσε ότι στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου τέθηκε το ζήτημα της καλύτερης προετοιμασίας για τα θέματα της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, και ειδικότερα συζητήθηκαν οι προτεραιότητες και οι στόχοι που έχουν τεθεί από κάθε υπουργείο.

Σύμφωνα με τον Χρ. Πρωτόπαππα, ο πρωθυπουργός επέστησε την προσοχή των υπουργών στο θέμα της ελληνικής προεδρίας, σημειώνοντας ότι «έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς μας φέρνει μπροστά σε μια ευρύτερη εθνική, αλλά και ευρωπαϊκή αποστολή. Εχουμε την ευθύνη να προωθήσουμε τα θέματα της ΕΕ, αλλά και τη δική μας θέση μέσα στην Ευρώπη».

Οσον αφορά στα θέματα της καθημερινότητας του πολίτη, ο Κ. Σημίτης τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει έντονη την παρουσία της, μέσω θετικών παρεμβάσεων σε όλους τους τομείς, και οι πρωτοβουλίες αυτές να αναδεικνύονται.

Ακόμη, επισήμανε ότι προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη, από την καθίζηση στα έργα του μετρό στο Χαλάνδρι έως τα νοσοκομεία, «και σημασία έχουν και εντυπώσεις δημιουργούν», ζήτησε δε από τα μέλη της κυβέρνησης να δίδονται απαντήσεις σαφείς και άμεσες τόσο στα μικρά, όσο και στα μεγάλα θέματα.

Να υψώσουμε τοίχο αντίστασης

«Πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι στις 24 του Γενάρη να βρεθούμε στο Ναύπλιο και να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας την ώρα που οι υπουργοί Εργασίας της ΕΕ θα συζητάνε για το πώς θα βοηθήσουν το μεγάλο κεφάλαιο να αφαιρέσει και άλλα». Τα παραπάνω έλεγαν χτες συνδικαλιστές του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου στους εργαζόμενους στα εργοστάσια ιματισμού «ΩΜΕΓΑ», «ΝΑΟΥΜΗ», «ΕΛΛΙΝΑΛ» και στο τσαγκαράδικο «ΛΕΜΟΝΗ» στα πλαίσια των εξορμήσεων που συνεχίζονται καθημερινά για το συλλαλητήριο στις 24 του Γενάρη στο Ναύπλιο.

Από τα ξημερώματα έξω από τις πύλες των εργοστασίων μοίρασαν την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ χέρι - χέρι, ενημέρωσαν τους εργαζόμενους για το συλλαλητήριο και τους κάλεσαν να συμμετάσχουν μαζικά. Να ορθώσουν όλοι μαζί τοίχο αντίστασης στα νέα αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα που θα δρομολογούν την ίδια ώρα οι υπουργοί Εργασίας της ΕΕ. Ταυτόχρονα, να διαδηλώσουν απαιτώντας πλήρη σταθερή απασχόληση, ικανοποιητικούς μισθούς και συντάξεις, δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία.

Οι εργαζόμενοι έπαιρναν την ανακοίνωση, τη διάβαζαν και στις λίγες κουβέντες που κατάφεραν να πουν πριν πάνε να πιάσουν δουλιά, ήταν εμφανής η αγανάκτηση για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν. Για τα χαμηλά μεροκάματα, τη συνεχιζόμενη ακρίβεια, την εργοδοτική τρομοκρατία, την ανεργία.

Περιοδείες στους χώρους δουλιάς

Καθημερινές είναι σχεδόν πλέον οι περιοδείες στελεχών του ΠΑΜΕ στους χώρους δουλιάς για την προπαγάνδιση του συλλαλητηρίου που θα γίνει στις 24 του Γενάρη στο Ναύπλιο. Οι επόμενες προγραμματισμένες περιοδείες είναι:

- Σήμερα, στις επιχειρήσεις ΒΙΑΝΕΞ, ΣΕΞ - ΦΟΡΜ και στην ΕΥΔΑΠ στον Περισσό.

- Στις 13 του Γενάρη, στα συνεργεία καθαρισμού στα Νοσοκομεία «Παίδων» και «Λαϊκό» και στις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ στην Αυλώνα και στην Υλίκη.

- Στις 14 του Γενάρη, στον «ΚΑΤΣΕΛΗ» και στις υπηρεσίες εσόδων και μηχανογράφησης της «Ολυμπιακής» στο Ελληνικό. Στις 16 του Γενάρη, στη «ΧΑΡΤΕΛΛΑΣ» και σε υπηρεσίες στο αεροδρόμιο των Σπάτων.

Αντίστοιχα, η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» θα κάνει περιοδείες στις 15 του Γενάρη στο «Ωνάσειο» και στις 20 του Γενάρη στην «COSMOTE».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ